přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Grive – Google Disk v Linuxu

Grive – Google Disk v Linuxu

grive-logo_1.png

Jen asi málo lidí nezná Google Drive. Jedná se o službu, která umožňuje uživatelům ukládat soubory na server společnosti Google, a mít je tak přístupné z libovolného zařízení připojeného do sítě. Komfortnější užívání této služby umožní klient, který se postará o synchronizaci souborů mezi počítačem, tabletem nebo chytrým telefonem a serverem.


Služba Google Drive nebo také Google Disk již běží od dubna roku 2012. Za tu dobu společnost Google uvolnila klienta pro mnoho různých platforem a uživatelé si ho mohou stáhnout přímo na stránkách společnosti. Jak si ale rychle všimnete, má to jeden nedostatek, oficiální klient pro Linux neexistuje, a to i přes to, že to Google sliboval a neustále slibuje. Protože se Google Disk stal opravdu oblíbenou záležitostí, a to zejména pro možnosti sdílení dokumentů, které můžete společně s jinými uživateli vytvářet a upravovat z mnoho míst na světě, nenechala na sebe dlouho čekat neoficiální linuxová alternativa. Tento krok také urychlil fakt, že Google zveřejnil API pro přístup ke službě. A tak se tu objevilo Grive!

Jak instalovat?

Grive je tedy neoficiální linuxový klient pro Google Disk a je použitelný ve všech distribucích. Z počátku bylo Grive uvolněno pouze jako zdrojový kód a pro každou distribuci bylo nutné tyto kódy kompilovat. Dnes už je ale dost připravených a zkompilovaných balíčků, které mohou být použity přímo pro instalaci prostřednictvím správce balíčků dané distribuce.

Můžete tak použít balíček pro Debian, který stáhnete přímo na stránkách projektu, Grive pro Ubuntu naleznete na Launchpadu a balíček pro Fedoru můžete stáhnout třeba na rpm.pbone.

Pokud se vám ale stane, že z nějakého prostého důvodu není možné vyhledaný balíček použít, nebojte se instalace ze zdrojového kódu. Nejedná se o žádnou složitou operaci a přesný postup naleznete na domovské stránce v sekci Installation.

V první řadě je nutné doinstalovat závislosti – tedy balíčky, které pro svůj běh Grive potřebuje. Poté si ve vaší domovské složce vytvoříte adresář, do kterého prostřednictvím příkazu (příkaz píšeme samozřejmě v terminálu) naklonujete Git repositář Grive:

git clone git://github.com/Grive/grive.git

Poté do složky vstoupíme:

cd grive
cmake.

A provedeme samotnou kompilaci:

make

Výsledkem naší práce je vytvořený binární soubor, který je opět podadresářem již vytvořené složky a jmenuje se grive. Tento soubor vyjmeme, opět vložíme do domovské složky a ostatní můžeme odstranit.

Výsledný soubor uložený do domovského adresáře Výsledný soubor uložený do domovského adresáře

Pozn. autora: Možná se divíte, proč pořád ukládám vše do domovské složky, ale je to jen z důvodu ulehčení zápisu cesty v terminálu. Soubory si můžete samozřejmě ukládat, kam je libo. A výsledný soubor opravdu není prázdný, jen obsahuje skryté soubory.

První přihlášení, synchronizace a použití

To „nejhorší“ už máte za sebou. Teď zbývá otevřít terminál, vstoupit opět do souboru grive a spustit synchronizaci příkazem:

grive -a

Po spuštění příkazu se v terminálu vypíše dlouhá URL adresa, kterou zkopírujete do svého internetového prohlížeče. Načtete tak novou stránku, kde budete vyzváni k umožnění přístupu do vašeho Google Disku pomocí Grive. Pokud toto povolíte, zobrazí se autentizační kód, který nakopírujete zpět do otevřeného terminálu, ve kterém máte spuštěnou aplikaci Grive. Po té dojde k synchronizaci a ve vámi vytvořené složce se objeví soubory a složky z Google Disku. Nedojde však k synchronizaci dokumentů vytvořených v Google Docs, tyto aplikace nezvládá!

Jednoduché překopírování dvou kódů a máte hotovo Jednoduché překopírování dvou kódů a máte hotovo


Nevýhodou této aplikace je skutečnost, že nedochází k žádné automatické synchronizaci, ale při každé změně, kterou chcete přenést, je nutné vše synchronizovat ručně. V praxi to znamená vstoupit do složky (nejlépe příkazem z terminálu) a spustit příkaz „grive“ tentokrát bez parametru „-a“.

V synchronizované složce (PCLinux) schází dokumenty Google Docs – ty Grive synchronizovat neumí V synchronizované složce (PCLinux) schází dokumenty Google Docs – ty Grive synchronizovat neumí


Jak sami vidíte, použití aplikace Grive není nic složitého a svému účelu určitě poslouží více jak dobře. Nicméně si při jeho použití musíte dát pozor na několik drobností, jako je již zmíněná nutnost ruční synchronizace, nedochází k synchronizaci skrytých souborů a souborů s lomítkem (ochrana samotné aplikace a cest) nebo souborů vytvořených v Google Docs.

Možná teď někdo namítne, že je i jiná, mnohem snazší možnost, a tou je použití Insync. Výrazným rozdílem je z pohledu Insync mnohem jednoduší instalace pomocí balíčků, přívětivé grafické rozhraní, automatická synchronizace, a to i včetně dokumentů vytvořených v Google Docs. Ano, to je sice pravda, ale dalším rozdílem je oněch 9,90 dolaru, které po deseti dnech užívání Insync musíte zaplatit za licenci k aplikaci.

Je jen na každém jednotlivém uživateli, kterou variantu zvolí a jaké „zlo“ si vybere, ale dokud na svět nepřijde oficiální klient z dílny Google, můžeme být rádi za to, co máme.

Nahoru

Příspěvky

Grive – Google Disk v Linuxu
GeBu 11. 10. 2013, 11:09:56
Odpovědět  Odkaz 
Díky za článek a info o tom, že existují předkompilované balíčky.
Já zkoušel tento návod: http://www.root.cz/clanky/grive-linuxovy-klient-pro-google-drive/
a dost se mi toho stahovalo do PC.
Ještě k tomuto: "Nedojde však k synchronizaci dokumentů vytvořených v Google Docs, tyto aplikace nezvládá!" Stejná věta platí i pro oficiálního klienta do Windows (stálo by za to doplnit do článku, aby to nevypadalo, že Grive je chudý příbuzný). Oficiální klient na disk umístí pouze odkazy na dokumenty vytvořené v Google Doc, ale samotný obsah nestahuje. Po kliknutí na odkaz pak soubor otevře v prohlížeči. Pro Chrome pak i bez i nternetu.
Grive – Google Disk v Linuxu
tom 12. 10. 2013, 11:39:00
Odpovědět  Odkaz 
kompilace selhala, make hlásí:
In file included from /home/tom/sources/grive/libgrive/src/bfd/SymbolInfo.cc:25:0:
/usr/include/bfd.h:37:2: error: #error config.h must be included before this header
#error config.h must be included before this header
^
make[2]: *** [libgrive/CMakeFiles/grive.dir/src/bfd/SymbolInfo.cc.o] Error 1
make[1]: *** [libgrive/CMakeFiles/grive.dir/all] Error 2
make: *** [all] Error 2
Grive – Google Disk v Linuxu
Kagkouro 16. 10. 2013, 12:22:46
Odpovědět  Odkaz 
Já používám tohle.
http://www.noobslab.com/2013/09/syncdrive-google-drive-available-for.html
Grive – Google Disk v Linuxu
Lumik 3. 11. 2013, 08:06:44
Odpovědět  Odkaz 
Od té doby, co vím, že Google nespolupracuje s NSA, tak má mou naprostou důvěru a nahrávám k němu všechna svá osobní data. Dokonce začaly pro připojení k serverům používat https. Podle mě je to kanonem na vrabce, naprosto zbytečná záležitost, ale alespoň to rozpráší pochybnosti nevěřících paranoidních strašpytlů, že tentokrát se žádná tajná služba k našim datům už opravdu nikdy nemůže dostat.
Grive – Google Disk v Linuxu
David 17. 11. 2013, 13:12:35
Odpovědět  Odkaz 
Podle tohoto článku se mi instalace v Ubuntu 13.04 nepodařila ani náhodou, tedy mi nijak nepomohl.
Ale toto funguje bez problémů a je to mnohem, mnohem jednodušší: http://news.softpedia.com/news/How-to-Install-a-Google-Drive-Client-on-Ubuntu-381532.shtml
Grive – Google Disk v Linuxu
kerl 26. 09. 2014, 18:48:47
Odpovědět  Odkaz 
Po chvilce pocení jsem Grive rozchodil na Debian 7 :-) Jen se musí opravit tato chyba před závěrečným make, odkaz na GitHub: http://jdem.cz/bqqyj6

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz