přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů

ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů

owncloud.png

Nový ownCloud 8, populární software pro tvorbu vlastního vzdáleného úložiště, je na světě. Osmička se primárně soustředí na rychlejší a snazší synchronizaci a sdílení souborů. Značných změn doznal i systém vyhledávání dat.


Nástroj ownCloud umožňuje na vlastním serveru vytvořit vzdálené úložiště. Funkcí připomíná některé cloudové služby pro synchronizaci souborů, jako jsou například Dropbox, Ubuntu One a Google Drive. Na rozdíl od zmíněných služeb je však ownCloud open-source. Mezi další velkou výhodu patří téměř neomezená kapacita úložiště, respektive její omezení je dáno diskovou kapacitou serveru.

ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů ownCloud 8

Předchozí sedmá verze přinesla možnost sdílení dat mezi několika servery – sdílení obsahu adresářů mezi několika instalacemi ownCloudu. Bylo však potřeba vždy protistraně zaslat odkaz na daný soubor. To již není nutné a lze specifikovat příjemce přímo v dialogu pro sdílení. Uživatel v jiném cloudu pak dostane upozornění, že mu byl nasdílen soubor a může se rozhodnout, zda ho přijme.

Vyhledávání doznalo vylepšení hned na několika místech. První se snaží řešit problém efektivního prohledávání velkého počtu souborů (řádově statisíce, miliony...). Pro rychlejší vyhledávání souborů a adresářů v takto velkém balíku dat mohou nyní uživatelé označit vybrané soubory a adresáře jako oblíbené. Ty jsou pak během vyhledávání přednostně zpracovávány.

Druhou podstatnou změnou ve vyhledávání je změna pořadí prohledávaných adresářů. Pokud nyní zadáme vyhledat nějaký soubor, bude přednostně prohledán aktuální adresář a až pak ostatní.

Neustálým vývojem a přidáváním nových funkcí roste i poněkud složitost jeho správy. V tom by mělo pomoci přepracované administrátorské rozhraní ownCloudu, konkrétně správa aplikací a mnoho dalších komponent.

Vybrané novinky můžete zhlédnout na videu níže, nebo si je odzkoušet v demu.

Nechtěně uvolněná minor verze

Pár dní po vydání 8.0.0 byla vydána minor verze ownCloudu 8.0.1, na kterou někteří uživatelé ihned přešli. Bohužel však k jejímu uvolnění došlo nedopatřením a neopravuje problémy, které by měla. Vývojáři proto nabádají uživatele, aby přešli na verzi 8.0.2. Ta již opravuje to, co měla předchozí verze (8.0.1).

Pokud se rozhodnete přejít na osmičku, budete muset mimo jiné aktualizovat PHP na verzi 5.4, starší PHP 5.3, na které běžela sedmička, již není podporována. V případě, že držíte v některé starší verzi ownCloudu tisíce uživatelů s velkým množstvím dat, může se vám migrace časově protáhnout. Doba potřebná na zpracování jednoho uživatele se totiž pohybuje ~4 sekund při přechodu z ownCloudu 6 na 8.



Desktopový klient 1.8.0

Kromě serverové aplikace vyšel 17. března i nový desktopový klient ve verzi 1.8.0 od ownCloud komunity. Ten přináší integraci do správců souborů v podporovaných operačních systémech. Přibyla také možnost vytvořit veřejný odkaz z kontextové nabídky souboru. Tento odkaz pak stačí přeposlat jiným uživatelům, aby tak získali přístup k souboru prostřednictvím ownCloudu. Dříve to bylo možné pouze z webového rozhraní (viz informace výše).

Klient ve verzi 1.8.0 Klient ve verzi 1.8.0

Nový klient si také lépe poradí s uzamykáním souborů na systému Windows. Zde v případě otevřených souborů jinou aplikací a běžící synchronizaci, docházelo ke vzniku konfliktů. To by mělo být nyní do značné míry eliminováno.

Výkonnostní stránka taktéž doznala zlepšení. S nejnovější verzí ownCloud serveru a klienta je používáno více paralelních požadavků a to pro všechny typy operací. V závislosti na synchronizované struktuře dat to pak může znamenat velký výkonnostní rozdíl.

Kompletní přehled změn je dostupný v changelogu.

Shrnutí

Osmička se soustředí na jeden z největších problémů ownCloudu a to pomalou práci s daty, na kterou narazí uživatelé, pokud jich bude velké množství. Snaží se to řešit jak na straně klienta, za pomoci více paralelních požadavků, tak na straně serveru s novým přístupem k vyhledávání dat.

Nahoru

Příspěvky

ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů
Jamicon 2. 04. 2015, 20:16:44
Odpovědět  Odkaz 
Bohužiaľ je i ownCloud8 dosť pomalý, hlavne jeho webové rozhranie. Pritom mi beží na celkom slušnom železe, kde aj nenažrané weby v WP lietajú ako blázon.
Na serveri je FreeBDS-10.1, i3-3220T+16GB RAM, disky mirror 2x3TB WD-RED + 60GB SSD ako L2ARC pre ZFS, a všetko ide cez nginx + php-fpm55.
Re: ownCloud 8: rychlejší vyhledávání dat a snazší sdílení souborů
pavkamlc 3. 04. 2015, 06:55:24
Odpovědět  Odkaz 
Přešel jsem na seafile a jsem spokojenější...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz