přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život

openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život

openSUSE_logo.png

Čerstvě vydaná verze linuxové distribuce openSUSE má vcelku dobré předpoklady, aby naplnila cíle verze s prodlouženou podporou (Evergreen). Současně je ale třeba říci, že drobné nedostatky se přesto najdou.


Verze s prodlouženou podporou

Distribuce openSUSE má nyní osmiměsíční cyklus vydávání nových verzí. Každá verze je pak podporována 18 měsíců (tedy do vydání přespříští verze a ještě dva měsíce navíc), přičemž u některých verzí je podpora prodloužena – toto je známo pod označením Evergreen. Celé období podpory takové verze je dvojnásobné, čili tři roky od vydání.

Dosud byly vydány tři takové verze, konkrétně 11.1, 11.211.4. U nich ale byly délky standardní i prodloužené podpory poněkud jiné. Nejdelší podporu měla verze 11.2, a to čtyři roky. Prodloužená podpora této letité verze skončila teprve v letošním listopadu.

Lze očekávat, že verze pro prodlouženou podporu nepřinese mnoho významných novinek, zato se zapracuje především na stabilitě a doladění detailů. Takovou „optikou“ je tedy třeba hledět na novou verzi s označením Evergreen.

Komunitní život okolo openSUSE je velmi bohatý (© SUSE LLC, CC-BY) Komunitní život okolo openSUSE je velmi bohatý (© SUSE LLC, CC-BY)

Instalace

Instalátor se na první pohled nijak neliší od toho, který jsme si zvykli vídat v předchozích verzích. Jediným trendem je možná „tmavnutí“, tedy používání čím dál tmavších odstínů zelené barvy po někdejším kyselém šoku a jeho pozdějším opakování. Zajímavou novinkou, která potěší, je licenční ujednání v češtině. To v distribuci dlouho chybělo, a přestože právně závazná je původní anglická verze, ta česká poslouží alespoň „pro informaci“.

Licenční ujednání v češtině Licenční ujednání v češtině


Dlouho se spekulovalo, že by souborový systém Btrfs mohl být v openSUSE 13.1 jako výchozí. Jak se ale můžete přesvědčit, tak nakonec není. Je otázka, do jaké míry by to mělo (u verze s dlouhodobou podporou) smysl. Ovšem kdo po tomto filesystému touží, má samozřejmě možnost ho použít, ostatně jako v předchozích verzích.

A teď naopak jedna zjevná chybka: ve výběru nastavení hodin je čas posunut o hodinu dopředu. Jde o chybu instalátoru této verze, v dřívějších tomu tak nebylo.

Nastavení hodin – tady má instalátor trochu problémy Nastavení hodin – tady má instalátor trochu problémy


Po proklikání všech fází přípravy instalace (známých ze starších verzí) se do zvoleného úložiště přenesou data a systém se spustí. Celá instalace z DVD s výchozí skladbou balíčků pro prostředí KDE trvá na běžný, nevýkonný osobní počítač (3 roky starý, Intel Core2 Quad Q8300 @ 2,5 GHz, 2 GB RAM, SSD úložiště ADATA SX900) přibližně 5 minut.

Podobně rychlá byla i instalace na virtuální stroj (přes VirtualBox) ze stejného DVD. Limitujícím faktorem je zde zřejmě rychlost čtení dat z DVD.

Pokus nainstalovat distribuce na starší počítač (5 let, procesor Intel Core Duo) nedopadl dobře. Už samotná instalace trvala skoro 1,5 hodiny a nepochopitelně tuhla na několika místech, aniž by přitom byla procesorová jádra zatížena nebo procesy na něco čekaly. Podobně se systém choval i po instalaci, ale jen v grafickém prostředí. Z toho vzniká podezření, že problém nějak souvisí s grafickou kartou, nicméně nebyl rozdíl mezi svobodným ovladačem Nouveau a proprietárním NVIDIA.

První kroky v prostředí systému

Dlouhodobého uživatele distribuce openSUSE v nově nainstalovaném systému nic nepřekvapí. Vše vypadá jako obvykle, rozdíly vyplývají v podstatě jen z novějších verzí grafických prostředí. KDE je zde ve verzi 4.11, GNOME ve verzi 3.10.

Plocha v prostředí KDE těsně po instalaci openSUSE 13.1 Plocha v prostředí KDE těsně po instalaci openSUSE 13.1


Přetrvává „vlastnost“ minulé verze, že po instalaci neběží NetworkManager a pro používání jím spravovaných síťových rozhraní (tedy především WiFi) je potřeba systém restartovat. Naopak naprosto bez problémů a bez nutnosti zásahu je IPv6, kde u verze 12.3 byly určité potíže.

Nic se oproti minulosti nemění na tom, že v systému není k dispozici žádný software, na který by se mohla vztahovat patentová práva. To se týká třeba přehrávače MPlayer, ale také „plnohodnotné“ fontové knihovny FreeType (která v openSUSE postrádá subpixel hinting). Zmíněný software lze však snadno přidat z komunitních repozitářů, jejich základní sada je k dispozici přímo k výběru.

Nabídka komunitních repozitářů Nabídka komunitních repozitářů


Mezi těmito repozitáři bývá tradičně i ten pro proprietární ovladače NVIDIA, nyní ho tu však nenalezneme. Je možné, že je to jen věcí času, kdy se pro tuto verzi objeví. Kdo tedy nyní chce daný ovladač použít, bude si ho nejspíš muset stáhnout z webu výrobce karet a zkompilovat si jeho platformově závislou část.

Prostředí GNOME 3.10 Prostředí GNOME 3.10


Celý systém jak v KDE, tak v GNOME (a podle zběžného otestování i v Xfce; k dispozici jsou také prostředí LXDE a Enlightenment) šlape jako hodinky. Jen občas člověk narazí na nějakou chybu, která trochu znepříjemňuje život.

Prostředí LXDE (© SUSE LLC, CC-BY) Prostředí LXDE (© SUSE LLC, CC-BY)


Typickým případem je třeba instalace písem v KDE. Pokud jich vyberete více a chcete je instalovat jako systémová, budete muset pro každé jednotlivě zadat heslo roota (zaškrtávátka nepomohou). Při výběru několika desítek fontů už bude asi málokdo mít trpělivost to byť jen vkládat ze schránky, natož pokaždé znovu vypisovat. Tady bude mít navrch například distribuce Kubuntu, kde stačí heslo zadat jen jednou (byť tam je samozřejmě základní koncept přístupu k uživateli root podstatně jiný).

Tento dialog se zobrazí pro každé instalované písmo Tento dialog se zobrazí pro každé instalované písmo


Podobnou nepříjemností – tentokrát z ryze aplikační oblasti – je nefunkčnost programu GIMP. Program okamžitě po spuštění spadne. Tohle je asi nejzávažnější chyba, která se v distribuci vyskytuje.

„Probírka“ konfigurátoru YaST

Konfigurační nástroj YaST se změnil ve dvou rovinách. První není zvenčí viditelná, ale má význam pro další vývoj. Tou je přepsání do jazyka Ruby (s čímž souvisí i označení verze jako 3.0), který je mnohem flexibilnější než dosud používaný jazyk YCP.

Z konfiguračního nástroje YaST zmizely některé moduly – například pro infraport, myš, řízení spotřeby nebo SSHD. Zda je to dobře či špatně, je samozřejmě otázka. Kdysi byla podobně odstraněna konfigurace grafické karty a na některých počítačích to působilo problémy. Faktem ale je, že se mnohá zařízení dají nastavovat odjinud a duplikace znamená zbytečné úsilí při správě dalšího softwaru.

Konfigurační nástroj YaST Konfigurační nástroj YaST


I tak zůstává v programu YaST poměrně značné množství modulů a je otázkou, do jaké míry jsou některé z nich v praxi používány, resp. zda tam vůbec patří. Například delší dobu přetrvává souběh aktualizačního nástroje zde a v jednotlivých grafických prostředích (Apper v KDE, gnome-packagekit v GNOME).

Software v openSUSE 13.1

Nejvíce změn mezi verzemi distribuce se odehrálo v rámci jednotlivých obsažených softwarů – tedy například jádra a aplikačních programů. Novinkou je samozřejmě též to, že celá distribuce byla zkompilována kompilátorem GCC 4.8 a tato verze je pochopitelně také obsažena v balíčcích pro instalaci.

Linuxové jádro je zde ve verzi 3.11. Je to tedy ta verze, která například vylepšuje výkon ovladačů souborových systémů, zavádí nové možnosti v oblasti komprese dat nebo umožňuje přes Wine spouštět aplikace určené pro Windows RT.

Kancelářský balík LibreOffice má verzi 4.1, která oproti předchozí 4.0 představuje významné vylepšení v podpoře formátu Office OpenXML i v řadě dalších věcí. Kdo pracuje s cloudem, možná uvítá zbrusu novou verzi softwaru OpenStack, označenou jako Havana.

LibreOffice 4.1 v distribuci openSUSE 13.1 LibreOffice 4.1 v distribuci openSUSE 13.1


Velmi zajímavou novinkou je Samba 4.1. Ta má totiž i podporu nových protokolů SMB2 a SMB3, navíc je podstatně výkonnější (díky podpoře kopírování přímo na serveru a zcela přepsané implementaci replikace adresářů). Umožňuje také sdílet extenty souborového systému Btrfs, což je výhoda pro toho, kdo si tento souborový systém zvolí.

Konfigurace Samba serveru Konfigurace Samba serveru


Z dalšího serverového softwaru lze zmínit třeba FreeRADIUS 3.0, Apache HTTP Server 2.4, Postfix 2.9, MySQL 5.6, MariaDB 5.5, PostgreSQL 9.2, PHP 5.4 nebo Subversion 1.8. Python je ve verzi 2.7, Perl 5.18 a Ruby 2.0. Desktopový software zahrnuje například prohlížeče Mozilla Firefox 24Chromium 31, poštovní klient Mozilla Thunderbird 24 či fotografické aplikace TintiiUrban Lightspace.

Program Tintii pro barevnou filtraci fotografií Program Tintii pro barevnou filtraci fotografií


Netřeba asi jednotlivě zmiňovat nové verze aplikací v jednotlivých integrovaných desktopových prostředích. Ne, že by mnohé z nich nebyly zajímavé, ale zkrátka nová verze prostředí přináší i nové verze aplikací.

V openSUSE 13.1 je KDE 4.11 V openSUSE 13.1 je KDE 4.11


Za zmínku stojí, že touto verzí openSUSE pokračuje v rozšiřování
podpory architektury ARM. K dosavadní ARMv7 přibyly ARMv6 a AArch64 (ARMv8-A). Pro tyto architektury je k dispozici (pro testování) více než 6000 distribučních balíčků.

Závěr

Dá se říci, že openSUSE 13.1 výborně spojuje dohromady stabilitu a odladěnost celé distribuce s relativně novými verzemi jádra a aplikací. Nikde se neobjevují žádné výrazné chyby (nepočítáme-li do této oblasti nefunkční GIMP), které by významněji komplikovaly používání distribuce. Na druhou stranu sem tam člověk „zakopne“ o něco, co by se dalo ještě lépe dotáhnout.

Má-li tato verze sloužit pro dlouhodobé nasazení (s prodlouženou podporou Evergreen), má k tomu velmi slušné předpoklady. Pokud budou ještě v rámci běžných aktualizací dořešeny zmíněné drobnosti, můžeme tu mít distribuci, s níž se bude výborně pracovat a kterou půjde s klidným svědomím doporučovat k nasazování do firem, škol nebo úřadů.

Nahoru

Příspěvky

Font Hinting
Tobiáš Potoček 20. 11. 2013, 10:51:12
Odpovědět  Odkaz 
Na oficiálním OpenSuse webu se dá najít toto:

openSUSE 13.1 comes with much improved font hinting thanks to the new font engine in Freetype 2.5.

Jak to tedy s těmi fonty je? Podle těch screenshotů je to pořád "nic moc", resp. nevidím rozdíl oproti současné verzi.
Re: Font Hinting
pepa 20. 11. 2013, 11:03:42
Odpovědět  Odkaz 
Možná to není defaultně zapnutý.
Lukáš Jelínek Re: Re: Font Hinting
Lukáš Jelínek 20. 11. 2013, 12:26:28
Odpovědět  Odkaz 
Nelze to zapnout, aspoň ne v KDE (resp. lze, ale viditelně se to neprojeví). Pokud to tam implementovali a nějak to zapnout lze, nevím jak. Údajně by tam měl nějaký subpixel hinting být už od openSUSE 11.4 (http://opensuse-community.org/SubpixelHinting), ale situace je dlouhodobě pořád stejná. Každopádně tam není (z patentových důvodů: http://david.freetype.org/cleartype-patents.html) ten subpixel hinting, který lze zapnout a používat například v Kubuntu. Vzhledově se dá říci "nebe a dudy".
Re: Re: Re: Font Hinting
Tobiáš Potoček 20. 11. 2013, 21:18:47
Odpovědět  Odkaz 
A dá se to tam nějak "dodat"? Třeba tou instalací FreeType? Já osobně jsem s vyhlazováním v OpenSuse spokojený, používám Segoe UI jako hlavní font a vypadá to dobře. Problém je akorát javovských programech, ale to je problém spíš Javy než čehokoliv jiného.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Font Hinting
Lukáš Jelínek 20. 11. 2013, 21:40:52
Odpovědět  Odkaz 
Taky jsem si tam chtěl nastavit font Segoe UI (můj oblíbený, používám v Kubuntu), ale ten bez toho subpixel hintingu vypadá dost otřesně. Asi by šlo vzít zdrojový balíček FreeType, upravit konfiguraci, překompilovat a nainstalovat. Ale optimální cesta to není.
Re: Re: Re: Re: Re: Font Hinting
Tobiáš Potoček 20. 11. 2013, 21:56:32
Odpovědět  Odkaz 
Zvláštní. Tady je pro zajímavost screenshot mého OpenSuse 12.3: https://lh5.googleusercontent.com/DFJmLbDwwBA7VYea4sQrJ9u92hQq7AHVBsgZLMrpSTKC1cEAqAspDim19O1eGXGrYSEAQ4Eqd1Q

Takto to mám nastavené a jsem s tím relativně spokojen. I ve srovnání s Windows mi to přijde koukatelné. Momentálně mám notebook s dost jemným displejem (FullHD na 13"), nicméně používal jsem to i na hrubších displejích a i tam to šlo. Zajímal by mě tedy pak ten rozdíl oproti Kubuntu, kam se to dá ještě posunout.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Font Hinting
Lukáš Jelínek 20. 11. 2013, 23:28:07
Odpovědět  Odkaz 
Ten screenshot bohužel nejde otevřít - error 403. Asi není povolen veřejný přístup.

Jinak samozřejmě screenshot neposkytuje dostatečné informace o tom, jak to vypadá. Subpixel hinting je potřeba nastavit v souladu s konkrétním monitorem (uspořádáním barev), jen v takovém případě vypadá tak, jak má. Když se to nastaví špatně, je to naopak horší.

I tak ale mohu zkusit udělat screenshoty za jinak stejných podmínek na openSUSE 13.1 a na Kubuntu, aby bylo vidět, jak se to liší.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Font Hinting
Tobiáš Potoček 21. 11. 2013, 08:44:59
Odpovědět  Odkaz 
https://docs.google.com/file/d/0B7GCrzD-SW8XR2VnT0hxSk1udms/edit?usp=sharing&pli=1 Omlouvám se, toto by už fungovat mělo.
Re: Font Hinting
mam 20. 11. 2013, 13:22:33
Odpovědět  Odkaz 
Neviem ako v opensuse, ale vo fedore 20 je tiez uz freetype 2.5 a novy font hinting (CFF engine) je zapnuty. Ten rozdiel je dost viditelny, hlavne pri monitoroch s vysokym rozlisenim. Mal by byt standardne zapnuty aj inde, kedze od verzie 2.5 je zapnuty. Funguje len na otf fonty (pripadne Source Sans Pro a Source Code Pro od Adobe), odporuca sa nastavit rezim Slight, autohinting vypnuty. Pre tych co maju novy freetype 2.5 staci vytvorit konfigurak .Xresources v home s parametrami:

Xft.antialias: 1
Xft.autohint: 0
Xft.dpi: 96
Xft.hinting: 1
Xft.hintstyle: hintslight
Xft.lcdfilter: lcddefault
Xft.rgba: rgb
Re: Re: Font Hinting
Tobiáš Potoček 20. 11. 2013, 21:28:54
Odpovědět  Odkaz 
Takže třeba na způsobu, jakým jsou vykresleny fonty na webových stránkách při brouzdání Firefoxem se to neprojeví? I tak, bylo by možné poskytnout nějaký screenshot pro srovnání? Docela by mě to zajímalo.
Re: Font Hinting
Pavel Šimerda 21. 11. 2013, 11:02:40
Odpovědět  Odkaz 
A jsi si jistý, že je screenshot to pravé ořechové na posuzování vykreslování fontů, které je mimojiné na zobrazovacím zařízení?
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
ferri 20. 11. 2013, 13:31:47
Odpovědět  Odkaz 
Ja som si včera nainštaloval openSUSE 13.1 do virtuálu cez VMware Player.
Použil so sieťovú inštaláciu bez aktualizácie. Po nabehnutí systému som vykonal aktualizáciu.
Všetko išlo spustiť bez problému. Dokonca aj spomínaný GIMP išiel bez problémov spustiť a prestaviť do režimu jedného okna.
Lukáš Jelínek Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Lukáš Jelínek 20. 11. 2013, 16:14:28
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkouším. Je možné, že v té aktualizaci už je GIMP opravený.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Mimi.vx 21. 11. 2013, 21:43:38
Odpovědět  Odkaz 
"Za zmínku stojí, že touto verzí openSUSE pokračuje v rozšiřování podpory architektury ARM. K dosavadní ARMv7 přibyly ARMv8 a AArch64, testuje se podpora pro ARMv8."

Zajímavé souvětí ... ARMv8 je AArch64 je to samé a zárověn je přidána podpora i se testuje ... :)
Lukáš Jelínek Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Lukáš Jelínek 21. 11. 2013, 23:09:37
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za upozornění, je to samozřejmě špatně. Opravím to.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Gtz 22. 11. 2013, 16:49:11
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

gimp funguje v pohodě - zkoušeno z LXDE/XFXE i KDE (mám instalovanou verzi 2 dny před vydáním, nepředpokládám, že jsou nějaké změny v ostré)

Snad se dočkáme kdy Nvidia uvolní repositáře pro tuto verzi.
Chyba po instalaci - GRUB
geflea 23. 11. 2013, 17:01:24
Odpovědět  Odkaz 
No, starší verze 12.2 mi šla nainstalovat bez problému a šlapala dobře, chtěl jsem zkusit novou verzi a po instalaci mi hlásí: error: symbol "grub_term_highlight_color" not found. A končím v rescue modu. Fakt nevím, co ta chyba má znamenat, co může grubu vadit na nastavení barev při startu?
Lukáš Jelínek Re: Chyba po instalaci - GRUB
Lukáš Jelínek 23. 11. 2013, 17:45:18
Odpovědět  Odkaz 
Zjevně to vypadá na tento problém: https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id=846317
Re: Re: Chyba po instalaci - GRUB
geflea 23. 11. 2013, 18:21:31
Odpovědět  Odkaz 
No, to je super... Takže openSUSE dostává volno a jdu se podívat na Fedoru... Počkám, zda to neopraví... A to jsem měl SUSE od verze 8 a nikdy nezklamalo, až nyní...
Re: Re: Chyba po instalaci - GRUB
geflea 23. 11. 2013, 19:47:09
Odpovědět  Odkaz 
Tak nakonec to asi po třetím pokusu chytil starej GRUB (ne verze 2), už se mi stahují aktualizace... Nicméně, Fedora se mi také stahuje, kdysi jsem začínal na RedHatu 6... Ale jsem jen Franta Běžnej Uživatel...
Re: Re: Re: Chyba po instalaci - GRUB
Pavel Šimerda 24. 11. 2013, 07:26:37
Odpovědět  Odkaz 
http://blog.kosmokaryote.org/2013/07/technology-error-symbol.html

https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=986345
Plochy - změna
geflea 25. 11. 2013, 22:29:00
Odpovědět  Odkaz 
Nyní lze mít v každé ploše jinou "plochu", tzn. jiné rozložení ikon a jiné ikony, to myslím také předtím nešlo (měl jsem verzi 12.1), dokonce i obrázek na ploše může být na každé jiný... Konečně!
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Luky 26. 11. 2013, 08:39:00
Odpovědět  Odkaz 
Mám nainstalováno a jsem spokojen. Vše běží jak má. Už od minulé verze mě běží ve virtuálu webserver a nezaznamenal jsem žádný problém. Můžu doporučit.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Petr 2. 12. 2013, 00:14:38
Odpovědět  Odkaz 
Nevim cim to je, ale uz od verze 11.4 se dlouho spousti mc.
To to jeste nikdo neopravil omg.
Lukáš Jelínek Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Lukáš Jelínek 2. 12. 2013, 01:25:18
Odpovědět  Odkaz 
Nikdo to neopravil ... a ohlásil to někdo? Já jsem nikdy na žádné takové problémy s MC nenarazil.
Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Jirka 3. 12. 2013, 01:09:39
Odpovědět  Odkaz 
MC se mi na P IV HT 2,6 GHz s 2,6 GB RAM (tedy žádný mladík) spouští zlomek vteřiny. Samozřejmě pokud předtím není zastavený (standby) HDD a nemusí se teprve roztáčet...

Tak to bylo i v minulých verzích openSUSE.

Možná, že by místo výkřiků typu "omg" bylo lépe prozkoumat příčinu na vlastním přijímači...
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Hugo 17. 12. 2013, 17:04:50
Odpovědět  Odkaz 
Už funguje oficiální repozitář nVidie pro openSUSE 13.1, takže lze použít proprietární ovladače bez kompilace. Poslední věc co ni ještě vadí je nefunkčnost bluetooth adaptéru Cambridge Silicon Radio, to je ale (známý) problém kernelu a snad to někdo opraví.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Jirka 20. 12. 2013, 10:52:40
Odpovědět  Odkaz 
Musím openSUSE 13.1 pochválit, na mém starším počítači (2007) běží bezvadně. Jako jsem byl nadšen verzí 10.2 s Gnome2, tak jsem nadšen 13.1 s KDE4. Díky všem kdo se na přípravě 13.1 podíleli.
Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Miloslav Havrda 1. 12. 2014, 10:26:24
Odpovědět  Odkaz 
Minulý víkend jsem konečně přešel z verze 12.3 na verzi 13.1.
Byla to nejhladší instalace co jsem na našem asi 8 let starém desktopu zažil.
Vše fungovalo a nic jsem nemusel nastavovat.
Velmi příjemný šok.

Opravdu dobrá práce.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Petercheco 23. 12. 2013, 00:53:14
Odpovědět  Odkaz 
OpenSUSE 13.1 nahradil na mých serverech Debian a CentOS a na mém desktopu a notebooku Fedoru.. Servery samozřejmě bez rozhraní, pc a notebook s KDE a maximální spokojenost.

Všem mohu jen doporučit :D
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Elenor 30. 12. 2013, 22:31:42
Odpovědět  Odkaz 
A kdy se uz vyresi ovladace k ATI....chtel jsem prejit z Xubuntu 12.04 na OpenSuse 13.1...dokonce se mi zacalo libit i to KDE :D..ale teda bez ovladacu k me ATI Radeon HD 5450 to nepujde :D
Re: openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Martin 21. 01. 2014, 14:42:51
Odpovědět  Odkaz 
Chybička se vloudila... Virtualbox 4.3.6.
openSUSE 13.1: Dobré předpoklady pro dlouhý život
Martin 21. 01. 2014, 14:26:48
Odpovědět  Odkaz 
openSUSE 13.1 je moje první linuxová distribuce, která definitivně vystřídá ohavná Windows. Je tam tolik vychytávek, mám na mysli nové KDE, o kterých si MS může nachat leda zdát. Poslední kontakt s okny mám prostřednictvím Virtualboxu a v něm W7 pro Office 2013 (těším se na verzi pro linux, jestli k tomu někdy dojde). Jen nová verze Virtualboxu od Oracle (2.3.6.) mi nechtěla po poslední aktualizaci spouštět stroje. Asi to bylo repozitářem, který byl pro starší verze SUSE. Nicméně dneska mi to znovu vysvítilo aktualizaci i potom, co jsem onen repozitář odebral, tak uvidíme...snad to nebudu muset zase přeinstalovávat.

Celkově na mě SUSE udělaly takový dojem, že pokud bude funkční STEAM a další, tak na Wokna ani nešáhnu do konce života. Užil jsem si jich dost a toto vypadá jako první distribuce, která dokáže oslovit širokou veřejnost. Snad časem na Linux přejde více uživatelů.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog