přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Banshee – iTunes Linuxu?

Banshee – iTunes Linuxu?

banshee.jpg

Pro Linux existuje poměrně hodně schopných a šikovných audio přehrávačů, ale opravdu komplexních řešení mnoho není. Jistě, na pomyslném nebi už hezkou chvilku září Amarok, ale dál? Přehrávač už dávno není ten jednoduchý program, který pouze přehrává dané skladby. Moderní přehrávač by měl roztahovat svá chapadla mnohem dál. A vývojáři Banshee to dobře ví.


Seznamte se

Někteří možná program znáte ještě pod názvem Sonance, pod kterým vystupoval do roku 2005. Hlavním iniciátorem vývoje je Novell. Přehrávač běží na „zlé“ platformě Mono (C#) a pro samotné přehrávání používá GStreamer. S instalací byste neměli mít potíže, protože Banshee je obsažen v repozitářích většiny známějších distribucí. A nemusí smutnit ani „jablíčkáři“, existují i balíčky pro Mac OS X. To by bylo pro krátký úvod, nyní už k samotnému popisu.

Uživatelské rozhraní

Hlavní okno programu je rozděleno do dvou základních částí. Nalevo v prvním bloku (nabídce) si vybíráte, co bude zobrazeno v tom dalším. Můžete zobrazit buď aktuálně přehrávanou skladbu, vlastní playlist, obligátní hudební knihovnu, video knihovnu, podcasty, Last.fm, rádia, případně externí přehrávač, pokud máte nějaký připojený přes USB. Ano, Banshee si poradí i s přehráváním a organizací video souborů, nicméně tato funkce není moc rozvinutá a je hodně podobná organizaci písniček, takže se jí nebudu nějak moc věnovat. Všechny grafické prvky jsou jednoduché, ale stylové a přehledné. Problémy s orientací v GUI určitě mít nebudete. Dalo by se říct, že Banshee v této oblasti dokonale vystihuje filosofii GNOME – jednoduše, ale funkčně. Vytkl bych snad jedině nemožnost úplně schovat nabídku. Mnoho uživatelů totiž brouzdá pouze ve své hudební knihovně, takže by tuto možnost určitě uvítali. Na obrazovce by se uvolnilo pár cenných pixelů.

První pohled na BansheePrvní pohled na Banshee

Hudební knihovna

Knihovna se prochází pomocí tří bloků. V jednom jsou zobrazeni interpreti, v druhém alba. Jejich zobrazení lze filtrovat použitím vyhledávání. Ve třetím už máte konkrétní playlist interpreta nebo alba. Brzy po naskenování vaší hudební kolekce zjistíte, že se začínají stahovat obaly alb. Tato funkce je vyřešena poměrně dobře, přehrávač se nespoléhá pouze na jeden zdroj, ale postupně projde lokální adresář, Rhapsody.com, Amazon.com a Last.FM, dokud se nedobere výsledku. V případě Last.FM uspěje téměř vždy, v jeho databázi jsou obaly i méně známých umělců. Nevýhodou ale je, že tamější obaly jsou ve velmi malém rozlišení, pro pouhé zobrazení v kolekci však dostačují. Last.FM hraje prim i v další funkci – doporučování podobných interpretů a skladeb. Informace o nich se zobrazují v dalším bloku, konkrétně jde o doporučené interprety, top alba a top skladby od umělce. Jedna vada na kráse se tu najde - nelze měnit velikost onoho bloku a posouvat příčky. Pokud vám to vadí, nebo vás doporučení a další informace zkrátka nezajímají, blok lze snadno skrýt klávesovou zkratkou [Ctrl+r], případně přes nabídku Zobrazit | Zobrazit doporučení.

Knihovna s použitým vyhledávánímKnihovna s použitým vyhledáváním

Cesta z CD do PC a zpět

Převod vaší sbírky CD do modernějšího formátu pro Banshee také nebude problém. A troufl bych si dokonce tvrdit, že jednodušeji už to ani nejde. Po vložení do mechaniky je CD automaticky detekováno a zobrazí se v nabídce programu. Poté už jen stačí kliknout na Importovat z CD a skladby se rázem začnou konvertovat a rovnou zařazovat do kolekce. Žádných otázek, jako třeba v jakém formátu se mají ukládat atd., se nedočkáte. Jestli se vám nelíbí předvolený FLAC, musíte to před samotnou konverzí změnit v nastavení. V nabídce samozřejmě nechybí i stále nejpopulárnější MP3. A co dál? U nově vytvořených souborů se vám asi nebudou líbit popisky jako Neznámý interpret a podobné. Pomůže vám integrovaný editor tagů, ten vyvoláte kliknutím pravým tlačítkem na skladbu a zvolením Edit track information (Upravit informace o skladbě). Editor je poměrně přehledný a schopný, myslím si, že většině běžných uživatelů bude stačit a nebudou muset pro editaci tagů hledat další program. Potěšila mě především možnost nastavit daný tag u více souborů najednou, což u konkurenčních přehrávačů není úplně běžná věc. I cesta z počítače na CD bude podobně snadná. Stačí pouze označit soubory pro vypálení, kliknout na ně pravým tlačítkem a zvolit Write CD (Zapsat na CD). V tu chvíli přebírá štafetu Brasero, které vás provede zbytkem procesu. Pokud Brasero nemáte, nebudete mít tuto možnost povolenou. Uživatelé GNOME by s tím však neměli mít žádný problém, protože Brasero už je nějaký ten pátek implicitním vypalovacím programem tohoto prostředí.

Konverze audio CDKonverze audio CD

Šikovný editor nejen mp3 tagůŠikovný editor nejen mp3 tagů

Last.FM

Ještě jednou se vrátím k Last.FM, předchozí funkce totiž byly pouhým předkrmem. K využití celé nabídky už musíte mít na Last.FM účet a přihlásit se. Najdete zde své oblíbené skladby, naposledy přehrané skladby, oblíbené interprety, uživatele s podobným hudebním vkusem (tzv. sousedy), doporučené interprety atd. Ti z vás, kteří Last.FM aspoň trochu znají, si asi říkají, co je tam jiného oproti webovému rozhraní? Popravdě řečeno, nic moc. Zobrazované informace jsou prakticky totožné jako ty, co najdete na webu, pouze je všechno přizpůsobeno vzhledu přehrávače a provedeno jednodušším způsobem. Položky jsou klikací, takže na stránku dané písničky snadno přejdete kliknutím. Mnohem důležitější je ale podpora Last.FM stanic. Tady už je zapracování přímo do přehrávače daleko užitečnější než u běžných statistik, protože se díky němu obejdete bez internetového prohlížeče a Flashe.

To nej na Last.FMTo nej na Last.FM

Rádio a podcasty

Nečekejte žádné novoty. Vše probíhá tak, že kliknete na Přidat stanici nebo Připojit se k podcastu, zadáte URL a už posloucháte. Rádia lze filtrovat podle žánrů, podcasty podle stáří, podle toho, jestli jsou stažené, a potom samozřejmě podle konkrétních vydavatelů. Nastavit můžete také to, zda se mají stáhnout všechny díly podcastu, pouze poslední díl, nebo zda má Banshee čekat až na váš pokyn. Jako velké plus vidím podporu videocastů. Ačkoliv se jedná o video obsah, jako nejpříhodnější prostředí pro jejich správu a přehrávání se mi zdá právě hudební přehrávač. A to z toho důvodu, že u video přehrávačů zatím nějaké knihovny a kolekce moc nefrčí. Většině uživatelů jde zkrátka o otevření a přehrání videa, nic víc.

A co že to jsou ty podcasty? Jde o zvukové nebo video záznamy, které autor podcastu umísťuje na internet v podobě souborů (často ve formátu MP3), na které odkazuje na webových stránkách, ale především v uzpůsobeném RSS kanálu. Ten pak specializovaný program (zvaný podcatcher nebo podcast receiver) průběžně monitoruje a nové soubory sám stahuje a nahrává do uživatelova osobního přehrávače. (Zdroj: cs.wikipedia.org)

Banshee si poradí i s podcastyBanshee si poradí i s podcasty

A dokonce i s videocastyA dokonce i s videocasty

Kapesní přehrávače

Teď nejspíš potěším majitele maličkých přehrávačů, od nejrůznějších no name zařízení až po legendární iPody. Banshee totiž zvládá tři nejpoužívanější technologie pro přenos dat mezi počítačem a přehrávačem, a to dokonce bez nutnosti doinstalovat pluginy nebo něco nastavovat, vše běží již při prvním spuštění. Jedná se o MSC (Mass Storage Device) – to je klasický systém správy souborů, používaný třeba flash disky a paměťovými kartami, MTP (Media Transfer Protocol) od Microsoftu – v něm soubory normálně neuvidíte, už musíte použít specializovaný software. A do třetice všeho dobrého je to systém využívaný iPody. Ale pozor! S iPodem Touch a iPhonem se Banshee nekamarádí. Jejich systém je jiný než u iPodů starších generací a není podporován. Podle slov vývojářů „prozatím“, takže možná se v budoucnu dočkáme. Po připojení do USB portu se zařízení zobrazí v nabídce a hned s ním lze pracovat. Od běžné kolekce se liší minimálně. Zkrátka to vypadá tak, jako byste měli dvě kolekce a mezi nimi mohli přesouvat skladby a synchronizovat je. I přehrávání skladeb z nich funguje zcela standardně. Kdybyste nevěděli, že k počítači máte připojený svůj milý malý přehrávač, podle chování programu to zřejmě ani nepoznáte.

Páření se SanDisk Sansa ClipPáření se SanDisk Sansa Clip

SanDisk Sansa Clip připojený jako MSCSanDisk Sansa Clip připojený jako MSC

iTunes Linuxu?

Pokud hledáte rozsáhlé možnosti, filtry, hrátky se zvukem a máte lehce audiofilní sklony, asi Banshee ani nemusíte zkoušet. Pravděpodobně by vás nezaujal, v těchto oblastech je zcela průměrný. Boduje především příjemným jednoduchým vzhledem, podporou webových služeb, kapesních zařízení a stabilitou. Používám jej několik týdnů a za tu dobu jsem si nevšiml žádného výraznějšího problému. Myslím, že by se Banshee mohl usadit i u uživatelů, kteří čerstvě přešli z Windows. A jak to tedy je, je Banshee iTunes Linuxu? Těžko srovnávat, iTunes je hlavně o propojení s nakupováním a jednou společností. Ale jestli iTunes berete jako jako synonymum pro moderní hudební přehrávač, můžete tak Banshee s klidným svědomím přezdívat.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Miroslav Hrončok Banshee – iTunes Linuxu?
Miro Hrončok 13. 10. 2009, 07:05:02
Odpovědět  Odkaz 
Takže si to tagy u zkonvertovaných FLACů z CD nezjistí samo?
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 14. 10. 2009, 12:56:13
Odpovědět  Odkaz 
Zdá se, že by to měl umět, ale já jsem neuspěl. Na screenu Konverze audio CD můžeš vidět, že je tam "hledání metadat k CD". Zkoušel jsem několik CD, šlo o poměrně známé věci, ale dál jsem se neposunul, nevím, kde byl problém...
Banshee – iTunes Linuxu?
cas 13. 10. 2009, 09:28:56
Odpovědět  Odkaz 
Este pred asi polrokom som na banshee pocuval muziku z last.fm. Dnes uz sotva. Jedine za poplatok sa da.
Proč Mono?
anonym 13. 10. 2009, 10:10:09
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu důvod k použití Mona u projektů typu Banshee:

1. Mono obvykle není součástí distribuce a u mnoha distribucí se zřejmě z "ideologických" důvodů nikdy nestane. Použití minimální funcionality Mona vytváří značné závislost (nutnost instalovat celé Mono). Takže například při instalaci primitivních aplikací jako Tomboy se instají desítky mega softwaru. IMHO všechny důležité projekty v Monu jsou jen substituenty již zavedených řešení, proto distributoři logicky šáhnou spíše po řešeních bez závislostí na Monu.

2. Přetrvávají obavy z patentové nebezpečnosti používání Mona.

3. IMHO mnozí vývojáři a uživatelé cítí k Monu silnou averzi. Projekt Mono je de facto pouhou neúplnou náhražkou technologií Microsoftu vyvíjených jen pro MS Windows. Pro *nixy již existuje dostatek kvalitních řešení, které se přinejmenším vyrovnají vzorům Mona (.NET a C#).
Roman Bořánek Re:Proč Mono?
Roman Bořánek 14. 10. 2009, 15:12:03
Odpovědět  Odkaz 
To je fakt, že hodně uživatelů a vývojářů k Monu cítí averzi. Já osobně to nějak extra neřeším, když je v tom nějaká dobrá aplikace (Banshee, Gnome-Do) a nemá lepší alternativu, tak to budu používat. A jednotlivé klady a zápory vývojových prostředí si netroufnu soudit. Ale s tím Tomboyem je to pravda, to je dost blbý.
Banshee – iTunes Linuxu?
rs 13. 10. 2009, 11:31:05
Odpovědět  Odkaz 
Banshee je na mojom PC hlavne nenazrany moloch, ktory nie je schopny prehrat mp3 bez trhaneho zvuku. Nastastie existuju aj menej pahltne prehravace. Stary XMMS mi urcite vyhovuje viac.
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 14. 10. 2009, 13:08:18
Odpovědět  Odkaz 
Jakou máš konfiguraci? Na C2D 1800 MHz mi žere cca 3 % procesového výkonu a 40 MB RAM. Není to málo, ale pro dnešní průměrný počítač mi to nepřijde jako problém. V recenzi jsem to ani nezmiňoval, na řadu by to přišlo až, když by to Banshee nemohl vyvážit svými schopnostmi a kvalitou - to se nestalo. Nenáročnost zkrátka není jeho prioritou. Pokud ti na ní záleží, tak je tu jistě mnoho zavedených méně náročných přehrávačů, třeba ten zmiňovaný XMMS.
Banshee – iTunes Linuxu?
mm 13. 10. 2009, 21:32:03
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak. Nechápu "výhody" oněch "moderních" přehrávačů a tu divnou módu. Nejsou ničím jiným než samoúčelným bloatwarem, který má vzbuzovat zdání pokroku.
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 14. 10. 2009, 14:17:00
Odpovědět  Odkaz 
Pro tebe to jsou možná zbytečné, ale je řada uživatelů, kteří tyto funkce ocení. A někdo zase jede na tu jednoduchost, že chce jen přehrávat a nic víc. Pro mě moloch neznamená něco, co má hodně funkcí. To by mi vadilo v případě, že by měl nějaké přehnané HW nároky a ty "zbytečné" funkce by znepříjemňovaly používání těch důležitých. Ale to není případ Banshee. Ideálním příkladem je třeba Opera. Hodně lidí kritizuje, že má v základu zbytečně moc funkcí, že je to jen pro pokročilé uživatele. Houby, Opera má hodně funkcí, ale mailu nebo RSS čtečky si ani nevšimnete, když to nebudete hledat. A o tom to je.
Miroslav Hrončok Banshee – iTunes Linuxu?
Miro Hrončok 13. 10. 2009, 22:52:10
Odpovědět  Odkaz 
Volba Mona je pro mě taky naprosto nepochopitelná, je to důvod, proč třeba nepoužívám GNOME-Do, ačkoli je špičkově použitelné. Ale to, že je Banshee moloch by mi nevadilo, iTunes je rozhodně větší. Pokud budu chtít jednoduchý přehrávač, sáhnu po Audaciu, pokud něco, co umí kolekci, asi budu volit mezi Banshee, Exailem, Praghou a podobnými. Byly časy, kdy jsem používal Amarok v prostředí Xfce. Dnes mi to přijde podobně prasácké, jako Mono a Amarok 2 u mě znamená konec Amaroku.
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 14. 10. 2009, 15:04:00
Odpovědět  Odkaz 
Přesně, jedničkovou verzi Amaroku jsem používal i přes antipatii ke Qt (KDE) aplikacím. Ale ta druhá... to mi určitě připadá jako mnohem víc bloatware než Banshee. Jinak já nějak podrobněji zkoušel Rhythmbox, Exaile a Banshee. Skončil jsem u Banshee, ale i Exaile je hodně fajn.
Banshee – iTunes Linuxu?
mineo111 16. 10. 2009, 13:15:35
Odpovědět  Odkaz 
banshee povazujem za jeden velky shit. pouzivam distro ubuntu, kde bezproblemovo instalujem co xcem.
no banshee bolo vynimkou....pridavanie zdrojov, overovanie, pridavanie klucov, no hrozne....realizoval som to, xcel som banshee vyskušať, no už ma vytocilo, ked mi banshee nexcel nič prehrať...pogooglil som, nasiel zavislosti na gstreamer a na bohvie čo ešte, preinstaloval gstreamer, no nepomohlo. nech sa na mna nikto nehnevá, uz sa mi to nexcelo dalej riešiť a tak som banshee znechutený vyhodil z PC....
kde je to staré známe....v jednoduchosti je krása.....
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 16. 10. 2009, 14:21:57
Odpovědět  Odkaz 
Banshee není v repo? To bych se hodně hodně divil. Ale z toho co píšeš mi není úplně jasné, jak jsi to instaloval... Mně stačilo yum install banshee a všechno bez problémů jelo, ale jasný, je to případ od případu. Jinak to "v jednoduchosti je krása" bych použil právě na Banshee. :D To, že má slušné množství funkcí a podporuje všemožné technologie neznamená, že nemůže být jednoduchý. Ty funkce jsou provedeny tak, že se v nich člověk rychle vyzná a prostě fungují. To mi vyhovuje. Spíš mě vytočí, když je někde třicet posuvníčků a potom aby se v tom člověk vyznal...
Banshee – iTunes Linuxu?
Pavel 16. 10. 2009, 19:33:15
Odpovědět  Odkaz 
Co používáš za téma? :)
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 19. 10. 2009, 14:10:07
Odpovědět  Odkaz 
Není to nic zvláštního. Okna - Clearlooks, Ovládací prvky Nodoka a barvy jsem si prostě přizpůsobil podle sebe. :)
Banshee – iTunes Linuxu?
Daniel 30. 10. 2009, 19:05:17
Odpovědět  Odkaz 
Mám dotaz : při snaze instalovat mě to překvapilo touto hláškou :
mám pokračovat - nebo se balíčky pohádají ?
urpmi banshee
Následující balíčky nelze instalovat, protože závisí na balíčcích,
které jsou starší než instalovaná verze:
gstreamer0.10-gnomevfs-0.10.22-3mdv2009.1
banshee-1.5.1-1mdv2009.1
Přesto pokračovat v instalaci? (A/n)
Roman Bořánek Re:Banshee – iTunes Linuxu?
Roman Bořánek 31. 10. 2009, 21:09:57
Odpovědět  Odkaz 
Abych se přiznal, tak s Mandrivou nemám skoro žádné zkušenosti, takže asi moc neporadím. A z toho výpisu taky dvakrát moudrý nejsem. Ale neznamená to náhodou, že už máš Banshee nainstalovaný? No, pokračoval bych v instalaci, přinejhorším to potom odinstaluješ. :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz