přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux Deepin 2014

Linux Deepin 2014

Deepin 2014

Linux Deepin je v našich končinách poměrně málo známá distribuce. Co může oproti nepřebernému množství jiných distribucí, které jsou stejně jako Deepin založeny na Ubuntu, nabídnout? 


Instalace

Pro přípravu instalačního média doporučuji použít oficiální aplikaci na vytváření spustitelných USB disků. Její obsluha je primitivní a jedná s v podstatě o vybrání obrazu disku a cílového zařízení. Jedinou výtku bych měl k absenci automatického vyžádání administrátorských práv – v případě, že je spuštěna pod neprivilegovaným účtem, tak následuje „spam“ s požadavkem na heslo administrátora pro každý kopírovaný soubor zvlášť. Také nechápu proč je pro kopírování dat na flash disk potřeba práv administrátora.

Deepin Boot Maker je jednoduchý program, který však skvěle svůj úkol zvládá Deepin Boot Maker je jednoduchý program, který však skvěle svůj úkol zvládá

Po nabootování si můžete distribuci vyzkoušet a nebo se pustit do instalace. O ni se postará instalátor Ubiquity z Ubuntu, který je však značně zjednodušen a hlavně vylepšen po estetické stránce. V RC verzi chybí bohužel možnost nastavit si jazykovou lokalizaci. Instalátor pak nenabízí možnost stáhnout během instalace aktualizace.

Úvodní obrazovka instalátoru mohla po vzoru Ubuntu zachovat výběr jazyka Úvodní obrazovka instalátoru mohla po vzoru Ubuntu zachovat výběr jazyka

V testované RC verzi bohužel nefungovalo automatické dělení disku a bylo potřeba vše nastavit ručně V testované RC verzi bohužel nefungovalo automatické dělení disku a bylo potřeba vše nastavit ručně

Během instalace shlédnete krátké představení systému Během instalace shlédnete krátké představení systému

Nepříjemná virtualizace

Jestliže si distribuci budete chtít nejprve vyzkoušet ve virtuálním počítači, tak s největší pravděpodobností narazíte. Nejčastěji používané nástroje VirtualBox a QEMU si s touto distribucí neporadí. VirtualBox skončí pádem X serveru a QEMU se zasekne úplně.

Plně funkční je jen proprietární a placené řešení od VMware. Dle slov vývojářů je to způsobeno použitím Compizu, což by se v budoucnu mělo změnit a je plánován přechod na vlastního správce oken.



Nádherné prostředí

Hlavním tahákem je bezpochyby Deepin Desktop Environment. Podobou mi nejvíce připomíná GNOME Shell, avšak přebírá i některé prvky z dalších prostředí. Dash sice neobsahuje tolik funkcí, co jeho bráška v Ubuntu, nicméně odvádí dobrou práci a hlavní úkol, což je bezpochyby spouštění aplikací, zvládá skvěle.

Oproti jiným prostředím má však jednu obrovskou výhodu – po instalaci na uživatele čeká průvodce, který představí všechny možnosti a funkce tohoto desktopu. Něco podobného obsahuje i GNOME Shell, ale pouze v podobě videa.

Správce přihlášení Správce přihlášení

Deepin Desktop naproti tomu obsahuje plnohodnotný „tutoriál“ – dostáváte krátké instrukce, které si hned vyzkoušíte. Do prostředí skvěle zapadají i výchozí aplikace pro přehrávání hudby/videa a správce softwaru. Pro brouzdání internetem je v základu k dispozici Google Chrome.

Po první spuštění systém nabídne průvodce výchozím prostředím Po první spuštění systém nabídne průvodce výchozím prostředím

Intuitivní nastavování

Skvěle je vyřešena aplikace starající se o nastavování systému – ta je přehledná, jednoduchá a zároveň sdružuje veškerá možná nastavení pohromadě a není zbytečně rozdělena do dvou jako v případě GNOME Shellu, kde je pro některé úpravy potřeba použít GNOME Tweak Tool. Potěší také možnost nastavit si zavaděč GRUB bez potřeby pracovat v terminálu, případně instalovat další nástroje.

Přehledný nástroj, který obsahuje všechna možná nastavení Přehledný nástroj, který obsahuje všechna možná nastavení

I nastavení zavaděče je přímo dostupné hned po instalaci I nastavení zavaděče je přímo dostupné hned po instalaci

Hned po instalaci máte na výběr z několika sad ikon Hned po instalaci máte na výběr z několika sad ikon

Nastavení výchozích aplikací Nastavení výchozích aplikací

Původ ze země daleké

Jakmile se trochu rozkoukáte tak si všimnete některých problémů, které pramení z čínského původu tohoto systému. Přítomnost uzavřeného Kingsoft Office bych hodnotil pozitivně, horší to však je s instalací dalších aplikací a hlavně aktualizacemi. Jediná dostupná zrcadla jsou bohužel umístěna v Číně a rychlost stahování se tedy pohybuje okolo 20 KB/s, což může představovat problém.

Jestli vývojáři nemají prostředky a nemohou financovat další servery, tak alespoň mohli použít výchozí ubuntí repozitáře a k nim přidat vlastní. Při vhodném nakonfigurování by se pak většina softwaru stahovala ze serverů umístěných blíže uživateli a jen modifikované balíčky, kterých je jednoznačně menší část, by k uživatelům proudily z Číny.

Aktualizace systému Aktualizace systému

Rychlost aktualizace také moc nepotěší. Implementace technologie Debdelta by určitě nebyla od věci.

Pro koho vlastně je?

Linux Deepin je skvělá volba pro uživatele přecházející z Windows a obecně všechny začátečníky s Linuxem. Nepříjemná je výše zmíněná absence zrcadel v jiných zemích. V RC verzi chybí možnost nastavit český jazyk, ale předpokládám, že to bude ve finální verzi umožněno. Odměnou za překousnutí této komplikace Vám bude vzhledově velmi povedený systém, na který díky tomu, že staví na Ubuntu, lze použít většinu dostupných návodů a využít tak obrovskou komunitní základnu.

Nahoru

Příspěvky

Linux Deepin 2014
GeBu 8. 07. 2014, 09:55:12
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
jak je to s HW náročností? Hodilo by se to na starší PC: procesor Pentium 4 2,8 GHz, RAM 512 MiB?
Zaujalo mne to.
Re: Linux Deepin 2014
Debian4ever 8. 07. 2014, 13:36:55
Odpovědět  Odkaz 
Neni nad stary, dobry Debian !
A s xfce ti bude stacit i tech 512 MB RAM ;-)
František Zatloukal Re: Linux Deepin 2014
František Zatloukal 8. 07. 2014, 18:43:42
Odpovědět  Odkaz 
Na takovou sestavu bych doporučil spíše nějaké lehčí prostředí, možností je mnoho od Mate přes XFCE až po třeba nedávno recenzované LxQt. Tak či tak je největší překážkou velikost operační paměti, pokud tedy nemáte předpotopní grafickou kartu bez podpory 3D akcelerace.
Re: Re: Linux Deepin 2014
GeBu 8. 07. 2014, 23:02:21
Odpovědět  Odkaz 
Debian s XFCE sám provozuji a pokusně jsem ho nasadil na jeden veřejný stroj a klienti, kteří na něj chodí si začali trochu stěžovat, že to není pěkné, že se na to nedá dívat.
Myslel jsem, že LxQt se ještě používat nedá.
Karta je tam Intel 865G - je to HP Compaq d530 SFF http://www.cnet.com/products/hp-compaq-d530-small-form-factor/specs/
Linux Deepin 2014
Marek 8. 07. 2014, 10:47:30
Odpovědět  Odkaz 
Určitě Vám nic nebrání si to "beztrestně" vyzkoušet bez instalace.
Očekával bych, že spustit to půjde, ale těch 512 MB RAM bude drobet těsných a příliš svižně to chodit nebude.
Re: Linux Deepin 2014
GeBu 9. 07. 2014, 22:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Jsem to právě trochu očekával od autora - že napíše hw dojmy.
Na tom stroji, o kterém jsem psal mi to s flashky nenaběhlo :(.
Zkusil jsem na jiném, kde mám 2 GiB RAM a na něm to běhá pěkně, ale free vypisuje, že used je 1,4 GiB. Debian s xfce 1,1 GiB.
Na webu jsou minimální hw požadavky 1 GiB (lépe 2): http://www.linuxdeepin.com/download.en.html

Je to moc pěkné, kdybych někomu chtěl dát něco jiného než Windows na PC, tak bych mu to doporučil. Konfigurace je intuitivní a aplikace se stahují ze store - holt dnešní trend.
Re: Re: Linux Deepin 2014
GeBu 9. 07. 2014, 22:39:57
Odpovědět  Odkaz 
Raději komplet výpis free:
total used free shared buffers cached
Mem: 1,9G 1,8G 122M 220M 154M 1,1G

Pomůžete mi to interpretovat?
Re: Re: Re: Linux Deepin 2014
Debian4ever 10. 07. 2014, 09:33:13
Odpovědět  Odkaz 
Oprava :)

1.1 GB ;)
Re: Re: Linux Deepin 2014
Debian4ever 10. 07. 2014, 09:32:01
Odpovědět  Odkaz 
To chces jako rict, ze Debian s xfce ti bere 101 GB ?? :O
Omg.
Ja mam Debian s xfce a bere to kolem 200 MB RAM. S FF s par otevrenyma kartama kolem 400 MB.
Re: Re: Re: Linux Deepin 2014
GeBu 10. 07. 2014, 13:48:28
Odpovědět  Odkaz 
Moc ten výpis nechápu.
Linux Deepin 2014
vxmery 8. 07. 2014, 14:41:53
Odpovědět  Odkaz 
Chodit by mal LXDE (nap. Lubuntu), Openbox (napr. CrunchBang)- co sú pomerne známe distrá. 512M RAM-ku zabije prvé otvorenie Web prehliadača
Původ ze země daleké
Brainwall 8. 07. 2014, 14:52:22
Odpovědět  Odkaz 
Původ ze země ďaleké, to je pravda to ma najviac štvalo, ale potom som nejako prišiel na to že tie zrkadla sa mi zmenili na Zurich či aké to presne bolo, dal som vyhľadať najvhodnejšie miesto pre repo a našlo ten Zurich a teraz mi pri inštalácii sťahuje balíky normálnou rýchlosťou pre mňa čo je okolo 10MiB/s.
František Zatloukal Re: Původ ze země daleké
František Zatloukal 8. 07. 2014, 18:40:26
Odpovědět  Odkaz 
To už je dostatečná rychlost, každopádně recenze byla psána na RC verzi, u které další zrcadla dostupná nebyla.
Linux Deepin 2014
Osvald Tretter 7. 10. 2014, 21:43:01
Odpovědět  Odkaz 
Taky jsem si jej zkzusil na desktopu a docela pohoda krom již uvedených zádrhelů. Rozhodně bude zajímavé toto distro sledovat do blízké budoucnosti a pokud se jej podaří dostat alespoń na úroveň dosavadních současných nejpoužívanějších dister, což by neměl být problém, budou se pravděpodobně dost "míchat karty" mezi uživateli. Rozhodně se tu rýsuje něco, co by mohlo zaujmout širokou veřejnost.
Linux Deepin 2014
Paul 18. 11. 2014, 09:49:57
Odpovědět  Odkaz 
Já používám windows a asi vždycky budu, kvůli špatnému vzhledu, složitým instalacím programů, příkazovým řádkům které se do dnešní doby prostě nehodí a absenci her i když je už moc nehraji. Ale linux jsem zkoušel mnohokrát a vždycky mě něco zklamalo - vzhled unity jsem dodnes nepochopil jak s tímm může někdo pracovat :D. Tenhle linux se mi zatím líbí, určitě někdy vyzkouším jestli to půjde dál třeba to někdy bude i kpoužití pro lidi z jiného OS.
Re: Linux Deepin 2014
r76 18. 11. 2014, 16:32:56
Odpovědět  Odkaz 
...kvůli špatnému vzhledu, složitým instalacím programů, příkazovým řádkům které se do dnešní doby prostě nehodí a absenci her...


vzhled si nastavim jak potrebuji,
instalace je pohoda,
prikazovy radek nepouzivam,
hry-kdyz chci si zahraji uplne v klidu.

a co si myslel pod pojmem "pracovat" ???

Linux Deepin 2014 nepouzivam a nebudu :D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz