přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, FatRat – Univerzální stahovač z Česka

FatRat – Univerzální stahovač z Česka

fatrat.png

FatRat je univerzální správce stahování, který umožňuje stahovat soubory z HTTP a FTP umístění, tvoří, stahuje a nahrává torrenty, pracuje s weby jako RapidShare a CZshare. Navíc jej můžete vzdáleně spravovat přes webové rozhraní nebo pomocí Jabberu.


Jára Cimrman si vyšlechtil zvláštní druh ptakopyska – Univerzálního ptakopyska. Snášel vejce, dával jemnou angorskou vlnu a byl naprostý všežravec, přičemž si nejvíce pochutnával na starých, týden nošených ponožkách. Luboš Doležel má krysu, kterou také vyšlechtil, jen mu trochu přibrala: FatRat je univerzální krysa – sežere všechno, čím ji nakrmíte. Tato tlusťoška ráda HTTP či FTP přenosy souborů, spolupracuje se službou DropBox a s znalecky sleduje filmy s titulky staženými z OpenSubtitles.com. O soubory se podělí podporou torrentů a to stále není vše. Račte vstoupit a podívejte se na možnosti, které vám FatRat nabízí.

Instalujeme

Začneme od podlahy. FatRat, jakkoli jsme přesvědčeni o jeho užitečnosti, se zatím nedostal do distribučních repozitářů a to ani do Ubuntu, které je má pouze v repozitáři pro vývojovou verzi 10.04, tak ani do jiných, námi vyzkoušených, proto až na jednu výjimku, tvořenou uživateli Mandriva Linuxu 2010, bude nejspíše nutná kompilace ze zdrojových kódů.

Uživatelům 32bitové verze distribuce Mandriva Linux 2010.0 postačí, když si do systému přidají můj repozitář a balíček fatrat i balíčky pluginů se objeví v jejich Správci softwaru.

Zdrojové kódy je možné stáhnout z oficiální stránky programu. Doporučujeme také stáhnout a nainstalovat všechny (zatím) tři dostupné pluginy, které rozšiřují funkcionalitu programu.

Rozhraní programu FatRat

V grafickém okně aplikace FatRat se zajisté ihned zorientujete. Nejvíce místa zde zabírají jednotlivé karty s nejrůznějšími informacemi – výchozí jsou karty přenosy, podrobnosti, graf rychlosti a poslední karta logy. Nad těmito kartami se poté vyskytují ovládací tlačítka, pomocí kterých je možné přidávat a odebírat stahované položky či měnit jejich pořadí. V záhlaví programu se nachází nabídky pro práci s frontou stahování, nastavení programu a jednotlivých pluginů a nakonec nápovědu.

Přehledné grafické rozhraní aplikace FatRatPřehledné grafické rozhraní aplikace FatRat

Karty výrazně ulehčují orientaci ve stahování. První karta Přenosy obsahuje seznam front. Při výběru fronty z levého sloupce se v hlavní části okna zobrazí seznam všech uskutečněných, probíhajících i dokončených stahování a nebo nahrávání této fronty. Ano, slyšíte dobře – tento hlodavec umí i nahrávat soubory na FTP a servery RapidShare a CZshare.

Karta Podrobnosti je, stejně jako karta Graf rychlosti, dostupná jen tehdy, pokud vyberete konkrétní přenos. Na této kartě najdete celé jméno a adresu souboru, odhadovaný čas do stažení i rychlost stahování. Celkový vzhled této karty se liší v závislosti na tom, co stahujete.

Zobrazení rychlosti stahování a nahrávání konkrétního torrentuZobrazení rychlosti stahování a nahrávání konkrétního torrentu

Poslední kartu Log využijete tehdy, pokud něco v programu nefunguje zcela dle vašich představ. Program je ovšem velice stabilní a do logů jsem zatím nahlížel jen ze zvědavosti. Log je rozdělen na dvě okna – horní Log přenosu a spodní Globální log. Log přenosu se zobrazuje vždy jen pro konkrétní uskutečněný datový přenos, zatímco Globální log zobrazuje výpisy ze startu programu, případně pluginů a (nejspíše) jejich chyby („nejspíše“ proto, že jsem tam zatím žádnou chybu neobjevil).

Nové stahování

Zvolením položky nabídky Přenos | Nový přenos (a nebo klávesovou zkratkou [Ctrl+n] zobrazíte zadávací dialog. Prvně zvolíte typ přenosu, zda-li budete stahovat, nebo nahrávat (upload) a frontu, ve které se bude tento přenos zpracovávat. Pokud budete stahovat, stačí zadat do textového pole adresy seznam webových adres, ze kterých má FatRat stahovat. To můžete udělat buďto ručně, vložením ze schránky a nebo, máte-li adresy v textovém souboru, jen vložením obsahu tohoto souboru přes rolovací nabídku Přidat speciální. Poslední úkol je nastavení cílového adresáře. Klepnutím na malý oranžový zámek je možné vložit uživatelské jméno a heslo, pokud bude třeba.

Zadání nového FTP přenosuZadání nového FTP přenosu

Způsob stahovacího protokolu je možné nechat buďto na automatickém rozpoznání a nebo jej můžete zvolit ručně. FatRat umí stahovat z libovolného HTTP nebo FTP umístění. To je ovšem v dnešní době celkem obvyklá vlastnost stahovacích manažerů. FatRat ovšem zvládá i servery, na které je možné ukládat i velké soubory, konkrétně RapidShare a CZShare a autor se nechal slyšet, že uvažuje i o dalších serverech, jako ulozto.cz.

Pokročilé služby FatRatu

Ovládání programu

Jak již bylo naznačeno v úvodu článku, tak FatRat není jen prostý stahovač. Podívejme se nyní podrobně na další služby, které FatRat nabízí. Začněme tím, jak je možné FatRat ovládat. Máte-li veřejnou IP, je možné spustit i webové ovládání a připojením se na port 2233 budete moci ovládat FatRat.

Nabídka pokročilých nástrojů FatRatuNabídka pokročilých nástrojů FatRatu

Jabber představuje další možnost, jak ovládat FatRat – nepotřebujete k tomu veřejnou IP adresu, stačí vám libovolný Jabber klient. Stačí vytvořit speciální účet právě pro váš FatRat a následně přes Jabber klienta dáváte příkazy. FatRat se dá ovládat i pomocí D-Bus sběrnice, ale toto normální uživatel nejspíše příliš nevyužije.

BitTorrent manažer

FatRat podporuje i technologii BitTorrent. Torrenty umí nejen stahovat (a poskytovat), ale hlavně zakládat. Na několik kliknutí jej vytvoříte. K tomu slouží malé tlačítko nalevo od karet. Klepnete-li na něj, zobrazí se vám další možnosti FatRatu. Vybráním položky Vytvořit torrent se vám zobrazí dialog pro generování .torrent souboru. Vyberete soubor (F) nebo adresář (D) pro sdílení a velikost packetů, které se budou přenášet. Nyní jen vložíte adresu trackeru – tedy serveru, který bude tento přenos zabezpečovat a dáte generovat torrent tlačítkem Vytvořit. Hotový torrent soubor nezapomeňte nahrát zpátky na tracker.

FatRat umí torrenty také vyhledávat a to na nejznámějších trackerech, jako LinuxTracker, Pirate Bay a dalších.

Stahovač videí

Líbí se vám nějaké video na YouTube nebo Stream.cz? Není nic jednoduššího, než jej stáhnout pomocí FatRatu. Zvolte Stahovač videí z nabídky rozšířených možností a nyní již jen stačí překopírovat URL stránky s videem do horního textového pole a zmáčknout tlačítko Dekódovat. Provede se extrahování URL vlastního videa a nakonec stačí klepnout na Stáhnout dekódované. Videa se zařadí do fronty ke stažení.

RapidShare

Představovat RapidShare je nošením dříví do lesa, proto se jen podívejme na jeho podporu ve FatRatu. Krom stahování a nahrávání souborů má FatRat celou sadu Nástrojů pro RapidShare. Jako první je nutné jmenovat nástroj pro kontrolu linků, funkční linky je možné poté rovnou stáhnout. Druhý nástroj slouží k práci s odkazy na RapidSave a třetí extrahuje odkazy z uživatelských stránek RapidShare, tzv. linklistů.

RSS

FatRat dokáže zpracovávat i RSS informace, které zobrazuje v oznamovací oblasti. V kontextovém menu Nastavení | RSS zvolíte RSS kanál a interval jeho aktualizací načež vám FatRat sám bude hlídat vše, co se na webu šustne.

Plánovač

Plánovač se sice skromně krčí v koutku v nabídce Nastavení, ale je to právě tato funkce, která FatRat posouvá daleko před jeho konkurenty. Právě plánovač ve spolupráci s dělením stahování na různé fronty umožní automatizovat řízení zátěže na lince – automaticky zapínat torrenty v noci, kdy na počítači nikdo nepracuje, ale přitom mít plnou rychlost přes den apod.

Užitečná krysa

FatRat je tlustá, všežravá a vychytralá krysa. Zpracuje všechno, co jí předhodíte, nastrčí pomocnou tlapku tam, kde to očekáváte a je úspěšná i při řešení úkolů, které by mohly být na jiného malého hlodavce velké – a ona to zvládá sama, šikovně a dokonale. Nebojte se pustit si tuto krysu do svého počítače.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 3. 03. 2010, 07:35:25
Odpovědět  Odkaz 
Nelíbí se mi slovo "Česko".
Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Pavel 3. 03. 2010, 08:59:46
Odpovědět  Odkaz 
"Česko se postupně prosazuje jako jednoslovný geografický název republiky vedle dvojslovného politického názvu Česká republika, a to nejen v běžné komunikaci, například ve sportovních přenosech; je doporučeno také názvoslovnou normou ČSN EN ISO 3166-1 z února 1999 (vydal Český normalizační institut v Praze). Také SSČ uvádí oba názvy." (zdroj: Ústav pro jazyk český AV ČR)
Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Jarda 2. 08. 2010, 00:51:58
Odpovědět  Odkaz 
Tož hlodavec je to suprovej. Ještě ho naučit uloz.to a byl bych spokojenej :)
A název ČESKO ať si je normovanej a doporučovanej jak chce ale stejně je to hnus, a když to slyším tak mi jak se říká teče voda ze zubů:(
Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
rejpal 3. 03. 2010, 11:08:13
Odpovědět  Odkaz 
Mi se nelíbí zavést/vyvést místo import/export -- http://fripohled.blogspot.com/2009/10/qtiplot.html . "Vyvedou" tě opilého z hospody a "zavedou" na detox. Zatímco Česko je v pořádku a každý tomu rozumí.
A to jsi možná ještě neviděl
fri 4. 03. 2010, 20:49:27
Odpovědět  Odkaz 
A to jsi možná ještě neviděl, co jsem teď vyváděl na: http://fripohled.blogspot.com/2010/03/palapeli.html
Pavel Fric Pilná včelka
Pavel Fric 25. 07. 2010, 14:30:54
Odpovědět  Odkaz 
Znovu mě pojala chuť poskládat v Palapelim pilnou včelku. A výsledek? Uvidíte na snímcích obrazovky. Obrazně i doslovně řečeno, pochválil jsem se sám. :-D

http://fripohled.blogspot.com/2010/03/palapeli.html
Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
zzz 3. 03. 2010, 16:50:39
Odpovědět  Odkaz 
Na našem území jsou Čechy, Morava a Slezsko. A tomu celému se zase říká Čechy. ;-)
Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 3. 03. 2010, 19:43:52
Odpovědět  Odkaz 
A někdo to zase i dnes považuje za celek dříve programově také zvaný "Mitteleuropa". Já ovšem v Čechách nežiju.
Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
JK 4. 03. 2010, 09:03:29
Odpovědět  Odkaz 
Podle me je to cele prave Cesko, Cechy jsou oznaceni oblasti bez Moravy a Slezka...
Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 4. 03. 2010, 18:45:52
Odpovědět  Odkaz 
V jednom z příspěvků v oné níže zmiňované diskuzi - je rozpoznatelný podle toho, že je celkem dlouhý, se jeden člověk rozepisuje o tom, že to představuje překlad onoho "Tschechei", což je "nadávka" pro útvar oficiálně nazývaný "Protektorat Böhmen und Mähren".
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Perteus 3. 03. 2010, 08:38:37
Odpovědět  Odkaz 
Nelibi se ti oficialni oznaceni nasi zeme. Takze plac na hrobe jazykovedcu a poslancu. Ne tady.
Martin Šín Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Martin Šín 3. 03. 2010, 12:45:14
Odpovědět  Odkaz 
A proč jinde? Podle wikipedie (snad se nemýlí) píší k používání slova "Česko" mj. toto: „Situace po roce 2000 se jeví už poněkud klidnější. Emotivně laděné dopisy a telefonáty do jazykové poradny přicházejí jen ojediněle, snad i proto, že jsme se opakovaně snažili vysvětlovat, že neexistuje žádné rozhodnutí Ústavu pro jazyk český, které by ukládalo komukoli povinnost akceptovat název Česko.“

Tak slovo "Česko" neakceptuji a hotovo, trhá mi to uši. ;-)
Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 3. 03. 2010, 16:18:59
Odpovědět  Odkaz 
Každý máme svůj názor. Jestli se líbilo/nelíbilo mému otci?

No, on před něj už v devadesátých letech a i později často položil jedno přídavné jméno, které souvisí s lidským vyměšováním. Jakže to bylo? Začínalo písmenky "zas...".

Jo, na to se mu ten novotvar hodil dobře. :-)

Jiné slovo schválně komolil: místo "kapitalismus" označoval ten ekonomický model jako "kanibalismus".

Poznámka k okolnostem: po změně v roce 1948 přišlo na rodinný, dá se říct průmyslový podnik, znárodnění, potom po zaplacení úvěrů, protože jak jsem slyšel, stát dluhy nebere, socializace. Po nějaké době se mohlo začít makat na kusu předtím taky zabrané zahrady. Jednu další parcelu, když ji chtěli vyměnit za jinou, která byla taky zabraná, aby byl příjezd k baráku, město vzalo, ale to co se mělo za to dát se jaksi nepředalo. Už tehdy soud konstatoval, že "soudruzi neudělali dobře".

O komunistech pronesl, že jen jedno se jim z jeho strany dá vyčítat, jelikož mezi kapitalismem a socialismem nebyl pro něj nějaký velký rozdíl - že totiž měli všechnu moc, a nevyužili ji - podle jeho představ. Změna zřízení po roce 1948 přinesla v tomto ohledu hlavně povinnost platit další daně, protože aby se dalo navázat na předchozí způsob podnikání "museli by se vzbudit všichni ti, co už byli na hřbitově, kteří jím žili."
Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 3. 03. 2010, 16:22:25
Odpovědět  Odkaz 
Oprava: změna po roce 1989 samozřejmě.
Petr Šafařík Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Peťoš 3. 03. 2010, 16:36:59
Odpovědět  Odkaz 
O čem to mluvíš? Co má probůh společného to, co se líbí tvému otci s Fatratem? Co má s FR společného komunismus? Co komunismus/kapitalismus? Tohle už je fakt dost mimo... Chlape, on-topic!
Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 3. 03. 2010, 19:40:54
Odpovědět  Odkaz 
Nabídl jsi k tomu propojení příležitost sám tím, jak jsi pojmenoval svůj článek. Jedna moje poznámka k jeho názvu a objevilo se hned pár dalších názorů, které s FR souvisí podobným způsobem, jako spolu souvisí všechno v ČR.
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Miro Hrončok 3. 03. 2010, 22:33:46
Odpovědět  Odkaz 
Česko se v názvu objevilo po redakční úpravě. Peťoš napsal z Čech, já si nebyl jistý, jestli není autor programu z Moravy nebo Slezska. Česko, ač se mi taky nelíbí, je naprosto korektní, podobně jako Německo, nebo Slovensko.
Jiří Eischmann Re:Re:Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Jiří Eischmann 4. 03. 2010, 01:01:37
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavý blogpost na dané téma: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/vaclav-cvrcek.php?itemid=9115
Re:Re:Re:Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 4. 03. 2010, 08:18:51
Odpovědět  Odkaz 
A diskuze je zajímavá, i když jsem ji neprošel celou.

Napadlo mě hned, že kdyby se trošinku pozměnil text hymny, tak bysme si tu mohli natočit další díl seriálu Rodina Adamsových. :-D

Ve úvodní znělce by se objevilo jako graduále

Sbor: "...zéééémě Čeeeeskóoooo domov můj."
Re:Re:Re:Re:Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
fri 4. 03. 2010, 09:06:47
Odpovědět  Odkaz 
Po přečtení několika příspěvků jsem si konečně uvědomil, že tu jde o zásadní otázku daleko většího významu, která se řeší, zda jsou středem planety Země Čechy, anebo je to Morava, jak oproti Čechům v Čechách soudí její obyvatelé všech barevných odstínů, jinak též Češi na Moravě, kteří s nimi mají mimo další věci společný český jazyk. :-)
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Scyther 3. 03. 2010, 10:52:30
Odpovědět  Odkaz 
Tenhle program vypadá opravdu hodně slušně!! Jenom škoda, že není v GTK+ a že není ve Fedoře, jinak je to ale zatraceně dobrá česká krysa!!
Petr Šafařík Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Peťoš 3. 03. 2010, 11:09:56
Odpovědět  Odkaz 
Mandriva Linux má, stejně jako Fedora, taky RPMs, můžeš zkusit... přinejhorším to prostě odebereš...
Re:FatRat – Univerzální stahovač z Česka
urys 3. 03. 2010, 13:05:21
Odpovědět  Odkaz 
a co Ti brání ho zkompilovat? ;)
drobnost ke screenshotům
Murděj 3. 03. 2010, 13:11:01
Odpovědět  Odkaz 
nebylo by lepší použít na screenshoty v png? na těch ostrých přechodech jpeg komprese dost zmrvý obrázek i velikost by byla o něco menší.
Vlastimil Ott Re:drobnost ke screenshotům
Vlastimil Ott 4. 03. 2010, 11:16:48
Odpovědět  Odkaz 
Redakční systém to bohužel nepodporuje.
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
cinqmars 4. 03. 2010, 22:44:58
Odpovědět  Odkaz 
ja to vidim v testing vetvi debianu http://packages.debian.org/squeeze/fatrat
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
mirda1666 5. 03. 2010, 22:54:55
Odpovědět  Odkaz 
Je to pěkný nástroj, sám ho již nějaký ten pátek spokojeně používám.
Pro openSUSE 11.2 je k dispozici např. zde http://download.opensuse.org/repositories/home:/Fisiu/openSUSE_11.2/
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Arthandi 6. 03. 2010, 22:11:33
Odpovědět  Odkaz 
Vim ze se tady ten dotaz moc nehodi, ale neexistuje neco jako FatRat akorat ze pro windows, jde mi o to vzdalene ovladani pres jabber
FatRat – Univerzální stahovač z Česka
Dan 6. 03. 2011, 11:23:13
Odpovědět  Odkaz 
Možná hloupej dotaz ale přeci > umí to i tahat z "ulozto.cz" .
Popřípadě co použít pro toto úložiště ?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz