přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenShot: Videoeditor pro každého

OpenShot: Videoeditor pro každého

openshot_logo.png

Stříhání videa na Linuxu vždy bylo a stále je velmi diskutované téma, a to především kvůli absenci opravdu profesionálního editoru. Tím se ale nesnaží být ani OpenShot, jeho cílem je naopak přístupnost široké škále uživatelů, kteří se střihem videa ještě neměli tu čest. Jeho přednosti by se daly shrnout především do těchto dvou slov: intuitivnost a spolehlivost.


Toto je aktualizovaná verze staršího článku, kterou jste mohli najít v záříjovém openMgazinu s tématem video.

Náhled do historie a pod kapotu

Videoeditor OpenShot je dítkem Jonathana Thomase, který projekt rozjel v srpnu roku 2008. Můžete si přečíst náš starší rozhovor s ním, kde odpovídá třeba na to, jak se k vývoji programu dostal a popisuje jeho různá zákoutí. Jak se projektu dostávalo pozornosti, tak se přidávali další vývojáři a OpenShot dnes již zdaleka není projektem jednoho muže. Základními stavebními kameny editoru jsou GTK, Python a framework Media Lovin' Toolkit, který využívá například i Kdenlive, možná nejoblíbenější videoeditor pro Linux. Našince jistě potěší i stoprocentní lokalizace do češtiny.

Intuitivní uživatelské rozhraní

Sice to tak na první pohled nemusí vypadat, ale práce s aplikací OpenShot je velmi intuitivní. Uživatel se netopí v desítkách nabídek, opravdu na očích jsou jen ty základní, pokročilé jsou trochu schované, což je podle mě krok správným směrem. Přebujelé GUI různých programů často uživatele předem, někdy i zbytečně, vyděsí. Rozvržení rozhraní v ničem nepřekvapí, OpenShot využívá zaběhlé schéma s třemi hlavní bloky – soubory projektu, časovou osou a náhledem videa. Výchozí vzhled programu je příjemný, působí elegantně a nijak nevyrušuje. Pokud by vám však nevyhovoval, v nabídce Upravit | Nastavení | Výchozí motiv najdete ještě sedm dalších motivů. A další desítky motivů se povalují různě po webu.

Uživatelské rozhraní podle zaběhlého schématu Uživatelské rozhraní podle zaběhlého schématu

Import souborů

Soubory, se kterými budete chtít pracovat, můžete do editoru vložit buď přes nabídku Soubor | Importovat soubory, nebo prostým přetažením konkrétního souboru na okno aplikace. To ovšem pouze v případě prostředí GNOME. Běžně používané formáty videa, zvuku a obrázků zvládá naprosto bez problémů, stejně tak i video v HD rozlišení, ale při jeho úpravě už samozřejmě budete potřebovat dostatečně výkonný hardware. U některých editorů se setkáte s tím, že po importu videa do projektu musíte počkat, než ho program oindexuje, což může být někdy otázkou minut. V OpenShotu s ním můžete pracovat hned, ať se jedná o sebevětší soubor.

Časová osa

Na časovou osu přetahujete a následně v ní upravujete své soubory. V novém projektu na časové ose najdete tři stopy, ale samozřejmě můžete podle svých preferencí mnoho dalších přidat. Pomocí posuvníku nad osou lze upravit „zoom“, to znamená, jak dlouhý časový úsek na ose bude představovat jeden dílek „pásma“. Můžete navolit hodnoty v rozmezí 1 až 200 sekund. Nad osou najdete několik nejdůležitějších ikonek. Pro střih samotný jsou nejdůležitější nůžky a nástroj pro změnu velikosti (v tomto případě by se dalo říci délky trvání) prvků umístěných na ose.

Časová osa a běžící náhled videa Časová osa a běžící náhled videa

Přechody

Přechody jsou nedílnou součástí každého videoeditoru. Pokud jste teprve střihač nováček, tak vězte, že jsou to efekty, díky kterým jsou přechody mezi dvěma videi zábavnější, barevnější – zkrátka zajímavější, než je prostý střih, kde jednu scénu hned vystřídá další. V nabídce jich najdete zhruba padesátku a nejedná se jen o nespočet variací „mozaikování“, jak často můžete vidět u konkurenčních editorů. Mě zaujaly především fraktály, které vypadají opravdu efektně. Přechod přidáte opět prostým přetažením na osu, přesněji mezi dvě stopy, které jím chcete předělit.

Náhled do nabídky přechodů Náhled do nabídky přechodů

Efekty

Efekty se nijak neliší od efektů, které používáte v různých editorech fotografií a podobně. Většinou upravují barevnost videa, takže si můžete vytvořit černobílý nebo jakoby kreslený film, pro cenzuru nevhodných pasáží použít pixelizaci, nebo celý film rovnou rozvlnit, pokud by se vám zdál málo akční. Efektů je v nabídce cca čtyřicet. Celkem omezující je ale fakt, že efekt můžete použít pouze na celý objekt v časové ose. Nepodařilo se mi přijít na způsob, jak ho nastavit jen na určitý čas. Přítomnost některého z efektů u daného objektu značí hvězdička.

Nastavení efektu Nastavení efektu

To je jako všechno?

Ne, to vůbec není všechno. Vtip je v tom, že pokud další funkce nepotřebujete, vůbec se jimi nemusíte zabývat, což je snad největší výhodou OpenShotu. Ale pokud si naopak chcete podrobně nastavit všemožné detaily, stačí na požadovaný objekt kliknout pravým tlačítkem myši a přejít do Nastavení. Zde už najdete nejrůznější úpravy rychlosti videa, hlasitosti, rozměrů či pokročilé nastavení efektů. Přes nabídku Animovat zase nastavujete přibližování nebo oddalování videa a nabídka Rozložení umožňuje složit záběr z více stop.

Export videa

Až budete se svým dílkem spokojeni, přikročte k exportu. I zde se setkáváme s tím zmiňovaným dvojím přístupem. Na záložce Jednoduché uživatel volí pouze základní parametry výstupního souboru, čili kontejner a kodek (zastoupeno je jen pár nejpoužívanějších), dokonce i položka Kvalita je odstupňována velmi jednoduše – nízký, střední, vysoký. Ale to je právě to, co si začátečník přeje.

Na záložce Pokročilé už si můžete vyhrát. Vybíráte z desítek známých i neznámých audio- a videokodeků, určujete datový tok a vzorkovací frekvenci a tak podobně. U datového toku je bohužel jedno velké „ale“. Musíte si vybrat ze čtrnácti předvolených hodnot a nemůžete přidávat další. Mezi nimi je navíc velký rozptyl, takže nepočítejte s tím, že video vyexportujete tak, aby se vám přesně vešlo na CD nebo DVD.

Export videa v pokročilém režimu Export videa v pokročilém režimu

Jako bonus něco pro Xbox a YouTube

Při exportu jsem narazil ještě na jednu zajímavou záležitost. Pokud si v jednoduchém režimu v položce Profil vyberete Zařízení, zobrazí se vám nabídka exportu pro Xbox 360, Apple TV a Nokia nHD. Odpadá nutnost hledat, jaké specifikace jsou přesně pro ono zařízení potřeba. A když jako Typ projektu zvolíte Web, můžete exportovat přímo do formátů, které používají služby jako YouTube, Vimeo, Metacafe, Flickr nebo Picasa. Tyto služby sice videa konvertují na své straně, ale pokud jim ho takto připravíte, zamezíte tím možné zbytečné ztrátě kvality.

Export na míru pro YouTube Export na míru pro YouTube

To pravé nejen pro sváteční filmaře

Takový editor potřeboval Linux jako sůl. OpenShot doporučuji všem začátečníkům, ale i středně pokročilým uživatelům, ti ovšem mohou mít problém s omezeným nastavením datového toku. OpenShot prostě padne do ruky, práce s ním je přirozená, z velké části je to dáno tím, že většinu akcí lze provádět systémem drag'n'drop, tedy pouhým přetahováním objektů myší. A instalace? Ta také bude snadná – OpenShot se již zabydlel v repozitářích většiny populárních distribucí.

Nahoru

Příspěvky

OpenShot: Videoeditor pro každého
Solitary 5. 11. 2012, 00:28:05
Odpovědět  Odkaz 
Intuitivnost a spolehlivost... mno, s tou intuitivnosti bych souhlasil. Kdyz jsem OpenShot nedavno instaloval (asi nekdy v lete), tak jsem v nem hned o pocatku dokazal efektivne sestrihat audio/video stopu dohromady. Spolehlivost? Ehm... ne. Delal jsem tam malinky projekt, normalne bych to mel za 15 minut hotove i se vsim vsudy, vcetne nauceni se s OpenShotem. Bohuzel diky nestabilite OpenShotu se z cele prace stala nocni mura. Zpocatku to bylo ok, ale jakmile jsem projekt rozsiroval, tak zacal nepretrzite padat. Tak tak jsem video dokoncil, mozna za hodinu trpeliveho spousteni OpenShot po kazdem padu... kdy jsem udelal 1 malou zmenu a bum.
Re: OpenShot: Videoeditor pro každého
Honza 5. 11. 2012, 06:49:50
Odpovědět  Odkaz 
Právě proto jsem začal používat Kdenlive jede aji na gnome tak pohoda a umí toho víc. OpenShot by byl super, kdyby nepadal no. 6 za sebou během 5 minut, to se nedá nic udělat a ani to vydržet.
Kdenlive
petr 5. 11. 2012, 08:02:02
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas, hledal jsem editor na rychlé stříhání krátkého videa pro youtube a Kdenlive mě vyšel nejlépe.
Vlastimil Ott Re: Re: OpenShot: Videoeditor pro každého
Vlastimil Ott 5. 11. 2012, 08:50:36
Odpovědět  Odkaz 
Hlásíte to autorům?
Shotcut: Multiplatformní videoeditor pro každého
fri 5. 11. 2012, 08:56:49
Odpovědět  Odkaz 
Nedávno jsem udělal překlad rozhraní k videoeditoru Shotcut.

http://www.shotcut.org/bin/view/Shotcut

Editor je, stejně jako překlad k němu, ve vývoji (zase za rozumný čas, některé věci je potřeba promyslet, jestli je změnit, a když ano, tak proč, vyzkoušet).

Autor dělal dřív na Kdenlive, a teď chce, jak píše, udělat něco pro víc operačních systémů, co se nebude (jak to vidím já - alespoň prozatím) soustředit tolik na efekty, ale půjde k věci - a tím je stříhání videa.
Re: Shotcut: Multiplatformní videoeditor pro každého
davkol 5. 11. 2012, 13:50:09
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upozornění. Aspoň víme, u čeho českou lokalizaci nepoužívat.
Re: Re: Shotcut: Multiplatformní videoeditor pro každého
fri 5. 11. 2012, 14:36:29
Odpovědět  Odkaz 
Ty si vážně mykáš Davide.

Ale já tě chápu, taky někdy píšu do komentáře, co mě zrovna napadne, protože tak je to správné. A aspoň je tvůj příspěvek nějak zábavný.
Re: Re: Shotcut: Multiplatformní videoeditor pro každého
fri 5. 11. 2012, 14:43:28
Odpovědět  Odkaz 
Ale ono je to jedno.

Nejde v tvém případě ani tak o to, že by byl OpenShot padavý, ale protože jsem jako první opravil ten překlep, co je vidět na jednom z obrázků programu v článku, a protože jsem jej v té akci, co inicioval Vlastimil Ott přeložil možná i desetinu nebo víc, tak je tu jedna věc k zamyšlení: Na co ty jej tak můžeš asi potřebovat, kromě toho že na nic.

Ty ale nejspíš OpenShot vůbec nepoužíváš, nepoužíval jsi a používat nebudeš - bez ohledu na cokoli. (v tom se hned musím dodat nejspíš částečně mýlím, ale je to myšleno s nadsázkou).
OpenShot: Videoeditor pro každého
dzooky 5. 11. 2012, 09:21:25
Odpovědět  Odkaz 
S padanim som ja nemal problem, len jedna zasadna vec mi tu ale velmi chyba, a to zobrazenie audia na nejaku vizualnu sycnhronizaciu zvuku s obrazom, je to strasne obmedzujuce.
Jiří Eischmann OpenShot: Videoeditor pro každého
Jiří Eischmann 5. 11. 2012, 14:46:35
Odpovědět  Odkaz 
Výhodou a zároveň prokletím OpenShotu je, že je založený na frameworku Media Lovin' Toolkit. Výhodou je, že vývoj je rychlejší a snadnější než třeba na GStreamerem, prokletím potom to, že nemůže být nikde seriózně nabízen kvůli patentovým hrozbám. MLT totiž zavisí na FFmpeg, které je jeden velký sud s patentově výbušným prachem :-)
Re: OpenShot: Videoeditor pro každého
Zert 7. 11. 2012, 09:20:48
Odpovědět  Odkaz 
Od verze dva by snad měl mít svou vlastní knihovnu. Což by následně prý mělo umožnit i portaci na jiné operační systémy....
Celkem omezující je ale fakt, že efekt můžete použít pouze na celý objekt v časové ose. Nepodařilo se mi přijít na způsob, jak ho nastavit jen na určitý čas.
jaros 10. 12. 2012, 09:16:43
Odpovědět  Odkaz 
Je možnost klip rozdělit? Ctrl+I jako v Audacity? Jestli ano, tak efekty budou jen tam kde je chceme.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz