přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Drupal - představení redakčního systému

Drupal - představení redakčního systému

drupal.png

Dnešní webové technologie jsou stále složitější, uživatelé stále náročnější a tvůrci webů mají stále méně času. Pryč jsou časy, kdy se i relativně rozsáhlé stránky psaly ručně v jednoduchém textovém editoru. Nastoupil svět složitých a komplexních řešení. Naštěstí máme k dispozici nástroje, které nám umožní relativně jednoduše zvládnout i složité úlohy. Nejen tvorba, ale i následná správa webů je díky tzv. redakčním systémům přístupná i běžným zručnějším uživatelům počítačů. Nejen webovým expertům. Jedním z nejpopulárnějších redakčních systémů je i Drupal.


Před nedávnem vyšla kniha, která se Drupalem podrobně zabývá. Pro ty, kterým se do ní nechce investovat nebo se chtějí podívat na novinky v aktuální verzi 6.4, je určen tento krátký seriál. Nejdříve si obecně představíme redakční systémy a Drupal, řekneme si něco o jeho nárocích a požadavcích na znalosti uživatele, následně si systém nainstalujeme, počeštíme a naučíme se s ním zacházet.

Tvořit dnes web rozsahu třeba LinuxEXPRESu, ale i strukturovanější osobní blog s fotogalerií, možnostmi komentářů pod články apod. je v textovém editoru typu Kate i komplexním integrovaném vývojovém prostředí typu Quanty dosti obtížné a zdlouhavé. Krom toho musí autor umět programovat v PHP, zvládat práci s databázemi a mnoho dalšího. Alternativním řešením je použití nějakého redakčního systému neboli systému správy obsahu. Ten umožňuje postavit si stránky, aniž byste museli trávit dlouhé hodiny programováním. Chcete na svých stránkách nové fórum? Nemusíte složitě dumat nad jeho tvorbou, prostě v Drupalu aktivujete modul forum, přidáte položku do menu a případně si trošku pohrajete s nastavením vzhledu. Z dlouhého studia PHP, SQL a programování se stala úloha maximálně na 10 minut. Stejné pohodlí máte k dispozici, i pokud chcete upravit existující obsah stránek, vylepšit navigaci, ... Možnosti jsou nepřeberné.

 

Drupal.orgDrupal.org

Drupal se zrodil v roce 2000 na Antverpské univerzitě v Belgii pod rukama tehdejšího studenta Driese Buytaerta, který tvořil elektronickou nástěnku pro svoji školu. Původně chtěl svůj malý, ale pomalu rostoucí projekt pojmenovat dorp (holandsky vesnice), ale při registraci domény se překlepl a napsal drop (anglicky kapka). Časem začal pod tlakem žádostí uživatelů přidávat další a další funkce. Činil tak prostřednictvím modulů. Projekt po čase přejmenoval na Drupal (anglická výslovnost holandského výrazu po kapku, druppel) a uvolnil jako open source. Odtud také pochází logo (druplicon). Od té doby ke spokojenost nás všech spokojeně roste. Pro nás je potěšitelné, že kolem Drupalu je i velká komunita českých (a slovenských) uživatelů a prakticky celý Drupal a řada doplňkových modulů je plně přeložených.

Možnosti a sílu Drupalu můžeme ilustrovat tím, že je tu s námi již od roku 2000, je k němu k dispozici asi 2400 doplňkových modulů, stovky témat vzhledu, na oficiálním webu je registrováno přes 200 000 uživatelů a počet webů běžících na Drupalu je nespočítatelný. Drupal je univerzální. Stejně dobře s jeho pomocí vytvoříte blog, diskuzní fórum, fotogalerii i třeba firemní stránky s elektronickým obchodem. Svou univerzálností je asi nejpodobnější Joomle. Pro každý jednotlivý úkol jistě najdete lepší řešení, třeba na blogy je vyhlášený WordPress, na fotogalerii je asi nejprofesionálnějším řešením Gallery (mimochodem, lze ji propojit s Drupalem, ale o tom si více řekneme až v některém z budoucích dílů), ale v obou případech jde o více či méně jednoúčelová řešení.

Drupal zvládne všechno najednou. Na druhou stranu není nutné se obávat, že se v případě, kdy tvoříte jednodušší nebo jednoúčelové stránky, v nastavení Drupalu nevyznáte. Samotný Drupal po instalaci obsahuje jen základní funkce. Abyste získali více, musíte si buď zapnout doplňkové moduly jádra anebo si doinstalovat další moduly ze stránek Drupalu. O tom si povíme více v některém z příštích dílů. Nyní stačí ujištění, že Drupal bude mít právě tolik funkcí, kolik potřebujete.

Jak je zřejmé, Drupal je vhodný pro velice širokou škálu webů. Před jeho instalací je dobré mít představu, co od systému žádáte, co je vaším cílem. Jinak vám sebekvalitnější ani sebepřívětivější technologie moc nepomůže. Pro práci s Drupalem byste měli umět alespoň základy HTML. Všechno ostatní (CSS, PHP, SQL) je nadstavba, která není nutná, avšak pokud budete chtít docílit funkce nebo vzhledu, která není mezi početnou nabídkou modulů a témat ke stažení, bude se to hodit. To jsou však lekce pro pokročilé a fajnšmekry, kterým se vyhneme.

Větším problémem jsou požadavky na softwarové vybavení serveru. Jako webový server doporučují tvůrci Apache a IIS, i když Apache je (zvláště běží-li na Linuxu) vhodnější, neboť poskytuje i další funkce. PHP musí být minimálně ve verzi 4.3.3, ale připravovaný Drupal 7 bude vyžadovat PHP 5.X. Holé minimum je 8 MB paměti pro PHP, ale ideálních je 16-24. Dále potřebujete databázový server. Asi nejlepší volbou je MySQL 4.1 nebo 5.X. Ideální je, pokud máte k dispozici Cron na plánování pravidelných úloh a možnost použít soubor .htaccess se zapnutým mod_rewrite. Ten slouží hlavně k zapnutí "hezkých" URL. Řada administrátorů ho považuje za bezpečnostní riziko, i když asi neoprávněně. Tyto požadavky by většina linuxových serverů (tzv. LAMP) měla splňovat. Nicméně je vhodné je před výběrem hostingu ověřit. V českých podmínkách existuje i černá kniha webhostingu pro Drupal a toto téma je hojně diskutováno. Dost bylo šedivé teorie. V příštím díle si Drupal nainstalujeme.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Martin Šín Drupal - představení redakčního systému
Martin Šín 6. 10. 2008, 07:29:10
Odpovědět  Odkaz 
Výstižně řečeno. ;-) Na Drupalu je nejlepší právě ta košatost - modulárnost, kdy v základu obsahuje standardní funkce a postupem času se rozroste do nehorázných rozměrů splňující snad všechny požadavky běžných uživatelů. Mj. bych jmenoval také LDAP, s kterým ho můžete integrovat..

Ten základ HTML berte myslím s rezervou, protože Drupal spravuju, pak jsem základy HTML využil. Běžný uživatel, tzn. všichni kdo v Drupalu něco píší nebo upravují pak používají standardní rozhraní ne-náhodou připomínající prostředí MS Word ...
Drupal - představení redakčního systému
ferite 6. 10. 2008, 08:41:20
Odpovědět  Odkaz 
Nechci vyvolávat flamewar, já zase spravuju web postavený na Joomla. Výhledově mám vytvářet další 2 weby a uvažuju o Drupalu právě proto, že všechny weby o drupalu jsou daleko přehlednější a komunita podle mě přátelštější než okolo Joomly.

Chtěl jsem se zeptat, zda-li všechna rozšíření pro Drupal jsou GNU-GPL nebo jestli existují a jsou podporována komerční rozšížení. V komunitě Joomla byl kvůli komerčním rozšířením docela kolotoč, kdy téměř všichni uživatelé zastávali názor, že když je jádro (Joomla) GNU/GPL tak by všechny rozšíření měla být také GNU/GPL a komerční rozšíření by neměla existovat. Jak se k těmto licencím staví Drupal?
Re:Drupal - představení redakčního systému
mam 6. 10. 2008, 12:28:37
Odpovědět  Odkaz 
Zatial som nestretol modul, ktory by nebol pod GNU/GPL, s tymi komercnymi licenciami mas pravdu, mali by to zakazat.
Drupal - představení redakčního systému
Yivo 5. 11. 2008, 00:42:01
Odpovědět  Odkaz 
Rad by som vedel odkial pochadza udaj o 2400 moduloch?
Lukáš Jelínek Re: Drupal - představení redakčního systému
Lukáš Jelínek 14. 07. 2011, 15:59:58
Odpovědět  Odkaz 
Na webu Drupalu je uvedeno 8292 modulů.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz