přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru

GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru

gnome.png

Ani v posledním půlroce vývojáři desktopového prostředí GNOME nezaháleli a připravili pro uživatele celou řadu novinek. Mezi ty nejzajímavější patří správa softwaru od jeho instalace přes aktualizaci až po jeho třídění. Novinek je ale celá řada jak v samotném prostředí, tak aplikacích. Jen ta podpora Waylandu ještě není 100% dokončena.


Wayland

Wayland byl největším tématem minulého vydání GNOME. Přišlo totiž s jeho základní podporou. V distribuci Fedora jste si dokonce mohli GNOME běžící na Waylandu poprvé vyzkoušet. Určitou daní za to je, že jste nemohli GNOME ve Fedoře 20 používat s uzavřenými ovladači, protože klíčové věci byly zkompilované s podporou Waylandu, který uzavřené ovladače stále nepodporují.

Pro GNOME 3.12 už byla plánovaná plná podpora Waylandu. Ukázalo se ale, že to celé obnáší výrazně více práce, takže to bylo odsunuto na podzimní vydání. Snad jedinou, pro uživatele viditelnou změnou je, že Wayland už podporuje i správce přihlášení GDM, takže se do GNOME na Waylandu můžete přihlásit přímo z něj. Mně se to nepodařilo vyzkoušet, protože po přihlášení jsem skončil s černou obrazovkou. Je pravděpodobné, že tento problém se do doby, než se nové vydání objeví ve stabilních aktualizacích, doladí.

GNOME Shell

Samotné prostředí GNOME se už ustálilo a jsme svědky spíše inkrementálních změn. V minulém vydání byla kompletně přepracovaná nabídka uživatele v pravém horním rohu. Argumentační válka se odehrála kolem toho, jestli má mít ethernetové připojení svoji ikonu, nebo ne.

S novou podobou nabídky byla odstraněna, ale vývojáři se nakonec nechali přesvědčit a dali ji zpátky. Kromě toho přibyla také možnost zapínat a vypínat sdělování polohy zařízení, které je čím dál častěji využíváno aplikacemi v čele s prohlížečem. Pokud zrovna nemáte v počítači GPS modul, používá se Mozilla Location Service, která polohu určuje na základě databáze WiFi sítí.

Za velké zlepšení považuji také možnost organizace aplikací do různých skupin. To Shell podporuje už několik vydání, ale dosud neexistoval žádný nástroj, jak tyto skupiny vytvářet. Celé to tak skončilo u dvou skupin, které už byly ve výchozí instalaci.

Vytvořená skupina aplikací Hudba Vytvořená skupina aplikací Hudba

Pokročila také podpora displejů s vysokým rozlišením. Ty se v nových počítačích nacházejí čím dál častěji. Slušná podpora byla již ve vydání 3.10, ale jedná se o dost komplexní věc, která výrazně přesahuje změnu DPI u písma, takže se na ní pracovalo i v tomto vydání. Prý ještě existuje prostor pro zlepšování, ale podpora je už hodně slušná a mezi linuxovými prostředími prý momentálně zdaleka nejlepší.

Novinky v GTK+

GTK+, grafický framework, na kterém je GNOME založené, se dočkalo několika zajímavých vizuálních novinek. Tou největší jsou tzv. popovery. Ty představují něco mezi klasickou nabídkou a dialogem. Na rozdíl od klasických nabídek do nich lze uložit prakticky jakýkoliv prvek, nejen seznam. Od dialogů se zase liší tím, že nevyžadují samostatné okno, ale jsou prvkem, který jen dočasně překryje rozhraní aplikace. Hodně populární jsou na mobilních platformách, nyní je můžou používat i aplikace v GNOME, což už několik z nich v aktuálním vydání dělá.

Další zajímavou změnou je nový vzhled karet (tabů), které jsou nyní kompaktnější a jejich přetahování je prý intuitivnější.

Kontroverzní změnou, která asi na internetu rozvíří nejednu diskusi, je přesun tlačítek jako „Budiž“, „Zrušit“, „Uložit“ do horní části dialogového okna. Z pohledu jednotnosti v rámci GNOME to smysl dává. Nicméně to už není konzistentní se zbytkem světa (Qt, GTK+ 2, ...), takže to paradoxně do systému vnáší prvek nekonzistence. Sám jsem zvědavý, jak se mi na toto bude zvykat.

Pokud používáte některou z nových aplikací GNOME v jiném prostředí, jistě vás potěší, že tam nyní fungují mnohem lépe. Nejenže dostanete všechna tři tlačítka pro ovládání okna, bez čehož se ve většině prostředí neobejdete, ale i nabídku aplikace, která je v GNOME integrovaná do horního panelu, nyní najdete přímo v okně pod ikonou v levém horním rohu.

Novinky v nastavení

V nastavení systému se zase tolik změn neudálo. Na rozdíl od minulého vydání nepřibyl žádný nový modul. Jeden byl ale kompletně přepracován a to ten pro nastavení Bluetooth. Nastavení Bluetooth bylo v GNOME 3.10 kvůli nepříliš povedenému přechodu na Bluez5 prakticky nefunkční. To by mělo být nyní vyřešeno.

Rozhraní pro připojení nového zařízení přes Bluetooth je mnohem přímočařejší. Co jsem ale vůbec nenašel, je možnost použít zařízení pro přístup k internetu. Možná jen nemám něco nainstalovaného, ale pokud tam tato funkce opravdu chybí, je to nepěkná regrese.

Mezi službami, které jsou podporovány v Účtech on-line, přibyl Pocket, který slouží k ukládání věcí, které si chcete přečíst či prohlédnout později. Momentálně je integrována do jediné aplikace – přehrávače Totem, ve kterém si můžete prohlížet videa z Pocket.

Připojení k Facebooku bylo rozšířeno o fotografie, což využívá aplikace GNOME Photos, kde si nyní můžete prohlížet všechny svoje fotky, které jste na Facebooku uložili. Integrace s účtem u Googlu zase umožňuje tisk dokumentů přes Google Cloud Print.

Novinky v aplikacích

GNOME Software

Je bezesporu oblastí, kde probíhaly největší změny. Nový nástroj na instalaci softwaru, který bere jako jednotku aplikaci, ne balíček, se objevil už v minulém vydání. Jednalo se ale o hodně jednoduchý nástroj. Od té doby se výrazně zlepšil. V popisu aplikace přibyly snímky obrazovky a také hodnocení uživatelů. Zatím nejsou k dispozici komentáře a odloženo bylo také zasílání informací o tom, jaký software uživatel instaluje, k čemuž by mělo docházet až po explicitním odsouhlasení.

GNOME Software ale neslouží pouze k instalaci a odinstalaci softwaru. Umí také spravovat zdroje (v současnosti jen odebírat aktivované repozitáře) a stará se o aktualizace. Ty momentálně provádí v minimálním režimu po restartu, aby omezil možnost pádů. Toto řešení prý není podle vývojářů trvalé.

V momentě, kdy se podaří oddělit systém od aplikací, budou aplikace aktualizovány za plného běhu systému a pouze kvůli aktualizacím systému se bude muset restartovat. Současnou situaci nepovažuji za úplně ideální, protože kvůli nutnosti restartu s instalací aktualizací čekám a GNOME Software je dost neodbytný a na nutnost aktualizace mě neustále upozorňuje.

Další funkcionalitou, kterou Software získal, je možnost vytvářet skupiny, které se pak projeví v náhledu aplikací v GNOME Shellu. Na kartě Nainstalované můžete kliknout na tlačítko pro výběr (ikona fajfky), vybrat si aplikace a pak je přesunout do nové skupiny. Ta se okamžitě objeví v dlaždici ikon aplikací. Tak si můžete aplikace pěkně zorganizovat.

Nejsem si úplně jistý, jestli je integrace této funkce do Software tím úplně nejlepším řešením. Tedy zůstat tam samozřejmě může, ale mnohem přirozenější vytvoření skupiny mi přijde přetažení jedné ikony na druhou, jak to známe z mobilních platforem.

Vytváření skupiny aplikací LibreOffice Vytváření skupiny aplikací LibreOffice

Polari

Je novou aplikací pro komunikaci přes IRC. Stejně jako výchozí komunikátor v GNOME využívá Telepathy a sdílí s ním i účty. Pokud jste tedy dosud používali IRC v Empathy, v Polari už budete mít tyto účty přednastavené. Polari už používám několik měsíců jako stále docela ranou vývojovou verzi (i v tomto vydání je pořád technologickou ukázkou) a jsem s ním velmi spokojený. Nemá sice tak rozsáhlé možnosti jako Xchat, ale Pidgin nebo Empathy už v podpoře IRC hravě strčí do kapsy, je výborně integrovaný s Shellem a na to, jak mladá je to aplikace, je i dost stabilní.

Nový klient pro IRC Nový klient pro IRC

Záznamy

Je nová aplikace pro prohlížení logů postavená na systemd-journald. Zatím se jedná o velmi jednoduchou aplikaci, která nevyužívá plně možností journald. Při jejím zkoušení jsem měl také trochu problémy s výkonem. Logy se načítaly a zobrazovaly dost pomalu. Do vydání byla ale zahrnuta pouze jako technologická ukázka, tak jí dejme čas.

Nový gedit

Výchozí textový editor, který má díky celé řadě pluginů přesah do IDE, stál dlouho stranou změn v rámci třetí generace GNOME. V tomto vydání ale prošel takovými změnami, že je prakticky k nerozeznání. Rozhraní bylo zjednodušeno, ale ne na úkor funkcionality. Všechny původní funkce jsou stále tam, jen jsou uspořádány tak, aby nebyly na očích pořád, když je uživatel potřebuje jen jednou za čas. Naplno také využívá novinek v GTK+ - popoverů a nových karet. Nová podoba geditu se mi opravdu líbí.

Nový gedit s ukázkou „popoveru“ Nový gedit s ukázkou „popoveru“

Nový Totem

Kompletního redesignu se dočkal také výchozí video přehrávač Totem, který se nyní oficiálně jmenuje GNOME Videos. Zbavil se lišty okna a podle nového designového vzoru má prvky pro ovládání okna integrované do rozhraní aplikace. Prvky pro ovládání aktuálního videa mají podobu poloprůhledného panelu přímo nad výstupem videa. Totem stejně jako gedit intenzivně využívá popovery.

Rozšířená byla také funkcionalita a integrace online služeb. V Totemu nyní můžete vyhledávat a pouštět videa z Youtube, Vimeo, blip.tv, Rai.tv, Guardian Videos a filmových trailerů na Apple Movie.

Nový Totem Nový Totem

Epiphany

Výchozí prohlížeč Epiphany, nyní oficiálně nazývaný jen Web, přináší také několik změn. Asi nejzajímavější změnou je skrytí adresního řádku. Adresní řádek je prvek, který je určený pro zadání adresy stránky, kterou chceme načíst. Proč ho ale zobrazovat pořád, i během brouzdání? Vývojáři Epiphany se rozhodli místo něj zobrazovat titulek stránky a adresu.

Až po kliknutí do tohoto prostoru se zobrazí pole pro zadání textu, tedy klasický adresní řádek. To samozřejmě není jediná změna. Je zajímavé Epiphany sledovat. Už to není jeden z řady prohlížečů, který nic navíc neumí, ale začíná být funkčně plnohodnotný a přináší zajímavé nápady.

Epiphany se skrytým adresním řádkem Epiphany se skrytým adresním řádkem

Další aplikace

  • Nahrávání zvuků – nová, jednoduchá aplikace na nahrávání zvuků.
  • Boxy – umožňují nyní importovat již existující virtuální mašiny, třeba ty, které jste doposud používali ve virt-manageru.
  • Hudba – tento nový přehrávač hudby, který je zatím velmi jednoduchý, umí nově vytvářet playlisty.
  • Terminál – umožňuje přepnout do tmavého vzhledu GNOME a umožňuje vyhledávat přímo v Shellu otevřené terminály podle toho, jaký proces v nich běží, což vám může výrazně usnadnit život, pokud jich máte otevřené velké množství.
  • Hry – většina her prošla změnou vzhledu tak, aby zapadaly do nových designových standardů. Šachy a Iagno potom mají ještě navíc vylepšenou herní logiku.

Lokalizace

Jak už bývá zvykem, čeština patří mezi jazyky, do kterých je GNOME přeloženo ze 100 %. GNOME patří dlouhodobě mezi projekty, které si drží vysokou úroveň lokalizace. Začaly se zlepšovat také překlady dokumentace, která je v tomto vydání přeložena přesně z jedné třetiny. Minule to byla pouze jedna čtvrtina. Slovenština si v tomto vydání trochu pohoršila, ale stále se drží nad 90 %. Z dokumentace pak není do slovenštiny přeloženo téměř nic.

Oficiální video prohlídka GNOME 3.12.

Dostupnost v distribucích

Nové vydání GNOME by se mělo v následujících měsících začít objevovat v linuxových distribucích. Počítám, že nejdříve se ho dočkají uživatelé Archu, který funguje jako rolling release. Nejužší vztah s GNOME má v poslední době distribuce Fedora. Ta většinou vychází zhruba měsíc po GNOME, ale tentokrát kvůli práci na Fedora.NEXT jedno vydání přeskakuje a vyjde až na podzim.

Vývojáři však připravili pro uživatele nejnovější Fedory 20 speciální repozitář s GNOME 3.12. Až se toto vydání dostatečně otestuje, je možné, že nové GNOME dostane výjimku a přijde uživatelům F20 v rámci aktualizací. Špatnou zprávou pro uživatele Ubuntu je, že v Ubuntu 14.04 bude pouze GNOME 3.10. Nicméně vývojáři Ubuntu GNOME se nechali slyšet, že možná zahrnou některé balíčky z 3.12.

Vývojáři GNOME také připravili Live CD, se kterým si můžete vyzkoušet nové vydání hned.

Na co se těšit

Podle vývojářů GNOME už by měla být podpora Waylandu v dalším vydání kompletní. Těžko odhadnout, jestli se to podaří splnit. Přechod na Wayland je největší změna v historii linuxového desktopu vůbec, takže se může stát, že množství práce donutí přechod na Wayland odložit ještě o jedno vydání. Nicméně si troufám tvrdit, že v podzimním vydání už bude podpora minimálně hodně blízko finální podobě a budou distribuce, kde budou moct „early adopters“ GNOME s Waylandem téměř plnohodnotně používat.

Přibudou nějaké nové aplikace? S největší pravděpodobností ano. Pracuje se na kalendářové aplikaci GNOME Calendar, i když její vývoj se moc nehýbe. Zaplnit její místo může California, což je kalendářová aplikace, jejíž vývoj nedávno oznámila americká Yorba, která už vytvořila např. Shotwell nebo Geary.

Minulý rok se rozhodla, že se více přiblíží vývoji GNOME. Přesunula vývoj do infrastruktury projektu GNOME a při vývoji se řídí designovými pravidly pro GNOME 3. Nějaký čas už se pracuje také na novém kecálkovi, který by měl nahradit Empathy a který by měl být lépe integrovaný do Shellu.

Lze předpokládat, že další aplikace budou mít rozhraní přepracované podle vzoru GNOME 3. Osobně za horkého kandidáta považuji aplikaci Terminal.

Nové funkce se plánují také pro GNOME Software. Měli by přibýt komentáře uživatelů a např. ve Fedoře dojde k integraci s FedUpem, takže Software se bude starat také o upgrade systému.

Nahoru

Příspěvky

GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
li737 2. 04. 2014, 16:24:44
Odpovědět  Odkaz 
diky za pekny clanek! Nekterych zmen jsem si drive nevsiml, mam 3.12 cca 3 dny v f20, kde musit rict funguje bez sebemensich problemu. Vizualni zmeny i nove aplikace se mi zamlouvaji a celkove se mi nova verze gnome libi.
GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
Gogsam 2. 04. 2014, 17:19:27
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek. Používám fedoru 20 s gnome 3.10 a jsem s ním spokojen.
V oddíle Gnome Software jsem našel v jedné větě chybu :
V momentě, kdy se podaří oddělit systém od aplikací, budou aplikace aktualizovány za plného běhu systému a pouze kvůli aktualizacím systému se bude muset instalovat.
Řekl bych, že jste chtěl napsat místo slova instalovat slovo restartovat.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
Jiří Eischmann 2. 04. 2014, 17:26:10
Odpovědět  Odkaz 
Ano, má tam být restartovat. Několikrát jsem to po napsání po sobě četl, ale to už jsem trpěl autorskou slepotou. Všiml jsem si toho až dnes, když jsem to četl znovu tady na LE. Bohužel nemůžu články editovat, šéfredaktorovi jsem napsal.
Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
mirek 3. 04. 2014, 00:00:43
Odpovědět  Odkaz 
Článek pěkný, ale smůla je, že autor už asi půl roku zde vůbec nepíše blogy, které sem rád četl. Co se stalo?
Jiří Eischmann Re: Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
Jiří Eischmann 3. 04. 2014, 00:25:38
Odpovědět  Odkaz 
Blogové zápisky pořád píšu, když si najdu čas, ale sekce blogů na LE byla zrušená, takže nyní jsou dostupné na http://blog.eischmann.cz/. Ostatně na mém osobním blogu byly vždycky. Na LE jsem je vždycky jen kopíroval.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
Lukáš Jelínek 3. 04. 2014, 09:35:46
Odpovědět  Odkaz 
Sekce blogů na LE nebyla zrušena, můžeš sem i nadále psát. Tvé blogposty bych ale mohl většinou vydávat i jako články (komentáře). Ohledně blogů na LE je otázka, co s nimi bude v budoucnu - pokud je píší jen dva lidé (a ono to ani v minulosti nebylo o mnoho lepší), v podstatě nemá smysl je zachovávat.
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
mirek 3. 04. 2014, 17:02:11
Odpovědět  Odkaz 
Osobní blog je hezká věc, mám taky jeden. Ale chodí mi tam strašně málo lidí. Většinou jenom několik desítek lidí denně, vesměs přátelé a známí.

Ovšem na stránkách jako jsou tyto, je čtenost blogů určitě mnohonásobně vyšší. Takže výše zmíněné kopírování zápisů na zdejší stránky byla určitě správná věc.

I když vím, že někteří píšou zajímavé věci, nemohu procházet všechny tyto osobní blogy na internetu. Prostě na samostatné osobní blogy, rozeseté různě po internetu, nemám čas chodit. Jako běžný čtenář bych chtěl předmětnou problematiku mít soustředěnou na co nejméně místech.
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
davkol 3. 04. 2014, 18:28:05
Odpovědět  Odkaz 
Od toho je Reddit atp.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.12: Ve znamení lepší správy softwaru
Jiří Eischmann 3. 04. 2014, 23:33:02
Odpovědět  Odkaz 
Na to doporučuji např. Feedly. Dnes nemá nikdo čas prolézat všechny weby, které nás zajímají, a RSS čtečky to dělají za nás.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz