přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Hry a hříčky nejen pro školáky

Hry a hříčky nejen pro školáky

hry.jpg

Ať už chodíte do školy nebo ne, pojďte se nyní spolu se mnou podívat na několik her, které stojí za povšimnutí. Pokud patříte ke starší generaci, pak možná stejně jako já zavzpomínáte na staré časy a zároveň si připomenete časy nedávné. V článku si přijdou na své i ti nejmenší.


Bejeweled

Co je těžké napsat, to je těžké vyslovit. U Bejeweled to platí i naopak. Tuto logickou skládačku vytvořila firma PopCap Games a světlo světa spatřila v roce 2001 pod názvem Diamond Mine. Přitom se jednalo o hru používající technologii Flash, která byla primárně určena pro internetové prohlížeče. Později se do hry vložila firma Microsoft, které přišla s novým jménem hry - Bejeweled. Hra se od té doby objevila v celé řadě různých variant a byla také portována nejen na Windows, ale i na PDA, Palm OS anebo herní konzoli Xbox.

Je zajímavé, jakou oblibu si tato hra v průběhu času získala. Přitom princip hraní se dá popsat slovy "tři v řadě". Cílem hry je umístit tři a více stejných drahokamů do jedné řady ať už svisle nebo vodorovně. Jakmile se vám to podaří, drahokamy zmizí a zároveň přibudou další a hra může pokračovat dál. Čím více stejných drahokamů tímto způsobem odstraníte, tím vyšší je skóre hry. Pokud není již žádný další tah možný, hra zpravidla končí. Tuto hru si tedy můžete dnes zahrát nejen prostřednictvím vašeho prohlížeče, ale k dispozici jsou i různé varianty hry v podobě nativních linuxových verzí.

GweledGweled

 

Ve své linuxové distribuci byste měli najít balíčky gweled (používá komponenty GTK - určeno pro prostředí GNOME, Xfce), kdiamond (pro prostředí KDE) a monsterz (vhodné nejen pro menší děti).

MonsterzMonsterz

LGames

LGames (zkratka Linux Games) je sada linuxových her vydaných pod licencí GNU GPL. Řada těchto her byla přitom také portována na další platformy jako je MacOS X, BeOS, NetBSD a Win32. Na domovské stránce projektu najdete několik javascriptových her, namátkou jmenujme LMemory (klasické pexeso), LBill (jednoduchá klikačka, ve které se snažíte uchránit počítače od tzv. modré smrti) nebo třeba LShuffle což je skládačka oblíbeného maskota tučňáka Tuxe.

Kromě toho se zde nachází další, řekli bychom klasické, hry, z nichž některé najdete jistě i v podobě balíčků dostupných ve své linuxové distribuci. Je to především LGeneral, který se nechal inspirovat populární hrou let nedávných - Panzer General. Ve hře můžete procházet skutečné a fiktivní bitvy druhé světové války a vyzkoušet si roli generálů jedné či druhé strany dané bitvy. Vaším úkolem bývá buď obsadit, nebo ubránit určitá místa na vaší mapě a k tomu vám pomáhají dostupné pozemní i letecké jednotky a především vaše taktické myšlení a cit pro útok ve správnou chvíli. Hra je klasickou tahovou strategií.

LGeneralLGeneral

Další klasikou je hra LBreakout - ať už ve své první či druhé verzi. Ve hře, která čítá více než 50 úrovní, se snažíte prostřednictvím kuličky odstranit všechny destičky v dosahu. K tomu vám pomáhá vozík, od kterého se kuličky odráží, spolu s podporou základních fyzikálních zákonů (zákonem dopadu a odrazu ;-)). Hra vás díky rozmanitosti jednotlivých úrovní jistě pobaví na řadu dnů i nocí a komu by to nestačilo, je k dispozici i integrovaný editor jednotlivých úrovní.

LBreakout 2LBreakout 2

Z dalších her dostupných na stránkách projektu ještě jmenujme LTris, klon stále oblíbeného Tetrisu. Zajímavostí této verze je přitom podpora současné hry až tří hráčů! Konečně násilnickým povahám se bude určitě líbit hra Barrage, ve které můžete pomocí děla likvidovat zástupy nepřátelských vojsk. Ještě poznamenejme, že levým tlačítkem myši v této hře střílíte a pravým tlačítkem myši dělo nabíjíte.

BarrageBarrage

Widelands

Widelands je taková lahůdka na závěr. Hra se nechala inspirovat hrou Settlers od Bluebyte. Tím bych mohl skončit, protože, pokud znáte hru Settlers, pak netřeba nic dalšího dodávat. Hra je opensource a nainstalovat si ji můžete nejen v Linuxu (bývá ve zdrojích distribuce), ale i v Mac OS X a Windows. Grafika hry je pěkná, i když může na dnešní poměry moderních her působit staromódním dojmem, na druhou stranu atmosféra známá z hry Settlers zůstává a tak není víceméně co vytknout.

Nabídka hry WidelandsNabídka hry Widelands

A o co vlastně jde? Ve hře se stanete vladařem malého kmene, který se postupně rozrůstá a objevuje své okolí. Hra je realtimová, tzn. probíhá v reálném čase a vašim úkolem je mj. těžit okolní zdroje (kámen, dřevo, zlato, rudu a další), ty pak zpracovávat na příslušných dílnách a dál je používat ke všem běžným účelům. Během tohoto úkolu musíte své dělníky také něčím živit, nějak je chránit a v neposlední řadě i bojovat s nepřátelskými kmeny.

Widelands - obrázek ze hryWidelands - obrázek ze hry

Nedílnou součástí této hry je stavba různých cest spojujících jednotlivé výrobny. Jakmile takovou cestu postavíte (a přidáte na ní vlajku), na zvoleném úseku se objeví dělník, který zajistí vlastní transport potřebného materiálu z jednoho zdroje ke druhému. Jakmile se vám jednou podaří tuto strukturu vybudovat, stačí se pohodlně usadit a můžete v klidu sledovat ten čilý ruch, který na cestách i v dílnách či mimo ně panuje. Settlers byla roztomilá hra a ne jinak tomu je u Widelands. Jakmile vás navíc omrzí hra proti počítači, můžete zkusit hru online ať už přes internet nebo v rámci místní sítě.

GweledGweled

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Hry a hříčky nejen pro školáky
samae1 23. 09. 2009, 16:48:16
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavé, pak že na Linux nejsou hry :).

Pro neznalé linuxových her musím uvést Open arenu, Wesnoth, Extreme Tux racera, Super Tuxe a Frozen Buble. U těch lze ztrávit hodně času...
Re:Hry a hříčky nejen pro školáky
Habo 14. 10. 2009, 16:26:31
Odpovědět  Odkaz 
Linuxovych hier je dost ide skor o to ake su graficky vyspele (aj ked nie kazdy si potrpi na grafiku - ti najvacsi maniaci ano)
Hry a hříčky nejen pro školáky
Debianista 27. 12. 2009, 22:06:03
Odpovědět  Odkaz 
Nexuiz, Sauerbraten, FlightGear, Torcs, Tremulous, Emilia Pinball, Foobillard, Globulation, Battle for Wesnoth, NetPanzer, PokerTH, CannonSmash,......
A na webu www.happypenguin.org je asi 2500 dalších her....

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz