přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie

OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie

openSUSE_logo.png

Tvůrci linuxové distribuce openSUSE lákají u verze 13.2 na několik zajímavých novinek a výchozí nasazení souborového systému Btrfs. Co dokáže tato verze uživatelům doopravdy nabídnout?


Instalace

Instalátor vypadá v zásadě podobně jako u starších verzí. Ovšem upoutá nejen barevností laděnou trochu směrem k modré barvě (akvamarín; někdejší „kyselost“ je pryč), ale hlavně podobou poněkud připomínající nové verze Microsoft Windows. Týká se to jak vzhledu ovládacích prvků, tak některých použitých fontů.

Instalátor openSUSE 13.2 Instalátor openSUSE 13.2

Jednotlivé kroky na začátku instalace jsou stejné jako dříve, změna nastává až v okamžiku dělení disku. Projeví se totiž, že výchozím souborovým systémem je – po několika odkladech – konečně Btrfs. Instalátor navrhne vytvoření poměrně rozsáhlé množiny podsvazků, což může vypadat trochu „divoce“, získá se tím ale docela velká dávka flexibility při práci s různými adresáři ve stromě.

Podsvazky Btrfs lze například snadno zálohovat/verzovat prostřednictvím snapshotů, pro jejich připojování lze používat odlišené politiky (kupř. ohledně ukládání času přístupu k souboru).

Zbývající část instalace už se ale v podstatě neliší od té podoby, kterou známe již celou řadu let (a verzí openSUSE).

Start systému, první přihlášení, prostředí systému

Start by měl být podle tvůrců distribuce rychlejší díky využití nástroje dracut, který umožňuje efektivnější využití počátečního RAMdisku (initrd). Do jaké míry se jeho působení projevuje na rychlosti startu openSUSE 13.2 je otázkou, smutným faktem však je, že tato verze oproti 13.1 startuje přibližně o polovinu déle a pomalejší je i vypínání systému (kde je dracut rovněž „v akci“). Těžko ale srovnávat, každá verze má jiné jádro, jinou verzi KDE, jiné systémové démony atd.

Změny v přihlašovací obrazovce a vzhledu plochy po prvním přihlášení jsou oproti předchozím verzím opět víceméně kosmetické. Barevnost je konzistentní s tím, co bylo vidět už v instalátoru.

Přihlašovací obrazovka Přihlašovací obrazovka

Výchozím prostředím openSUSE 13.2 je KDE, nezvolí-li se při instalaci některé jiné prostředí. Na následujícím obrázku vidíte podobu tohoto prostředí (je to verze 4.14) po prvním přihlášení.

Vzhled prostředí KDE po prvním přihlášení Vzhled prostředí KDE po prvním přihlášení

Na první pohled upoutá signalizace, že neběží NetworkManager. Tento problém byl i ve starších verzích, ale tam stačilo poprvé nastartovaný systém restartovat a bylo vše v pořádku. Tady je to ovšem něco úplně jiného – místo NetworkManageru totiž ve výchozím nastavení spravuje síťová připojení nový nástroj wicked.

Tento nástroj je však jednak poměrně syrový (například nepodporuje více WiFi rozhraní), především ale pro něj není k dispozici grafické ovládání. Na počítači s klasickými síťovými rozhraními (Ethernet) vše funguje bez problémů, na notebooku je ale vhodnější přepnout v YaSTu na NetworkManager a ovládat sítě tak, jak se to dělalo u předchozích verzí openSUSE. Funguje to spolehlivě.



Mimochodem, YaST vypadá z grafického pohledu jako jakýsi „kočkopes“. Zatímco posuvníky v hlavním centru mají plochý vzhled jako v instalátoru, ostatní prvky GUI vypadají jako dříve. A co je nejzajímavější, vyskytuje se v nich i kysele zelená barva ze starších verzí. Vypadá to, jako by se modernizace zastavila kdesi na čtvrt cesty.

Nejednotný vzhled GUI konfiguračního nástroje YaST Nejednotný vzhled GUI konfiguračního nástroje YaST

Když už jsme u toho vzhledu – v KDE jsou k dispozici tři barevná témata specifická pro openSUSE. Kromě toho výchozího (openSUSE) tu najdeme ještě dvě další: openSUSEdark a openSUSEdarkalternate. Druhé z nich je kompletně tmavé, první je „něco mezi“ – osobně se mi vůbec nelíbí a působí jako nepovedená kombinace tmavého a světlého, ale ať si každý vybere podle svých preferencí. Jako výchozí grafické téma se už dlouho používá Oxygen a nejinak je tomu i zde.

Vzhled okna pro barevné téma openSUSEdarkalternate Vzhled okna pro barevné téma openSUSEdarkalternate

Další grafická prostředí

Výběr grafického prostředí při instalaci zůstal stejný jako dříve. V přímém výběru jsou prostředí KDE a GNOME, rozbalit jdou i další prostředí k instalaci jako výchozí. Vždy se instaluje také extrémně jednoduché prostředí (či přesněji jen správce oken) IceWM.

Je škoda, že pokud se rozhodnete později prostředí změnit, nemáte na rozdíl od instalace stále žádnou opravdu jednoduchou možnost, jak to udělat. Nejsnazší cestou je využití tzv. patterns, konkrétně třeba pro GNOME instalace balíčku patterns-openSUSE-gnome pro kompletní prostředí, resp. patterns-openSUSE-gnome_basis pro jeho základ (plus případně další patterns nebo jednotlivé balíčky). Obdobně lze využít i Vzory ve Správci programů v YaSTu.

Patterns jsou balíčky obsahující závislosti na dalších balíčcích konstruované tak, aby instalované balíčky posloužily určitému účelu. Tímto účelem může být grafické prostředí nebo třeba provoz poštovního serveru.

Prostředí GNOME v distribuci openSUSE 13.2 Prostředí GNOME v distribuci openSUSE 13.2

Klidně si ale můžete nainstalovat všechna prostředí najednou a pak si před přihlášením vybrat. Není to nic nového, nicméně je zajímavé si jednotlivá prostředí vyzkoušet. Například GNOME funguje zcela bez problémů a „bezešvě“ do systému zapadne.

Prostředí Xfce Prostředí Xfce

Naopak MATE ohlásí problémy s aplikací pro hlavní menu a stále dokola se pokouší spustit správce souborů Caja. Toto prostředí se tedy ukázalo jako nepoužitelné. Mezi dobře fungující prostředí v openSUSE 13.2 patří například Xfce nebo Openbox.

Prostředí Openbox Prostředí Openbox

Obsažený software

Distribuce obsahuje linuxové jádro verze 3.16 a standardní knihovny verze 2.19. Prostředí KDE je, jak již bylo řečeno, ve verzi 4.14; GNOME má verzi 3.14, Xfce 4.10, Openbox 3.5 a LXDE 0.5.5. Jako kancelářský balík najdete standardně LibreOffice 4.3, ale můžete si doinstalovat i Calligru 2.8, případně Abiword a Gnumeric (pokud byste chtěli Apache OpenOffice, v základních repozitářích není; bude tedy třeba využít vhodný komunitní repozitář nebo stahovat a instalovat přímo).

Webový prohlížeč Mozilla Firefox Webový prohlížeč Mozilla Firefox

Z webových prohlížečů se standardně instalují Mozilla Firefox 33.0, Chromium 38 a (v rámci KDE) Konqueror. Jako poštovní klient se instaluje Mozilla Thunderbird 31, dále také KMail (resp. celý PIM balík Kontact) a Evolution 3.12.

Verze programů příslušejících k prostředí KDE (Konqueror, KMail...) jsou shodné s verzí KDE.

V oblasti multimédií je situace taková, že se dočtete různé vzájemně rozporné informace. Faktem ale je, že i oblíbené „problematické“ formáty (včetně MP3) ve standardní instalaci openSUSE 13.2 přehrajete a v našich končinách není ani třeba se jakkoli zabývat patentovou licencí.

Multimediální přehrávač Amarok Multimediální přehrávač Amarok

Plasma 5

Součástí openSUSE 13.2 je i Plasma 5, tedy základ vyvíjeného desktopového prostředí KDE 5 (od této verze je prostředí „rozvolněno“ do podoby, ve které budou nové verze Plasmy vydávány nezávisle na nových verzích aplikací prostředí).


Plasma 5 a její systémová nabídka Plasma 5 a její systémová nabídka

Bohužel si nelze nainstalovat klasické KDE 4.14 společně s touto novou verzí – buď lze mít jedno, nebo druhé. Plasma 5 naběhne, dá se zkušebně používat, nicméně pády Plasma Shellu a dalších komponent jsou naprosto běžné a ani v náznaku se toto prostředí nehodí k seriózní práci.

Shrnutí

Po minulé verzi s dlouhodobou podporou (Evergreen) je tu opět jedna „obyčejná“ a rozpracovanost z ní – podobně jako u řady takových verzí v minulosti – přímo čiší. Tvůrci se chlubí novými technologiemi, jejichž praktická využitelnost je ale do značné míry teprve hudbou budoucnosti. Také změny v konfiguračním programu YaST jsou mnohem blíže k začátku než k dokončenosti.

Verze 13.2 se zkrátka hodí pro ty, kdo rádi zkoušejí nové věci a nevadí jim, když občas něco nefunguje podle představ nebo to nevypadá zrovna nejlépe. Kdo rád používá openSUSE a vyžaduje dobrou funkčnost a stabilitu, nechť rozhodně zůstane u verze 13.1, která tu s námi ještě delší dobu bude a požadavky by měla splňovat.

Nahoru

Příspěvky

OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
petercheco 14. 11. 2014, 09:24:32
Odpovědět  Odkaz 
Používám *SUSE již od verze SUSE 8.1 Professional a musím říci, že je to nejlepší distro, které existuje... A to jsem prošel Debianem, RHELem, Ubuntem, Archem i Fedorou.
Já nevyužívám BTRFS. Od EXT 4 jsem hupnul na XFS jak pro root adresář tak i home a vyplácí se to.
Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
petercheco 14. 11. 2014, 09:31:43
Odpovědět  Odkaz 
Jo a co se systému jako takového týče, nenašel jsem věc, která by nefungovala. Dokonce se mi zdá, že 13.2 je stabilnější a lépe propracovaná jak 13.1. Dále, co se týče Evergreenu, je to pouze repozitář udržován komunitou a ne projektem openSUSE, takže říci, že verze 13.2 je "normální rozpracovanou verzí" je hloupost. openSUSE klade důraz na stabilitu každé verze openSUSE a ne jen na tu, která bude využívána projektem Evergreen. Něco takového umí pouze Ubuntu s jeho "normal" a LTS verzemi.
OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Erich Zann 14. 11. 2014, 09:36:59
Odpovědět  Odkaz 
Tady s Vámi pane Jelínku musím naprosto souhlasit. Na to jak se celá akce s názvem OpenSUSE tváří profesionálně, je výsledek v podobě verze 13.2 poplatná spíše "hobby" projektům typu Mageia, ale určitě ne jako něco, co by chtěl člověk používat jako něco stabilního. Po dvou dnech laborování jsem to jednoduše vzdal a začal se poohlížet po něčem logickém a funkčním.
Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Pavel Šimerda 16. 11. 2014, 13:39:27
Odpovědět  Odkaz 
Jak se celá akce tváří profesionálně? Pokud to správně chápu, je to více či méně komunitní distribuce jako třeba Fedora, nevidím na tom nic extra profesionálního ve smyslu RHEL/SLES/SLED a dokonce ani ve smyslu Debian stable. A měl jsem za to, že oproti divokému vývoji Fedory bývá OpenSUSE doladěnější (odhlédnu teď od Fedora.next, která své výsledky ještě neukázala).
OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Tomáš 14. 11. 2014, 11:34:33
Odpovědět  Odkaz 
Po mnoha letech používání openSUSE se po instalaci 13.2 začínám poohlížet jinde. Vydání s tolika problémy jsem ještě neviděl. Konkrétně s Nouveau se mi počítač neprobudí. Po probuzení (na více různých PC) se po připojení k síti v mnoha případech stane, že se nenastaví default route. Musel jsem ručně (v konfiguračním souboru) vyřadit VMware rozhraní z NetworkManageru, jinak byly další problémy se sítí. Po zapnutí autofs trvá boot asi o minutu déle. Při nastavení šifrovaného swapu začnou některé moduly YaSTu padat (instalaci s šifrovaným swapem z KDE live média nefunguje). Při instalaci z KDE live jsem měl problémy se zavaděčem (výchozí nastavení nefungovalo, až na několikátý pokus se mi podařilo nastavit správnou kombinaci). Taky nechápu, proč ještě stále neopravili to, že správce služeb se v YaSTu objevuje dvakrát (je takový problém vydat aktualizaci?) To jsou jen některé problémy, které se u mě po (čisté) instalaci 13.2 objevily, ale ještě v 13.1 vše fungovalo. Přitom na vydání byl celý rok (dříve bylo méně).
Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Rovano 16. 11. 2014, 10:55:57
Odpovědět  Odkaz 
Na hodně věcí, co zmiňujete, jsem někde narazil. Ale ano. Člověk stojí o to, co nejmíň něco nastavovat a spravovat a prostě to používat.
Třeba nerozumím tomu, když se ví, že třeba 10% uživatelů Nouveau s ním má problém, proč ten ovladač ve výchozím nastavení zavádí? Není lepší prostě něco korektně vidět u 100% vzorku a potom jednoduše pořešit těch 90%, aby jim jela 2D akcelerace, než nevidět nic nebo něco neshlédnutelného?
Toto ale dělaj skoro všechna distra. WTF? Narazil jsem na specializované distribuce, co to mají ošetřeno. Vypadá to, že někde se přemýšlí více, někde ménně. Či se na to rovnou sere.

Dracut vs boot:
U mě na SSD s /home na HDD jednoznačně nejrychlejší boot, co jsem z generickým nastavením kdy viděl. A to jakože fakt znatelně! Prakticky nějak ani nic nevidím, jen blikne BIOS, Grub2 a potom už se načítá KDE.
Na stejný výsledek se dostanu jen masivní optimalizací zkompilovaného jádra a celkově systému. Ale to přináší spoustu problémů kolikrát navíc, že to prostě nemá cenu.
Re: Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Tomáš 16. 11. 2014, 22:31:00
Odpovědět  Odkaz 
Tak ten problém s probouzením nakonec zřejmě není nvidií, stává se to i u ovladače od nvidie. Seděl jsem nad tím dost dlouho a nepřišel jsem na to, proč se to děje (logy se při tom "probuzení" žádné neuchovají).

Ohledně toho nastavování - já bych si to klidně nastavil, kdyby někde bylo popsáno, jak to udělat. Nejlepší by samozřejmě byla možnost si to naklikat v YaSTu (když už existuje). Třeba ohledně toho autofs - dá se najít možnost, jak to udělat ve fstabu pomocí systemd, jenže při tomto řešení zase z nějakého důvodu často zamrzala v KDE Plasma. Tak co pak, když na webu najdete dvě možnosti, ale ani jedna z nich pořádně nefunguje?

Boot je velice rychlý, s tím souhlasím (také asi nejrychlejší, co jsem viděl). Na druhou stranu, jsem zvyklý uspávat (aby mi veškerá práce zůstala otevřená), tak rychlejší start jednou za několik týdnů moc neocením.

Teď zrovna pár dní zkouším na jednom stroji Debian (Jessie), boot je pomalejší (jak jsem psal, neřeším to), chvíli mi trvalo vše nainstalovat (ale z velké části to trvalo proto, že mám připravený seznam balíků pro instalaci takový, jak jsou pojmenované v openSUSE) a instalace nebyla zdaleka tak intuitivní, ale jinak vše funguje přesně tak, jak bych čekal.
OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Daniel 18. 11. 2014, 00:22:00
Odpovědět  Odkaz 
Taky jsem z toho takový nenadšený. Postfix nejede kvůli špatným oprávněním, Wicked jako výchozí (ale jen na desktopu, na notebooku naštěstí networkmanager), pomalý start (patřím do té skupiny, kterým se zpomalil, ne zrychlil :-( ), Java 8 v defaultu, se kterou si některé programy nerozumí (má být, ale jako volitelná), nefungující NTP po nastavení v YASTu ne jako daemon, tmavý display při startu na Lenovo notebooku, na Lenovo notebooku (Intel HD4000) se mi zdá, že i občas se zasekne prostředí, ale zase na desktopu (AMD 6870) to nedělá.

Pokukuji po Kubuntu 14.04, ale když už jsem věnoval tolik času vyladění, aby to fungovalo, tak asi nakonec nebudu mít náladu na něj migrovat. Ale vědět, že s tím bude tolik problémů, tak bych do něj šel.
Lukáš Jelínek Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Lukáš Jelínek 18. 11. 2014, 00:31:09
Odpovědět  Odkaz 
Kubuntu 14.04 je dobré. Naopak nepříjemné překvapení mi připravilo Kubuntu 14.10, protože se "rozbilo" automatické připojování k WiFi po otevření víka notebooku. Musím ručně stisknout "Připojit". Taková drobnost, ale docela otravná. Zřejmě je to tohle: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager/+bug/1354924
OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
David Jakubec 23. 11. 2014, 01:36:13
Odpovědět  Odkaz 
Na mém laptopu Asus M51 funguje výborně. Nechal jsem za Vistama nenaformátované místo, takže instalátor v něm vytvořil strukturu přesně jak to tvůrci zamýšleli. Start je možná o chlup rychlejší než ve 13.1, rozhodně ne pomalý (Visty startují pomaleji i než 13.1).
Sice se mi líbí Gnome ale tady mám KDE, kde je hezčí panel než býval a má zkrátka zatím více funkcí než Gnome ale Gnome-app jako mapy tu fungujou dobře.
Světle zelená u průběhových lišt značí spuštění pod adminem, tedy muselo by se změnit schéma pod rootem, mě to vyhovuje.
Distribuce kterým chybí něco jako Yast (Ubuntu, Fedora ...) jsou velice ochuzené.
Jsem zatím velmi spokojený, kdybych věděl komu přispět tak aby to šlo do správných rukou, klidně bych obětoval 500-1000Kč.
Jan Papež Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
honyczek 4. 12. 2014, 13:16:13
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

je skvělé slyšet, že je někdo s openSUSE spokojený.

Ohledně možností přispět Projektu openSUSE je na výběr:
* nákup v shopu (http://shop.opensuse.org/)
* příspěvek na openSUSE konferenci formou nákupu lístku (https://events.opensuse.org/conference/osc15#tickets)
* sponzoring formou nákupu hardwaru, technologií

Jan Papež (honyczek)
Re: Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
David Jakubec 6. 12. 2014, 04:20:55
Odpovědět  Odkaz 
Tak přece jen mě tu něco pozlobilo, NetworkManager (KDEplasma, GNOME), který se po chvilce vypnul, a než jsem zjistil, že to dělá funkce úspory energie, musel jsem spouštět
sudo systemctl restart NetworkManager.service
po každém odpojení od usb modemu (3g), vypnul se celý nm. Nestačilo to nahodit ani v yastu ve správci služeb!
Ještě mě vadí, že mi gpu dost zatápí a neustále slyším silné hučení z laptopu. Je to s největší pravděpodobností chyba ovladače radeon. CPU to nedělá, dokonce jsem změnil frekvenci z 2.4GHz na 800GHz přes cpupower (ondemand). S tímto problemem žiju snad v každé distribuci, od dob kdy nemohu použít fglrx-legacy. Při přepnutí do Vist ten hukot ustane.

* nákup v shopu (http://shop.opensuse.org/)
jo to jsem už viděl, moc hezké věci, na rozdíl od toho co nabízí třeba root.cz, linuxsoft.cz apod. cz. Problém je, že někdy mi stačí L a jindy XL dle toho kdo to vyrobí.
* sponzoring formou nákupu hardwaru, technologií
Jak je to myšleno?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Lukáš Jelínek 6. 12. 2014, 14:08:26
Odpovědět  Odkaz 
Ten sponzoring formou nákupu HW jsem pochopil tak, že by projekt potřeboval HW na testování, aby se dala zkoušet širší škála různého "železa" - zrovna třeba různých grafických karet, síťových zařízení atd.
Re: Re: Re: Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
David Jakubec 7. 12. 2014, 02:04:33
Odpovědět  Odkaz 
Projekt o jednom člověku (vývojáři), protože pokud by jich bylo více nevím, jestli by to projektu bylo co platné, když by ostatní zkoušet nemohli, když Open Source projekt není sídlo kde se vývojáři schází ale jen spolu komunikují po síti.
Reálné by bylo poslat vývojáři Anti Palosarimu který dělá ovladače do multimediální části jádra ovladače, jednu tv kartu kterou si chci koupit (PCTV triplestick 292e) a poslat mu ji (cca 2000kč), nebo mu poslat PayPalem peníze ale když budu chtít koupit třeba tiskárnu za 6tis, už je to pro mě nereálný ani když bych mu měl poslat "jen ty peníze".
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Lukáš Jelínek 7. 12. 2014, 02:37:50
Odpovědět  Odkaz 
Asi nejlepší bude, se nejdřív zeptat lidí z toho projektu, co nejvíc potřebují a jak jim nejlépe pomoci. Jinak k tomu zkoušení - každý trochu větší projekt má QA, tedy lidi, kteří mají na starosti kvalitu a tedy mj. finální testování. Takže HW nemusí využívat jen konkrétní vývojář (protože u distribucí se až tolik nedělá klasický vývoj, pokud nejde o SW určený přímo pro konkrétní distro, jako je zde třeba YaST), ale i někdo, kdo testuje a nalezené chyby hlásí správcům konkrétních balíčků, případně přímo do upstreamu.
OpenSUSE 13.2: verze pro zájemce o nové technologie
Koviš 27. 01. 2015, 13:01:24
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem s 13.2. velmi spokojen, stabilita mi přijde dobrá, notebook se mi (na rozdíl od 12.3, 13.1) spolehlivě uspává - a taky s NVIDIA ovladači.

Dramaticky se zlepšila výdrž notebooku na baterky (lepší power saving).
Networking provozuju klasický ifup-ifdown mezi wifi doma a ethernetem v práci. Všechno v pohodě.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog