přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace

Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace

thunderbird.png

Existuje spousta různorodých e-mailových klientů, které se od sebe méně, či více liší. Těch skutečně kvalitních a použitelných i pro náročnější uživatele je ale pomálu, a to na všech platformách. Jeden ze svobodných e-mailových klientů, Mozilla Thunderbird, však nad ostatními vyniká svou multiplatformností a množstvím funkcí.


Trocha historie

Vůbec první verze 1.0 byla vydána 7. prosince 2004, tedy téměř před sedmi lety. Měla skutečně raketový nástup, když si ji v prvních deseti dnech stáhlo více než milion uživatelů. Za tímto prvotním úspěchem stálo hned několik faktorů. Ten stejný rok 9. listopadu byla totiž vydána verze 1.0 webového prohlížeče Mozilla Firefox a řada uživatelů tak dvojicí Firefox a Thunderbird (obě aplikace ve verzi 1.0) nahrazovala do té doby používaný balík Mozilla Suite. Právě konec roku 2004 tedy můžeme označit z pohledu těchto dnes dvou primárních aplikací spadajících pod Mozillu za klíčový, i když to tehdy rozhodně nezačalo.

Dalším důvodem byl hlad po skutečně kvalitních e-mailových klientech, zvláště pak těch svobodných, a to na všech platformách. Thunderbird byl v tomto ohledu zajímavou alternativou skýtající nové možnosti. Navíc v roce 2004 stále nebyla všechna webová rozhraní k e-mailům na takové úrovni jako dnes, a proto řada uživatelů používala i jednodušší e-mailové klienty (příkladem může být ve světě Windows v té době implementovaný Outlook Express).

Současná situace

V současné době je k dispozici Thunderbird v poslední verzi 3.1.9, který je již zaběhlým e-mailovým klientem napříč všemi platformami. Nutno však říci, že na rozdíl od webového prohlížeče Mozilla Firefox není statisticky tak výrazný. Může za to zejména celá řada komerčních e-mailových klientů, které nabízí mnoho velkých softwarových společností, tak celá řada menších alternativ (komerčních i svobodných) napříč všemi platformami. Navíc zatímco bez webového prohlížeče se neobejde na internetu nikdo, u klienta to neplatí. Dnešní webová rozhraní často vyhovují nejen domácím uživatelům, ale také profesionálům. Přesto je Mozilla Thunderbird, abychom byli v názvosloví přesní, výborným e-mailovým klientem, který funguje na mnoha platformách a nabízí mnohem více než právě klasické webové rozhraní.

Mozilla Thunderbird ve verzi 3.1.9 Mozilla Thunderbird ve verzi 3.1.9

Proč Thunderbird (a ne třeba webové rozhraní)

Srovnávat Thunderbird s komerčními klienty jako například s Outlookem od Microsoftu nebo Lotus Notesem od IBM by bylo nesmyslné. Aplikace od Microsoftu běhají pouze na vlastních systémech, respektive také na .Macích, řešení od IBM je zase určeno zejména pro korporátní prostředí. Po technické stránce by však ve srovnání problém nebyl (jedinou nevýhodou by byla absence čistě korporátních funkcí), ale to nechme na jindy. Spíše se zaměřme na hlavní výhody Thunderbirdu (které sám na svých webových stránkách komunikuje) a skutečné důvody, proč vůbec používat klienta, a nikoliv webové rozhraní. Protože pokud by někdo na Thunderbird přecházel, tak bude buď nový uživatel, stávající uživatel webového rozhraní (které přestalo vyhovovat), anebo někdo, kdo prozatím běžel na jiném klientu a z nějakého důvodu mu přestal vyhovovat.

  1. Podpora více účtů – tak toto je skutečně jedna z hlavních výhod snad většiny e-mailových klientů. Prostě si jednoduše nastavíte více svých e-mailových účtů. Přitom si lze nastavit, zda se vám všechny budou stahovat doslova na jednu hromadu, anebo zvlášť do složek. Stejně tak si lze vytvořit více identit, ze kterých budete komunikovat.

  2. Máte to u sebe – ať jste doma nebo na cestách, offline nebo online, poštu máte pořád u sebe. Ačkoliv například Gmail již tuto možnost nabízí také u svého webového rozhraní, e-mailový klient v tomto ohledu nabídne více. Navíc si lze stažené zprávy a další data jako například kontakty zazálohovat a nemusíte se bát jejich ztráty.

  3. Přizpůsobení k obrazu svému – Thunderbird lze nejen do posledního detailu nastavit a přizpůsobit si uživatelské prostředí, Thunderbird prostě můžete rozšiřovat. Existuje nepřeberné množství tzv. rozšíření, pomocí kterých si přizpůsobíte klient na míru svých požadavků.

  4. Filtr spamu a bezpečnost – nic není důležitějšího, než aby se vám do e-mailu nikdo nedostal a aby se vám do něj nedostalo to, co je nežádoucí. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že spamový filtr pracuje skutečně dobře i například při blokování některého obsahu jako například obrázků. I ony totiž mohou obsahovat škodlivý kód. Stejně tak si nastavíte adresy, se kterými si nepřejete komunikovat a dále již například otravné adresáty neřešíte. A ještě jedna poznámka, e-mailový klient bude vždy samostatnou aplikací, na kterou se bude vztahovat váš antivirový systém trochu jinak než na webové rozhraní integrované v prohlížeči. Všeobecně si lze bezpečnostní stránku věci lépe nastavit než na webu.

    Pochopitelně zmíněné body se vztahují k většině e-mailových klientů a jsou tu jen pro jednoduché srovnání. Za zmínku stojí jmenovitě celá řada dalších funkcí a nástrojů, kterým se v průběhu seriálu budeme věnovat. Toto byla jen taková odbočka vyjadřující dle názoru autora hlavní přednosti e-mailových klientů a samozřejmě každý může ty své připsat pod článkem do diskuze. Je mi totiž jasné, že možnosti ostatních e-mailových klientů a poslední dobou také webových rozhraní jsou na dobré úrovni. Snažil jsem se jen ze svého pohledu popsat to nej pro Thunderbird a spol.

Web s nabídkou lokalizací a platforem Thunderbirdu Web s nabídkou lokalizací a platforem Thunderbirdu

Stažení a instalace

Mozilla Thunderbird je v současné verzi 3.1.9 dostupný pro Windows, Linux i Mac OS X. Instalace je ve všech případech v podstatě standardní. Uživatelé Linuxu mohou samozřejmě využít repozitářů své distribuce. V případě, že nemůžete najít balíček thunderbird, hledejte icedove (v některých distribucích je Thunderbird takto přejmenován z právních důvodů). Pro Linux je také dostupný tar.bz2 archiv na stránkách aplikace, podobně jako jsou pro uživatele Windows k dispozici klasické .exe instalační soubory. Aplikaci Thunderbird si můžete stáhnout buď z thunderbird.mozilla.cz, anebo z anglicky psaných stránek mozillamessaging.com.

Thunderbird po instalaci Thunderbird po instalaci

První spuštění a lokalizace

Po prvním spuštění po instalaci se vám zobrazí nabídka System Integration (Systémová integrace), kde je ve výchozím nastavení zaškrtnutý jen e-mail. Lze si vybrat také Newsgroups a Feeds, to je na každém individuálně. Sám tyto možnosti prozatím nezaškrtávám. Jak jste si jistě podle textu všimli, používám také anglické názvy, protože v Ubuntu po základní instalaci chybí čeština, kterou si je třeba v případě potřeby doinstalovat z balíku thunderbird-locale-cs. Ve Windows se čeština nainstaluje automaticky, uživatelé ostatních systémů musí řešit lokalizaci vždy zvlášť. Po instalaci lokalizace Thunderbird vypněte a zapněte, změny se automaticky projeví.

Do češtiny lokalizovaný Thunderbird Do češtiny lokalizovaný Thunderbird

A to je již z dnešního úvodního dílu seriálu k Thunderbirdu vše, budeme rádi, když případná přání, co by nemělo chybět v příštích dílech, vyjádříte sami.

Nahoru

Příspěvky

Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
Renek 13. 04. 2011, 08:04:41
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj.

Thunderbird je vynikajici. I kdyz ja mel radeji verzi 2x. Verze 3x mne odradila pro mne mirnou neprehlednosti a vnucovanim nastaveni. Nicmene na zaklade to nic nemeni, ze je vynikajici. Problem muze nastat (a to nejen u Th.) pri pouziti jako emailoveho klienta pro GroupWise. K tomu je pak lepsi pouzit Evolution nebo primo GW klienta.

Rene
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
Ondra 13. 04. 2011, 08:39:45
Odpovědět  Odkaz 
Myslim ze mozna zachvili s nim bude konec, kdyz se ji Mozilla Foundation pomalu zbavuje.
Re:Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
mam 13. 04. 2011, 09:23:45
Odpovědět  Odkaz 
Thunderbird uz zase spada spat pod mozillu, nie je oddeleny ako prednedavnom.
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
mam 13. 04. 2011, 09:22:42
Odpovědět  Odkaz 
Pekny clanok, zaujimalo by ma ako je momentalne vyrieseny notifikator do tray baru. Je to na nejake rozsirenie, alebo sa da thunderbird minimalizovat do ikony sam? diky
Re:Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
Papala Kakala 13. 04. 2011, 10:56:14
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, já osobně používám výborný doplněk FireTray.
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
teddy 13. 04. 2011, 15:06:09
Odpovědět  Odkaz 
No, moc mě ty výhody oproti webovému rozhraní nepřesvědčily:) Je daleko větší pravděpodobnost, že mi odejde disk a ztratím data a veškerou poštu, než když se ztratí data z nějakého serveru...

Dokud nebude způsob, jak "synchronizovat" poštu na webu (když jsem na jiném PC) a emailovém klientu, tak Thunderbird nemá u mě šanci
Re:Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
James_Scott 13. 04. 2011, 17:12:23
Odpovědět  Odkaz 
IMAP už tu s námi je hezkých pár let, měl by jsi to vyzkoušet :))))

Jinak já jsem dlouho používal webové rozhranní, ale od té doby co potřebuji pracovat s více účty je pro mě Thunderbird jasná volba - Outlook je samozřejmě taky fajn, ale když má človek přes IMAP hodně mailů,tak je to strašně pomalý...
Re:Re:Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
teddy 14. 04. 2011, 10:56:34
Odpovědět  Odkaz 
aaa, díky za IMAP, to jsem netušil. Asi proto, že to seznam donedávna neuměl, nikde jsem o tom neslyšel, vypadá dobře, zkusim
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
_wibi_ 14. 04. 2011, 22:57:06
Odpovědět  Odkaz 
Je to dobry program ale od verze 3.x prekopane rozhrani a ta debilni databaze (u mich 20k emailu ani 1hodina mu nestacila pro indexaci, nastesti zalohy exstuji tak stara dobra 2.0.0.24
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
volani.webnode.cz 15. 04. 2011, 21:14:58
Odpovědět  Odkaz 
TB je dobrý, ale chtělo by to i webmail, který bych mohl snadno nainstalovat (BFU= klik klik..) na kamarádův pidi servřík, který by měl dobře vyřešený antispam (spammassasin) a antivir (stačil by mi asi clamav) a měl dobrou podporu pro RSS a ATOM a v lepším případě i XMPP klient a server.

Ok mlčím už si vymýšlím moc :)

PS: ta podpora pro ATOM/RSS by v TB mohla být také lepší a umožňovat synchronizaci s nějakou webovou službou (nebo víte o nějakem doplňku na to?).
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
PetrV 16. 04. 2011, 08:34:51
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek, líbí se mi a odráží stav skutečného Thunderbirdu :-)) a pokud se nemýlím, bude ještě pokračování, jak jsem viděl na našem ftp, tak směle do toho :-)
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
Martin London 18. 04. 2011, 16:01:32
Odpovědět  Odkaz 
Ked som v roku 2005 uvidel tu prekrasnu ikonu Thunderbirdu, vedel som, ze to bude software, ktory ma co povedat. Pouzivam ho dodnes. Web sa na hrubeho klienta zatial nechyta...thumbs up
Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
Azzurro 19. 04. 2011, 07:40:57
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak. TB je výborný emailový klient. Jen mi v posledních verzích vadí zautomatizované nastavování účtu, kdy to přednostně přednastaví IMAP, který buď není u mých poskytovatelů podporovaný nebo je zpoplatněn. Je prostě nyní ten začátek dost zmatečný, zkušený uživatel si sice poradí, ale nezkušeného to odradí, pokud mu robot nakonfiguruje nefunkční přístup k poště.

Webové rozhraní pro poštu je z nouze ctnost, sice občas používám, ale chybí tomu snad všechno :-). Ještě používám občas Evolution.

Zahlédl jsem na webu název Thunderbird portable. Nemáte s tím někdo zkušenosti nebo nemohl by se autor článku také o něm zmínit? K čemu je to dobré a jak funguje? Děkuji.
Re: Mozilla Thunderbird: Úvod, trocha historie a instalace
dbhawk 14. 06. 2013, 09:50:15
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,Thunderbird portable používam už niekoľko rokov, v podstate si nosím tento mailový soft na USB kľúči (32 GB) so sebou a pretože sa hýbem medzi viacerými kanceláriami, je to pohodlné, keď mám komplet potrebnú poštu kedykoľvek k dispozícii.

Komunikujem veľa, raz za čas uzavreté projekty vyexportujem doma na HDD do zálohy, zmažem príslušné priečinky z Thunderbirdu a vykonám údržbu priečinkov. Teraz mám na kľúči cca 3000 mailov, niektoré aj s prílohami, zaberá to cca 7 GB a soft funguje bez problémov, vrátane rozšírení ako kalendáre prepojené na google účet, niektoré pracovné kalendáre synchronizujem s kolegami, takže navzájom vidíme, kedy a kde máme stretnutie, kedy sme offline mimo kanceláriu a podobne...

Prístup je k tomu aj cez mobil, tablet... pohoda. Thunderbird portable umožňuje mať komfort odladeného mailového klienta stále so sebou. Samozrejme kvôli bezpečnosti raz za čas celý USB kľúč zazálohujem na HDD, aby som v prípade straty alebo poškodenia USB neprišiel o archív pošty. Pri nastavení IMAP ani toto nehrozí, lebo celá pošta zostáva na poštových serveroch.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz