přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Novinky v Xfce 4.8

Novinky v Xfce 4.8

xfce.png

V neděli 16. ledna vyšla dlouho očekávaná nová verze desktopového prostředí Xfce. Verze 4.8 přináší Thunar s podporou vzdálených úložišť, kompletně přepracovaný panel – rozhodně k lepšímu, ale i spoustu dalších drobných vylepšení.


Xfce 4.6 vyšlo 27. února 2009, tedy v podstatě před dvěma lety. Od té doby vývojáři Xfce pracují na nové verzi tohoto nenáročného desktopového prostředí, postaveného na knihovnách GTK, podobně jako GNOME nebo LXDE. Xfce 4.8 vyšlo v neděli 16. ledna 2011. Pokud Xfce příliš neznáte, doporučuji alespoň nahlédnout do našeho seriálu, který se mu věnuje.

Prostředí Xfce 4.8 Prostředí Xfce 4.8

Vpravo dole na obrázku si můžete všimnout malého černého trojúhelníčku. Při najetí na něj se kurzor myši změní, jako byste roztahovali okno, ale nejde s tím nic dělat. Nepodařilo se mi vyzkoumat, k čemu to je.

Thunar a vzdálená úložiště

Dlouho očekávaný přechod Thunaru na GIO/GVfs umožňuje používat tohoto správce souborů k připojení k síťovým složkám pomocí SSH/SFTP, FTP, NFS, sdílení Windows (Samby) a dalších. Stačí zadat do adresního řádku například ssh://uživatel@server a vše ostatní už zařídí Thunar, respektive GIO/GVfs.

Identita vzdáleného počítače je neznámá Identita vzdáleného počítače je neznámá

Stačí zadat heslo (pokud používáte ověření přes klíče, heslo samozřejmě vyžadováno není) Stačí zadat heslo (pokud používáte ověření přes klíče, heslo samozřejmě vyžadováno není)

A jsme tam, všimněte si změny ssh:// na sftp:// A jsme tam, všimněte si změny ssh:// na sftp://

K vzdálenému úložišti lze vytvořit GTK záložku do levého panelu (na obrázku hroncok) K vzdálenému úložišti lze vytvořit GTK záložku do levého panelu (na obrázku hroncok)

Podobně funguje FTP připojení Podobně funguje FTP připojení

Co mě zklamalo, je fakt, že soubory lze pouze kopírovat z/na úložiště, ale nelze s nimi normálně pracovat (otevírat je v textovém editoru, OpenOffice.org, prohlížeči obrázků nebo jiném programu). Ostatní aplikace soubory zkrátka nevidí, takže pokud je chcete prohlížet nebo upravovat, musíte je nejdříve někam zkopírovat. Řešením by mohlo být využití programu Gigolo, které popsal Vlastimil Ott na svém blogu.

Je klidně možné, že se jedná jen o nějakou záhadnou chybu, nevěřím tomu, že by to trpělo takovým nedostatkem, pokud jste se setkali s lepším výsledkem, dejte určitě vědět do komentářů. Zeptal jsem se také na fóru Xfce. Aktualizace: Celá věc byla způsobena chybějícím balíčekm gvfs-fuse. Po jeho doinstalování vše funguje, jak má.

Průběh operace se souborem

Dalším vylepšením Thunaru je souhrnné okno Průběh operace se souborem, které sdružuje veškeré operace kopírování, přesouvání nebo mazání souborů.

Průběh operace se souborem Průběh operace se souborem

Drobnou novinkou je ikona u připojených zařízení, která urychlí jejich odpojení Drobnou novinkou je ikona u připojených zařízení, která urychlí jejich odpojení

Panel

Celkovým přepracováním prošel panel, který je nyní ještě šťavnatější a křupavější. Po prvním spuštění vás nová verze panelu přivítá dialogem, který se dotazuje na jeho uspořádání. K dispozici máte zachování starého rozložení, výchozí nastavení, nebo jeden prázdný panel.

Zvolte si nastavení panelu Zvolte si nastavení panelu

S přesunem starého nastavení jsem neměl vážný problém, pouze zmizely hodiny (ale šly opět přidat) a panel skoro úplně zprůhledněl (to ale také šlo vrátit). Panel na první pohled vypadá stejně, ale změnily se hlavně možnosti jeho nastavení. Konečně je vidět, s jakým panelem se právě pracuje, protože kolem toho právě konfigurovaného je zobrazen přerušovaný pohyblivý okraj (podobně jako kolem výběru v GIMPu).

Na první pohled je jasné, který panel nastavujete Na první pohled je jasné, který panel nastavujete

Kromě toho jde nyní panelu nastavit pozadí (buď barevné, nebo obrázkem) a tomu jde nastavit průhlednost (dosud mohl být panel průhledný pouze včetně ikon). Pokud možnost nastavení průhlednosti nevidíte, musíte zapnout kompozitor ve Vyladění správce oken na kartě Kompozitor.

Panel může mít barevné pozadí Panel může mít barevné pozadí

Kromě přemisťování a nastavování samotných položek (appletů) přímo na panelu, můžete s položkami nově pracovat pohodlně v nastavení panelu na kartě Položky.

Pohodlnější správa položek Pohodlnější správa položek

Navíc teď můžete panel umístit prakticky kamkoli, jeho pozice není omezená, jako to bylo dřív. Takže můžete mít panel třeba na zlatém řezu. Musíte mu však nastavit orientaci (svislou, nebo vodorovnou). Kromě toho mu můžete nastavit délku v procentech obrazovky, takže už nejste omezeni na dvě původní varianty (přes celou délku, nebo zmenšený na minimum).

Dříve bylo na výběr pouze několik pozic panelu Dříve bylo na výběr pouze několik pozic panelu

Nabídka aplikací

Dalšího vylepšení se dočkala nabídka aplikací. Ta jde totiž nyní konečně upravovat (naposledy tomu tak bylo ve verzi 4.4). Aby se ale tlačítko Upravit nabídku objevilo, musíte mít nainstalovaný program Alacarte (balíček doporučuji instalovat bez doporučených závislostí, ve kterých je gnome-panel).

Upravit nabídku aplikací Upravit nabídku aplikací

Alacarte (kategorie nabídky jsou anglicky, obrázek pochází z vývojové verze) Alacarte (kategorie nabídky jsou anglicky, obrázek pochází z vývojové verze)

Nabídka adresáře

Nová nabídka adresáře umožňuje procházet stromovou strukturu.

Stromová struktura adresáře Stromová struktura adresáře

Pokud se chcete o novém panelu a o těchto dvou položkách dozvědět více, doporučuji vám zhlédnout video, které vše demonstruje (nejlépe ve vyšší kvalitě a zvětšené).

Spouštěč

Velice příjemného vylepšení se dočkal Spouštěč. Při jeho konfiguraci už vůbec nepotřebujete zadávat název, příkaz a ikonu programu zvlášť, ale aplikaci vybíráte ze seznamu. Kromě toho můžete na panel přidat spouštěč prostým přetažením z nabídky aplikací.

Seznam aplikací lze navíc filtrovat Seznam aplikací lze navíc filtrovat

Pokud přece jen chcete měnit ikonu, máte nyní možnost jejich zobrazení filtrovat a lépe se v nich orientovat.

Filtrování ikon Filtrování ikon

Přepínač ploch

Drobného vylepšení se dočkal přepínač ploch. Když teď pomocí něj přesouváte jedno okno z plochy na plochu, vidíte, o jaké okno jde (i když není dostatečně velké, aby se na něm objevila v přepínači ploch ikona).

Přesouvání okna z plochy na plochu pomocí přepínače ploch Přesouvání okna z plochy na plochu pomocí přepínače ploch

Spustit, vlastní notifikace a další aplikace

Zvláštního vylepšení se dočkal dialog Spustit..., který nyní otevírá i internetový prohlížeč.

Schválně to zkuste Schválně to zkuste

Problém je, že pokud se překlepnete v příkazu, zbytečně se spouští prohlížeč. Kromě toho ale stále jen spouští příkazy, nečekejte něco jako GNOME Do.

Další novinkou je vlastní systém notifikací.

Nastavení notifikací Nastavení notifikací

Notifikace Notifikace

Vylepšení se dočkaly i některé doplňující aplikace, například prohlížeč obrázků Ristretto. Ten má přepracované rozhraní a chová se také trochu jinak. Ve výchozím nastavení neotevírá celou složku, ale jen jeden obrázek. Pokud vám ale vyhovovalo původní chování, můžete jej nastavit pomocí Upravit | Předvolby | Chování | Otevřít celou složku při spuštění. Nově také umí ukládat pozměněné obrázky (například otočené).

Nové Ristretto Nové Ristretto

Kromě toho byla vylepšena možnost nastavení displeje: Nyní můžete nastavovat více obrazovek a rozhodovat, jak budou uspořádány.

Lokalizace

Přestože na obrázcích jsou některé věci anglicky, v Transifexu je Xfce přeloženo do češtiny bez dokumentace celé, takže ve stabilní verzi by všechno mělo být hezky česky.

Transifex je webová aplikace na správu překladů podobně jako Launchpad Rosetta. Xfce pomocí ní spravuje překlady jednotlivých projektů.

Spousta drobných vylepšení, která potěší

Kromě významného přepracování panelu a nové funkcionality Thunaru se v nové verzi Xfce dočkáte spousty vylepšení, které sice nejsou příliš významné, ale určitě zpříjemní práci. Ovšem nemožnost pracovat se soubory na vzdálených úložištích mě zklamala. Už delší dobu platí, že nové verze Xfce přinášejí změny spíše evoluční než revoluční, a tak je tomu i tentokrát.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Novinky v Xfce 4.8
hydrandt 17. 01. 2011, 01:38:57
Odpovědět  Odkaz 
Fajn, přidávají věci, které mi chybí po přechodu z Gnome. Hlavně ta vzdálená úložiště v Thunaru. Snad to bude fungovat se vším všudy.
Miroslav Hrončok Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 17. 01. 2011, 01:45:52
Odpovědět  Odkaz 
Zdá se, že soubory by měly jít otevírat.
http://forum.xfce.org/viewtopic.php?pid=20463#p20463
Re:Novinky v Xfce 4.8
Gargamel 17. 01. 2011, 22:05:02
Odpovědět  Odkaz 
Nove XFCE jsem nezkousel, ale melo by to fungovat asi takto:
1. Thunar (ci jakykoliv jiny filemanager) by mel pouzivat GAppInfo na spousteni asociovanych aplikaci. Technicky se aplikaci predava lokalni cesta k gvfs-fuse-daemon mountu, tedy ~/.gvfs. Je to z duvodu kompatibility.
A nyni mohou nastat dve situace:
2a. Cilova aplikace si rozumi s GIO, lokalni cesta je automaticky prekonvertovana zpet na URI, provadi se nativni GIO operace, se soubory se pracuje bez rozdilu umisteni.
2b. Cilova aplikace nerozumi GIO, pouziva klasicke POSIX funkce. O zpristupneni a komunikaci se vzdalenymi prostredky se stara bezici gvfs-fuse-daemon.

Tak ci tak, je to chyba integrace, vyvojari necht se dostavi na #nautilus@gimpnet, klidne jim to vysvetlim.
Miroslav Hrončok Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 17. 01. 2011, 01:47:58
Odpovědět  Odkaz 
Ještě jsem objevil burn://, ale nepodařilo se mi změny zapsat (vypálit na CD), možná kvůli absenci xfburnu.
Re:Novinky v Xfce 4.8
Gargamel 17. 01. 2011, 21:58:27
Odpovědět  Odkaz 
S burn:// je to dobra otazka, Nautilus ma teda hack, zobrazuje dalsi operace v zavislosti na URI. Ale zjistim zitra. Obecne se na vypalovani doporucuje Brasero, napr. nautilus-cd-burner uz je taky dead. Nebral bych burn:// moc vazne, uz dlouho na nej nikdo nesahl a zrejme ani nesahne.
Novinky v Xfce 4.8
Xgamer 17. 01. 2011, 10:17:32
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím, neni už nejaké ppa pre ubuntu ktoré by obsahovalo xfce 4.8? zatial som našiel iba s pre3 verziou ... thx
Robert Hartl Novinky v Xfce 4.8
lesny_skriatok 17. 01. 2011, 10:27:07
Odpovědět  Odkaz 
V čom si testoval 4.8? Podľa screenu by som povedal Xubuntu. Ak áno tak ktorú verziu?
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 17. 01. 2011, 12:32:41
Odpovědět  Odkaz 
Testoval jsem pre3ku v Ubuntu.
Petr Šafařík Novinky v Xfce 4.8
Peťoš 17. 01. 2011, 11:12:40
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek!!
Co mi na vydávání Xfce tak trochu vadí je fakt, že ne vše je ve verzi 4.8. Některé jsou v 1.2 (thunar), jiné v 0.6 (exo) atd. Trochu mě toto čílí...
Novinky v Xfce 4.8
Petr 17. 01. 2011, 18:23:32
Odpovědět  Odkaz 
Bude možné provést aktualizaci v Xubuntu 10.04 s Xfce 4.6 na tuto verzi formou běžných aktualizací? Nebo to bude záležitost nového Xubuntu?
Jinak, skvělá zpráva, díky!
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 17. 01. 2011, 18:35:30
Odpovědět  Odkaz 
V zásadě ano a ne. Ubuntu aktualizuje v rámci jedné verze distribuce pouze bezpečnostní věci, opravy chyb a podobně. Takže Xfce 4.6 bude až v Xubuntu 11.04. Na druhou stranu je obvyklé, že se objeví PPA repozitář s Xfce 4.6, který půjde případ i do starších verzí.
Re: Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro 4. 05. 2011, 01:42:13
Odpovědět  Odkaz 
Mám na mysli Xfce 4.8.
Novinky v Xfce 4.8
Mika 18. 01. 2011, 11:52:13
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
pěkný článek. Chtěl bych se zeptat, kdy bude Xfce 4.8 dostupné v Debian repozitářích ? Myslím, že tam zatím není, chtěl bych ho už vyzkoušet ;-)

Díky.
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 18. 01. 2011, 13:24:48
Odpovědět  Odkaz 
http://forums.debian.net/viewtopic.php?f=16&t=58733

Těžko ale říct, kdy bude v normálním repu, každopádně všechno už je připravené, takže by se brzy měl objevit v experimentalu.
Novinky v Xfce 4.8
w4rr10r 23. 01. 2011, 15:16:03
Odpovědět  Odkaz 
Funguje už trošku panel, když prošel přepracováním? Minimálně v 4.6 v Ubuntu byly hodiny při vertikálním panelu nepoužitelné (malé, škaredé, při užším panelu se nezobrazovaly celé... kdyby se aspoň zvertikálnily jako v GNOME) a skrývací panel se velmi často neskrýval, navíc když se náhodou skryl, zabíral stejně několikapixelový pruh u hrany.
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 23. 01. 2011, 18:51:58
Odpovědět  Odkaz 
Požívám vertikální panel, ale hodiny mám horizontálně. Pokud je ale chcete mít hodiny a minuty pod sebou, není to problém, stačí je správně nastavit. Skrývací panel nevím.
Re:Re:Novinky v Xfce 4.8
w4rr10r 24. 01. 2011, 14:14:15
Odpovědět  Odkaz 
Díky za reakci. Asi mi nezbyde než to vyzkoušet.

Nějak mi vyhovoval panel KDE (ať už Kicker nebo to v Plasmě): mohla ho překrýt ostatní okna nebo se mohl skrývat, aniž by po skrytí z něj cokoliv vyčuhovalo (jako je to v GNOME, LXDE a přinejmenším v Xfce 4.6) a nevím, zda to bylo využitím prostoru nebo zvoleným písmem, ale i při malém/vertikálním panelu hodiny byly čitelné, možná zkusím najít písmo, které by se podobalo třeba tomu u digitálních hodin na Kickeru.
Re:Re:Re:Novinky v Xfce 4.8
w4rr10r 26. 01. 2011, 18:45:24
Odpovědět  Odkaz 
No tak jsem ho zkusil. Hodiny dobré, skrývání panelu v zásadě funguje... jenže nefungují globální klávesové zkratky (jako Alt+F2 pro spouštěč) a ono to jaksi neumí zobrazovat OSD při přepínání ploch!
Novinky v Xfce 4.8
Honza 26. 01. 2011, 12:34:56
Odpovědět  Odkaz 
Teď jsem si všimnul, že kdykoliv chci v novém XFCE uložit nějaký soubor, který už v dané složce mám, tak místo aby se mě to zeptalo, jestli chci přepsat starý soubor tím novým, případně ten nový přejmenovat, tak to to za jméno nového souboru automaticky přidá závorku s pořadovým číslem. Je tohle jedno z těch "vylepšení" nového Xfce, nebo jsem jen někde něco rozbil?

Každopádně mě to maximálně otravuje (často ukládám novější verze souborů přes staré, a chci být upozorněn kdy ukládám něco co už mám, a ne mít pak ve složce bordel v podobě deseti verzí téhož souboru s pořadovými čísly 1 až 10), a budu velmi vděčný každému kdo mi poradí, jak se vrátit k původnímu chování.
Miroslav Hrončok Re:Novinky v Xfce 4.8
Miro Hrončok 27. 01. 2011, 00:17:19
Odpovědět  Odkaz 
To asi dost záleží na programu, kterým to ukládáte, ne? Dle mého do toho prostředí ani nemá jak mluvit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog