přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován

Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován

tv.png

Následující řádky vám pomohou zprovoznit v Linuxu nejen DVB-T zařízení. Aplikací tohoto jednoduchého návodu si do systému přidáte podporu pro videokamery, dálková ovládání a další. To vše díky API V4L a projektu media build.


Pokud teprve zvažujete nákup USB DVB-T tuneru, může vám při výběru napomoci tento aktualizovaný seznam DVB-T USB zařízení. Nerad bych vás děsil, ale někdy se opravdu „zadaří“ a zakoupený tuner vám v systému nebude fungovat, byť je v seznamu vedený jako bezproblémový. Za tímto problémem je revize zařízení, která s sebou často přináší změnu používaného čipu.

Když koupíte špatně nebo je dokumentace nepřesná

To je i případ mnou používaného MSI DigiVox. Tento tuner používal čip Afatech AF9015, který měl podporu v linuxových jádrech od verze 2.6.28. S novou revizí se čip změnil na RTL2832, jenž má podporu od verze jádra 3.6.0. Protože používám systém Debian 7 (jádro 3.2.0), měl jsem zhruba tyto možnosti zprovoznění tuneru:

  • kompilaci nového jádra včetně ovladače zařízení (velmi zdlouhavé)

  • kompilaci modulů tuneru pro stávající jádro (modul pro RTL28xx se mi nikdy nepovedlo zkompilovat bez chyb)

  • využití projektu media build (jednoduché a rychlé řešení)

Již zřejmě tušíte, že jsem zvolil cestu nejmenšího odporu v podobě projektu media build. Tento projekt vám do stávajícího systému přidá moduly a potřebný firmware pro mnoho zařízení (cca 530 modulů). Moduly nejsou určeny jen pro DVB-T/C/S, ale i pro videokamery, střihové karty, web kamery a další. Úroveň podpory jednotlivých zařízení v Linuxu naleznete v seznamu podporovaných zařízení na webu LinuxTV. Převážnou většinu tvoří zařízení využívající API V4L (což je výhoda).

Nyní se však dejme do práce, ať si taktéž můžete dopřát sledování televizního vysílání v počítači. Nemusíte se ničeho obávat.

Jak si poradit s neposlušným tunerem

Zapojte tuner do USB a otevřete příkazový řádek. Následujícím příkazem zjistíte ID zařízení.

lsusb
(výpis mého systému)
Bus 001 Device 002: ID 1d19:1101 Dexatek Technology Ltd. DK DVB-T Dongle 

Dalším příkazem zjistíte, zdali jádro Linuxu nahrálo moduly pro zařízení.

lsmod | grep dvb

Výpis tohoto příkazu vám dává možnost přeskočit následující řádky a začít s laděním programů. Tedy za předpokladu, že se nepokoušíte zprovoznit i jiné zařízení, které je součástí projektu. Pokud se vám nevypíše žádný zavedený modul, pokračujte v následujícím. Pomocí správce balíků nainstalujte (potřebujete práva superuživatele):

  • linux-headers – pokud neznáte verzi jádra, zadejte do příkazového řádku linux-$(uname -r)

  • make

  • gcc

  • git

  • patch

  • patchutils

  • libproc-processtable-perl ("perl-Proc-ProcessTable")

  • kernel-devel (jen pro OpenSuSE a Fedoru)

  • libdigest-sha-perl (jen pro Debian a Ubuntu)

Po nainstalování všeho potřebného se vraťte do příkazového řádku a postupně jako uživatel zadejte:

git clone git://linuxtv.org/media_build.git
cd media_build
./build

Zadáním posledního příkazu se stáhne aktuální verze firmwaru pro několikero zařízení a započne kompilace modulů pro jádro. Tento proces zabere jistý čas (cca 30 minut na dvoujádru Celeron 1,7 GHz, 3 GB RAM). Skončí-li kompilace bez chyb, zadejte (jako superuživatel) příkaz:

make install

Nyní se do jádra přidají zkompilované moduly. Po dokončení tohoto procesu vám doporučuji restartovat počítač.

Občas však kompilace skončí chybou a nedojde tak k nainstalování modulů. Většinou se mi toto stávalo u počítačů, kde bylo nainstalováno několik verzí linux-headers. Řešení, které zatím vždy fungovalo, je jednoduché. Místo příkazu make install zadejte (stále jako uživatel) tyto:

make distclean // vymaže již zkompilované součásti
make xconfig // toto skončí sice chybou, ale zvolí správnou verzi linux-headers
./build // nová kompilace

Po těchto krocích byste měli mít v Linuxu funkční ovladač pro váš tuner. Je-li však výpis příkazu lsmod | grep dvb i nadále prázdný, vlastníte nějaké exotické zařízení a je zřejmě čas uvažovat o jeho výměně u prodejce, nebo posečkat, až se jeho podpora dostane do linuxového jádra.



Ladění televizních programů

Možností, jak naladit TV programy v Linuxu, je několik. Uvádím pouze ty nejzákladnější, se kterými byste neměli mít problém.

Me TV

Nemáte-li příkazový řádek rádi, je zde tato poměrně jednoduchá aplikace. Lze s ní nejen sledovat TV obsah v počítači, ale taktéž ony programy naladit. S aplikací se do systému nainstaluje několik knihoven, ale hlavně utilitka dvb-apps, pomocí níž naladíte požadovaný TV obsah.

Při prvním spuštění Me TV vás přivítá průvodce laděním s názvem používaného zařízení. Předpokládám, že ještě nemáte vytvořený soubor channels.conf. Automatické hledání vám taky nemohu doporučit, neboť v mém případě nebyl nalezen jediný multiplex. Zbývá střední cesta. Skenování frekvencí za použití souboru. Potřebný soubor jménem cz-All naleznete v /usr/share/dvb/dvb-t/cz-All.

Po výběru souboru, stiskem tlačítka Následující, započne samotné skenování přednastavených frekvencí. V následujícím okně pouze potvrdíte nalezené programy a můžete začít sledovat své oblíbené pořady.

dvb-apps

Zřejmě nejzákladnější utilitka ovládaná z příkazového řádku, se kterou se do adresáře /usr/share/dvb/ uloží mnoho přednastavených frekvencí (z toto těží již zmíněný Me TV) z různých koutů světa, a to nejen pro terestriální, ale i pro satelitní a kabelové vysílání. Výstupem utilitky může být soubor channels.conf. Použití je jednoduché, stačí do příkazového řádku zadat (pro DVB-T):

scan /usr/share/dvb/dvb-t/cz-All > channels.conf

Jednoduše pořízený soubor channels.conf pro použití v dalších aplikacích.

w-scan

Opět jednoduchá utilitka ovládaná z příkazového řádku. Narozdíl od dvb-apps nepoužívá soubory s přednastavenými frekvencemi, ale automaticky vybere zařízení a provede skenování dostupných frekvencí. Další výhodou je výstup do několika formátů channels.conf.

w_scan > channels.conf

Vytvoří channels.conf. Možností je však více a w-scan dokáže tyto soubory generovat na míru danému programu. Ukázka pro jednotlivé aplikace, jež jsou uvedeny v závorkách.

w_scan -G > channels.conf		(dvbsrc plugin) 
w_scan -k > channels.dvb		(kaffeine)
w_scan -L > channels.xspf		(VLC) 
w_scan -M > channels.conf		(mplayer nebo vdr)
w_scan -X > channels.conf		(tzap/czap/xine)

Závěr

Snad vám dnešní pojednání dopomohlo ke zprovoznění televizního vysílání v počítači. Jen pro úplnost ještě dodávám názvy aplikací, které vám umožní sledování vašich oblíbených pořadů. Me TV již bylo zmíněno, ale jsou zde i další (a mnohdy lepší) alternativy, jako Xine, Totem, Kaffeine, VLC, Xawtv a další. Přeji vám příjemnou zábavu.



Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Radovan 2. 09. 2013, 10:36:28
Odpovědět  Odkaz 
Já už jsem rozchození mého tuneru AVerTV Hybrid Volar HX dávno vzdal. Tak to ještě jednou zkusím, třeba to pomocí tohoto návodu vyjde :-)
Martin Vancl Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
tuxmartin 2. 09. 2013, 16:00:08
Odpovědět  Odkaz 
Taky mam doma MSI DigiVox novou cernou verzi s RTL2832.
V Ubutnu 12.10 (jadro 3.5.0) jedu podle tohoto navodu https://twitter.com/tuxmartin/status/360033664467341312
Ted jsem nasel, ze pribyla podpora jadra 3.9.
Martin Vancl Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
tuxmartin 2. 09. 2013, 16:03:02
Odpovědět  Odkaz 
MeTV neznam, ale Kaffeine nema se skenovanim kanalu problemy.

Ja si vetsinou pomoci "w_scan -L > channels.xspf" vygeneruju playlist pro VLC a ten pak pouzivam i na pocitacich s Widlema.
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 2. 09. 2013, 20:03:53
Odpovědět  Odkaz 
Vážení, jsem dlouholetý uživatel Linuxu (Ubuntu a PC Linux OS) a nadšený propagátor. Umím i terminál, ale když nahoře v článku vidím "rovné nebo spíš svislé lomítko", tak jsem v koncích, Prosím někoho o nápovědu, jestli a jak se to tam zadá, děkuji, TV karty Hauspauge mi jedou bez nutnosti nějakých instalací, ale TV karta ASUS, ta se v Ubuntu nerozchodí. Velmi se mi jinak jako uživateli osvědčil Kaffeine, MeTV není tak uživatelsky přivětivé, ale jestli mi nekdo tady pomůže, dokážu snad tu ASUS rozchodit. A v Xubuntu nejde ani jediná TV karta, taky to tam zkusím. Díky předem!
Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Mojmír 2. 09. 2013, 21:57:32
Odpovědět  Odkaz 
Svislé lomítko je tzv. pipe a já ho mám na klávese nad obráceným lomítkem (backslash). Možná je matoucí, že na klávesnici je natisknuté s mezírkou uprostřed.
Martin Vancl Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
tuxmartin 3. 09. 2013, 02:24:16
Odpovědět  Odkaz 
| se pise na ceske klavesnici pomoci PravyALT+W
na anglicke to vetsinou (mozna vzdy) byva nakreslene
Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Marv-CZ 3. 09. 2013, 09:24:04
Odpovědět  Odkaz 
Tomu znaku | se říká všelijak možně, viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Svisl%C3%A1_%C4%8D%C3%A1ra , ale svislé lomítko vidím poprvé. IMHO to bude tím, že nazývat to lomítko je nesmysl.
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Tester 4. 09. 2013, 14:00:28
Odpovědět  Odkaz 
Bohuzial pri mojom SENCOR SDB 501T tento postup nezafungoval a myslim, ze sa nejedna az o take exoticke zariadenie, aspon nie v nasich koncinach.

Tento clanok ma ale nakopol k tomu aby som sa po dlhsom case s tymto mojim USB DVB-T tunerom zaoberal a znova ho rozbehal na svojom netbooku.

Kedze viacere pokusy o kompilaciu modulov skoncili s chybou tak som nakoniec zvolil iny postup. Niekde som nasiel informaciu, ze dany chip je podporovany v jadrach od 3.3 a tak som moje jadro 3.2.0 v Lubuntu 12.04 LTS upgradoval na jadro 3.8.0 a ono to ozilo! Takze teraz si budem moct uzivat sledovanie TV na svojom netbooku a nehrozi, ze by som musel so zmenou jadra znova kompilovat nejake moduly, ak by to vobec slo a nekoncilo to zakazdym s chybou.
Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Petr N. 14. 11. 2013, 05:12:43
Odpovědět  Odkaz 
K tomu Sencor DVB-T SDB 501T. Mě pomohl návod od Honzy odsud:

http://forum.root.cz/index.php?topic=3064.0

Fungovalo mi to v Ubuntu 13.04 i v posledním 13.10. Jsem linuxový elév, ale zadařilo se. Rozběhal jsem to na Eee PC x101CH bez problému. Odzkoušel jsem to v Kaffeine a Me TV.
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Honza 29. 09. 2013, 16:50:58
Odpovědět  Odkaz 
Tak AVerTV Volar už mi na Mintu docela pěkně chodil, po upgradu samozřejmě přestal a už to nerozchodím ani s tímhle pěkným návodem, build skončí s chybou a nepomůže ani vyčištění starých jader. (build failed at ./build line 454) Nějak s tím dál nehnu, sakra :o/ lsusb to vidí, lsmod nevypíše vůbec nic. Kdyby někdo měl po ruce tip navíc, budu dost vděčný.

Jinak návod super, shrnuje to, s čím jsem se trápil někdy v zimě někde na italském fóru :o)
Vladislav Konopík Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 30. 09. 2013, 15:52:54
Odpovědět  Odkaz 
To je všeobecný problém linuxových distribucí. Mint je založen převážně na Ubuntu,
který má mnoho verzí jader. Pro tvůrce skriptů projektu media-build není nikterak
jednoduché přizpůsobovat se tolika verzím.

Rada 1: pokuste se vyhledat podle ID (z lsusb) jaká verze jádra vašeho systému ještě podporuje zmíněný hardware (nedodal jste žádné další informace o systému a ID zařízení, tak nemohu více pomoci). Navíc Mint existuje i ve verzi založené na Debianu. U této verze s media-build nepochodíte vůbec, neboť skripty z projektu tuto distribuci neznají.

Rada 2: pročistěte systém od nepotřebných linux(kernel)-headers a při novém sestavení modulů (kdy se na začátku řádku začnou objevovat CC) se odpojte od internetu. Ve dvou případech mi toto pomohlo u vcelku exotického hardware dvou notebooků se systémy Debian.


Ani u linuxu není nejvhodnější upgradovat systém na nejnovější dostupnou verzi. Je vždy lepší nějaký čas posečkat, až se odstraní případné chyby. To je třeba i můj případ, kdy jsem na sedmou verzi Debianu přešel až koncem července, po uvedení verze 7.1. A to považuji Debian za velmi stabilní a odladěný systém.
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Daniel 17. 10. 2013, 08:22:17
Odpovědět  Odkaz 
Prosim Vas, vedeli by ste mi poradit, ze v com by mohol byt problem.
Skusal som stiahnut media_build pomocou git, ale vzdy mi skonci s timed out ...

Cloning into 'media_build'...
fatal: unable to connect to linuxtv.org:
linuxtv.org[0: 130.149.80.248]: errno=Connection timed out


Linux: Debiane 7.1 64bit
Kernel: 3.2.0-4-amd64
DVB:Bus 001 Device 002: ID 1b80:d393 Afatech DVB-T receiver [RTL2832U]
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Daniel 17. 10. 2013, 08:27:08
Odpovědět  Odkaz 
Prosim Vas, vedeli by ste mi poradit, ze v com by mohol byt problem.
Skusal som viackrat klonovat media_build pomocou git, ale vzdy mi to skonci s errorom - unable to connect to linuxtv.org ...

git clone git://linuxtv.org/media_build.git

Cloning into 'media_build'...
fatal: unable to connect to linuxtv.org:
linuxtv.org[0: 130.149.80.248]: errno=Connection timed out


Linux: Debian 7.1 64bit
Kernel: 3.2.0-4-amd64
DVB: Bus 001 Device 002: ID 1b80:d393 Afatech DVB-T receiver [RTL2832U]

Vopred Vam dakujem za pomoc.
Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Daniel 17. 10. 2013, 16:24:38
Odpovědět  Odkaz 
Uz som prisiel na riesenie ...

Neviem preco v mojom pripade nechce ist:
git clone git://linuxtv.org/media_build.git


Ale ide mi git klonovanie z tohto:
git clone http://linuxtv.org/git/media_build.git


Nasledne, cela komplilacia prebehla v poriadku a pridalo moje zkompilovane moduly do jadra ...
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
x 28. 05. 2014, 17:30:06
Odpovědět  Odkaz 
Robil som to presne podla navodu,a dvb-t tuner asus my cinema u3100 mini plus aj tak nefunguje.
Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 13. 07. 2014, 22:05:45
Odpovědět  Odkaz 
přesně, já mám asus u3000, jeden čas to v ubuntu chodilo, teď už zase ne. Instalace podle článku neproběhla, ani s tím náhradním postupem...:-(. Zkusil jsem tedy stáhnout ty repozitáře ze stránky git clone http://linuxtv.org/git/media_build.git, jak to tady v diskusi píše Daniel. Stáhlo se to, ale skončilo s chybou a nezabral ani ten náhradní postup podle autora článku...to je k vzteku...:-(
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 13. 07. 2014, 20:49:57
Odpovědět  Odkaz 
zdravím. Dostal jsem se podle pokynů v článku až ke kroku zadat v terminálu stažení git clone git atd., terminál dal hlášku cloning media_build, ale ani po mnoha pokusech nenapsal posléze nic jiného, než že spojení bylo příliš dlouho neaktivní a konec.....ty repozitáře (či co to jsou zač, jsem laik) už tam nejsou???
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 13. 07. 2014, 23:07:07
Odpovědět  Odkaz 
....nakonec po celém procesu podle článku to sice možná klaplo, ale terminál skončil hláškou, že .....media builds. Když se nic dalšího nedělo asi půlhodiny, terminál jsem vypnul (nebránil se žádným upozorněním třeba, že něco stále běží) a tak ani po zřejmě úspěšné instalaci všeho potřebného stejně žádná z mých dvou tv karet neběží, nefunguje mi ale ani terminál!!!! Na jakýkoliv příkaz (lsusb, lsmod | grep dvb) prostě dál bliká kurzor a třeba půlhodiny nic...když ho chci zavřt, varuje mě, že něco běží...
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 14. 07. 2014, 00:13:07
Odpovědět  Odkaz 
...a nakonec se zasekávají jakékoliv aplikace, vše je pomalé, mozilla každou chvíli šedne...terminál nepracuje a bleachbit většinou nenabíhá, anebo zatuhne...
Vladislav Konopík Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 14. 07. 2014, 14:50:01
Odpovědět  Odkaz 
Pokusil bych se pomoci, ale informací je poskrovnu. Jaký Linux používáte, jaká verze jádra, ID zařízení (lsusb) atd...

Pokud používáte Linux s novým jádrem, může být chyba ve skriptech projektu Media_build, protože ještě není na toto jádro připraven. Jen pro zkoušku jsem zkusil uvedený postup opakovat na svém Debianu 7.5 multiarch (jádro 3.2) a vše proběhlo k naprosté spokojenosti.

Jelikož zmiňujete Ubuntu, pokuste se vyhledat na ubuntu fóru rady ohledně vašeho zařízení (google mi vyhledal mnoho odkazů). Více Vám bohužel nejsem nyní schopen poradit.
Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
ivo válek 14. 07. 2014, 18:49:03
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji Vám. Mám nejnověji aktualizované Ubuntu, takže jádro s koncovkou .30. Nakonec jsem to musel přeinstalovat a opětovně to zkusím za týden. Potřeboval bych vědět tuhle věc- jestliže samotná implementace media buildu do jádra proběhne s hláškou -done, ale terminál se nevrátí do stavu, kdy čeká na mé další příkazy, ale píše (nejsem si jist přesně) ...media builds (rozumím tomu, že stále pracuje), přitom to ale na intel dvoujádru s 4GB DDR3 trvá hodinu, mám ho snad nechat pracovat třeba týden? Příkaz make install už neproběhl vůbec nebo tak nějak...a když jsem ho v takovém stavu pak ze zoufalství zavřel, nijak neprotestoval a od té chvíle asi jsem začal mít ty potíže.
Vladislav Konopík Re: Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 15. 07. 2014, 08:43:08
Odpovědět  Odkaz 
Z Vašeho příspěvku nejsem schopen odvodit konkrétní závěr. Avšak kompilace media_build je na zmíněné konfiguraci otázkou cca 10min.

Máte jádro 3.13.30 64bit?
Je toto ID vašeho zařízení ? >> 0b05:171f

Byť nepoužívám Ubuntu, mohu se pokusit Vás navézt na správnou cestu ke zprovoznění DVB-T (v některých případech je media_builb zbytečný, ba naopak nefunkční), ale potřebuji informace.

Do terminálu zadejte následující (výpis zkopírujte do diskuze)
1.) jádro systému
uname -a

2.) id zařízení - zapojte DVB-T do usb a po cca 5 vteřinách zadejte
lsusb

3.) modul jádra
lsmod | grep dvb

S takovými informacemi jsem poté schopen pracovat.
Pokud je Vaše zařízení ASUS U3000 mini, ten má modul pro jádro již od verze 2.6.xx.
Ve Vašem případě bych na projekt media_build již moc nesázel, neboť dle Vámi uváděných informací se pravděpodobně jedná o chybu skriptů tohoto projektu (nové jádro Linuxu Ubuntu), což se může časem vyřešit (projekt je stále ve vývoji).
Re: Re: Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 07:37:38
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím tedy a vypíšu, co jsem zjistil: Verze jádra je 3.13.0.32, dvb kartu mám momentálně Haupauge Nova-T Stick 2 (Tu ASUS u sebe dnes nemám) a lsmod výpis je dlouhý a jsou tam údaje jako dvb usb dib0700, ten údaj dib0700 pak figuruje ve sloupcíh vždy vpravo od údajů dib 8000, 7000m, 090, 070, 7000p, 3000mc, údaj 000_common a další. Úplně na konci výpisu jsou vypsaná: Rc_core - dvb_usb, dvb_usbdib0700, rc_dib0700_rc5. To je vše, jak mám prosím zjistit to ID?
Vladislav Konopík Re: Re: Re: Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 19. 07. 2014, 08:41:08
Odpovědět  Odkaz 
ID zařízení zjistíte zadáním příkazu:

lsusb

Následuje podrobný výpis připojených USB zařízení:

Bus 003 Device 003: ID 5986:0295 Acer, Inc
Bus 003 Device 004: ID 058f:6366 Alcor Micro Corp. Multi Flash Reader
Bus 003 Device 005: ID 105b:e065

z výpisu lze pak zjistit že ID 058f:6366 odpovídá integrované čtečce paměťových
karet

Podle ID Vaší DVB karty se dá dohledat použitý čipset a doinstalovat vše potřebné
k jejímu zprovoznění.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 08:54:20
Odpovědět  Odkaz 
Aha, takže: Bus 002 Device 0004 ID 2040:7060 Hauppauge Nova-T stick 2. ID v podobném formátu, jako uvádíte Vy tam žádný není. Jakým příkazem se dá z terminálu zkopírovat text do kešky (Ctr1+C ne)?
Vladislav Konopík Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 19. 07. 2014, 09:52:05
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, jak má nastaveno Ubuntu kopírování z terminálu, ale
v Debianu je výchozí

Ctrl+Shift+c pro kopírování
Ctrl+Shift+v pro vložení

Z předchozího příspěvku je patrné (výpis "lsmod | grep dvb"), že máte pro
zmíněné zařízení již nahrán modul pro toto zařízení.
Některá zařízení však potřebují i firmware, který nemusí být součástí instalace
Linuxu (kvůli licenčním podmínkám)

Vyzkoušejte proto nainstalovat aplikaci w-scan a po připojení antény vyhledat signál
na zařízení (použijte prosím anténu u které máte jistotu dostatečného signálu)

Instalaci provedete zadáním:

sudo apt-get install w-scan

Prohledání pásma započne zadáním:

w_scan > channels.conf


Aplikace w-scan si sama nalezne možné pásmo (proskenuje DVB-S, DVB-C, DVB-T) a najde-li signál započne prohledávat potřebný rozsah frekvencí.
Pokud w-scan skončí chybou, chybí Vám firmware k zařízení, ale to "pořešíme" až poté.
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 10:03:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak nainstalováno, ale:
iksko@iksko-ThinkPad-X200s:~$ w_scan > channels.conf
w_scan version 20130331 (compiled for DVB API 5.10)
guessing country 'CZ', use -c to override
using settings for CZECH REPUBLIC
DVB aerial
DVB-T Europe
scan type TERRESTRIAL, channellist 4
output format vdr-2.0
output charset 'UTF-8', use -C to override
Info: using DVB adapter auto detection.
main:3228: FATAL: ***** NO USEABLE TERRESTRIAL CARD FOUND. *****
Please check wether dvb driver is loaded and
verify that no dvb application (i.e. vdr) is running.
iksko@iksko-ThinkPad-X200s:~$
Zřejmě bude nejlepší restartovat komp, karta je stále zasunutá a vůbec jakoby nedetekovaná, navíc když teď zadám -lsusb-, terminál se zasekne a při pokusu zavřít zase hlásí, že běží...
Vladislav Konopík Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 19. 07. 2014, 10:19:09
Odpovědět  Odkaz 
No dělá Vám to pěkné psí kusy.

stáhněte si firmware z uvedeného odkazu

ftp://home.oppserver.net/unix/dvb/unix/firmware/nova-t-stick/dvb-usb-dib0700-1.20.fw

poté jej zkopírujte do adresáře /lib/firmware:

sudo *.fw /lib/firmware

restartujte počítač se zasunutým USB DVB-T zařízením a po naběhnutí systému zkuste:

w_scan -F
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 10:15:24
Odpovědět  Odkaz 
..restart pomohl, nyní skenuje jak divý :-)
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 10:26:25
Odpovědět  Odkaz 
po skenování jsem se pokusil ten soubor channels.conf zkopírovat do MeTV, ale nezdařilo se, hodilo to hlášku o chybě. Zkusil jsem tedy Váš pokyn, ale s takovým výsledkem:
iksko@iksko-ThinkPad-X200s:~$ sudo*.fw/lib/firmware
bash: sudo*.fw/lib/firmware: Adresář nebo soubor neexistuje
iksko@iksko-ThinkPad-X200s:~$ sudo*.fw/lib/firmware
bash: sudo*.fw/lib/firmware: Adresář nebo soubor neexistuje
iksko@iksko-ThinkPad-X200s:~$
Zkusil jsem tam ten soubor dostat ručně, ale to se mi asi ani nemohlo povést...
Vladislav Konopík Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Vladislav Konopík 19. 07. 2014, 10:42:21
Odpovědět  Odkaz 
Pokud vám byl vygenerován aplikací w-scan soubor obsahující nalezené stanice (channels.conf),
měl by v systému již být zmíněný firmware a proto se tím již zatěžovat nemusíte.

Jinak aplikace MeTV je naprostý základ a mohu-li, doporučuji Vám použít například VLC.
Ten si nainstalujete pomocí (pokud jej v systému nemáte):

sudo apt-get install vlc

Pro VLC budete potřebovat jiný formát výstupu z w_scan, což učiníte následovně:

w_scan -L > channels.xspf
Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 10:45:11
Odpovědět  Odkaz 
...ani jsem nevěděl, že to VLC umí...hned se do toho dám...
Re: Re: Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 5. 08. 2014, 21:28:41
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím ještě jednou pane Konopíku, dodatečně ještě jednou díky a rád bych se laicky zeptal na pár věcí, s dovolením: Soubor channels.conf se vytvoří poprvé tehdy, kdy se systém úspěšně spojí s nějako tv kartou a proskenuje pásmo, ano? Kde se v tom případě objeví chyba, že po čase tv karta (zřejmě po některé z pravidelných aktualizací) najednou nefunguje a čék vidí nicneříkající hlášky typu -vypršel čas pro čtení, nepodařilo se najít PID apod.? V mém systému bylo patrné (díky Vašim radám), že systém bez problému detekuje oba mé typy karet (Haupauge Nova Stick-2 a ASUS H3000 nebo tak nějak), ale jen jedna (ta Hau...) vždycky hrála, ale pak po čase ani ta...ale systém věděl kdykoli po připojení kterékoliv o obou. Byl problém v chybějícím firmwaru, nebo i ten jsem tam normálně měl, jen se po Vaší instrukci stáhnul nějaký "lepší"? Nebo se ztratilo spojení s tím souborem channels.conf a teprve aplikace w scan zapsala nový, případně přepsala ten, co tam byl do té doby? Ten w-scan nelze nalézt přes dash, to je prográmek spustitelný jen v terminálu? Díky za Váš čas! :-)
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 19. 07. 2014, 10:38:14
Odpovědět  Odkaz 
aha, zase pomohl restart...najednou je MeTV ochotná skenovat a nalézt vysílače sama (navolení české republiky, když jsem chtěl skenovat pomocí souboru cz-All, nic nenašela.... Import souboru channels.conf se taky opět nezdařil, dala hlášku -selhalo nalezení hodnoty B8...

Tak teď už hraju, děkuji Vám moc za trpělivost! Věřím, že to pojede zítra i s kartou ASUS...
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner, i když není detekován
Ivo Válek 9. 09. 2014, 23:37:44
Odpovědět  Odkaz 
Po čase opět zde a znechucený. Stav opět jako předtím. Při zasunuté TV kartě start systému (ale ve výsledku je to vždy stejné, jako když ji zasunu až po nastartování Ubunťáka). Během startu samotného dostanu textovou dlouhou angl. hlášku, že usb zařízení bylo "terminated". Terminál pak vždy hlásí u výpisu lsusb, že kartu normálně vidí. Firmware přítomen, soubory channels.conf i xspf také a přesto ani obraz, ani zvuk, jak u MeTV, tak u VLC. Vyvolání w_scanu nepomáhá, neboť program hlásí, že nemá čím skenovat, ačkoli tedy v terminálu karta vidět vždy je. Achjo....
Jak v Linuxu zprovoznit DVB-T tuner,signal stale 33%
Franta 5. 12. 2014, 11:26:08
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den.
Chtel bych se zeptat na radu ohledne problemu se signalem na DVB-T usb tuneru HAMA,chodicim na Raspi.Nainstaloval sem TVheadend.Tuner vidi,ale ma problem se signalem.At uz pripojim antenu,ci nikoli.porad ukazuje 33%.A to jsem asi 5km vzdusnou carou od Cerne hory s primou viditelnosti vysilace.Nemel nekdo podobny problem?Jak by se to dalo vyresit?S antenou jsem laboroval uz hodnekrat.Raspi a USB napajeno prez aktivni USB hub.Diky

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz