přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, GNOME 3.2: Leštění začalo

GNOME 3.2: Leštění začalo

gnome3.png

Na jaře prošlo GNOME revoluční změnou a přineslo mnohé změny jak na povrchu, tak pod povrchem. To byl ale pouze začátek. GNOME se probralo z ospalého vývoje a verze 3.2 přináší počet změn, na který jsme nebyli u jednotlivých vydání GNOME 2 zvyklí.


Rekapitulace

Ať se vám to líbí nebo ne, výrazná změna ve vývoji vždy přináší ostré hrany. Vydání první verze se nedá odkládat donekonečna a uživatelé se musí smířit s tím, že ze začátku přijdou o trochu pohodlí. Ti, kteří přecházeli z KDE 3 na KDE 4, by mohli vyprávět. Musím ale říci, že vývojáři GNOME se s tímto problémem poprali velmi dobře. GNOME 3.0 nepřineslo zdaleka takové problémy jako KDE 4.0 a bylo použitelné a stabilní. V jarním článku o GNOME 3.0 jsem psal, že přechod doporučuji jen tzv. early adopters. Po půlročních zkušenostech musím toto doporučení trochu pozměnit: Myslím, že GNOME 3.0 bylo vhodné pro všechny uživatele.

Já jsem přešel na GNOME 3 s příchodem Fedory 15. Nejdříve pouze na osobním notebooku, ale po čase jsem zjistil, že je opravdu natolik stabilní, že s ním nebudu mít problém ani na pracovním notebooku, kde jsem chtěl zůstat ještě nějaký čas u ověřeného GNOME 2. Důvod, proč jsem přešel na GNOME 3 i na pracovním notebooku, byl ten, že jak si člověk zvykne na jinou práci s desktopem, už se mu těžko v práci vrací ke klasickému desktopu á la Windows 95 v podobě GNOME 2. Dnes máme GNOME 3 i na hlavním domácím počítači a zbytek rodiny si zvykl velmi rychle.

Začalo leštění

GNOME 3.0 bylo povedené vydání. Nicméně určité ostré hrany v podobě funkční regrese, nižší stability atd. tam byly. Proto vývojáři strávili značnou část času při vývoji verze 3.2 leštěním – přidáváním funkcionality, která v 3.0 chyběla, laděním stability a úpravami, které si žádají uživatelé. Do vydání 3.0 mohli vývojáři čerpat odezvu pouze od omezeného kruhu testerů a early adopters. Na jaře se však dostalo nové GNOME mezi masy uživatelů a vývojáři mohli pozorovat, jak se s ním uživatelé poperou. Celá řada věcí byla upravena nebo změněna na základě odezvy od uživatelů:

    • Jednodušší změna velikosti oken – v rozích a krajích oken mají nyní uživatelé mnohem větší „vůli“, takže je mnohem jednodušší chytit okraj okna a táhnout ho. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to velmi příjemná změna.

Nyní můžete uchopit okraj okna i několik milimetrů za hranou Nyní můžete uchopit okraj okna i několik milimetrů za hranou

    • Provázání části Nastavení systémů odkazy – části nastavení, které spolu souvisí, jsou provázány odkazy, např. Klávesnice s Rozložením klávesnice.

    • Více šetří místem – výchozí motiv vzhledu Adwaita byl kritizován za to, že příliš plýtvá místem. Tyto výtky byly vyslyšeny a byla zmenšena tlačítka, lišty, odsazení atd. Nicméně nejsou to tak zásadní změny, aby uspokojily ty, kteří vyžadují maximálně úsporné prostředí.

    • Stále viditelný přepínač ploch – ve verzi 3.0 zajížděl v náhledu oken Činnosti přepínač ploch částečně mimo obrazovku i na velkých displejích. Uživatele tak museli myší najíždět doleva, jen aby viděli, kolik mají otevřených ploch a co na nich je. Nyní se přepínač zobrazuje vždy, pokud pracujete minimálně se dvěma plochami. Naopak zůstává schovaný při jedné používané ploše, aby zbytečně nerušil ty, kteří plochy nepoužívají.

GNOME 3.0: Náhled aplikací se zataženým přepínačem ploch GNOME 3.0: Náhled aplikací se zataženým přepínačem ploch

GNOME 3.2: Nyní se přepínač zobrazuje celý GNOME 3.2: Nyní se přepínač zobrazuje celý

    • Větší zvýraznění běžících aplikací – uživatelé si stěžovali, že zvýraznění běžících aplikací v Dashi v náhledu Činnosti je nedostatečné a je špatně vidět, jestli se jedná o spuštěnou aplikaci nebo pouze o zástupce. Nyní je zvýraznění patrnější, nicméně to není žádná radikální změna.

    • Počítadla zpráv – možnost odpovídat na zprávy přímo v upozorněních nebo z Shellu je věc, která udělala na lidi, kterým jsem GNOME 3 ukazoval, největší dojem. Nicméně mělo to zásadní nedostatek, člověk jinak nezjistil, jestli mu někdo z kontaktů, s kterým si psal, nenapsal nějakou zprávu, když si odskočil třeba na kávu. I pro mě bylo tady toto jedno z největších negativ GNOME 3.0, protože počet zpráv, které jsem přehlédl, výrazně vzrostl. Nyní najdete u zástupce každého kontaktu počítadlo, které zobrazuje zprávy, které vám došly, ale ještě jste si je nestihli přečíst.

Nyní můžete vidět, kolik máte u kontaktu nepřečtených zpráv Nyní můžete vidět, kolik máte u kontaktu nepřečtených zpráv

Provázání s webem

Web je dnes nedílnou součástí života každého uživatele počítače. Webový prohlížeč se stal nejpoužívanější aplikací a mnohdy aplikací jedinou, kterou používáme. GNOME 3 se snaží tento posun v používání počítače reflektovat a přináší několik novinek, které prostředí těsně provazují s webem.

Webové aplikace – v GNOME 3.2 je možné z každé webové stránky udělat desktopovou aplikaci. Zvětšuje se počet aplikací, které jsou vlastně jen webovou stránkou v samostatném okně. Uživatelé GNOME mají nyní univerzální způsob, jak si takové aplikace vytvářet. Není problém si tak udělat aplikaci Gmail nebo Angry Birds. Nevýhodou je trochu to, že k tomu potřebujete prohlížeč Epiphany, který není zrovna příliš oblíbený. Většina lidí preferuje Mozilla Firefox, Chromium nebo Operu.

Spouštěč webové aplikace Twitter, zdroj blogs.gnome.org Spouštěč webové aplikace Twitter, zdroj blogs.gnome.org

Online účty – další propojení desktopu s webem by mělo být v GNOME 3 skrze online účty. Věci jako pošta, kontakty, dokumenty, kalendáře atd. jsou dnes čím dál častěji uloženy online (v cloudu, na vzdáleném serveru...). Vývojáři GNOME se snaží tento trend reflektovat a přes Online účty umožňovat přístup k těmto datům ostatním aplikacím, jakoby se jednalo o data uložená lokálně. V budoucnu by tak třeba Evolution už nemusel řešit přístup ke kalendáři nebo kontaktům v Gmailu pomocí řešení vlastního, ale mohl by využít společné.

Kontakty a dokumenty

Kontakty – aplikace jednoduše pojmenovaná Kontakty má za úkol integrovat kontakty z různých služeb do jednoho seznamu, kde může uživatel kontakty spravovat a kde jsou k dispozici dalším aplikacím v GNOME. Stejně jako u Online účtů se zatím jedná jen o takovou funkční ukázku, která toho moc neumí. Nicméně to považuji za velmi dobrý nápad a příslib do verze 3.4.

Dokumenty – je aplikace, která tak trochu konkuruje správci souborů Nautilu. Na rozdíl od něj se ale zaměřuje pouze na dokumenty a nezobrazuje je tradičním pohledem souborů. Je také první aplikací, která naplno využívá Online účty, protože uživateli nabízí i dokumenty, které jsou vzdáleně uloženy třeba v Google Docs. Snaží se uživatele odstínit od toho, z jakého zdroje soubory pochází. Ten by měl pracovat s lokálně uloženými soubory stejně jako s těmi uloženými vzdáleně. Aplikace je napsaná v JavaScriptu, který je v GNOME čím dál populárnější a rozhraní aplikací se v něm bude psát čím dál častěji.

Aplikace Dokumenty, zrdoj GNOME 3.2 release notes Aplikace Dokumenty, zrdoj GNOME 3.2 release notes

GNOME Shell

Novinek se dočkalo také samotné rozhraní – GNOME Shell. A nebylo jich málo:

    • Prohloubení integrace IM – jak jsem psal, integrace instant messagingu do GNOME Shellu se setkala s pozitivním přijetím u uživatelů. Nyní se ještě více prohlubuje. Už nemusíte spouštět samostatnou aplikaci (Empathy). Přihlásit se můžete přes user menu vpravo nahoře, vyhledávat kontakty přes náhled Činnosti a psát můžete stejně jako v GNOME 3.0 také přes GNOME Shell.

    • Správa výměnných disků – to byla jedna ze slabin verze 3.0. Výměnné disky bylo možné spravovat pouze v Nautilu. Nyní to můžete provádět i přes Shell. Po připojení disku se objeví upozornění, které vám nabídne akce, které můžete se zařízením provést. Disk můžete kdykoliv odpojit vpravo dole v oznamovací oblasti.

Výměnné disky lze spravovat přímo v GNOME Shellu Výměnné disky lze spravovat přímo v GNOME Shellu

    • Vypínání upozornění – pokud se chcete opravdu zaměřit na nějakou činnost a nechcete být rušeni, můžete vypnout zobrazování upozornění. Dosud to bylo spojeno se statusem, který si nastavíte pro IM, nyní už jsou tato dvě nastavení oddělena.

Vypínání upozornění v nabídce uživatele Vypínání upozornění v nabídce uživatele

  • Vypnutí/uspání počítače – ve verzi 3.0 nebyla viditelná volba pro vypnutí počítače. Designéři GNOME argumentovali tím, že uživatel počítač vypínat nemusí, stačí jej uspávat. Nicméně se to setkalo s velkým nepochopením uživatelů a i já si myslím, že je to asi největší úlet, který GNOME 3 přineslo. V nové verzi došlo ke změně. GNOME zjistí, jestli funguje uspávání, a pokud ano, nabídne pouze uspávání. Pokud ne, nabídne jen vypnutí. Samozřejmě i nadále existuje rozšíření, které zobrazí obě volby.

Vylepšení vzhledu

Kromě změn, které jsem zmínil v úvodu článku, designéři zapracovali i na dalších změnách ve vzhledu:

    • Tmavá varianta vzhledu – u některých typů aplikací, např. u grafických editorů, je populární tmavé rozhraní. GNOME se tomuto snaží vyjít vstříc a umožňuje aplikacím využít tmavou variantu motivu. Zatím se s tím můžete setkat u aplikací Totem a Eye of GNOME, u kterých je to podle mého názoru zbytečné a jen to narušuje konzistentnost vzhledu.

Totem v tmavém provedení Totem v tmavém provedení

    • GDM jako GNOME Shell – výrazného vylepšení vzhledu se dočkala i přihlašovací obrazovka GDM. Nyní více zapadá do vzhledu GNOME Shell. GDM přibyla konkurence v podobě LightDM, který vznikl také kvůli tomu, že GDM mělo nemoderní vzhled a nešlo skinovat. Skinovat nejde i nadále, ale alespoň už vypadá moderněji.

Nová podoba přihlašovací obrazovky Nová podoba přihlašovací obrazovky

    • Lepší antialiasing rohů – zaoblené rohy oken byly v dřívějších verzích GNOME poněkud kostrbaté. Nyní vypadají jejich hrany mnohem hladší.

    • Dialogy po vzoru GNOME Shell – ve verzi 3.0 mělo hodně dialogů ještě vzhled GNOME 2, ve verzi 3.2 už jsou udělány ve stylu GNOME Shell.

Novou podobu mají i dialogy Novou podobu mají i dialogy

A mnoho dalšího: některé ikony byly přemalovány, zlepšil se vzhled Nautilu, zobrazení chatu v GNOME Shell bylo vylepšeno atd.

Dotykové obrazovky

Zařízení s dotykovými obrazovkami jsou dnes čím dál populárnější. A GNOME k tomuto trendu není hluché. GNOME Shell byl sice navržen tak, aby se dobře ovládal na dotykových obrazovkách, ale hodně věcí ve verzi 3.0 využití GNOME na tabletech efektivně bránilo. Vývojáři se na to zaměřili a nyní by se mělo GNOME na dotykových obrazovkách ovládat mnohem lépe. Mělo by fungovat rotování obrazovky, a pokud GNOME nedetekuje žádné polohovací vstupní zařízení (myš,...), vypne zobrazení kurzoru myši a začne využívat softwarovou klávesnici, která byla také kompletně celá přepsána.

Náhledy v Nautilu

Příjemných zlepšení se dočkal i Nautilus. Kromě drobných vylepšení rozhraní přibyla možnost náhledů. Nyní si můžete po stisknutí mezerníku nechat zobrazit obrázek nebo se podívat na film, či si poslechnout hudební soubor. Rychle tak zjistíte, co daný soubor obsahuje.

Náhled obrázku v Nautilu Náhled obrázku v Nautilu

Správa barev

Stejné barvy mohou vypadat na různých monitorech zcela různě. V práci to denně vidím na dual-headu. Ti, kteří pracují například s fotografiemi, potřebují, aby barvy vypadaly na všech obrazovkách stejně nebo aby vypadaly stejně i po vytisknutí. Pro ně GNOME 3.2 přináší přehledný správce barev, který umožňuje import barevných profilů, kalibraci atd.

Správa barev podle GNOME Správa barev podle GNOME

Dokumentace

S přechodem na GNOME 3 se přechází také na nový značkovací jazyk pro dokumentaci – Mallard. V něm nepředstavuje dokumentace monolitický dokument jako u Docbooku, ale sadu nezávislých dokumentů, které se dají pružně kombinovat a navzájem na sebe odkazovat. Vychází z toho, že uživatel míří do dokumentace pro konkrétní návod, ne číst dokumentaci jako román. Mallard má navíc užší zaměření, takže je jednodušší než Docbook. Ve verzi 3.2 do něj byly přepsány nápovědy Accerciser, Anjuta, Brasero, Cheese, Eye of GNOME, Evolution a Vinagre. Nápovědy prošly také výraznou obsahovou aktualizací.

A mnoho dalšího...

  • Podpora Apple Filing Protocol, který slouží pro sdílení dokumentů mezi počítači Apple.

  • Zlepšená práce s certifikáty.

  • Empathy umí posílat SMS a volat na telefonní čísla. Má přepracovanou historii konverzací.

  • Network Manager 0.9 umožňuje rychlejší přepínání mezi sítěmi, zlepšuje podporu wifi, WiMaxu...

  • Přepracovaný dialog pro výběr písma.

  • Zlepšení stability a výkonu správce oken Mutter. Výrazné vylepšení běhu 3D her v režimu celé obrazovky.

Lokalizace

GNOME je tradičně dobře lokalizováno. Verze 3.2 je přeložena do více než padesáti jazyků z více než osmdesáti procent. Patří mezi ně i čeština, do které je dokonce GNOME přeloženo zcela. Kvůli novým dokumentacím se trochu zhoršila jejich lokalizace, nyní je přeloženo třicet procent.

Slovenština je na tom jako už tradičně hůře, ale již zhruba rok se zlepšuje. Nyní má 61 % přeloženého rozhraní. U dokumentace je bohužel stále na nule.

Kompletní desktop, bez ohledu na to, co běží pod ním

V tomto článku jsem se nemohl věnovat všem novinkám hlouběji, i když by si to určitě zasloužily. Bylo jich totiž tolik, že jeden článek je může jen stěží pokrýt. GNOME 3 plní to, co od něj všichni očekávali, tedy že zase nastartuje zájem vývojářů a zintenzivní vývoj, který u GNOME 2 hodně zvolnil. Osobně se mi líbí směr, kterým se GNOME ubírá. Nejde jen o změnu rozhraní, ale designéři a vývojáři se snaží linuxový desktop posunout dál ve všech směrech. Např. většina dialogů byla kompletně přepracovaná a jde vidět, že se nad nimi autoři zamýšlí. Nekopíruje se slepě konkurence, která s sebou většinou táhne břemeno starých konceptů, ale vždy se sesbírají všechny existující implementace a nalézá se nejlepší řešení bez zatížení minulostí.

Líbí se mi také, že se GNOME již nespoléhá na distribuce, ale snaží se nabídnout kompletní desktop. GNOME 2 mělo některá hluchá místa a záleželo na distribuci, jak si GNOME upravilo a hluchá místa vyplnilo. GNOME se tak v různých distribucích výrazně lišilo kvalitou. Přístup u GNOME 3 je nabídnout kompletní desktop bez ohledu na to, co běží pod ním, to je jen implementační detail.

GNOME 3 asi nikdy nebude vyhovovat konzervativním zastáncům konceptu „Windows 95“. Pro ty je tu Xfce, LXDE a další. Nebude taky nikdy vyhovovat těm, kteří vyžadují, aby si mohli všechno nastavit do posledního detailu. Pro ty je tu KDE. Těm ostatním ale doporučuji, aby dali GNOME 3 šanci. Já jsem mu ji dal a nelituji.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

GNOME 3.2: Leštění začalo
CQ 29. 09. 2011, 09:29:32
Odpovědět  Odkaz 
díky za zhrnutie.
GNOME 3.2: Leštění začalo
invader 29. 09. 2011, 12:13:20
Odpovědět  Odkaz 
Diky za vycerpavajici clanek. Musim souhlasit, na GNOME3 jsem presel hned a nelituju, kdyz si na to clovek zvykne, je to opravdu VELMI pohodlne a efektivni.
GNOME 3.2: Leštění začalo
Solitary 29. 09. 2011, 12:24:26
Odpovědět  Odkaz 
Ja jsem dal Gnome 3 asi den sanci, ale vubec me nezaujalo a osobne jsem citil spise regresy v uzivatelske zkusenosti. Bohuzel jsem mel vzdy dost problem v techto WM s floating layoutem si organizovat desktop a pouzivat vic virtualnich ploch ... jinymi slovy, mam v tom bordel a dokazu se organizovat jen na jedne plose. S vymenenym WM za tiling manager, pak pro me neni problem jich pouzivat 10. A to nemluvim o app docku, ktery mi fakt nevyhovuje a nebo seznamu aplikaci, ktery mi zase prisel hrozne neprehledny. Nova grafika a novy zpusob ovladani, zkratka nedela automaticky neco lepsi a ze zastancu puvodniho stylu nedela konzervativce. Stejne tak si nemyslim, ze onen "kompletni desktop" je zrovna stastne reseni. Ano, sice to znamena zajistenou integritu, ale zase se tim ztraci ona modularnost, ktera je vyhodou Linuxu. Osobne tedy ted pouzivam Xfce + Bluetile (tiling manager, od Fedory 15 je uz i v repozitarich). Ale abych pravdu rekl, asi bych se uz ke Gnome 2 nevratil... Xfce se mi dost zalibilo :)
Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
kokan 11. 10. 2011, 23:25:42
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak mám ten samý názor.Gnome jsem měl do zlomu, kdy nastoupil GnomeShell. Dal jsem přednost něčemu vyladěnějšímu na úkor toho že to nevypadá jako "věc s nakousnutým jablkem"
Když už náhražka tak snad lepší, ne??
Orientace v Mac=empatická ale se svoji logikou. Gnome paskvil(tzn. klikej a snad se doklikáš)-> je to blištivé,ale naprd.
(xfce a podle toho jak to na mě přijde i dwm)
nejsem zdejší tak nečekejte moje další reakce je sem řekl svůj názor"."
Shell
Elka3no 29. 09. 2011, 13:07:47
Odpovědět  Odkaz 
Mal by som zaujem o nejake *buntnu shell distro... dajte prosim tip.
Miroslav Hrončok GNOME 3.2: Leštění začalo
Miro Hrončok 29. 09. 2011, 14:33:18
Odpovědět  Odkaz 
Prave jsem v ucebne s GNOME 3 a musim rict, ze abych prepnul plochu (mysi), musim nejdriv doleva na Aktivity a pak doprava na plochy, to je proste uplne hrozne. Delam neco zle?
Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
inv 30. 09. 2011, 08:04:52
Odpovědět  Odkaz 
ctrl+alt+sipka nahoru dolu? + ja mam nastaveno ctrl+F1-F4 na prvni 4 plochy, pripadne alt+tab prepina mezi aplikacema na vsech plchoach...tedy prehled ploch pres activity pouzivam jen, kdyz chci aplikace na plochach nejak sloziteji rozmistit. Jinak presunout aplikaci na jinou plochu ctrl+alt+shift+sipky nahoru dolu....atd....

Mne to takhle staci..proste pouzivam vetsinou klavesnici.
Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Kuba 1. 10. 2011, 13:12:00
Odpovědět  Odkaz 
Přepínání ploch se dá taky v Aktivitách tak, že se udělá gesto myší zezdola nahoru a nebo opačně zezhora dolů, jako např. na dotykových mobilech když se scroluje nahoru a dolů...
Jiří Eischmann GNOME 3.2: Leštění začalo
Jiří Eischmann 29. 09. 2011, 14:45:25
Odpovědět  Odkaz 
to Solitary:
Přijde mi, že zrovna GNOME Shell ten floating layout dost zpřehledňuje. V Činnostech jsou všechna okna vidět pěkně seřazená a nepřekrývají se. Mám zkušenosti, že to hodně pomohlo lidem, kteří mají problém pochopit floating koncept. Např. pro moji máti přestaly existovat všechna okna, která byla překryta jinými, i když je měla na taskbaru. Teď ví, že má smáčknout klávesou Win a hned uvidí, co má otevřené.
Jinak ten kompletní desktop nejde nutně proti modulárnosti Linuxu. Pokud vím, tak modularnost je pořád zachována a tak to podle mého názoru i zůstane.

to Elka3no:
Ubuntu 11.10 již obsahuje všechny části GNOME 3, takže nebude problém provozovat GNOME Shell ve standardním Ubuntu. Dokonce jsem slyšel, že se nachází přímo v základní instalaci. To ale nemůžu potvrdi, pač Ubuntu nemám.
Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Petr Ježek 20. 11. 2011, 23:55:20
Odpovědět  Odkaz 
Já mám problém pochopit, proč mám pochopit floating koncept. GUI je tu od toho, aby umožnil uživateli soustředit se na práci v pořadovaní aplikaci a nikoli aby se snažil pochopit myšlení vývojáře a jeho pojetí optimální ergonomie. Odhlédnu od bashe a v něm zadáném příkazem a tvrdím, že standardní konfigurace GUI jako v Gnome2 má léty prověřenou logiku a ergonomii a funguje u něj analogie "two pan FM" efektu. Gnome namísto unikátního přístupu k desktop managementu ve srovnání s KDE se pouští do vlastních omalovánek, které jen škodí věci.
Jiří Eischmann GNOME 3.2: Leštění začalo
Jiří Eischmann 29. 09. 2011, 14:50:33
Odpovědět  Odkaz 
to Miro Hrončok:
Já myší plochy nepřepínám. Prostě jedu Ctrl+Alt+šipky. Existuje rozšíření, které přidává přepínač mezi plochami na horní panel, ale jak říkám, mně to přijde zbytečné.
GNOME 3.2: Leštění začalo
Tobiáš Potoček 29. 09. 2011, 15:09:29
Odpovědět  Odkaz 
No po stránce funkcí to vypadá moc pěkně, ale po grafické stránce už ve mně Gnome 3 moc dobrý dojem nevyvolává. Když se kouknu na Win7, Mac OSX, Unity, Gnome v Ubuntu či moje KDE4, tak mám pocit, že používám prostředí odpovídající dnešní době. Že za tím stojí schopný grafický tým, který vtiskl prostředí osobitý moderní vzhled. To u Gnome 3 nemám.
Petr Valach Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Petr Valach 19. 05. 2012, 23:22:03
Odpovědět  Odkaz 
Ano, funkčně to vypadá opravdu zajímavě a vzhledově méněro. Souhlasím. Nicméně např. Unity taky není po stránce vzhledu výstřel z Aurory. Favoritem je u mě KDE (Kubuntuu), tam mě však odrazuje šílená nepřehlednost. Nicméně Gnome Shell je prozatím vedle Unity mým horkým favoritem v otázce "desktopu".
GNOME 3.2: Leštění začalo
Solitary 29. 09. 2011, 15:25:20
Odpovědět  Odkaz 
to Jiří Eischmann:
no, vzhledem k tomu, ze v te dobe, kdy jsem zkusil hotovy Gnome 3 (Shell), jsem uz nejaky cas pouzival tiling manager, tak mi to prislo spise jako velky krok zpet (kdybych jeste v te dobe pouzival defaultni Gnome 2, mozna by me to zaujalo vice)... ja ve skutecnosti nemam problem s tim, ze bych nevedel, co mam spustene... spis jde o to, ze jakmile se okna zacnou pres sebe matlat, nemam k nim okamzity pristup (fyzicky i vizualne), clovek musi porad do taskbaru (pripadne alt+tabovat o sto sest) nebo (v pripade Gnome Shellu) mackat Win klavesu, v pripade, ze si chce najit jedno okno.

Ale jak rikam, je to vic veci, ktere me na Gnome Shellu nezaujali... drobnosti, ktere se nahromadily. Od nove zavedenych konvenci (variabilni pocet virtualnich ploch -> pokud je clovek zvykly na to, ze na 5. plose je IDE ma v tomto pripade smulu) az po animovany desktop, ktery je o tech par milisekund animace pomalejsi... osobne me to velmi irituje a nemohl bych si na to zvyknout, ikdyz je to libive na oko.

Ani ona revolucni notifikace IM me neoslovila. S tiling managerem mam jednou celou plochu efektivne pokrytou komunikatory (pidgin+pidgin contact list+xchat). Celkove mi notifikace aktivit prisla dost nepovedena... jestli se nemylim, po chvili se upozorneni, ze okno chce focus, nekam schova, coz akorat prispiva k onomu bordelu. Bohuzel v tomto je i Xfce podradne oproti Gnome 2, ktere umelo (treba u pidgina) notifikovat i napric ruznymi plochami pres taskbar, ze nekdo pise. Xfce toto nedela, clovek musi byt na dane plose, aby ho taskbar upozornil, notifikace napric plochami funguje tedy pouze pres tray listu (coz je lehce prehlednutelne).

Jak pises, Gnome 3 je kompletni (zkompletovany) desktop a proto je pochopitelne, ze se proste nemuze kazdemu trefit do noty... obzvlast na desktopu s Linuxem, kde nemale procento uzivatelu muze mit a ma tendenci si delat veci po svem. Ve skutecnosti to Xfce lehce kombinuji s pozustatky Gnome 3. Napr. gnome-sound-applet je skvely, editor hlavniho menu, i nautilus je lepsi jak thunar... thunar se vsak lepe integruje s Xfce nastroji, takze ma prednost.
Jiří Eischmann GNOME 3.2: Leštění začalo
Jiří Eischmann 29. 09. 2011, 15:40:53
Odpovědět  Odkaz 
to Tobiáš Potoček:
To je hodně subjektivní. Já jsem muzikálně hluchý jako pařez, ale ale zato mám docela slušný výtvarný cit a GNOME 3 se mi líbí. U KDE 4 mé srdce krvácí, to je cirkus, Unity na mě působí taky docela lacině a třeba applety jako kalendář nebo network manažer rozhodně profi nevypadají. Win 7 docela jdou a nejvíc ze zmiňovaných se mi líbí Mac.

to Solitary:
Lidem, kterým vyhovuje tiling manager nemůže GNOME Shell vyhovovat už z principu. Krása v Linuxu je ale v tom, že si člověk může vybrat, co mu vyhovuje. Někteří moji kolegové taky nechtějí používat GNOME Shell, protože mají otevřených třeba 20 terminálů a v GS se jim mezi nimi špatně orientuje. Nicméně to jsou extrémní případy, které desktopové prostředí zaměřené na masy nikdy nepokryje. Dobré prostředí nebude nikdy vyhovovat všem, protože aby vyhovovalo, muselo by udělat tolik kompromisů, že už by nebylo dobré pro nikoho.
GNOME 3.2: Leštění začalo
Solitary 29. 09. 2011, 16:50:38
Odpovědět  Odkaz 
to Jiří Eischmann:
Tiling je jen jedna z veci... jak jsem psal, je to fura drobnosti, ktere ve vysledku lamou velbloudovi krk.
bez 3D
rs 30. 09. 2011, 10:41:57
Odpovědět  Odkaz 
Možno je to otázka od veci, ale chcem sa spýtať - dá sa gnome3 používať bez tzv. 3D akcelerácie - teda bez efektov, tak ako fungovalo gnome2. Koncept, gnome 3 sa mi celkom páči, moja grafika si však s akceleráciou neveľmi rozumie - teda efekty väčšinou idú skvele, doplácajú na to bežné veci - scrolling trhaný, texty a obrázky poskakujú, ventilátory zavýjajú. Preto by som rád ostal bez "akcelerácie". diky
Re: bez 3D
Pavel Šimerda (pavlix) 20. 11. 2011, 18:50:40
Odpovědět  Odkaz 
V Gnome 3 se tomu říká fallback mode.
Re: Re: bez 3D
Petr Ježek 20. 11. 2011, 23:38:12
Odpovědět  Odkaz 
Dlužno podotknout, že tzv. Fallback Mode v Gnome3 je dočasný a neplnohodnotný ve smyslu funkčnosti adekvátní Gnome2.
GNOME 3.2: Leštění začalo
svatik 30. 09. 2011, 17:26:41
Odpovědět  Odkaz 
Je moznost pouzit Gnome 3 bez 3D podpory?
Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Luděk 20. 11. 2011, 15:54:38
Odpovědět  Odkaz 
Tak to by mne také zajímalo.. Je moznost pouzit Gnome 3 bez 3D podpory??
Re: Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Pavel Šimerda (pavlix) 20. 11. 2011, 18:49:42
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě.
GNOME 3.2: Leštění začalo
Petr Ježek 21. 11. 2011, 00:04:58
Odpovědět  Odkaz 
Nechci, aby mé příspěvky vyzněly jako zapšklost někoho, kdo le líný nebo neschopný učit se nové věci. V Androidu se uživatelsky vyznám poněkud nadstandardně, na PC ale odmítám to, co dává smysl pro palmtopy. Proto odmítám všechny projekty jako je Mutter a Unity a mám je za pro daný účel neoptimální a pro práci neefektivní.
GNOME 3.2: Leštění začalo
VelkyBubak 16. 01. 2012, 13:28:06
Odpovědět  Odkaz 
Nová podoba přihlašovací obrazovky ... nevíte kde to změnit (když to jede na css a javascriptu) - resp. v kterém souboru.
Jiří Eischmann Re: GNOME 3.2: Leštění začalo
Jiří Eischmann 16. 01. 2012, 16:52:51
Odpovědět  Odkaz 
Bojím se, že zrovna GDM na CSS a JavaScriptu nejede. AFAIK úprava vzhledu GDM (nepočítám-li pozadí) není možná. Neberu-li v úvahu nějaké velké hacky.
GNOME 3.2: Leštění začalo
Antonín Karásek 16. 02. 2012, 10:32:37
Odpovědět  Odkaz 
Já mám tedy s Gnome 3.x zásadní problém. Pomáhal jsem nasadit Ubuntu několika starším lidem, nebo začátečníkům, kteří byli velmi spokojení hlavně pro jednoduchost a taky pro to, že jim jelo svižně na jejich původních, slabších PC. Prostě nemuseli kupovat nový počítač a měli Internet i Office. Proto jsem zatím zůstal u 10.04LST, které má původní Gnome. Od verze 3 se jednak zvýší HW nároky a takové uživatele to hodně zmate. Podivejte se na článek o zavedení Linuxu ve firmě Schupke (http://www.linuxexpres.cz/business/firma-schupke-nasadila-ubuntu-a-libreoffice) kde majitel uvádí, že "Linux sází více na prostorovou představivost. Muži to budou zvládat lépe než ženy." Ve skutečnosti mluví o Gnome 3, ne o Linuxu. Nasadili Ubuntu 11.04 jako první, předchozí verze neviděli. Já se setkávám spíše s BFU, kteří si chtějí zvyknout na pár ikon a spouští každý den dvě aplikace. Gnome 3 je zmate natolik, že propadnou panice. Až skončí podpora 10.04LST, musím najít na tyto účely nějakou jinou distribuci, nebo taky uteču k Xfce, protože s Gnome 3.x by mě vyhnali. Tam "Linux pro lidi" skončil.
GNOME 3.2: Leštění začalo
PetrHH 16. 02. 2012, 15:57:16
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že to přecházení na jinou distribuci nebude zase až tak nutné.

http://www.webupd8.org/2012/02/more-classic-gnome-session-lands-in.html
Petr Valach K vypínání stačí Alt
Petr Valach 19. 05. 2012, 23:15:42
Odpovědět  Odkaz 
http://klicha.blogspot.com/2011/05/gnome-3-jak-vypnout-pocitac.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz