přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, IntelliJ IDEA 11

IntelliJ IDEA 11

intellij_idea.png

Společnost JetBrains nedávno oznámila dostupnost další verze univerzálního vývojového prostředí a vlajkové lodi celé produktové řady – IntelliJ IDEA 11. A jako obvykle bych rád představil novinky aktuální verze.


Zrychlení

Když jsem těsně před vydáním „jedenáctky“ na blogu spatřil grafy prezentující výsledky optimalizací, na kterých vývojáři pracovali, moje zvědavost tentokrát vystoupala na nejvyšší úroveň. Zlepšování výkonu prostředí je sice na programu téměř u každé nové verze, ale grafy naznačovaly výrazné navýšení výkonu indexování a startu zejména na Linuxu. Tedy na platformě, na které IDEU exkluzivně používám.

Hlavní okno Hlavní okno

Před spuštěním jsem pečlivě prostudoval požadavky na systém. Musím uvést, že IDEA 11 vyžaduje JDK verze 6. Linuxáky také musím upozornit na to, že OpenJDK není podporována. Je nutno stáhnout Javu od Sunu. Pardon, od společnosti Oracle.

První věcí, na kterou jsem se zaměřil, byl právě start programu a prvotní indexace projektu. Ačkoliv nikdy neprovádím žádná sofistikovaná měření, musím subjektivně potvrdit, že rychlost reindexace mého největšího projektu se dramaticky zrychlila.

Kompaktnější rozhraní, větší stabilita a strom Gitu

Hned po startu a otevření projektu jsem zaznamenal jistou změnu uživatelského rozhraní. Svisle minimalizovaná okna už nemají okraj a navigační lišta (navbar alias breadcrumb) je kompaktnější. Cíl je jasný – ušetřit zase kousek místa. To je jedno z hlavních hesel tohoto produktu – neplýtvat místem na obrazovce. Přesně podle mého gusta. A přesně podle gusta jiných vývojářů. Nebudete tomu věřit, ale i ty nejlepší softwarové produkty vznikají na malých noteboocích.

Hlavní novinkou má být dle informací firmy nová architektura editoru, která by snížila možné „záseky“ (alias lagy) při psaní. Musím se ale přiznat, že jsem nikdy žádné nezaznamenal. Když byste srovnali IDEU s jinými programovacími prostředími pro platformu Java, prakticky o nich nemůže být řeč. A mně nezbývá nic jiného, než tuto novou vlastnost potvrdit. Editor je stále velmi mocný, já sám ale používám rozšíření Vim.

V desáté verzi prošla změnou podpora verzování a velké novinky se týkaly Gitu. V jedenáctce se konečně objevuje „stromový“ zobrazovač větví pro Git neboli „nádraží“, jak s oblibou říkávají kolegové z týmu. Musím uznat, že mi „koleje“ hodně chyběly, dokonce tak, že jsem používal externí nástroje tig a gitk. Jestli mi bude toto nové grafické zpracování vyhovovat, ukáže až čas. Graficky je zcela ve shodě, což mi maximálně vyhovuje.

Historie Gitu Historie Gitu

Frameworky

Pojďme se podívat na novinky v oblasti frameworků. Hlavním tahákem je Play Framework, což je v poslední době velmi často skloňovaná technologie. Mezi dalšími pak Grails 2.0 (zatím beta), Spring, Velocity, Gradle, AspectJ, Jersey a další. Vylepšena byla také podpora SQL a Androidu (Ice Cream Sandwich).

Velkou sílou IDEY je také podpora webových technologií, které podstoupily řadu změn a novinek. Jedenáctka rozumí nyní CoffeeScriptu a jazyku LESS. Vylepšena byla již tak vynikající podpora HTML5, JavaScriptu, JS debuggeru a systému nápověd a doplňování.

Drobnosti, které potěší

Pak jsou tu drobnosti, které potěší. Pro mě je to hlavně možnost vytvoření ikony aplikace, což jsem vždy dělal ručně. Moc se mi líbí nová možnost náhledu na obrazovku při vývoji pro Android. A také mě oslovuje podpora PL-SQL rozšíření a možnost diffování (zobrazení rozdílů) JAR souborů (a nejen jich).

A pochopitelně byly aktualizovány všechny zásuvné moduly, které jsou dostupné jako samostatné produkty (RubyMine, PyCharm, PhpStorm, WebStorm). Zejména v případě prvních dvou uvedených je na co se těšit, protože lze očekávat, že pluginy budou aktualizovány s novými verzemi zmíněných programů. Osobně se nejvíc těším na podporu pro jazyk Ruby. Kromě oficiálních modulů jsou k dispozici ty vytvořené komunitou – osobně nedám ani ránu bez pluginu pro Vim.

Pokud chcete IDEU vyzkoušet, není nic snazšího než si stáhnout trial verzi, případně community edici, která je k dispozici zcela zdarma.

Kdybych měl jedním slovem shrnout IntelliJ IDEU 11, tak by to bylo asi slovo produktivita. Pište méně, žijte více.

Nahoru

Příspěvky

IntelliJ IDEA 11
lzap 22. 12. 2011, 15:38:55
Odpovědět  Odkaz 
Ještě poznámka. Rozšíření Vim je k dispozici pod názvem IdeaVIM zde: http://plugins.intellij.net/plugin/?id=164 (nedávno bylo aktualizováno pro verzi 11).
IntelliJ IDEA 11
IdeaMan 28. 12. 2011, 10:10:49
Odpovědět  Odkaz 
Som skusal novu ideu pod linuxom, ale ako nahle zapnem ideu sa ventilator roztoci a uz sa nezastavi (pri 10 sa mi to nestava). Takze asi to vyziera dost procesor, preto som zatial zostal na 10.
IntelliJ IDEA 11
Alois Janíček 30. 12. 2011, 01:14:14
Odpovědět  Odkaz 
Rendering fontu je ale hroznej :( A podle vícerých vyjádření na oficiálním fóru stím nejde nic dělat. Maj to rozjetý v jednom druhy GUI Java knihoven a přepisovat to pro linuxáky nebudou... linuxáci žeprej nedělaj tržby.
Pomocí fontů ten textový editor komunikuje s vývojářem, no já se do toho delší dobu nevydržím dívat a jdu do gVimu :(
Re: IntelliJ IDEA 11
lzap 4. 01. 2012, 16:15:03
Odpovědět  Odkaz 
Nepouzivejte OpenJDK. Tam je to horsi.
IntelliJ IDEA 11
Ladislav Thon 3. 01. 2012, 10:38:26
Odpovědět  Odkaz 
IMHO je verze 11 spíš něco jako 10.6... ale ten upgrade nakonec asi zaplatím :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz