přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc

Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc

kde.png

Téměř na den přesně po půlroce od vydání předchozí verze integrovaného desktopového prostředí 4.4 je tu nová verze 4.5. Oproti té minulé přináší zdánlivě méně novinek, ale nenechte se mýlit. Tak jako obvykle, i nyní vývojáři pořádně zapracovali na implementaci viditelných i neviditelných změn.


Vydání odloženo

KDE 4.5 mělo původně vyjít o několik dnů dříve. Nicméně protože i v RC3 bylo stále ještě dost chyb, tvůrci raději vydání odložili, aby nečelili (zcela oprávněné) kritice týkající se kvality produktu. Asi málokdo by s takovým rozhodnutím nesouhlasil, stížností na starší verze KDE řady 4 bylo nemálo a jistě je lepší mít kvalitnější software o pár dní později než méně kvalitní o něco dříve.

KDE 4.5 v distribuci MandrivaKDE 4.5 v distribuci Mandriva

Systémová část panelu

Jedna z hlavních, na první pohled viditelných, změn se odehrála v tzv. systémové části panelu. Je to ta část, kde se zobrazuje stav napájení, připojená zařízení, stav síťových připojení atd., a kde vyskakují zprávy systému o různých událostech. Ikony změnily podobu a mají víceméně jednotný styl. Ne každému bude vyhovovat nový vzhled ikon, nicméně jde o vzhled spíše střízlivý, nevýstřední, takže když nepotěší, tak alespoň neurazí. Hlavně ale panel určité sjednocení potřeboval, protože mít každou ikonu (z jednoho prostředí) úplně jinou, nepůsobí zrovna dobře.

Systémová část paneluSystémová část panelu

Nejde ale jen o pouhou výměnu ikon. K zásadní změně došlo i v celé koncepci systémové části panelu. S tou nyní aplikace komunikují jednotně, prostřednictvím technologie D-Bus. To samozřejmě muselo vyvolat v aplikacích určité zemětřesení a může to být potenciálním zdrojem chyb, ovšem do budoucna by to mohlo naopak podstatně zjednodušit využívání systémového panelu.

Vylepšení KWin

Další várka změn se týká okenního správce KWin. První novinkou je automatické „dlaždicování oken“. O co jde? Zapnutím této funkce (viz obrázek) začne správce oken nakládat s jednotlivými okny tak, aby pokryl celou plochu (nastaveným způsobem) a zároveň se okna nepřekrývala.

Zapnutí a nastavení dlaždicovací funkceZapnutí a nastavení dlaždicovací funkce

KWin udržuje okna v daném uspořádání stále (není to tedy tak, že by je jen přerovnal a dál už se o ně nestaral), přičemž je samozřejmě možné měnit jejich velikost, přeskupovat je atd.

Okna uspořádaná do dlaždicOkna uspořádaná do dlaždic

Další novou funkcí je možnost rozostřovat pozadí částečně průhledných oken. Tato funkce však při testování KDE 4.5 z neznámých důvodů nefungovala a pokus aktivovat ji končil vždy chybovou zprávou bez podrobnějších informací.

WebKit v Konqueroru

Přestože již dříve existovala možnost, jak nahradit renderovací engine KHTML enginem WebKit používaném například v prohlížečích Safari a Google Chrome, nyní je všechno ještě jednodušší. Příslušná komponenta je (stejně jako výchozí engine KHTML) založena na technologii KParts, a pokud je nainstalována, lze ji zapnout z nabídky Konqueroru.

Následující obrázky ukazují, jak vypadá úvodní stránka LinuxEXPRESu v obou enginech. Určité rozdíly tam vidět jsou (hlavně ve vykreslování písma), nicméně používání toho či onoho bude nejspíše věcí osobních preferencí.

Úvodní stárnka LinuxEXPRESu vykreslená pomocí KHTMLÚvodní stárnka LinuxEXPRESu vykreslená pomocí KHTML

Úvodní stárnka LinuxEXPRESu vykreslená pomocí WebKituÚvodní stárnka LinuxEXPRESu vykreslená pomocí WebKitu

Práce s aktivitami

Tzv. „aktivity“ patří mezi méně známé funkcionality prostředí KDE, resp. jeho hlavní aplikace Plasma. Jde vlastně o uspořádání pracovní plochy a způsob jejího zobrazování (klasická plocha, zobrazení složky, noviny apod.). Jednotlivé aktivity lze ukládat a opět načítat. Navíc nyní (od verze KDE 4.5) správce oken zobrazuje vždy jen okna z aktuální aktivity. Přepínání aktivit se může hodit například pro různá uspořádání plochy pro práci a zábavu, případně pro různé pracovní činnosti.

Ukázka aktivity při zobrazení ve stylu NovinyUkázka aktivity při zobrazení ve stylu Noviny

Toto není nic nového, ovšem nový je mechanismus práce s aktivitami, který nyní připomíná práci s widgety. V dolní části obrazovky se (například po kliknutí na tlačítko Plasmy v rohu) zobrazí pás s dostupnými aktivitami a lze přímo klepnout myší na zvolenou aktivitu, případně založit novou anebo při větším počtu uložených aktivit mezi nimi vyhledávat.

Pás s aktivitamiPás s aktivitami

Nastavení prostředí

Kdo si otevře nastavení pracovního prostředí, může být zprvu trochu zmaten. Uspořádání ikon se totiž změnilo. Cílem má být, aby nejpoužívanější ikony byly nahoře a aby bylo nastavení všeobecně logičtější. Jak se podařilo tento cíl splnit, nechť si každý zhodnotí sám. Faktem ale je, že je to hodně „překopané“. V rámci jednotlivých sekcí (řádků, resp. úrovní stromu - podle způsobu zobrazení) se pak ikony řadí abecedně, což samozřejmě znamená, že to pro každý jazyk bude jinak.

Nastavení pracovního prostředíNastavení pracovního prostředí

Další novinky

Většina novinek není na první pohled vidět, přestože některé mohou mít dost podstatný vliv na to, jak prostředí KDE funguje. Například indexovací engine Nepomuk nyní umí využívat technologii inotify. To znamená, že může (samozřejmě v rámci limitů nastavených v jádře) sledovat změny souborů v reálném čase a okamžitě je promítat do databáze.

Hodně změn se odehrálo ohledně nastavení klávesnice a dalších vstupních zařízení. Vše okolo nastavení vstupního hardwaru je nyní pohromadě - tzn. i rozložení klávesnic jsou zde, nikoli u národního prostředí, navíc se do této sekce přemístilo i nastavení dálkových ovladačů. Typ (model) klávesnice lze nastavit nezávisle na tom, zda se používají rozložení, což dříve nešlo. Naopak klávesové zkratky mají svou vlastní sekci, do které se přesunulo i to, co bylo dříve v sekci Vstupní činnosti (tedy uživatelsky definované klávesové zkratky, gesta myší a činnosti oken).

Nastavení klávesniceNastavení klávesnice

Z novinek ve specializovaných aplikacích lze zmínit například mapový program Marble. Ten nově umožňuje stáhnout mapy i pro určitou oblast (není tedy potřeba stahovat více, než se použije). Přibyl také modul pro stahování a zobrazování aktuálních informací o počasí.

Počasí zobrazené na mapě programu MarblePočasí zobrazené na mapě programu Marble

Zajímavé změny najdeme i ve společných komponentách a knihovnách. Nové věci jsou například v práci se soubory. Lze (kdekoliv - v programech Dolphin či Konqueror, ale i třeba v dialogu pro otevření souboru) označit více souborů a zvolit funkci přejmenování. V dialogovém okně se pak nastaví maska pro název a soubory budou hromadně přejmenovány s tím, že znak „#“ bude nahrazen pořadovým číslem.

Hromadné přejmenování souborůHromadné přejmenování souborů

Nepříliš nápadnou změnou jsou funkce přidané do „drobečkové navigace“ po adresářích v souborovém systému (zejména v programu Dolphin, ale i jinde). Lze například kolečkem myši listovat v adresářích na té úrovni, nad kterou je kurzor. Prostřední tlačítko pak otevře zvolený adresář (kterékoli úrovně) jako novou kartu.

Podobných drobných změn se v prostředí nachází spousta. Nejlepší samozřejmě je, vyzkoušet si to vlastnoručně. Ne všechno musí být nutně k lepšímu, nicméně většina změn má takový charakter, že nikomu překážet nebudou (resp. kdo nebude chtít nové funkce využívat, nemusí).

Nejde o zásadní změnu, ale o stabilitu

KDE 4.5 nepředstavuje tak zásadní změnu jako předchozí verze 4.4, ale i tak je nových funkcí a různých modifikací dost a dost. Vývojáři se pyšní tím, že hodně zapracovali i na stabilitě - to prověří čas, faktem však je, že i RC verze byly v porovnání s někdejším čerstvým KDE 4.4 výrazně stabilnější, byť během testování několikrát zatuhla Plasma.

Otázkou také je, kam KDE směřuje filozoficky a koncepčně. Zejména po vizuální stránce se v řadě aspektů přibližuje grafickému pojetí Microsoft Windows 7 - ať už je to dobře či nikoliv. Mnohým uživatelům to jistě pomůže (díky podobnosti) usnadnit přechod z Windows na GNU/Linux, naopak jiní lidé takové pojetí grafického prostředí odmítnou. Jak to dopadne celkově, to opět ukáže pouze čas.

Nahoru

Příspěvky

Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc
Mira 10. 08. 2010, 21:44:53
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte jaký repozitář přidat? Kubuntu Backports PPA po update naběhne přihlašovací dialog, potom jenom pozadí bez panelu uplně prázdné. Jenom myš funguje...
Re:Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc
Poborskiii 11. 08. 2010, 01:34:46
Odpovědět  Odkaz 
Pokud máš 64 bit, tak to zkus znovu, chyběly tam totiž nějaké balíčky, jelikož selhala jejich kompilace, ale před chvílí se už povedla, takže jsou všechny. Tedy až na stále chybějící libktorrent1, což se ale týká jen nemožnosti nainstalovat Ktorrent.
Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc
roman 12. 08. 2010, 23:53:40
Odpovědět  Odkaz 
ako zapnem ten webkit v konquerore?
Re:Novinky a změny v KDE 4.5: Moře drobností a kousek stability navíc
Lukáš Jelínek 13. 08. 2010, 14:08:20
Odpovědět  Odkaz 
Pohled -> Režim zobrazení -> WebKit

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog