přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE SC 4.6

KDE SC 4.6

kde.png

Zvykli jsme si, že každá další verze integrovaného grafického prostředí KDE (tedy dnes přesněji KDE SC) bývá plná nových funkcí a revolučních změn. Proto už asi nikdo neočekává, že by tomu mohlo být někdy jinak. A skutečně – i ve verzi 4.6 je celá spousta nových věcí.


Na první pohled stejné

Když si nainstalujete KDE 4.6 v podstatě do kterékoli distribuce, uvidíte na první pohled zhruba totéž jako u starší verze 4.5. Konkrétní vzhled je samozřejmě záležitostí té které distribuce, jejího nastavení a sady instalovaných balíčků. Obecně lze však říci, že zde k žádné významné změně nedošlo, byť například ikony Oxygen byly mírně upraveny.

KDE 4.6 v distribuci Kubuntu KDE 4.6 v distribuci Kubuntu

Ve jménu aktivit

Tzv. Aktivity se dočkaly určitého oživení již ve verzi 4.5, ovšem vývojáři se rozhodli podstatně posílit jejich význam. Funguje to tak, že každá z aktivit reprezentuje skupinu aplikací, způsob jejich zobrazování a vzhled plochy (samozřejmě včetně widgetů). Například lze mít jednu aktivitu pro práci a jinou pro zábavu. Aplikace v určité aktivitě lze zastavit a později zase spustit.

Aktivity Aktivity

V KDE 4.6 jsou ale Aktivity opět o něco dál. Lze se k nim rychle dostat přes kontextovou nabídku plochy (nebo samozřejmě také přes tlačítko v jejím rohu). Při přidávání nové aktivity lze vyjít ze šablon (jsou k dispozici čtyři výchozí, další lze stáhnout nebo ručně doinstalovat), začít s prázdnou plochou nebo naklonovat existující aktivitu.

Aktivita podle šablony Search and Launch Aktivita podle šablony Search and Launch

Na snímku této aktivity mimochodem vidíte také nově přidanou tapetu „Horos“. Aktivity lze přejmenovávat a měnit jejich ikonu.

Nové možnosti plochy

S Aktivitami souvisí i další novinky v Plasmě, a to nové možnosti pracovní plochy. Kromě klasické plochy, pohledu na složku a „novinového“ zobrazení jsou k dispozici i další způsoby zobrazení plochy. První z nich je seskupovací plocha (Grouping Desktop), která umožňuje vytvářet skupiny widgetů.

Skupiny widgetů Skupiny widgetů

Skupin existuje více druhů. Na obrázku jsou vidět dva druhy, a to konkrétně mřížková a kartová skupina. Z názvů i z obrázku už musí být každému jasné, jak tyto skupiny fungují. Hlavní výhodou je, že se widgety soustředí na jedno místo a lze s nimi manipulovat (měnit pozici a rozměry) společně. Kromě skupin na ploše existuje ještě seskupovací panel, ten se ale od „obyčejného“ panelu liší pouze způsobem uspořádávání widgetů.

Další dostupnou pracovní plochou je plocha mřížková (Grid Desktop; pozor, neplést s pojmem Desktop Grid, což je zobrazení virtuálních ploch v mřížce!). Mřížková plocha umožňuje automatické zarovnávání widgetů do mřížky o nastavitelných rozměrech. Opět to může posloužit k usnadnění manipulace s widgety – vhodné zejména pro toho, kdo má rád přehledně uspořádanou plochu.

Mřížková plocha Mřížková plocha

Jak vidíte na obrázku, i u mřížkové plochy lze používat skupiny widgetů. Rozdíl je však ten, že i skupiny podléhají uspořádání do mřížky, stejně jako samostatné widgety. Hrubost mřížky lze nastavovat symboly plus a minus, které se objeví po najetí ke hraně plochy. Mohlo by se zdát, že používat obyčejnou (nemřížkovou) plochu může být úplně zbytečné. Ať si na to každý udělá názor sám, nejdřív si ale může zkusit přidat na mřížkovou plochu například widget „Poskakující míč“.

Plasma bohužel zůstává i nadále (přinejmenším to tak působilo při testování RC verzí) tou nejméně stabilní součástí KDE. Pády při úpravách desktopu nejsou ničím ojedinělým, což je docela nepříjemné. Ještě nepříjemnější je, že se při nich desktop může dostat do nedefinovaného stavu, který je někde na půl cesty mezi stavem původním (před akcí, která způsobila pád) a požadovaným.

Dolphin – filtry souborů

Další významná změna se odehrála v souborovém správci Dolphin. Novou funkcí jsou filtry pro vyhledávání souborů – též se to označuje jako faceted browsing nebo faceted search. Soubory lze filtrovat (vyhledávat) podle různých kritérií, například typu, času, hodnocení nebo značek.

Filtry souborů Filtry souborů

Vyhledávat lze samozřejmě také podle názvu nebo obsahu. Nově však platí, že Dolphin prohledává podle obsahu i ty soubory, které nejsou indexovány systémem Nepomuk. V Dolphinu přibyl také plugin pro git, ve sloupcovém zobrazení lze sloupcům nastavovat šířku a bylo vylepšeno hromadné přejmenovávání souborů (v čísle mohou být úvodní nuly).

Již zmíněný vyhledávací systém Nepomuk umožňuje nyní zálohování své databáze, a to jak ručně, tak i automaticky (s tím, že udržuje určený počet záloh).

Konfigurace zálohování v systému Nepomuk Konfigurace zálohování v systému Nepomuk

Optimalizace KWin

KWin nyní funguje rychleji, a to díky změnám, které se odehrály v jeho implementaci. Dřívější konverze objektů QPixmap a QImage jsou již minulostí, textury a geometrie se ukládají do cache a používá se mechanismus TFP. Významný přínos má také eliminace překreslování celé obrazovky, ke které dříve docházelo u některých efektů, které přitom měnily jen malou část plochy. Podrobnější popis optimalizací najdete v blogpostu Martina Gräßlina.

Editor Kate

Editor Kate nepatří k aplikacím, na které se často soustřeďuje pozornost uživatelů. To však neznamená, že by se nevyvíjel směrem k novým funkcím. Těch v KDE 4.6 přibyla hned celá řada. Jednou z nich je stromový pohled na otevřené soubory, který lze zvolit místo obyčejného seznamu souborů.

Kate se stromovým pohledem na otevřené soubory Kate se stromovým pohledem na otevřené soubory

Mezi další novinky v tomto programu patří možnost obnovy dat po pádu (změny v souborech se ukládají samostatně jako v řadě jiných podobných programů) nebo nové pluginy (pro SQL dotazy – KateSQL, pro debugger GDB, pro zvýrazňování syntaxe).

Průvodce KateSQL pro připojení k databázi Průvodce KateSQL pro připojení k databázi

Amarok

Multimediální přehrávač Amarok je v KDE 4.6 obsažen ve verzi 2.4. Není až tak úplně integrální součástí prostředí samotného a jeho nová verze vyšla již 15. ledna 2011, nicméně stojí za to zmínit, co nám jeho tvůrci připravili.

Amarok při přehrávání streamu Amarok při přehrávání streamu

Amarok nyní umí konvertovat data při ukládání do místní sbírky médií, odebírané podcasty lze exportovat do OPML, program získává informace z Wikipedie ve všech jazycích (s vyhledávání podle priorit jazyků), podporuje UPnP pro detekci zařízení v síti a přehrávání z nich, umí zobrazovat mapu a kalendář pro události, stahovat a zobrazovat tabulaturu pro kytaru a baskytaru atd. Je toho zkrátka mnoho.

Další programy

Mnoho změn můžeme najít v různých dalších programech příslušejících ke KDE. Například zeměpisný program Marble toho umí nyní výrazně více než dříve. Nejvíce nových funkcí se týká navigace. Program umí nejen hledat trasy podle zadání (viz obrázek) a navigovat bod po bodu, ale umí také trasy ukládat, načítat a importovat z formátu KML, podporuje záložky pro body na mapě atd.

Nalezená trasa v programu Marble Nalezená trasa v programu Marble

Dalším programem, který doznal významné změny, je KStars (virtuální planetárium). Nejdůležitější je implementace vykreslování pomocí OpenGL, přepracována však byla i interní databáze.

KStars v režimu OpenGL KStars v režimu OpenGL

Jedoucí vlak

Novinek je opět pořádný kopec, jak navenek, tak uvnitř KDE. Oproti původním plánům chybí kdepim 4.6, a to především kvůli nedostatečné stabilitě. Je však lepší, když bude nová verze o něco později, než aby se do KDE 4.6 dostal příliš syrový, nedostatečně otestovaný a odladěný kód, který by působil více škody než užitku, případně aby se kvůli jedné části zdrželo vydání nové verze celého prostředí.

Je samozřejmě věcí k zamyšlení, zda by nestálo za to ubrat v tempu přidávání nových věcí a místo toho pořádně dotáhnout ty, které už v KDE a jeho součástech jsou. Mnoho uživatelů si na přetrvávající chyby a nedodělky v KDE dlouhodobě stěžuje, aniž by to mělo znatelné dopady na způsob vývoje a vydávání nových verzí. Na druhou stranu, s každou novou verzí je těchto chyb méně, takže je vcelku možné, že než přijde opět nějaká nová skutečně přelomová verze, KDE se zcela „usadí“ a stabilizuje.

Nahoru

Příspěvky

Fonty
rs 25. 01. 2011, 07:53:43
Odpovědět  Odkaz 
V KDE by sa mali miesto noviniek zamysliet nad skor fontami. Moja skusenost hovori, ze vyhladzovanie na lcd monitoroch je otrasne a cita sa zle, neviem ci to trapi iba mna, ale uz opakovane som skusal KDE a nakoniec som vzdy skoncil na ubuntu a gnome.
Re:Fonty
truhlicka 25. 01. 2011, 22:04:45
Odpovědět  Odkaz 
to ze tebe pod kde skaredo zobrazuje fonty nie je problem KDE. ano je pravda ze v par pripadoch je to zobrazovanie hnusne lenze zalezi na vela faktorov, nainstaluj si patchovane freetype2, libxft, cairo a fontconfig podla toho ake ti vyhovuje najviac (podla kvality monitoru) a budes mat vymalovano. riesenie ktore ty popisujes nie je linux friendly, linux sa mas ucit a nie utekat k ubuntu ak nieco nefunguje podla predstav (defakto tento krok nie je nic ine ako pouzitie ubuntu patched freetype)

nejake info hladaj tu [url=http://www.infinality.net/blog/]http://www.infinality.net/blog/[/url] a google...
KDE SC 4.6
Lukee 25. 01. 2011, 08:11:01
Odpovědět  Odkaz 
Ke KDE mám dlouhodobý odpor. Připadá mi, že vývoj se ubírá spíše směrem vytváření futuristické grafiky a jiných dle mého názoru zbytečných featur namísto rychlého a funkčního prostředí. Jsem rád za dnešní GNOME.
KDE 4.6
fri 25. 01. 2011, 09:02:36
Odpovědět  Odkaz 
Desktop Grid a Grid Desktop - to první by se přeložilo jako "Mřížka s plochami" a to druhé jako "Mřížková plocha" - text překladu tak vysvětluje a zároveň zůstává přiměřeně dlouhý.

Widget - našel jsem konečně dobrý způsob překladu: "doplněk" - widgets: "doplňky"

Activity - "činnost"

JO, KDE je SUPER
KDE SC 4.6
Ludek 25. 01. 2011, 11:01:24
Odpovědět  Odkaz 
Kde jsem opustil, mimo jine, pro plytvani prostorem... je to hodne na screenech videt.
KDE SC 4.6
Jaroslav Reznik 25. 01. 2011, 14:06:26
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
pekny clanek - jen drobna oprava - KDE SC rozhodne neni presneji :-) Proste chybicka se vloudila a nejak se to dostalo ven. Je to jen relengovsky termin pro to, kdyz se releasne vse, co je v balicich. Spravny nazev, ac dlouhy je "KDE Plasma, Applications and Development Platform 4.6". KDE Plasma jako prostredi - ala Microsoft Windows, kde Microsoft = KDE a Windows = Plasma.
Lukáš Jelínek Re:KDE SC 4.6
Lukáš Jelínek 25. 01. 2011, 22:25:23
Odpovědět  Odkaz 
A do toho ještě KDE Workspaces. Tak teď už nerozumím ničemu... :-(
Re:Re:KDE SC 4.6
Jaroslav Reznik 27. 01. 2011, 10:46:25
Odpovědět  Odkaz 
Uznavam, ze je to celkem hodne komplikovane. Samotne SC je chyba, ktera se nemela stat a osobne si myslim, ze jsou to jen vymluvy, ze je to chyba :) Protoze v dobe, kdy jsem proti tomu sel, tak jsem byl ja ten spatny :)

KDE Plasma Workspaces je oznaceni pro vsechny prostredi, ktere KDE projekt vydava - mas Plasma Desktop, Plasma Netbook, Plasma Mobile.
KDE SC 4.6
Aminux 25. 01. 2011, 14:51:07
Odpovědět  Odkaz 
Dá se nějak nastavit, aby se aplikace otevíraly automaticky na určité ploše? Např. internetový prohlížeč aby se otevřel na plochu 1, přehrávače na plochu 2 atd. Abych to nemusel přesouvat ručně.
Re:KDE SC 4.6
raven4 25. 01. 2011, 15:52:59
Odpovědět  Odkaz 
Ano je to mozne:
1) pravy klik na libovolne okno, jehoz chovani chcete nastavit, v nabidce zvolte Configure Window Behavior (2. odspoda)
2) v levem seznamu dole zvolte Windows Rules
3) kliknete New
3) kliknete na "Detect Window Properties" a mysi kliknete do okna, jehoz chovani chcete nastavit
4) na karte Geometry polozka Desktop - zaskrnout, zvolit Apply Initialy nebo Force a zvolit na ktere plose se ma aplikace objevovat.

S pranim hezkeho dne, raven4

raven4@jabber.cz
Re:Re:KDE SC 4.6
Tobiáš Potoček 25. 01. 2011, 20:26:00
Odpovědět  Odkaz 
Aano, to je přesně důvod, proč mám KDE tak rád. Možná tato konkrétní featura je součástí i Gnome, ale obecně je KDE ohledně správy oken úplně někde jinde, než Gnome či Windows :) Samozřejmě ne každý to potřebuje.

V diskuzi jsem zahlédl i kritiku ohledně rychlost, vyhlazování písem a plýtvání prostorem. Osobně používám na notesu s 15.4" displejem rozlišení 1680x1050, což je velice nadstandardní rozlišení, a KDE na něm vypadá úžasně, fonty jsou perfektně ostré i dobře čitelné. Samozřejmě, že na běžných displejích to může být humus, ale imho to je pak humus na všech systémech, jedno jestli KDE, Gnome (Ubuntu) či Windows :) A ono plýtvání prostorem považuji dokonce za výhodu, protože díky tomu je celé prostředí přehlednější. Nepotřebuji místem šetřit, když ho mám tolik. No a s rychlostí také žádný problém nemám a to používám obyčejný pomalý notebookový disk. Uznávám, že moje argumenty jsou značně subjektivní, dané i použitým hardwarem, přesto ale na nich něco je :) Jestli se dá něco KDE dnes vytknout, tak je to doopravdy ta stabilita a i ten výkon Kwinu by mohl být lepší, uvidíme, co s tím ta 4.6 udělal v praxi.
Re:Re:Re:KDE SC 4.6
Andrej 26. 01. 2011, 11:17:56
Odpovědět  Odkaz 
Písmo je fajn, ale sťažovateľ musí odlepiť špičku nosa od LCD.
Re:Re:KDE SC 4.6
Jarek 25. 02. 2011, 09:19:09
Odpovědět  Odkaz 
Já bych si přál nějak vypnout skrývání zobrazení postupu souborových akcí do pravé části panelu.

V Krusaderu dám něco kopírovat a okénko s "teploměrem" se za chvíli samo schová. Rád bych měl možnost nechat to zobrazit normálně třeba uprostřed plochy, jako dřív. Nemůžu přijít na to, jak to udělat.
Re:KDE SC 4.6
kde46 25. 01. 2011, 15:56:32
Odpovědět  Odkaz 
Samozrejme ze da, je to standardna funkcia Kwinu uz poriadne dlho.
Staci dat prave tlacidlo mysi na konkretne okno a vybrat Advanced - Special Application Settings, alebo ist do System Settings - Window Behavior - Windows Rules.

Potom na karte vybrat Desktop - Apply Initially - a vybrat plochu.
Jiří Eischmann KDE SC 4.6
Jiří Eischmann 25. 01. 2011, 20:03:47
Odpovědět  Odkaz 
Z vývoje Amaroku je mi trochu smutno. Na svoji dobu to byl špičkový přehravač, znám i několik lidí, kteří jen kvůli němu přešli na Linux. Ale co s ním udělali ve verzi 2? Jeho rozhraní by mohli dávat za odstrašující příklad pro designéry GUI.
Lukáš Jelínek Re:KDE SC 4.6
Lukáš Jelínek 25. 01. 2011, 22:27:09
Odpovědět  Odkaz 
Amarok mi nikdy moc nesedl. Jednak kvůli ovládání, které mi nesedlo. A také když nebyl něco schopen přehrát, prostě to přeskočil a neohlásil, v čem je problém.
Re:Re:KDE SC 4.6
Jaroslav Reznik 27. 01. 2011, 10:48:54
Odpovědět  Odkaz 
Tohle jsem tusim kdysi hlasil :) Ci jsem se jen bavil s Myriam nebo Markem, ted nevim? Naposledy na me mluvil nemecky, tak jsem utekl :D
Re:Re:Re:KDE SC 4.6
fri 27. 01. 2011, 12:01:16
Odpovědět  Odkaz 
Nejspíš tu jde o Myriam Schweingruber. Němčinu jsem během konverzace o v Amaroku chybějícím analyzátoru kmitočtů nezaznamenal(frequency analyzer - ujal se toho jeden programátor, ale i když to vypadalo, že jo, něco uvedení této základní ozdoby do Amaroku zatím brání). A i kdyby, neměl bych důvod zdrhat, i když je pravda, že se s němčinou při konverzaci s německými programátory nezdržuju - používám několik osvědčených anglických slovíček, což při své jednoduchosti stačí.
Re:KDE SC 4.6
Andrej 26. 01. 2011, 11:54:32
Odpovědět  Odkaz 
Vec vkusu. Mne sa náhodou páči a vyhovuje mi. No nejaké zmeny by sa hodili.
Re:KDE SC 4.6
lubo 26. 01. 2011, 12:47:23
Odpovědět  Odkaz 
No, ja som presiel z Win na Kubuntu, prave kvoli dvojkovemu Amaroku. WinAmp uz nie je co byval .. a ziadna ina alternativa sa ani zdialky nepodobala na Amarok.
Samozrejme mal som ja dostatok casu na hranie sa s linuxom, inac by to neslo :)

Takze spokojnost.
Re:KDE SC 4.6
fri 26. 01. 2011, 13:19:07
Odpovědět  Odkaz 
To já jsem zase celý veselý - a moc se to u mě nestřídá. Při překládání rozhraní k Amaroku se dá užít spousta legrace. Teď zrovna vyšel skript Rating Statistics... :-)
axeAOpOnMBGMJctYSVS
rovrgppboda 2. 11. 2011, 06:49:36
Odpovědět  Odkaz 
fdpIoU amiwagfnfjpq, [url=http://usorlhzasyuk.com/]usorlhzasyuk[/url], [link=http://qwxulsofqegh.com/]qwxulsofqegh[/link], http://mddqfakqrqez.com/
Michal Breškovec KDE SC 4.6
Michal Breškovec 27. 01. 2011, 12:26:18
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem dnes upgradnul na KDE4.6 v Kubuntu a zjistil jsem, že zmizelo Theme Tenká záře (Slim Glow), na kterém jsem stavěl svůj customizovaný vzhled. Nemůžu k tomu nic nalézt - netušíte někdo proč ho vyhodili?
Re:KDE SC 4.6
tnem 28. 01. 2011, 08:05:46
Odpovědět  Odkaz 
Vyhodili skoro všechno, Já jsem marně hledal Heron, následně stahoval ručně z KDE-look.
Michal Breškovec Re:Re:KDE SC 4.6
Michal Breškovec 28. 01. 2011, 10:41:54
Odpovědět  Odkaz 
Tak zpět, Tenká záře tam je, jen se z nějakého důvodu nenainstaloval během upgrade z 4.5.5 balík, musel jsem to udělat ručně. Nicméně Heron jsem tam nenašel, takže tam musíš zůstat u stažení z KDE-Look.
Re:Re:Re:KDE SC 4.6
Sten 3. 02. 2011, 23:21:51
Odpovědět  Odkaz 
Tak nevím, jestli nedělám něco špatně, ale dám "Get new themes" a pak "Search" a byly tam ty vaše témata do vteřiny nalezené.

Jinak, nové KDE mi přijde trochu svižnější oproti předchozí verzi. Jen mi vadí, že se dost často rozpadají stránky v prohlížečích (Opera, Chromium, Firefox), když je roluji kolečkem myši. Je to takové, že se posune jen část obrazovky a nebo se nedá kliknout na odkazy v místech, kde by podle textu a ikon měly být. Jestli to náhodou nemá něco společného s tou novou úspornou vlastností co vykresluje jen co se na stránce změní?

Taky mi přišlo trochu nepraktické, že se to na cca 5-10 sekund kouše a hrabe na disku, když se snažím přepnout pomocí Desktop Grid na jiný desktop a to po delší době čtení v Okularu v módu prezentace.

(KDE SC 4.6, Kubuntu 10.10)
Re:Re:Re:Re:KDE SC 4.6
Sten 3. 02. 2011, 23:26:29
Odpovědět  Odkaz 
Tak se musím opravit. Herona jsem tam sice našel, ale nenainstaloval se, i když jej to hlásí jako nainstalovaného.
KDE SC 4.6
maurice 5. 02. 2011, 23:35:03
Odpovědět  Odkaz 
ja tomu KDE stale nemozem prist na chut. viem ze ma vela veci ktore v Gnome chybaju, ale strasne ma odradza ten dizajn a vzdy tam bludim ked nieco hladam a musim to cele prejst 2x lez to najdem, skoro ako praca s ovladacimi panelmi vo windowse...
Petr Valach Re: KDE SC 4.6
Petr Valach 6. 07. 2012, 03:07:28
Odpovědět  Odkaz 
Ano, je to tak, ale aspoň se dá na to dívat... netvrdím, že přijdu KDE (Kubuntu) na chuť stoprocentně, ale dělá na mě velmi dobrý dojem.

Nicméně čím dál víc zjišťuji, že každý desktop má něco do sebe, na každém lze nalézt pro a proti. Sice hned některé (u mě) nemají nejmenší místo, jako je třeba Gnome Classic, ale Unity, XFCE a Kubuntu jsou velmi zajímavým kouskem a stojí za to se jim věnovat, zkoušet, poznávat... a hlavně nebýt dogmatický, ale otevřený.

Za článek jsem moc vděčný, je to pro mě trochu větší vhled do KDE, kterému se několik posledních dní konečně věnuji.
KDE SC 4.6
Martin 13. 05. 2014, 16:12:02
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,nainstaloval jsem kamarádovi na starý ntb Kubuntu (poslední verze) a vše bylo v pořádku do spuštění první hry (nějaká kulička,název si nepamatuji,ntb už nemám u sebe) a ta hra spadla a změnila rozlišení obrazovky.Nepomohl ani restart,vše,včetně ůvodní obr. je v rozlišení 800x600,což je otřes.V nastavení jsem nikde nenašel možnost změny.Dá se z těchto kusých informací zjistit,co je špatně?Ovladač grafiky si Kubuntu nainstalovalo svůj.
KDE SC 4.6
PN 13. 05. 2014, 19:16:09
Odpovědět  Odkaz 
Rozlíšenie v KDE 4.13 treba v takomto prípade zmeniť ručne. Treba ísť do Natavení systému - Hardware - Obrazovka a monitor a v otvorenom dialógovom okne kliknúť na tretiu ikonku (malo by ísť o štvorček so zelenými šípkami. Ak na ňu ukážete myšou, uvidíte popis "list of available display resolution"). Následne stačí zvoliť správne rozlíšenie a odkliknúť "použiť" v spodnej časti dialógového okna.

Hádam to pomôže.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz