přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co nás čeká v Ubuntu 13.10?

Co nás čeká v Ubuntu 13.10?

ubuntu.png

Na 17. října je naplánováno vydání nové verze linuxové distribuce Ubuntu. Novinek není mnoho a většinou se jedná o maličkosti. Vývojáři si však připravili i nový grafický server, který vyvolal reakce napříč celým linuxovým světem. Pojďme se podívat, co nás čeká.


Mir

Ubuntu 13.10 „Saucy Salamander“ bude prvním vydáním, které bude ve výchozím nastavení používat grafický server nové generace. Mir byl navržen jako náhrada dnes již zastaralého xserveru. Jeho vývoj začal v létě 2012 a byl oznámen až o celých 6 měsíců později. Tohle je vzhledem k faktu, že do té doby poslední oficiální stanovisko (přímo od Marka) hovořilo o přechodu Ubuntu na grafický server Wayland, poměrně překvapivé. Canonical změnou plánů způsobil mezi vývojáři dalších prostředí a distribucí poměrně bouřlivé reakce, vesměs negativní. Ve výsledku to dopadlo tak, že Ubuntu zůstalo osamoceno a zatím má v plánu přejít na Mir jako jediná distribuce, a to jen ve verzi s prostředím Unity. V případě vydání 13.10 bude však stále součástí klasický Xserver, který poběží společně s Mirem a ve kterém bude spuštěno celé prostředí Unity. Tento krok se může zdát poněkud nelogický, avšak podle vývojářů Ubuntu je to jediná možnost, jak lze Mir odladit a vychytat všechny nedostatky.

Salamander čili mlok - maskot Ubuntu 13.10 Salamander čili mlok - maskot Ubuntu 13.10

Unity po šesté

Jako výchozí prostředí je v Ubuntu již po pět vydání prostředí Unity. A ani v případě verze 13.10 tomu nebude jinak. Unity se zde bude nacházet ve verzi 7.1, což značí pouze menší vylepšení a opravy chyb oproti verzi 7, která přišla společně s Ubuntu 13.04. Jednou z novinek je podpora pro nakupování přímo z Dashe. Většina uživatelů ocení spíše funkci, která měla být již součástí předchozího vydání – Smart Scopes. Když otevřete Dash a začnete vyhledávat, tak bude prohledáváno mnohem více zdrojů, než tomu bylo doposud. Například webová alba Picasa, Facebook, záložky prohlížeče Chromium a mnohé další. Unity ve své aktuální verzi využívá aplikace z prostředí GNOME 3.8.

Ubuntu 13.10 tak, jak vypadá po instalaci. Oproti předchozímu vydání se mnoho nezměnilo. Ubuntu 13.10 tak, jak vypadá po instalaci. Oproti předchozímu vydání se mnoho nezměnilo.

Výchozí aplikace

Co se týká volby výchozích aplikací, zde vše zůstává beze změny. Byla navrhnuta výměna prohlížeče Firefox za Chromium, která však neprošla. Vše tedy zůstává při starém, takže pro prohlížení internetu je výchozím prohlížečem Firefox ve 23. verzi, jako kancelářský balík LibreOffice 4.1, k prohlížení fotek Shotwell a na multimédia Totem.

A co deriváty?

Kubuntu obsahuje prostředí KDE v jeho poslední verzi 4.11, která přináší zejména podporu pro grafický server Wayland, snížené paměťové nároky a vylepšení správce oken Kwin. Nejviditelnější změnou je však Muon Discover – nové „centrum softwaru“. Lubuntu obsahuje znovu Firefox jako výchozí prohlížeč, bylo doplněno schéma ikon „Box“ a došlo k aktivaci technologie Zram přímo na instalačním disku, což umožní provést instalace i na počítačích s menším množstvím paměti. Ubuntu GNOME obsahuje prostředí GNOME ve verzi 3.8, což je prozatím jeho poslední verze. Xubuntu dostalo vylepšenou podporu pro více monitorů.

Muon Discover – nové „centrum softwaru“ pro Kubuntu Muon Discover – nové „centrum softwaru“ pro Kubuntu

Změny pod pokličkou

Nové vydání přináší aktualizované verze jak aplikací, tak také knihoven, jádra a všech věcí nezbytných pro chod systému, které však běžnému uživateli zůstávají ukryty. Konkrétně se v novém Ubuntu dočkáme linuxového jádra ve verzi 3.11, což přináší například podporu hardwarového dekódování videa na grafických kartách ATI/AMD. Navíc si uživatelé těchto grafik mohou aktivovat správu napájení, což sníží celkovou spotřebu systému a navýší výkon. Svobodná implementace Opengl Mesa se rovněž dočkala aktualizace, a to na verzi 9.2, která přináší mnoho oprav, nových funkcí a výrazné navýšení výkonu. Do repozitářů se také dostaly nové verze oficiálních ovladačů pro grafické karty, které přinášejí rovněž opravy chyb a výkonnostní vylepšení.

Divoký vývoj

Ubuntu 13.10 se aktuálně nachází ve fázi beta verze, což značí, že by většina věcí měla být hotova a pouze se budou opravovat chyby. Všechny funkce a novinky, kromě nového grafického serveru Mir, už byly nasazeny. Oproti předešlým vydáním však i v této relativně pozdní fázi vývoje došlo k několika komplikacím a po aktualizaci nebyl systém schopen nabootovat. Tohohle chování si všimlo více uživatelů. Doufejme však, že se všechny problémy podaří do vydání eliminovat.

Přejít?

Uživatelé poslední verze Ubuntu 13.04 upgradem chybu neudělají. Získáte aktualizované aplikace, opravy chyb, a pokud narazíte na problémy s novým grafickým serverem, tak není nic jednoduššího, než si jej odinstalovat (jedná se o odstranění jediného balíčku). S povýšením nespěchejte, jestliže používáte stabilní vydání s dlouhodobou podporou. V takovém případě bude lepší počkat si do jara, kdy vyjde další verze s dlouhodobou podporou.

Nahoru

Příspěvky

Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Tadeáš Pařík 18. 09. 2013, 09:56:26
Odpovědět  Odkaz 
No ten MIR... jak to říct... to bude zase v alejích nablito... radost z toho nemám a jen se modlím, aby to nepřineslo víc problémů než užitku :/

Na testovacím ntb mohu potvrdit, že po nedávné aktualizaci systém opravdu nepremával. Osobně si chvilku počkám než do toho půjdu na pracovním stroji.
Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Roddney 18. 09. 2013, 16:20:22
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem na MIR docela zvědav a to že Canonical jde svojí cestou proti všem je dobře. Přínosem je i to, že zde vznikne alternativa k Waylandu. Proč by všechny distribuce měly mít vše stejné? Canonical teď víc než kdy jindy musí ovladače typu MIR dotáhnout do konce, když se mu podařilo dostat na Lin platformu Steam.
Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Michal Procházka 18. 09. 2013, 19:13:10
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby neexistovalo Ubuntu, tak je třeba nejpoužívanější LinuxMint, který by byl třeba z Fedory a né s Ubuntu a tak by byl Steam vlastně pro Fedoru... Nevidím důvod, proč by mělo Ubuntu být oceněno, že ono na linux dovedlo steam?
Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Tadeáš Pařík 18. 09. 2013, 19:35:42
Odpovědět  Odkaz 
Asi nemá úplně smysl diskutovat o tom, co je čí zásluha a co se komu povedlo... Nepopiratelné je to, že Ubuntu, a teď nechci diskutovat o všech pozitivech a negativech, dostalo GNU Linux do širšího povědomí všech uživatelů PC všeobecně - hlavně těch, kteří stojí na pomyslné druhé straně barikády.

Tím, že je to distribuce, která je nejvíc pasírovaná médii (se všemi negativy i pozitivy), má velkou uživatelskou základnu, tak je celkem logické, že podobné věci, např. Steam, jsou primárně pro tento OS.

Osobně se mi taky spoustu věcí okolo Ubuntu nelíbí, ale slovy klasika: "Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je všechno, co se proti tomu dá dělat.", bych to uzavřel.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Jiří Eischmann 18. 09. 2013, 20:23:08
Odpovědět  Odkaz 
Já myslím, že si my všichni příznivci linuxových distribucí moc fandíme. Jediný Linux, který se opravdu dostal mezi masy, je Android, i když většina jeho uživatelů ani netuší, že používá Linux. Nejpopulárnější klasické linuxové distribuce dnes mají počet uživatelů v řádu milionů, což je globálně fakt kapka v moři. Předpokládám, že Valve neportovalo Steam na Linux, aby prodávalo hry uživatelům Ubuntu, Fedory, openSUSE,... Ti si chtějí udělat vlastní herní konzoli, která bude opět udělaná tak, že uživatel ani nebude vědět, že používá Linux. Pro nás uživatele klasických distribucí je tam ten vedlejší produkt v tom, že na nás Valve ten Steam testuje a dává nám ty hry k dispozici.
František Zatloukal Re: Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
František Zatloukal 18. 09. 2013, 22:33:08
Odpovědět  Odkaz 
Je to smutné, ale mám takový pocit, že Canonical zamýšlí s Ubuntu to stejné, co Google dělá s Androidem. Neprezentovat to jako Linux, ale jako Ubuntu. Pak nebudou aplikace/zařízení pro Linux, ale pro Ubuntu. Jsem jen zvědav zda se to Canonicalu podaří a Ubuntu prorazí mezi lidi (ne jen do povědomí, ale také do počítačů).
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Jiří Eischmann 18. 09. 2013, 23:54:04
Odpovědět  Odkaz 
To není o pocitu, tak to prostě je. Na jednu stranu to je pochopitelné, na druhou se tím Ubuntu odcizuje od ostatních distribucí a reakce zbytku komunity jsou takové, jaké jsou. Nemyslím si ale, že by se něco výrazně změnilo. Přibude jen další více či méně uzavřená platforma a celý linuxový ekosystém půjde i nadále svojí cestou. Tím, že je distribuovaný mezi celou řadu subjektů a podporovaný do velké míry dobrovolníky, není bezprostředně závislý na ekonomickém úspěchu.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Vojtěch Trefný 19. 09. 2013, 11:19:02
Odpovědět  Odkaz 
To není jen pocit. Ubuntu se Linux neříká už docela dlouho, na Ubuntu.com bys něco o Linuxu hledal docela dlouho.
"Druhý Android" se snaží vytvořit už docela dlouho (chvíli to vypadalo, že chtějí být druhý Mac OS X, ale to jim nějak nevyšlo), ale bojím se, že se to nepodaří -- oproti Googlu jsou zdroje Canonicalu (jak finanční, tak lidské) naprosto zanedbatelné a bez hromady peněz nebo obrovské (aktivní) komunity to je téměř nemožné. Mark sice peníze má, ale zas tolik není -- Thavte prodal koneckonců "jen" za půl miliardy a i když to mohl investicemi docela slušně rozmnožit, tak to spíš vypadá, že buď Ubuntu tak masivně sponzorovat nechce , nebo nemůže. Komunitu sice Ubuntu mělo vždycky velkou, ale nikdy ne příliš vývojářskou -- propagace, překlady, dokumentace atp. jsou sice hezká věc, ale potřeba jsou vývojáři a těch (ve srovnání třeba s Fedorou, SUSE nebo Debianem) mělo Ubuntu v komunitě vždycky docela málo. Nehledě na to, že Canonical a Mark jsou dokonalí mistři v tom, jak svou vlastní komunitu totálně nasrat a odrazovat od jakékoli činnosti.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Michal Grňo 26. 09. 2013, 18:55:31
Odpovědět  Odkaz 
Líbí se mi hlavně ta poslední věta - to bylo trefný! :D
Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
w4rr10r 18. 09. 2013, 22:04:23
Odpovědět  Odkaz 
Je Unity stále spyware?
František Zatloukal Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
František Zatloukal 18. 09. 2013, 22:24:19
Odpovědět  Odkaz 
Unity nikdy Spyware nebylo... Ve výchozím nastavení je vyhledávání (nejen) na Amazonu aktivní.
Lukáš Jelínek Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Lukáš Jelínek 18. 09. 2013, 22:49:17
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/shuttleworth-vychozi-nastaveni-vyhledavani-nezmenime

Jinak RMS si tedy myslí, že to JE spyware:

http://www.linuxexpres.cz/rms-canonical-poskytne-citliva-data-vladam
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Jiří Eischmann 19. 09. 2013, 00:03:52
Odpovědět  Odkaz 
No, myslím, že kritéria RMS jsou trochu přísná, ale je fakt, že dnes je člověk tak přesycený reklamou, že místa bez reklam jsou takovou oázou. Od svobodného operačního systému bych nečekal, že mi reklamu zatáhne až přímo do samotného systému. Pokud má ale firma byznys model založený na koncových uživatelích a přitom je produkt zadarmo, měli by si ti uživatelé uvědomit, že oni jsou ve skutečnosti ten produkt, který se prodává. Tak to platí v drtivé většině případů a je jedno, jestli to je Gmail od Googlu nebo Ubuntu od Canonicalu.
Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
w4rr10r 23. 09. 2013, 23:32:51
Odpovědět  Odkaz 
Proč lžeš (tvrzení, že to spyware není) a hned v následující větě se popřeš?
Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
m93a 26. 09. 2013, 19:10:06
Odpovědět  Odkaz 
Je to zvláštně vyjádřeno, ale mám pocit, že tím myslel asi toto:
"Podle mě to není projev spyware, ale ano, vyhledává na Amazonu"
Docela to chápu, je to jako říkat spyware Firefoxu (nebo Chromiu, to je fuk) protože ve výchozím nastavení vše vyhledává na Googlu. Unity lens shopping jsem si ale odinstaloval.
Re: Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
w4rr10r 27. 09. 2013, 21:40:14
Odpovědět  Odkaz 
Ne, to je demagogie. Ve výchozím stavu se na cizí servery odesílají dotazy položené při *lokálním* vyhledávání.
Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Honza Doušek 19. 09. 2013, 21:35:10
Odpovědět  Odkaz 
Achjo, Mir, Wayland, co dále. Jen tříšť, jen tříšť. Čím víc, tím hůř. To by snad už mohli vědět.
Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Junko 27. 09. 2013, 18:46:16
Odpovědět  Odkaz 
Mir a Wayland je to nejmenší. Ubuntu je dračí vejce. Začalo to spřežením se s Amazonem a další šílený nápad měl někdo s nahrazením Firefoxu špiclem od googlu, který zatím neprošel a je to jen otázkou času. To už hodně silná káva.

Co HW týče, vždy jsem byl s Ubuntu spokojený protože po instalaci prostě vše makalo jak má. Odehnaly mě ty novoty. Spokojeně jsem switchnul na Trisquel. Stejná bezproblémovost HW navíc místo hlavně mám v zátylku svobodu.

Každopádně uměl by mi někdo říct, proč když je xserver nazývaný zastaralým, tak ho používají vesměs všechna distra ?
Lukáš Jelínek Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Lukáš Jelínek 27. 09. 2013, 19:26:09
Odpovědět  Odkaz 
X Window System je sice těžce zastaralý, ale protože zatím není k dispozici obstojná náhrada, pořád se masivně používá. Až budou k dispozici stabilní implementace Waylandu, už nebude důvod používat X. Můžeme samozřejmě debatovat o tom, proč nebyl nový protokol vytvořen už dávno (místo přidávání stále dalších rozšíření do X), ale prostě to tak bylo a už s tím nic nenaděláme.
Re: Re: Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Honza Doušek 28. 09. 2013, 14:24:18
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem programátor na desktopu, ale hodně jich znám a než by programovali tohle, raději by si hodili mašli. Nízkoúrovňové programování je těžce nevděčná práce a málokdo ji umí pořádně. Nevšiml jsem si že by ve světě okolo ubuntu bylo přehršel takových. Důkazem laika budiž 13.04, kdy se stále častěji setkávám s chybami, nedodělky, pády aplikací. Jistě, nejspíš se to netýká x-serveru, ale obecně okolo kvality vývoje Ubuntu. Každý půlrok nový nesmysl, neergonomické ovládání. Kde je problém umístit dash icon přímo do rohu, abych jen mrskl myší, kterého idiota napadlo přesunout ovládání okna (ano, dá se změnit, ale ne se standardním vybavením). Proč musím program spustit, abych ho mohl přidat na launcher. Proč nemůžu jednoduše tvořit zástupce programů. Proč když se snažím rychle přejít myší na dash, klidně si můžu zavřít okno. Neumějí se zaměřit ani na drobnosti jako je dobrá použitelnost Unity, natož něčeho takového jako X-ek. UI je težký problém linuxu obecně i valné vetšiny jeho aplikací. Když něco odladí, vytvoří nový 50-tý standard a jede se odznovu.

Toto je pohled laika, můj obor se tohoto netýká.
Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Marek Marp Pszczolka 29. 09. 2013, 09:13:06
Odpovědět  Odkaz 
Citace:"Kde je problém umístit dash icon přímo do rohu, abych jen mrskl myší, kterého idiota napadlo přesunout ovládání okna (ano, dá se změnit, ale ne se standardním vybavením). Proč musím program spustit, abych ho mohl přidat na launcher."

Tohle je standardně v Gnome Shellu. Aktivní levý horní roh, ovládání okna vpravo i přidání programu do launcheru jen kliknutím pravým myšítkem na ikonu aolikace a "Přidat mezi oblíbené" - aplikace se nemusí spouštět.
Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
Honza Doušek 4. 10. 2013, 09:41:23
Odpovědět  Odkaz 
Tož ho vyzkouším, třeba ho vyvíjí lidí co přemýšlí.
František Zatloukal Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
František Zatloukal 2. 10. 2013, 22:58:51
Odpovědět  Odkaz 
Mir nakonec součástí Ubuntu 13.10 nebude. Nový plán jeho nasazení bude teprve zveřejněn.

Mailing list oznámení:
https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2013-October/037695.html
Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
kinef 17. 10. 2013, 18:25:03
Odpovědět  Odkaz 
No, Ubuntu znám od kamaráda a on ho fakt doporučuje... takže si myslím že nebude problém :D

P.S. Už si to instaluju :)
Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
BBZ10 18. 10. 2013, 16:04:24
Odpovědět  Odkaz 
ako uz pisal Honza trochu vyssie, s pohladu uzivatela .... miesto vylepsenia nejakeho dashu by sa mali sustredit na UI a trochu venovat casu aj stabilite, kedze co som pouzival predchadzajucu verziu 13.04 ta mi teda castokrat na vykonnej masine mrzla, nesla restartovat, velmi dlho zapinala a vypinala. V porovnani s win 8.1 ten cas bol az 3 nasobny, niekedy aj viac a niekedy to ani neslo restartunut ci vypnut.
Re: Co nás čeká v Ubuntu 13.10?
pepa g. 21. 10. 2013, 00:56:04
Odpovědět  Odkaz 
Dokud to byla distribuce, která přidávala pár vlastních blbinek do Debianu, tak to šlo. Teď se ale začínají s Debianem rozcházet v zásadních věcech a je vidět, že to těch pár sranda vývojářů od Canonicalu nezvládá. Upravovat existující software a psát vlastní od nuly je prostě rozdíl.
Na druhou stranu si ostatní distribuce, ač leckteré velmi kvalitní, hrají na mrtvé brouky, Ubuntu se alespoň snaží vydrápat kousek víc do světa.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz