přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Poštové klienty pre Linux: KMail

Poštové klienty pre Linux: KMail

Kmail100.png

KMail je poštový klient, ktorý sa pýši ľahkým ovládaním a všestrannosťou. Je súčasťou desktopového linuxového prostredia KDE/Plasma.


Avšak, spočiatku môže byť KMail nepriehľadný bohatými položkami a neznalého používateľa môže zo začiatku zmiasť. Poďme si urobiť taký súhrn kladov a záporov toho zaujímavého poštového klienta:

Klady:

  • ponúka efektívne a flexibilné filtre a virtuálne zložky pre správu e-mailu,
  • má pokročilú správu zabezpečenia, šifrovania e-mailov a to pomocou OpenPGPS/MIME,
  • možnosť nastavenie často písaných textov do konfigurovateľnej šablóny správ.

Zápory:

  • bohatá ponuka možnosti a položiek menu môže byť spočiatku mätúca,
  • žiadne vnútorne spamove filtre,
  • žiadna tesná integrácia s externými nástrojmi a aplikáciami (okrem KDE aplikácii, tam je naviazanosť dobrá),
  • vysoké systémové nároky backendu Akonadi.

Poznámka šéfredaktora: Šifrování a podepisování zpráv v programu KMail se bude věnovat nejbližší díl seriálu o PGP/GPG.



Vlastnosti KMailu

Podporuje prístup k emailom cez IMAP(s), sťahovanie emailov zo servera pomocou POP3(s) a odosielanie emailov cez protokol SMTP. KMail ukladá poštu vo formáte mbox alebo maildir.

Filtrovať spam je možné buď cez server alebo KMail podporuje antispamové filtre ako sú procmail, SpamAssassin či bogofilter. Má rýchle vyhľadávanie slov alebo viet pomocou regulárnych výrazov.

Nastavenie antispamu Nastavenie antispamu

KMail podporuje zobrazenie emailu vo formáte HTML. Takto sa dá vizuálne upravíť email, zvýrazniť odstavce nejakou farbou apod. Nevyžiadaná pošta môže byť vrátená späť k odosielateľovi (simulácia mŕtvej emailovej schránky).

Automatická archivácia celej zložky s emailami do komprimačného archívneho súboru je samozrejmosťou. Podporuje OpenPGP, bezpečné pripojenie pomocou TLS alebo SSL a podpora pre externý plugin S/MIME.

Bezproblémovo načíta zložky z iných poštových klientov. KMail je vstavaný pre operačný systém Linux a vyžaduje prostredie KDE. Taktiež podporuje antivírusové programy ako ClamAv (i linuxový clamd).

Nastavenie antivírusu Nastavenie antivírusu

Filtre

KMail prichádza s veľkými výkonnými filtrami ako napr. možnosť filtrovania na serveri pomocou IMAP (Sieve). S OpenPGP je možné jednoducho a rýchlo šifrovať dôležité emaily. Pomocou virtualných zložiek je zasa možné jednoducho emaily zoraďovať podľa rôznych kritérií.

Správa filtrov Správa filtrov

Editor správ

Editor správ podporuje HTML formátovanie a taktiež vie upraviť text. Pomocou konfigurácii šablón je možné zautomatizovať svoju činnosť a urýchliť prácu vtedy, keď potrebujete. Stačí zadať klávesovú skratku, ktorú nastávíte v konfigurácii šablón a vyvoláte tým nejaké slovo alebo frázu.

Editor správy (všimnite si kontroly pravopisu) Editor správy (všimnite si kontroly pravopisu)

Pre náročných používateľov je tu možnosť integrácie s externým editorom ako je Vim alebo Emacs (open-source textové editory). KMail si dobré rozumie s aplikáciou Kontact. Je to správca osobných informácii a groupware súpravy aplikácii pre KDE.

Program Kontact

Kontact obsahuje adresár KaddressBook, kalendár korganizer, plánovač úloh korganizer, denník na každodenné zapisovanie i s podporou exportu dát, písanie poznámok pomocou Knotes, prehľad zaujímavých stránok pomocou RSS čitačky Akregator, možnosť založenia diskusných skupín pomocou aplikácie Knode, s pripojeným na internet každodenné počasie pomocou Kweather a samozrejme súhrnná stránka zobrazujúca neprečítané e-maily, aktuálne schôdzky a mnoho ďalšieho.

Aplikácia Kontact Aplikácia Kontact

Práve aplikácia Kontact robí z poštového klienta Kmail používateľsky atraktívnym. Nevýhodou môže byť, že pri inštalácii Kontact sa nainštalujú ďalších 13 aplikácii, ktoré sú zväčša nepotrebné.

Verdikt

Poštový klient Kmail predstavuje kombináciu výkonných funkcii s jednoduchým použitím. Spočiatku môže miasť bohatá ponuka funkcii ale po dlhšom čase si ho zamilujete. Prekážkou môžu byť väčšie systémové nároky a slabší hardver sa môže zapotiť.

Nahoru

Příspěvky

Poštové klienty pre Linux: KMail
fela 15. 01. 2016, 14:59:58
Odpovědět  Odkaz 
"...a slabší hardver sa môže zapotiť."

Toto je niečo, čo nedokážem pochopiť. Ako môže niečo tak nicotného ako mailový klient vôbec zadýchať súčasné supersilné procesory...?
Čo je tak hardvérovo náročné?
Ja som používal KMail pred 10-timi rokmi, od neho som sa vrátil k Alpine, ktorý používam dodnes. Napriek tomu, na vtedajšom laptope KMail išiel svižne (bolo to KDE 3.0, tuším).
Dnes by to malo ísť niekoľkonásobne rýchlejšie.... ale nie, ono to dá zabrať súčasnému hardvéru...
Niekde sa dačo robí nesprávne.
Petr Valach Re: Poštové klienty pre Linux: KMail
Petr Valach 16. 01. 2016, 04:57:22
Odpovědět  Odkaz 
KMail běží svižně, ale zkušenosti čtenářů hovoří o tom, že pokud je v něm větší počet mailů, zpomalí se.

KMail jsem používal jen na testování, tak nevím.

Jinak mě překvapuje nízké hodnocení článku kolegy ze tří společných redakcí :(
Poštové klienty pre Linux: KMail
Martina 15. 01. 2016, 18:27:00
Odpovědět  Odkaz 
Naco Kmail, když je tady Thunderbird, který je multiplatformní (nojo, pořád trošku lpín na tom multiplatformním, přitom používám čistě linux již nejméně přes 5 let) a zvládne spoustu věcí. Mám ráda jednoduché věci a tím je Thunderbird, který je zároveň, když někdo chce i pro profíky.
Marťa
Poštové klienty pre Linux: KMail
Mirek 19. 01. 2016, 19:54:42
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak, nač používat Kmail když je Thunderbird který je zdarma. běží multiplatformě a existuje na něj mraky doplňků. Jo a větší množství mailu zvládne také. Utáhl mi i pře 30 tisíc mailů.
Petr Valach Re: Poštové klienty pre Linux: KMail
Petr Valach 19. 01. 2016, 22:24:02
Odpovědět  Odkaz 
Je to otázka volby, a kdybych neměl Tundrptáka, tak by mi KMail nevadil. Líbí se mi jeho propojení s Kontactem, hlavně s kalendářem. Celkem dobře se používá. Možná lépe než Evolution (?).
A já se obávám, že mizerné hodnocení Edova článku, na kterém si jistě dal záležet, není pro kvalitu článku, ale kvůli tomu, že "KMail" :((((((
To je ale nespravedlivé a nesouhlasím s tím.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz