přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu

Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu

google_music.jpg

Google Music (dnes již součást Google Play) je služba pro přehrávání hudby pomocí webového prohlížeče. V dnešním článku se podíváme, jak pomocí aplikace Music Manager můžete nahrát hudbu do této služby.


Google Music je služba pro přehrávání hudby pomocí webového prohlížeče. Je pravda, že dnes se již jmenuje Google Play, ale abychom si to nepletli s ostatními službami Googlu, které se pod tímto pojmem shrnují, budu ji stále nazývat „po staru“ Google Music. Ostatně program nový název nenese. Je to tedy služba, pomocí níž si můžete přehrávat vlastní hudební sbírku, kterou si buďto koupíte v obchodě Google Music, anebo nahrajete do cloudu z počítače. Ten druhý způsob je samozřejmě častější, a protože jedinou možností, jak hudbu do služby nahrát, je použití programu Google Music Manager, bylo by vhodné si o něm něco říct. Neumí totiž jenom nahrávání hudby, ale i něco víc.

I když by jistě mnozí ocenili možnost nahrávání hudby přímo z prohlížeče, nezbude jim nic jiného než si stáhnout tento program do počítače nebo do zařízení s Androidem, ze kterého chtějí nahrát svoji hudební sbírku. Tento článek bude o aplikaci pro počítač.

Kde stáhnout Google Music Manager

Odkaz ke stažení programu získáte ve webovém rozhraní aplikace Google Music při poklepnutí na nabídku Upload Music, ta vás odkáže na stránku, která vám objasní, že je vše nutno provést pomocí speciální aplikace ve vašem počítači, dále si zvolíte, jaký balíčkovací systém chcete, na výběr máte 32- i 64bitové verze balíčků .deb pro Debian a jeho odvozeniny (Ubuntu atd.) a .rpm pro Fedoru a openSUSE. Poté program jednoduše stáhnete do vašeho počítače, nejedná se o žádný velký a objemný balík dat, balíček má něco kolem 3 MB. Po velmi rychlé instalaci můžete konečně program spustit.

Stažení programu Stažení programu

Nahraje všechno najednou

Po spuštění programu na vás logicky čeká zadání přihlašovacích údajů k vašemu účtu na Googlu, a jakmile se program spojí se servery Googlu a vše proběhne úspěšně, aplikace po vás bude chtít, abyste jí sdělili, kde se nachází vaše hudba, tedy v jaké složce, popřípadě složkách. Když tento proces dokončíte, aplikace začne sama prohledávat zadané složky a nahrávat je do vaší hudební knihovny v Google Music. Poté, co nahraje všechnu vaši hudbu, máte možnost programu povolit nebo zakázat nahrávání hudby, kterou do složky přidáte později.

Při každém startu Music Manageru se musíte přihlásit ke svému účtu na Googlu Při každém startu Music Manageru se musíte přihlásit ke svému účtu na Googlu

Grafické rozhraní je jednoduché a docela praktické, v levém sloupci je zobrazeno, co aplikace právě provádí, například jestli právě nahrává hudbu a kolik je jí už nahráno. Velkou část celého okna zabírá výpis složek, ze kterých Google Music Manager nahrává hudbu.

Prostředí programu Prostředí programu

Hudbu lze i stáhnout zpět do počítače

Máte-li všechnu vaši hudbu v cloudu a chystáte se na delší výlet s notebookem, na kterém ji nemáte, a na místě, kam jedete, není připojení k internetu, máte možnost si všechnu vaši hudbu (jak vaši knihovnu, tak i zakoupenou hudbu) stáhnout do jakéhokoli počítače, do kterého nainstalujete Google Music Manager.

Uživatelé s pomalejším připojením jistě ocení možnost nastavit si limit pro nahrávání hudby. Tedy tak, aby proces nahrávání souborů moc nepozorovali na rychlosti prohlížení webu.

Google Music Manager tedy dělá, co má. Komu ale nebude vyhovovat, má smůlu bohužel se jedná prakticky o jedinou možnost, jak dostat hudbu do sbírky Google Music, druhým způsobem je nakupování hudby v Google Play, tato možnost ovšem není v naší zemi dostupná.

Nahoru

Příspěvky

Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
aaa 11. 05. 2012, 09:03:26
Odpovědět  Odkaz 
Neni nahodou tato sluzba jen pro US IP adresy?
Michal Janda Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Michal Janda 11. 05. 2012, 12:49:38
Odpovědět  Odkaz 
Na US adresy je omezené pouze první přihlášení - registrace, pak už to funguje normálně i z české.
Re: Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
aaa 11. 05. 2012, 13:37:58
Odpovědět  Odkaz 
A jaká je adresa pro přístup z ČR?
Re: Re: Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
aaa 11. 05. 2012, 13:38:43
Odpovědět  Odkaz 
Tím je myšlen přístup z webu...
Re: Re: Re: Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
scretch 11. 05. 2012, 17:24:36
Odpovědět  Odkaz 
Co je myšleno tím "první prihlášení" ?
Když mě to nepustí na jejich webové stránky, tak si to nestáhnu a tudíž se ani nepřihlásím.
Pokud je tím myšleno, že se nejdřív mám přihlásit do svého účtu na google, tak to jsem zkoušel, ale taky mě to nepustilo.
Můžu se zeptat, z jaké adresy jste to stahoval?
Tomáš Mores Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Tomáš Mores 11. 05. 2012, 17:46:14
Odpovědět  Odkaz 
Adresa služby je music.google.com. Pro registraci je potřeba mít US ip adresu, ale pro splnění tohoto problému můžete využít proxy například na proxy.org. Google účet můžete používat váš stávající, nehledě na na "jeho státní příslušnost".
Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Aaa 11. 05. 2012, 18:41:02
Odpovědět  Odkaz 
Kolikrát tuhle blbost hodláte ještě napsat? Sakra k tomu www se z Čech nedostanu. A mám dojem ze použití v Čechách je tím padem víc než diskutabilní vzhledem k licenčním podmínkám.
Tomáš Mores Re: Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Tomáš Mores 11. 05. 2012, 22:20:47
Odpovědět  Odkaz 
Nezlobte se na mě, ale já se na tu adresu dostanu naprosto bez problémů. I když jsem odhlášen od Google účtu a dokonce i když mám prohlížeč v anonymním režimu. Zkusím-li to přes proxy, dostanu se tam také...
Re: Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
max 18. 05. 2012, 10:19:44
Odpovědět  Odkaz 
ty jsi vážně "expert", takové mám nejraději, alespoň je s nimi sranda :-D
Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Radim 11. 05. 2012, 21:00:04
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, tuším, že od změny google music na google play to už nejde ani když se přihlásíte s US IP adresou... Zkoušel jsem to několikrát

Radim
Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Brano 12. 05. 2012, 10:31:42
Odpovědět  Odkaz 
Ale jde to. Včera jsem si Google Music zprovoznil. Nejdřív jsem zkoušel nějaké anonymní proxy, ale přes to mi to nešlo. Pak jsem našel tento návod http://datarama.aktualne.centrum.cz/clanek.phtml?id=722240. Bohužel se mi pořád nedařilo připojit, když jsem si ručně volil uzel. Tak jsem to potom nechal na automatické volbě uzlu (výchozí stav) a po pár kliknutí na požadavek nové identity jsem dostal US IP. Pak se stačilo přihlásit na Google Music, odkliknout souhlas s podmínkami (nebo co to bylo) a pak mi to už fungovalo i normálně. ;-)
Lukáš Zapletal Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
lzap 11. 05. 2012, 23:40:08
Odpovědět  Odkaz 
"Hudbu lze i stáhnout zpět do počítače"

To sice ano, ale nikoliv už ty samé soubory, jaké jste tam nahráli. Služba funguje tak, že pomocí detekční technologie ve spolupráci s porovnáním názvů skladeb a alb prostě ty nahrané soubory "zahodí" a zpět se k uživateli streamuje sdílená verze, která je na serverech Googlu uložena jen jednou pro všechny.

Já například nahrál svoji kolekci v OGG VORBIS, ale zpět jde MP3 stream. Soubory se ukládají pouze v případě, že Google skladby nedetekuje. Alespoň to je můj pocit. Těžko může Google nabízet prostor pro 40 tisíc skladeb (při průměrné velikosti 10 MB na soubor je to 40 GB a to je při konceptu hromadného nahrávání něco jiného než u e-mailového cloudu).
Tomáš Mores Re: Google Music Manager: Nahrajte svou hudební kolekci do cloudu
Tomáš Mores 12. 05. 2012, 11:58:07
Odpovědět  Odkaz 
Já tam mám převážně hudbu od Kabátů a ty tam Google nejspíš nemá, protože poslouchám přesně to co jsem si tam nahrál i s těmi chybami vy kvalitě (takové ty specifické... jako dvakrát seknutí za sebou v jistém čase :D).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz