přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Osem vývojárskych rozšírení pre Google Chrome/Chromium

Osem vývojárskych rozšírení pre Google Chrome/Chromium

chrome_new.png

V tomto článku predstavíme osem rozšírení pre prehliadač Google Chrome respektíve Chromium, ktoré vám pomôžu s vývojom webových stránok, aplikácií a ich dizajnu.


Lorem Ipsum Generator

Pri vytváraní webu je často potrebné vyplniť webstránku nejakým textom. Slúži nato rozšírenie Lorem Ipsum Generator, ktoré vygeneruje latinský text. Rozšírenie umožňuje definovať počet slov v odseku a počet odsekov, ktoré sa majú vygenerovať. Používa minimalistické prevedenie.

Rozšírenie Lorem Ipsum Generator Rozšírenie Lorem Ipsum Generator

Seo for Chrome

Nástroj SEO for Chrome pomáha veľmi rýchlo zistiť, či stránka je indexovaná a ako dobre indexovaná. Ponúka jednoduchý prístup k optimalizácii pre vyhľadávacie nástroje, backlink kontrolu, analýzu kľúčových slov, kontroly PageRanku a mnoho ďalšieho. Vďaka rozšíreniu SEO for Chrome sú úlohy ohľadom SEO jednoduchšie.

SEO for Chrome SEO for Chrome

Chrome Sniffer

Chrome Sniffer je skvelý nástroj na rýchle zistenie, aké technológie používa internetová stránka. Stačí kliknúť na ikonu na pravej strane adresného riadka, ktorá vám nielen povie, ktorý redakčný systém stránka používa, ale prezradí aj ďalšie technológie a knižnice JavaScriptu, ktoré boli na stránke použité. V súčasnosti toto rozšírenie detekuje viac ako sto obľúbených CMS a javascriptových knižníc.

Chrome Sniffer Chrome Sniffer

WhatFont

Najjednoduchší spôsob, ako môže webdizajnér identifikovať písma na webovej stránke, je rozšírenie WhatFont. Ukázaním na hocijaký text sa hneď dozviete, o aký font ide.

Fonty používané na stránke Fonty používané na stránke

User-Agent Selector

Jediným stlačením tlačidla umožňuje toto rozšírenie prepínanie hlavičiek User-Agent HTTP protokolu tak, že napodobníte rôzne prehliadače. Môžete si k existujúcim pridávať, upraviť, importovať alebo exportovať vlastné. Je to veľmi cenný nástroj pre mobilných vývojárov. V starších verziách Chromu nefunguje, je potrebná aspoň verzia 17.

Možnosti rozšírenia User-Agent Selector Možnosti rozšírenia User-Agent Selector

Firebug Lite

Výkonný nástroj pre vývojárov určený na ladenie internetových stránok. Môžete zobraziť, upraviť a ladiť CSS, HTML a JavaScript kódy zobrazenej stránky. Firebug môžete otvoriť v samostatnom okne alebo v paneli v dolnej časti prehliadača. Umožňuje upravovať HTML a CSS „naživo“ a zmeny sa tak okamžite prejavia na stránke. To, ktorá časť kódu patrí ktorej časti stránky, je pri prechádzaní zvýraznené modrou farbou.

Ďalšia časť Firebuga slúži na monitorovanie aktivity siete. Je to dobré, ak sa vám stránky načítavajú veľmi dlho - hneď dostanete odpoveď na otázku, čo tam tak dlho trvá.

Možnosti rozšírenia User-Agent Selector Možnosti rozšírenia User-Agent Selector

Pendule

Podobne ako Firebug je Pendule veľmi mocný nastroj na prácu so štýlmi CSS.

Niektoré vlastnosti tohto rozšírenia v skratke:

  • zobraziť CSS,

  • zakázať všetky štýly, inline štýly, použité farby,

  • zobraziť skryté prvky,

  • skryť všetky obrázky,

  • zobraziť alternatívny text, rozmery a cesty,

  • zobraziť JavaScript,

  • zobraziť pravítko,

  • kontrola validity HTML, CSS,

  • zobraziť farby, ktoré sú použité na stránke,

  • a mnoho ďalšieho.

Rôzne možnosti rozšírenia Pendule Rôzne možnosti rozšírenia Pendule

Farby použité na webovej stránke Farby použité na webovej stránke

ColorZilla

S ColorZillou zistite použité farby ľubovoľnej časti stránky – slúži nato kvapátko, túto farbu môžete prispôsobiť a vložiť do iného programu. Rozšírenie dokáže oveľa viac, napríklad analýzu všetkých farieb na stránke alebo ukladanie histórie už zistených farieb.

ColorZilla ColorZilla

Nahoru

Příspěvky

Osem vývojárskych rozšírení pre Google Chrome/Chromium
Luk 12. 06. 2012, 14:41:14
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tipy. Že by nastal už čas přejít na chrome... ;-)
Re: Osem vývojárskych rozšírení pre Google Chrome/Chromium
Pavel Šefránek 19. 06. 2012, 14:01:11
Odpovědět  Odkaz 
Chrome je sice rychlý a dobrý prohlížeč, ale štve mě jeho provázanost s Google účtem (ukládá si ke googlu všechna hesla, historii, záložky...). Donedávna byla synchronizace nepovinná, teď je sice taky, ale Chrome hned po instalaci ukáže přihlašovací okno (které lze sice přeskočit, ale vidím zde jasnou tendenci do budoucna: prohlížeč jedině po přihlášení k účtu Google).

A já velké bratry nemám rád. Firefox je z tohoto důvodu mnohem přijatelnější. Google má tendenci shromažďovat co nejvíc dat o každé osobě z co nejvíce služeb :-(
Osem vývojárskych rozšírení pre Google Chrome/Chromium
firebug 19. 06. 2012, 13:38:13
Odpovědět  Odkaz 
Firebug Lite ma zly obrazok

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz