přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice

Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice

color_palette.jpg

V dnešním článku se budu věnovat práci s videem, a to hlavně střihu, kompozici a korekci barev (Color Grading). Pro Linux existuje několik high-end postprodukčních aplikací, které jsou převážně využívány, pro svou vysokou cenu, filmovými studii. Mezi linuxové high-end systémy patří například Autodesk Smoke, Mistika a nebo Piranha. Na filmovou kompozici se používá Apple Shake nebo Fusion a na barevnou korekci pak SpeedGrade nebo Pablo. Možná znáte Autodesk IFFFS, což jsou programy Inferno/Flint/Fire/Flame/Smoke. Dále existují Autodesk Toxic, The Foundry Nuke, DaVinci a další.


Čtěte první článek volné série: Linux v Hollywoodu - 3D modely a efekty.

Piranha HD

Jedná se o postprodukční systém, který umožňuje střih, kompozici, real-timové efekty a barevnou korekci videa. Dokáže zpracovávat video v 10 bitech na kanál v rozlišení 2K (šířka obrazu 2048 pixelů, výška pak záleží na poměru stran, většinou bývá 2048x1556 pixelů). Pro bezztrátový převod z YUV do RGB podporuje až 16 bitů na kanál. Dále obsahuje kreslicí nástroj, který dokáže pracovat v 64bitové barevné hloubce. Piranha byla použita například při výrobě hudebních videí Korn - Make Me Bad a nebo Red Hot Chili Peppers - Californication.

Obrázek:  1.jpg

Zdroj www.nekochan.net

SGO Mistika

Mistika je postprodukční systém umožňující editaci a kompozici videa, který dokáže přehrávat video rychlostí až 150 FPS. Umožňuje real-time barevnou korekci v hloubce 10 bitů při rozlišení 2K (2K je považováno za minimální rozlišení, které se dá použít pro filmové plátno, běžně je 35 mm film skenován v rozlišení 2K nebo 4K).

Obrázek:  2.jpg

Zdroj: www.pixelution.co.uk

Autodesk Smoke

Původně se jednalo o Discreet Smoke, který byl dostupný pro SGI IRIX a Windows NT. V roce 1999 Autodesk převzal společnost Discreet a v roce 2005 došlo ke spojení Discreet a Kinetix (skupina vyvíjející 3DS MAX) a vznikl tak Autodesk Media and Entertainment. V dnešní době existuje Autodesk Smoke pouze pro Linux a jedná se o jeden z nejlepších systémů vůbec. Jeho možnosti můžete shlédnout na krátkém videu, jak se dělala reklama na Mitshubishi.

Apple Shake

Shake původně vyvíjený Sony Pictures Imageworks pro NT a IRIX. V roce 2002 Apple převzal skupinu Nothing Real, kterou v roce 1996 založili bývali programátoři Sony Imageworks a v roce 1997 vydali Nothing Real Shake. Dnes existuje Shake pro OSX a Linux. Linuxová verze stojí 4999 dolarů a verze pro OSX stojí 499 dolarů. Majitelé OSX mají velké štěstí, že si Shake mohou legálně dovolit, neboť se jedná o naprostou špičku v oblasti filmové kompozice. Doma mám ještě starý PowerMAC a vyzkoušel jsem třicetidenní testovací verzi Shake a musím říct, že je to opravdu skvělý program. Rychlý, stabilní, uživatelsky příjemný. Pokud bych jej měl srovnat s jeho konkurentem Eyoun Fusion (je k dispozici zdarma Fusion Learning Edition pro Windows), tak bych dal přednost Apple Shake. Škoda jen, že linuxová verze je stále tak drahá. Shake byl použit při tvorbě filmů jako jsou Matrix, Pán prstenů, Válka světů, Fantastic 4, atd. Pokud programy jako Adobe After Effects a Autodesk Combustion hrají první ligu, pak Shake je vítěz ligy mistrů.

Obrázek:  3.jpg

Zdroj: www.linuxjournal.com

The Foundry Nuke je kompoziční software, podobně jako Shake, který byl použit při tvorbě Start Trek Nemesis.

Obrázek:  4.jpg

Zdroj: www.linuxjournal.com

Obrázek:  5.jpg

Zdroj: www.linuxjournal.com

SpeedGrade DI

Určitě jste si všimli, že jsou filmové trháky barevně upravovány, převážně proto, aby film dostal nádech té správné atmosféry. Ačkoli barevné úpravy nabízí spousta videostřižen, můj názor je takový, že na každou práci je třeba jiný nástroj a Iridas SpeedGrade je výborný nástroj pro barevnou korekci filmových scén. Bohužel kvůli jeho vysoké ceně (začíná na 45399 USD) budeme nejspíš muset zůstat u videostřižen.

Obrázek:  6.jpg

Zdroj: www.speedgrade.com

SpeedGrade OnSet

Iridas nabízí několik verzí svého produktu a pro běžného smrtelníka je nejdostupnější SpeedGrade OnSet za 599 dolarů. Verze existuje pouze pro Windows a OSX, ale funguje bezvadně pod Wine. Bohužel OnSet umožňuje pouze úpravu statických obrázků, barevné nastavení pak můžete uložit a načíst ve verzi DI, kde pak efekt můžete aplikovat zbytek videa (sekvenci snímků). K tomuto programu se ještě vrátím v příštím článku.

Obrázek:  7.jpg

Pablo

Quantel Pablo je, podobně jako SpeedGrade, program určený k barevné korekci. Byl použit při tvorbě filmů 10,000 B.C., Terminátor 3 a spousty dalších.

Obrázek:  8.jpg

Zdroj: www.quantel.com

Cinelerra – Lumiera

Cinelerra je nelineární videostřižna, která vychází z Broadcast 2000, což byla jediná střižna dostupná pro Linux, která stála méně než 100 000 USD. Dnes je Cinelerra dostupná ve dvou verzích a aby v tom byl pořádek, tak se komunitní verze bude jmenovat Lumiera a verze od Heroine Warrior bude Cinelerra. Cinelerra je nabízena jako profesionální střižna firmou LMA (Linux Media Arts).

Vzhledem k tomu, že existuje spousta linuxových distribucí, může být Cinelerra na některých z nich méně stabilní. Tvůrci doporučují 64bitový Fedora Core 4, osobně s ní mám dobré zkušenosti na Fedora 8 a OpenSUSE 10.2. Bohužel OpenSUSE 10.3 a Ubuntu 8.04 mají X.Org 7.3 a Cinelerra 2.1 s ním nefunguje správně.

Obrázek:  9.jpg

Zpočátku se vám může zdát Cinelerra náročná na pochopení, ale jakmile se do toho dostanete, zjistíte, že už nepotřebujete FinalCut Pro nebo Avid. Dle mého názoru mezi nejlepší funkce patří ChromaKey a Motion Tracking. ChromaKey je efekt používaný pro kompozice, kdy herec nebo objekt je natočen na modrém (zeleném) pozadí a pak je toto pozadí odstraněno a nahrazeno jiným. Motion tracking umožňuje snímání pohybu bodu a ukládání souřadnic do souboru, využití je na následujícím videu.

Autodesk Combustion

V případě, že by vám open source nestačil, můžete využít komerční produkt firmy Autodesk. Ačkoli existuje verze pouze pro Windows a OSX, tak je možné Win verzi spouštět pod Wine. Zkoušel jsem verzi 2008 Trial, která je volně ke stažení na stránkách Autodesku.

Obrázek:  10.jpg

Kdenlive

Kdenlive je videostřižna pro KDE, která je jednoduchá na ovládání, není náročná na hardware, je zdarma a nabízí několik video a audio efektů. Pokud jenom potřebujete sestříhat video z dovolené, přidat hudbu a použít plynulý přechod mezi jednotlivými záběry, pak je tento program právě pro vás.

Obrázek:  11.jpg

Avidemux

Znáte-li z Windows VirtualDub a chtěli byste něco podobného pro Linux, tak můžete použít Avidemux. Avidemux umožňuje stříhat video a nabízí desítky video filtrů a také několik audio filtrů. Výhodou Avidemuxu je, že pokud pouze chcete video sestříhat, pak to dokáže udělat velmi rychle, neboť video není potřeba znovu enkódovat. Avidemux z vašeho videosouboru vystřihne, co potřebujete a uloží jeho kopii. Nedochází tak ke ztrátě kvality a rychlost ukládání pak závisí na rychlosti vašeho pevného disku.

Obrázek:  12.jpg

VJ

VJ jsou programy, které dokáží pracovat s videem v reálném čase a při přehrávání videa aplikovat různé efekty. Tyto programy se používají například při živých vystoupeních hudebních kapel nebo zpěváků, pokud je použito promítací plátno, na které je promítáno vystoupení. Mezi tyto programy patří Lives, VeeJay, FreeJ a nebo Gephex.

Blender Node Editor

Ačkoli je Blender znám převážně jako 3D modelovací a renderovací program, dokáže také pracovat s videem a vytvářet 2D a 3D kompozice. Na obrázku můžete vidět Node editor, který se používá pro tvorbu 2D kompozic. Blender používá podobný princip jako Shake, Nuke a nebo Fusion. V podstatě existují dva principy, které programy pro tvorbu kompozic používají, a to vrstvy (Adobe After Effects, Cinelerra) a nebo uzly (Shake, Fusion). Ve skutečnosti je to tak, že ve vnitru všechny programy pracují s uzly (i After Effects), rozdíl je jenom ten, jak se "tváří" navenek.

Obrázek:  13.jpg

Jahshaka

Poměrně ambiciózní projekt, který má za vzor Autodesk Combustion. Bohužel vývoj takového programu je náročný a komunita kolem Jahshaky má před sebou ještě hodně práce. Zatím je Jahshaka hodně pomalá a nestabilní a je v ní dost chyb. Doufám, že se tvůrcům podaří splnit jejich záměr, protože přesně něco takového mi v open source chybí. Jahshaka existuje pro Linux, Windows a OSX.

Obrázek:  14.jpg

Toto byl letmý přehled některých programů, které můžete použít pro práci s videem. V dalším díle se podíváme na zpracování statických obrázků a také obrazových sekvencí a ukážu vám, jak si doma můžete vyrobit krátký animovaný film.

Nahoru

Příspěvky

Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Miroslav Koucký 28. 04. 2008, 12:22:58
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek. Ukazuje, že i v oblasti stříhání videa má Linux co nabídnout. Byť za větší peníz :-)
Ještě by to chtělo, aby vyšla Lumiera a byl tak stabilní program pro náročnější amatérské stříhání videa.
Ivan Bíbr Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
bibri 1. 05. 2008, 08:51:07
Odpovědět  Odkaz 
Zajímavá článek. Poslední dobou si tu počtu mnohem lépe, než na jiných linuxových serverech...
Vlastimil Ott Re:Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Vlastimil Ott 1. 05. 2008, 09:05:51
Odpovědět  Odkaz 
To je samozřejmě dobře a ozývá se to čímdál častěji. Myslím, že nás v redakci to může těšit, speciálně Radim Šimánek je s tímto tématem zcela originální, přesně tohle jsem sháněl, ale nevěděl, kde to hledat... :) A to mám v zásobě další články, sice k jinému tématu, ale myslím, že velmi zajímavé...
Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
zklamaný 18. 02. 2009, 20:48:13
Odpovědět  Odkaz 
Cinelerra je očistec na čemkoliv. Nedávno jsem četl vyjádření Valentiny Messeri (spíše přiznání:-( ), při svém pátrání po tom, jestli jsem opravdu tak blbej já nebo ten program, že s tímto programem to není v pořádku a je třeba ho od základu předělat, což je problematické, protože na něm prý pracuje celkem patnáct lidí a z toho je pět opravdu vývojářů, situaci s vývojem přirovnává k editoru Jahshaka. Obávám se, že pro běžné uživatele neexistuje stabilní program ani zadarmo ani za rozumné peníze, který by se vyrovnal posledním verzím Pinnaclu, Vegasu či Premiéře pro domácí účely, na kterých by mohli zpracovávat svoje nahrávky z hd videokamer, které si v posledních dvou letech kopupili. A to je zásadní problém.
Martin Šín Re:Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Martin Šín 19. 02. 2009, 08:35:07
Odpovědět  Odkaz 
Kdo to potřebuje, ať si to koupí. Obyčejnému uživateli stačí Kino, Kdenlive, DeVeDe, Avidemux a další.
Jiří Eischmann Re:Re:Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Jiří Eischmann 19. 02. 2009, 10:23:36
Odpovědět  Odkaz 
Já bych obyčejné uživatele nepodceňoval. Pinnacle Studio stojí v základní verzi tisíc korun, což je v porovnání s cenou slušné kamery (např. teď otec dával za kameru 17 tisíc) docela zanedbatelná částka a Pinnacle je opravdu někde jinde než třeba Kino. Nejde ani tak o to, že toho umí hodně, ale že umí i pokročilejší efekty velmi jednoduchou cestou. Výsledek je ten, že otec je začátečník ve zpracování videa, ale dá přednost Pinnacle Studio pod Windows, než kterémukoliv software pod Linuxem. Prostě profesionální nástroj pro domácí použití Linuxu chybí, ale to není problém jen videa.
Martin Šín Re:Re:Re:Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Martin Šín 19. 02. 2009, 10:51:11
Odpovědět  Odkaz 
Obyčejné uživatele nepodceňuji a počítám se v tomto mezi ně. Asi nejsem tak náročný jako ostatní výše zmiňované programy mi stačí. Dokonce si vystačím jen s programy Kino a DeVeDe ...

Jen do toho nebudu tahat nějaké Pinnancle a ostatní SW zaměřený zcela výlučně na MS Windows, obzvlášť, když ho nepoužívám. Tvrdím, že to jde i v Linuxu, někdy lépe, někdy hůř. Windows si kvůli tomu instalovat nemíním. ;-)
Re:Re:Re:Linux v Hollywoodu - střih, barevné korekce a kompozice
Aminux 23. 02. 2010, 18:07:36
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s tím, že situace v tomto směru nejni pro Linux zrovna příznivá, ale i tady se to lepší. OpenShot vypadá docela nadějně. Já používám kombinaci Avidemux plus nějaký další videoeditor, nyní třeba ten OpenShot.

S tim Pinnaclem bych se zrovna moc neoháněl. Svojí rozežraností se může směle měřit třeba s Nerem které jsem měl taky možnost vyzkoušet. Měl jsem k dispozici Pinnacle myslím ve verzi 9 dodávanou k nějaké kartě. 1 CD + bonusové DVD, dohromady několik giga softu. Což o to, vypadá to dobře, uživatelsky přívětivý o to nic. Problém byl, že to skoro nic neumělo, respektive vyžadovalo to nějaké klíče. Když jsem to chtěl zaktivovat, zjistil jsem, že je třeba za každý klíč zaplatit. To že se něco musí dokupovat se u Pinnacle člověk ani nedočte. Např. chtěl jsem video vyexportovat do obyčejného mpeg2 formátu. Místo výsledku na mě vyskočí okno s aktivací a placením. A tak to bylo se všim. Takže jsem vlastně nic neudělal. Vždy to skončilo s žádostí o klíč.
Pěkně děkuju. Proč vůbec k něčemu dodávaj soft, kterej v základu nic neumí?
Nehledě na to, že na různých fórech jsem četl stížnosti od řady uživatelů na kvalitu výsledného videa. Osobně nemohu soudit, páč jsem se k výsledku nedopracoval a připlácet za samozřejmosti které jsou jinde běžné nehodlám.
Takže po pár hodinách laborování to letělo z počítače obloukem.

Pak jsem ještě zkoušel Nero Vision. Ten už byl o něco lepší, ale občas mi spadnul. Třeba uprostřed konverze program z ničeho nic spadl aniž by hodil nějaký error. U placeného programu něco takového nehodlám tolerovat. Pokud je program zdarma, jsem ochoten přimhouřit oko, ale tohle ne.

Zkoušel jsem ještě další programy (Ulead video studio) než jsem nakonec zjistil, že si docela dobře vystačím s Avidemuxem, DVDStylerem, případně ještě KDEnlive nebo nyní OpenShot.
Některé věci musím dělat složitěji, ale zase takový Avidemux nabízí plnou kontrolu nad nastavením kodeku a obsahuje řadu filtrů které nemají ani výše zmíněné programy.
CJUIxdkElWTIutGBkp
uxsrahw 12. 11. 2011, 15:56:25
Odpovědět  Odkaz 
hgH8Jm incdmobvwjoz, [url=http://miyrfcmcicaz.com/]miyrfcmcicaz[/url], [link=http://ehfqevqpkvpu.com/]ehfqevqpkvpu[/link], http://rcvgqykljzyt.com/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz