přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou

eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou

EXO_1.png

Obliba sociálních sítí se přenáší i do firem a organizací – lidé chtějí využívat ty způsoby komunikace, na které si zvykli. Systém eXo Platform je jedním z nástrojů, které to umožňují realizovat.


Zeď, status, sdílení...

Sociální sítě, jmenovitě především Facebook a částečně také Twitter, Google+, LinkedIn a některé další, se pro mnoho lidí staly hlavními nástroji komunikace s okolím. Uživatelé si zvykli na určité způsoby prezentace informací a určité postupy – ty by pak rádi viděli i jinde, například při komunikaci uvnitř firmy nebo v nějaké komunitě.

Sice lze přímo využívat zmíněné sítě (a leckdo to také dělá), má to ale kromě výhody snadného startu i řadu nevýhod. Sítě patří svým provozovatelům a ti mají plně v moci rozhodování o tom, jak budou vypadat, jaké funkce budou poskytovat a v neposlední řadě koho do nich pustí, resp. komu přístup zakáží.

Založit si fungování vnitrofiremní komunikace například na facebookové stránce je docela riskantní, jednoho dne může být stránka zablokovaná bez zjevného důvodu, veškerá komunikace pryč a odvolání proti tomu nejisté. Stejně tak může být riskantní dávat z ruky informace, které by měly zůstat uvnitř firmy. Zájmová skupina lidí nemá sice tak striktní požadavky, přesto může být problém, když je jednoho dne způsob zobrazení informací „obrácen naruby“ proto, aby lépe vyhovoval platícím inzerentům.

Proto se v takových případech ukazuje jako vhodné provozovat systém, který se chová jako sociální síť, ve vlastní režii. Jedním z takových je eXo Platform – svobodný software šířený pod licencí GNU LGPL a napsaný především v jazyce Java. Historie systému sahá až do roku 2002, nicméně charakter sociální sítě se v něm rodil postupně, hlavně v letech 2010–2013.



Na staré železo zapomeňte

Požadavky na systémovou konfiguraci stroje, kde eXo Platform poběží, jsou poměrně jednoduché. Je potřeba pouze prostředí Java 7 (měla by ale postačovat i verze 6), na operačním systému nezáleží. Není také potřeba nic nastavovat nebo přizpůsobovat, stačí mít řádně nastavenou proměnnou JAVA_HOME. Stažený balík se pak jen  někam rozbalí a spustí se startovací skript.

eXo Platform využívá server Apache Tomcat a platformu JBoss/WildFly, přináší si je ale ve svém balíku, takže je není potřeba odnikud samostatně stahovat a instalovat.

Nyní ale přichází první „zrada“. Naprosto zapomeňte na to, že byste chtěli eXo Platform provozovat na nějakém starším stroji s nevelkým množstvím paměti. S fyzickou pamětí menší než 2 GB to raději vůbec nezkoušejte spustit, pro rozumný běh je dobré mít aspoň 8 GB paměti. Je-li paměti málo, nejenže systém bude startovat několik minut, ale hlavně bude mít neúnosně dlouhé odezvy.

Podobně je dobré mít procesor s větším počtem jader, to už ale není tak zásadní věc. Pro ukládání dat je pochopitelně potřeba úložiště, jeho velikost záleží na tom, kolik dat se bude ukládat. Přestože má eXo Platform možnost napojení na řadu externích systémů (viz dále), pro samotný běh už nic dalšího potřeba není.

Založení prvního uživatelského účtu Založení prvního uživatelského účtu

Při prvním otevření ve webovém prohlížeči (standardně na portu 8080) je potřeba založit prvního uživatele. Zde přijde další menší zrada. Není totiž povolena diakritika v křestním jménu a příjmení.

Chyby při vytváření uživatele Chyby při vytváření uživatele

Není však nic jednoduššího, než si jméno a příjmení hned po přihlášení změnit, potom už české znaky nevadí (a stejně tak při pozdějším přidávání dalších uživatelů).

Přihlášení do prostředí eXo Platform Přihlášení do prostředí eXo Platform

Co eXo Platform umí

Hlavním centrem celého prostředí eXo Platform je zeď (nebo časová osa, jak kdo chce). Tam se zobrazují nejen příspěvky vložené způsobem obvyklým například z Facebooku, ale i jiné druhy obsahu – například z diskusních fór.

Hlavní stránka po prvním přihlášení Hlavní stránka po prvním přihlášení

Do „statusových“ příspěvků lze vkládat odkazy – obsah se načte podobně jako u běžných sociálních sítí s tím rozdílem, že obrázky eXo načítá spolehlivěji. Příspěvky lze „lajkovat“ a komentovat, autor je může mazat, ne však bohužel upravovat, přestože se to někdy může hodit.

Zeď se statusem a příspěvkem z diskuse Zeď se statusem a příspěvkem z diskuse

Kontakty v systému fungují na bázi žádostí o přidání. Kdo si chce někoho přidat mezi své kontakty, jednoduše si vyžádá jeho souhlas a po potvrzení je kontakt přidán.

Práce s kontakty Práce s kontakty

Důležitým nástrojem pro spolupráci jsou wikistránky. Funguje to obvyklým způsobem, tedy každý oprávněný uživatel může přidávat a upravovat stránky, ukládá se jejich kompletní historie, lze k nim přidávat soubory apod.

Vytvořená domovská wikistránka Vytvořená domovská wikistránka

K úpravě stránek lze použít obyčejný editor nebo WYSIWYG editor, jak to komu vyhovuje.

Vizuální editor stránek (WYSIWYG) Vizuální editor stránek (WYSIWYG)

„Programátorský“ editor stránek „Programátorský“ editor stránek

Systém dále nabízí úložiště dokumentů, které podporuje poměrně širokou škálu funkcí – kromě jiného přidávání, mazání, úpravy, zamykání, vytváření symbolických odkazů, správu oprávnění, audit...

Seznam dokumentů (dva byly právě uloženy na server) Seznam dokumentů (dva byly právě uloženy na server)

Úložišť (virtuálních disků) je k dispozici hned několik – dělí se na osobní, skupinová a obecná. Mezi obecná úložiště patří i „koš“, kde končí smazané soubory.

Složky v jednom z osobních úložišť Složky v jednom z osobních úložišť

Již zmíněná diskusní fóra tvoří důležitou součást eXo Platform. Nabízejí notoricky známou funkcionalitu webových diskusí, kromě toho se ale příspěvky objevují i na zdi.

Založení nového diskusního fóra Založení nového diskusního fóra

Možnosti při zakládání diskusí a psaní příspěvků jsou bohaté, lze používat WYSIWYG editaci, přidávat přílohy atd. Co může který uživatel v diskusích dělat, je samozřejmě ovlivněno tím, jak jsou nastavena oprávnění.

Nové téma diskuse Nové téma diskuse

Z klasických funkcí systému lze zmínit ještě kalendář. Ten se opět neliší od podoby, kterou každý zná z programů pro správu osobních informací (PIM). Do kalendáře lze přidávat události a úkoly, ty se pak zobrazují způsobem odpovídajícím aktuálnímu pohledu.

Zobrazení kalendáře s událostmi a úkoly Zobrazení kalendáře s událostmi a úkoly

V systému lze používat různé aplikace – ať již zabudované, nebo dodané zvenčí. Poskytují funkce různého druhu, například pro administraci, monitorování, práci s obsahem nebo pro sociální vazby.

Správa aplikací v systému Správa aplikací v systému

Každý uživatel má k dispozici tzv. dashboard, kam si může podle libosti naskládat „gadgety“, tedy malé komponenty, které poskytují nějaké informace nebo umožňují jednoduché operace.

Uživatelský dashboard s gadgety Uživatelský dashboard s gadgety

Další možnosti

Systém eXo Platform si lze v širokém rozsahu přizpůsobovat, například měnit podobu uživatelského rozhraní, přidávat doplňky (nebo je vyvíjet), přistupovat k systému přes REST API nebo ho propojovat s jinými systémy přes konektory. Je také k dispozici nativní mobilní aplikace pro Android a iOS.

Zhodnocení

Dá se říci, že eXo Platform představuje zajímavý nástroj pro komunikační řešení ve firmách, organizacích a komunitách. Kromě poměrně široké škály funkcí, navíc snadno rozšiřovatelné, lze pozitivně hodnotit také střízlivé a kvalitně navržené i implementované uživatelské rozhraní, které sice může působit trochu fádně, ale současně nikoho neurazí. Příjemnými plusy jsou také lokalizace do řady jazyků včetně češtiny (byť není úplně dotažená) a velmi snadné zprovoznění systému.

Určitou překážkou pro použití může být poměrně značná náročnost na rychlost stroje, a hlavně na operační paměť. Existuje ale i možnost hostovaného provozu (v základní verzi zdarma), takže kdo oželí možnost mít vše plně pod kontrolou, může se vydat i touto cestou.

Nahoru

Příspěvky

eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
pakrik 29. 07. 2014, 11:52:09
Odpovědět  Odkaz 
hmm ale zadara to asi nebude.
Lukáš Jelínek Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 29. 07. 2014, 12:17:50
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě, že je to zdarma. Stačí stáhnout například odtud (http://sourceforge.net/projects/exo/), rozbalit a spustit. Licence je LGPL.

Oni se na tom webu samozřejmě usilovně snaží dosáhnout toho, aby si každý objednal ty jejich placené služby (které ovšem na druhou stranu mohou být výhodné pro toho, kdo nemá k dispozici dostatečně silný stroj), ale není nutné je využívat.
Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Vašek 29. 07. 2014, 18:39:27
Odpovědět  Odkaz 
+1
Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Petr 8. 04. 2015, 09:42:57
Odpovědět  Odkaz 
Můžu se zeptat, zda k této platformě existuje nějaký ucelenější návod, jak to dostat na linuxovou mašinu, doporučené balíčky, postupy instalace ...
Jde mi hlavně o instalaci ne-enterprise varianty a nevím, zda se k tomu dokopu probíráním celého jejich fóra, hlavně když ho spravuje firma a té jde hlavně o akcionáře (zisk) ...
Předem dík.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 8. 04. 2015, 11:41:52
Odpovědět  Odkaz 
Kompletní dokumentace je tady: http://docs.exoplatform.com/ Ovšem instalace je jednodušší, než by se z návodu zdálo. Stačí mít nainstalovanou Javu (min. verze 7), stáhnout balíček a rozbalit. Balíčky přímo pro různé linuxové distribuce (DEB, RPM apod.) ale bohužel asi nejsou.
Re: Re: Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Petr 8. 04. 2015, 13:25:33
Odpovědět  Odkaz 
Díky za odpověď, ale jestli mohu, tak ještě jeden/dva malé otravne dotazy - tu javu jako klienta nebo server? Pokud server, originál nebo open source alternativu?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 8. 04. 2015, 14:18:29
Odpovědět  Odkaz 
Rozlišení Javy klient/server je jen v použitém parametru příkazové řádky (a u 64bitové verze ho to stejně ignoruje, použije se vždy server). Co se týká toho, která Java, tak mám pocit, že jsem to provozoval na té, která je standardně v Debianu, tj. OpenJDK. Na "originální" Oracle Javě to ale určitě pojede také.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Petr 9. 04. 2015, 08:40:33
Odpovědět  Odkaz 
Poděkování a uctivost z mojí strany, pane ;-). Už to frčí, nakonec jsem použil instalátor Javy od Oracle (starý Debian, zmatek v repozitářích, atd.)
eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Vase jmeno 29. 07. 2014, 20:25:09
Odpovědět  Odkaz 
Znate nekdo 'customizable' alternativu, ktera neni tak narocna na hw ?
Thanx.
Lukáš Jelínek Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 29. 07. 2014, 22:56:34
Odpovědět  Odkaz 
Před časem jsem se snažil rozchodit Diasporu, ale nebylo to úspěšné (možná už se někam posunula, je to tak 2 roky). Navíc pochybuji, že bude kdovíjak úsporná, vzhledem k tomu, co všechno pro svůj běh potřebuje.
eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
talpa 9. 08. 2014, 09:26:45
Odpovědět  Odkaz 
Co tam bezi tak zazracnyho,ze to ma takovy naroky?
Lukáš Jelínek Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 9. 08. 2014, 13:54:58
Odpovědět  Odkaz 
Ono je to dáno už tím, že je to napsáno v Javě a vytvořeno jako aplikace nad WildFly (dříve JBoss), což je pořádná "mlátička". Pokud se tomu dá dostatek paměti, tak to běží obstojně a není problém ani s velkou zátěží (kde by řešení založené například na PHP už dávno kapitulovalo). Ovšem u nejnovější verze WildFly se tvůrci chlubí "drastickou redukční dietou" ve vztahu k paměti - tak uvidíme, co to v praxi přinese.
eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
rabgulo 24. 08. 2014, 10:32:26
Odpovědět  Odkaz 
Zaujimavou a hlavne systemovymi prostriedkami setrnejsou alternativou by mohol byt projekt OpenAtrium, co je vlastne Drupal s modulmi, ktore z neho robia podobny nastroj na komunikaciu, spravu projektov a jednotlivych uloh. Alebo pouzit stary znamy Redmine, ktory aj napriek Ruby bude stale setrnejsi na systemove prostriedky ako recenzovany eXo Platform.
eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Laďa 21. 01. 2015, 11:25:12
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se za reakci k dávnějšímu článku, ale snad je to takto užitečnější, než se dotazovat separátně po e-mailech.
Je eXo federalizované? Mohou kooperovat uživatelé z nezávislých instalací (různé organizace) stejně jako ti "interní"?
Díky
Lukáš Jelínek Re: eXo Platform: sociální síť pod vaší kontrolou
Lukáš Jelínek 21. 01. 2015, 21:49:24
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vím, tak podpora pro federaci v eXo není. Možná na to existuje plugin, ale není mezi těmi oficiálními. Rozhodně by to ale mohlo být zajímavé.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog