přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nejdůležitější momenty nejen ze světa Ubuntu za uplynulý rok

Nejdůležitější momenty nejen ze světa Ubuntu za uplynulý rok

ubuntu.png

V roce 2013 se toho událo v linuxovém světě mnoho. V tomto článku naleznete 12 věcí, které nejvíce zasáhly do světa nejpopulárnější linuxové distribuce.


Dotykový leden

V tomto měsíci došlo k představení nového operačního systému pro chytré telefony a tablety. Systém byl ukázán na zařízení Samsung Galaxy Nexus. Nebudu se zde o této nové konkurenci pro Android rozepisovat, stále se jedná jen o verzi určenou pro vývojáře. V desktopové verzi připravovaného Ubuntu 13.04 byl z přehrávače Rhythmbox odstraněn zásuvný modul Ubuntu One Music Store.

Rozhraní Unity dostalo nový efekt pro přichytávání oken k hranám obrazovky a dozvěděli jsme se, že v dalším vydání Ubuntu budou Smart Scopes obohacující výsledky vyhledávání v Dashi o další zdroje.

Opožděný dárek hráčům

Během února došlo k vydání aplikace Steam pro Linux. Tato verze oficiálně podporovala jenom Ubuntu, ačkoliv ji šlo nainstalovat i na jiné distribuce. Byl to obrovský milník v hraní her na Linuxu. Díky tomuto začalo linuxové verze her vyvíjet více společností a výrobci grafických karet se snažili všemožně látat objevené chyby. Kromě Steamu byla uvolněna první testovací verze systému Ubuntu Touch. Podmínkou pro vyzkoušení bylo vlastnit některé ze zařízení „Nexus“.

Šílenství kolem Miru

V březnu došlo na oznámení nové generace výchozího prostředí v Ubuntu – Unity. To je založeno na Qt/QML (současné Unity využívá GTK3). Nová verze byla nejprve nasazena do Ubuntu Touch a do klasického Ubuntu se dostane nejdříve s verzí 14.10. Jako hlavní výhoda má být automatické přizpůsobování prostředí podle velikosti obrazovky a jednotný kód napříč platformami.

Zároveň bylo oficiálně potvrzeno, že Unity Next poběží se zobrazovacím serverem Mir. Tímto na sebe Canonical spustil vlnu kritiky. Bylo oznámeno zkrácení podpory běžných vydání („ne-lts“) z původních osmnácti na devět měsíců. Do vývojové verze rozhraní Unity se dostaly nové dialogy sezení, Ubuntu Kylin byl představen jako „oficiální operační systém Číny“ a vyšla nová verze rozhraní GNOME Shell 3.8.

mir.jpg, Kosmická stanice Mir (foto NASA, public domain); Mark Shuttleworth, zakladatel firmy Canonical, navštívil jako „vesmírný turista“ stanici ISS

Ve znamení „lemůry“

V dubnu jsme se dočkali vydání Ubuntu 13.04. Kvůli soustředění vývojářů na dotykovou verzi však nepřineslo mnoho převratných novinek, ale spíše aktualizace aplikací, opravy chyb a různé optimalizace. Rozhraní Unity dostalo nové dialogy sezení a výchozí přehrávač hudby Rhytmbox přišel (a to i ve verzích Ubuntu 12.04 a 12.10) o plugin Ubuntu One Music.

Uživatelé systému Windows 8 byli varováni, aby nepoužívali instalátor Ubuntu z prostředí Windows – WUBI. Skončilo také vydávání originálních instalačních disků k verzím s normální délkou podpory a vyšla dlouho očekávaná linuxová betaverze editoru videa Lightworks.

Lemur kata (foto Alex Dunkel, CC-BY) Lemur kata (foto Alex Dunkel, CC-BY)

První bug opraven

Během května byla konečně „opravena“ první chyba. Šlo o to, že většina prodávaných počítačů obsahuje nesvobodný software (= Windows). Mark chybu označil jako vyřešenou a zdůvodnil to tak, že systémy iOS a Android představují významný podíl mezi operačními systémy.

Zase ty telefony

Canonical si na červen přichystal další oznámení týkající se Ubuntu Touch. Vznikla tzv. CAG (Carrier Advisory Group). Jde o jakousi pracovní skupinu, která má zajistit hladký průběh nástupu mobilní verze Ubuntu na trh. Velcí operátoři poskytují Canonicalu zpětnou vazbu a tím mohou ovlivnit vývoj tohoto systému tak, aby byl konkurenceschopný. V Německu rozhodli, že budou uživatelům Windows XP poskytovat disky s Ubuntu.

Pokus o opravdu první ubuntí telefon

V červenci odstartovala crowdfundingová kampaň na výrobu Ubuntu Edge. Jedná se o high-endový smartphone (terminologií Canonicalu „superphone“) s cenovkou 600 dolarů (cca 12 000 Kč) s tím, že se musí prodat telefony za 32 milionů dolarů. Při pohledu na parametry je cena více než lákavá – srdcem telefonu měl být čtyřjádrový procesor, 4 GB paměti RAM a 128 GB úložiště. Rozlišení safírového displeje bylo 1280×720 pixelů, což odpovídá HD Ready.

Telefon samozřejmě podporoval moderní technologie, jako jsou 4G sítě, Bluetooth 4.0 a třeba NFC. Telefon se dal použít i jako klasický desktop, po zapojení do doku, na který byl připojen monitor, klávesnice a myš, se spustilo klasické Ubuntu. Kromě toho se dalo i přepínat mezi Androidem a Ubuntu Touch. Ve výsledku se tak v telefonu nacházely 3 operační systémy. V červenci také vyšla beta verze vývojářského SDK.

O Ubuntu Edge není zájem

V srpnu kampaň na výrobu Ubuntu Edge skončila neúspěchem. Nakonec se podařilo vybrat 40 % z požadované částky (přibližně 19 milionů dolarů). Tak či tak se tato kampaň zapsala do historie jako nejúspěšnější. I když skončila neúspěchem, tak částka 19 miliónů dolarů byla dosud nejvyšší, kterou se podařilo v rámci crowdfundingu vybrat. Během srpna také pokročil vývoj Miru, který získal částečnou podporu pro více monitorů a podstatná vylepšení výkonu.

Měsíc Valve

Společnost Valve v září oznámila přípravu vlastního systému Steam OS založeného na Debianu. Kromě toho se dostalo na vlastní herní konzoli Steam Machine a ovladač Steam Controller. Zobrazovací server Mir dostal další ránu v podobě zamítnutí patche přidávajícího jeho podporu managementem společnosti Intel. Kromě toho vyšla nová verze GNOME 3.10 a Canonical začal na webu nabízet 64bitovou verzi Ubuntu jako výchozí.

Finální Ubuntu Touch?

V říjnu jsme se dočkali vydání „stabilní“ verze Ubuntu Touch. Oficiálně jsou stále podporovány jen zařízení z rodiny Nexus, avšak seznam neoficiálních portů pěkně narostl a zvedla se také jejich kvalita. Tak jako každý rok i v tomto roce je na říjen naplánováno vydání další verze Ubuntu. Tentokráte nese označení Saucy Salamander a stejně jako předchozí verze 13.04 nepřináší mnoho změn, spíše se jedná o opravy chyb a aktualizace balíčků. Následující vydání s dlouhodobou podporou ponese název Trusty Tahr. Za zmínku stojí i udělení ceny rakouské anticeny „Big Brother“ za vyhledávání na Amazonu přímo v Dashi.

Ubuntu Touch Developer Preview 12.10 na telefonu Galaxy Nexus (foto Cartmanland, CC-BY) Ubuntu Touch Developer Preview 12.10 na telefonu Galaxy Nexus (foto Cartmanland, CC-BY)

Nové ikony

Po několika odkladech se konečně dostalo na představení nové sady ikon. Ta si zakládá na ikonách z Ubuntu Touch a možná se dostane do dubnového vydání. V listopadu také vyšla první verze emulátoru mobilního Ubuntu.

Závěr roku

V prosinci se toho jako vždy moc neudálo. Mark oznámil, že Canonical spolupracuje s významným výrobcem mobilů na přípravě modelu pro rok 2014.

Co dál?

Co předpovídáte pro rok 2014? Podělte se o to v komentářích. Osobně tipuji uvedení Unity Next do běžného Ubuntu, nějaký ten telefon s předinstalovaným Ubuntu Touch. Jestli bych neměl zůstat jen u Ubuntu, tak věřím v uvedení ovladače NVIDIA s nativní podporou pro OptimusWayland. Svobodný ovladač pro grafiky NVIDIA se snad naučí „re-clocking“ a dostane patche vylepšující výkon. Co se týče AMD, tak jsem u této společnosti více skeptický a zde čekám jen podstatná vylepšení svobodného ovladače, který má AMD v mnohem lepším stavu než NVIDIA.

Mark Shuttleworth na konferenci Linuxtag (foto Martin Schmitt, CC-BY) Mark Shuttleworth na konferenci Linuxtag (foto Martin Schmitt, CC-BY)

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Nejdůležitější momenty nejen ze světa Ubuntu za uplynulý rok
Petr Valach 24. 01. 2014, 13:04:01
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji autoru za tento přehled.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz