přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, QCad – Linuxový CAD

QCad – Linuxový CAD

qcad.jpg

QCad je open-source CAD program určený pro 2D kreslení. Jedním z hlavních důvodů, proč byste mohli chtít používat QCad, je jeho jednoduchost, uživatelsky příjemné pracovní prostředí a mnoho nástrojů. Jak opravdu funguje a jestli je práce s tímto kreslicím programem tak jednoduchá, jak tvrdí vývojáři, tak na to se podíváme v následujícím článku.


Instalace programu je skutečně snadná a jak jsem již psal, můžete použít k instalaci repozitáře vaší oblíbené distribuce. V případě, že tam QCad není nebo chcete instalovat na jiný operační systém, můžete si stáhnout potřebný soubor z webu výrobce, přesně řečeno, jeho české součásti. Samotnou instalaci zde popisovat nebudu - podíváme se rovnou na spuštění programu. Ten spustíte buď pomocí vytvořeného spouštěče, nebo zadáním příkazu v terminálu. Po prvním spuštění se nejprve otevře okno s nastavením celého programu, kde si zvolíte jazyk programu a rozměrové jednotky, potvrdíte a spustíte tak samotný program.

Spuštění programu po prvním nastavení Spuštění programu po prvním nastavení

Po spuštění se otevře hlavní okno programu, které je členěno na další části, jako je nabídka a panel nástrojů, seznam hladin a bloků, stavový a příkazový řádek a panel možností.

Poznámka redakce: Škoda, že program stále používá Qt ve verzi 3.

Nabídka a panel nástrojů

Mnoho funkcí QCadu je dostupných z jeho nabídky. Pro funkce související s kreslením může být jednoduší při použití levého panelu. Tento panel nástrojů vždy ukazuje nástroje, které má smysl v danou chvíli použít. Pokud chcete například určit počáteční bod úsečky, zobrazí se úchopné funkce, které vám umožní zadat počáteční bod do existujícího koncového bodu, do bodu mřížky, nebo umožňují použít jiný úchopný mód.

Seznam hladin a bloků

Napravo od hlavního okna se nachází seznamy hladin a bloků. Zobrazují hladiny a bloky obsažené v aktivním výkresu. Pomocí nabídky: Zobrazit | Podokna | Seznam hladin a Zobrazit | Podokna | Seznam bloků můžete seznamy hladin a bloků zapínat a vypínat.

Stavový řádek

Stavový řádek v dolní části okna zobrazuje různé informace o aktuálním stavu programu. V jeho levé části se průběžně zobrazují souřadnice kurzoru – absolutní i relativní – a to jak v kartézském souřadném systému, tak i v polárním. Prostřední oblast stavového řádku vás informuje o aktuální funkci levého a pravého tlačítka myši. A v pravé části stavového řádku se zobrazuje počet právě vybraných entit.
Stavový řádek může být pomocí nabídky Zobrazit | Stavový řádek zapnut nebo vypnut.

Příkazový řádek

Přímo nad stavovým řádkem se nachází příkazový řádek. Používá se ke vkládání příkazů a zobrazování varovných a chybových hlášení.
Příkazový řádek můžete opět pomocí nabídky zapnout nebo vypnout.

Jednotlivé pracovní části programu jsou přehledné a libovolně zapínatelné Jednotlivé pracovní části programu jsou přehledné a libovolně zapínatelné

Pracovní režimy

QCad pracuje ve dvou režimech. Příkazový režim akceptuje příkazy z příkazové řádky. V normálním režimu jsou veškeré vstupy z klávesnice směřovány do rozhraní programu.

Příkazový režim

Příkazový režim je indikován modrým promptem vlevo u příkazového řádku a v něm blikajícím kurzorem. V tomto režimu jsou všechny tisknutelné znaky z klávesnice vkládány do příkazového řádku. Tento režim je vhodné používat pro zadávání příkazů nebo souřadnic. Můžete například zapsat „úsečka“ pro spuštění nástroje pro tvorbu úseček nebo „az“ pro aktivaci nástroje automatické změny měřítka.

Normální režim

V tomto režimu se QCad chová jako každý jiný program. Veškeré vstupy z klávesnice jsou programem interpretovány jako klávesové zkratky, a to pouze v případě, že jsou specifikovány, jinak nemají žádný efekt.

Kreslení

Pojďme se teď společně podívat na některé možnosti, jak v programu vytvářet výkresy. Základní prvkem každého výkresu je bod. Ten můžeme zakreslit pomocí volby v nabídce Kreslit | Bod | Body nebo stisknutím příslušného tlačítka na panelu nástrojů. Stejným způsobem lze volit všechny další entity, a proto se k možnostem voleb již dále vracet nebudu a popíšeme si jednotlivé prvky.

V režimu úsečka můžeme kreslit několik úseček za sebou, úsečky pod úhlem, úsečky navzájem kolmé, úsečky vodorovné nebo svislé, obdélníky, osy úhlů nebo například tečny kružnic nebo oblouků, mnohoúhelníky nebo čáry od ruky. Další často používanou volbou při kreslení bude kreslení oblouků. Oblouky můžete zadávat středem, poloměrem, úhlem nebo body. Můžete kreslit oblouky souosé, čímž máte možnost tvořit rovnoběžky k již existujícím úsečkám, nebo soustředné oblouky a kružnice. Obdobným způsobem tvoříte i kružnice. Tu můžete zadat středem a bodem, středem a poloměrem nebo jednotlivými body.

Vložení textu do výkresu je samozřejmostí a nikoho nepřekvapí, že si můžete vybrat libovolný font, zarovnání textu, úhel nebo zadávání speciálních znaků do textu.

Možnosti kótování Možnosti kótování

Při popisu základních entit nesmím zapomenout ani na Kóty a kótovací čáry. Jejich tvorba je stejně jednoduchá jako všechny ostatní výše popsané prvky. Stačí pouze kliknout na příslušné tlačítko a pak myší nebo pomocí příkazového řádku zadat začátek a konec místa potřebného k okótování. Program poté provede zakreslení a automatické úpravy tvaru a velikosti kóty, včetně vypsání rozměru.

Ukládání a tisk

Své práce si můžete uložit pro další zpracování, a to ve formátu DXF (stáhňete si ukázky použité v článku). Jedná se o formát, který byl původně vyvinut firmou Autodesk pro program AutoCAD. Dnes je tento formát použitelný pro většinu programů určených pro CAD kreslení, a tak nebudete mít problém s prezentováním své práce i pod jinými CAD programy.

Formát DXF bude možné načíst i v jiných CAD programech Formát DXF bude možné načíst i v jiných CAD programech

Před samotným tiskem výkresu mohu doporučit spuštění náhledu před tiskem. V něm si můžete nastavit jak měřítko, tak i pozici výkresu na papíru.

Otevře náhled na aktuální výkres před tiskem. Ukáže vám, jak bude výkres vypadat po vytištění. V panelu možností nastavte v roletové nabídce měřítko pro vytištění. Tlačítko uprostřed přepíná černobílý mód. Pokud je aktivováno, všechny čáry na výkresu budou místo odstínů šedi nebo barev pouze černé. Pro vycentrování výkresu na stránku použijte pravé tlačítko. Pokud si přejete jinou pozici výkresu na papíru, můžete ji nastavit ručně jednoduchým uchopením papíru levým tlačítkem myši a potažením papíru kamkoliv si přejete.

Koncové nastavení vzhledu před tiskem Koncové nastavení vzhledu před tiskem

Samotným závěrem tohoto článku nemůžu konstatovat nic jiného než to, že se jedná opravdu o velmi solidní a spolehlivý program, který je určen pro tvorbu 2D výkresů. Jeho ovládání je jednoduché a intuitivní. Pokud jste již někdy měli možnost s CAD programy pracovat, tak vám zcela určitě nebude působit žádné problémy orientovat se i v tomto programu. Integrovaná čeština a dobře zpracovaný a přehledný manuál ve formátu HTML, vám budou určitě dobrými pomocníky a jedním z důvodů, proč zvolit právě QCad. Můžeme asi těžko čekat, že tento program nahradí stávající CAD programy ve firmách, ale na domácích počítačích si určitě své místo našel a najde.

Další zajímavosti ze světa systémů CAD najdete na CAD.cz.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Adam Radiměřský QCad – Linuxový CAD
Adam Radiměřský 11. 05. 2011, 08:00:12
Odpovědět  Odkaz 
Článek výborný, nikoli už tak QCad. Ovládání oproti klasickému AutoCADu strašné, zdlouhavé, neintuitivní, v textu nelze použít diakritiku, vývoj spíš stojí, než aby se v projektu něco dělo, i když letos by měla vyjít snad verze 3. Kreslit v QCadu je pro mě utrpení. Kdo chce na doma spolehlivý intuitivní CAD vypadající a ovládající se úplně stejně jako profláknutý AutoCAD, tomu doporučím DraftSight. Ano, je zdarma pouze pro nekomerční používání. Na stránkách http://www.3ds.com/products/draftsight/ lze stáhnou jak RPM tak DEB balíčky.
Re:QCad – Linuxový CAD
PepaZdepa 11. 05. 2011, 21:04:40
Odpovědět  Odkaz 
DraftSight je pomalejší než příslušná verze Acadu. To nic nemění na tom, že je to vynikající pomůcka. Myslím, že licence není uzavřena pro firemní použití. Je uzavřena na standalone verzi.
Adam Radiměřský Re:Re:QCad – Linuxový CAD
Adam Radiměřský 12. 05. 2011, 19:48:36
Odpovědět  Odkaz 
Nic pomalého na něm nevidím. Funguje mi vše okamžitě včetně zoomování. Rozdíl proti AutoCADu absolutně žádný.
Re:Re:QCad – Linuxový CAD
PepaZdepa 12. 05. 2011, 20:29:29
Odpovědět  Odkaz 
Njn, mám 10.04 LTS na AMD 3100 a 756MB. Na něm je DS pomalý. Věřím, že na moderních strojích je rychlý.
Mám srovnání s řadou počítačů v práci od roku 2000 s AutoCadem, odezva byla okamžitá.DS je na úrovni AutoCadu cca 2000 až 2004. A ten na strojích podobné konfigurace běhal mnohem rychleji.
Ale může jít čistě o subjektivní pocit. Považujete-li příspěvek za matoucí, klidně ho smažte.
Re:QCad – Linuxový CAD
Vladimír Vojta 12. 05. 2011, 20:20:51
Odpovědět  Odkaz 
Že je ovládání QCadu jiné, než ovládání AutoCADu s tím se dá souhlasit, ale že by bylo strašné a zdlouhavé, s tím nemohu souhlasit.
QCad – Linuxový CAD
Vladimir 11. 05. 2011, 08:09:21
Odpovědět  Odkaz 
A co http://www.varicad.cz ?
Adam Radiměřský QCad – Linuxový CAD
Adam Radiměřský 11. 05. 2011, 08:22:39
Odpovědět  Odkaz 
VariCAD znám (je dokonce od nás z Liberce), ovšem to je čistě komerční záležitost (cca 50 tis./licence), nicméně velmi podařená. Jde převážně o 3D modelář. Dřív snad ještě dělávali "studentskou" verzi za tisícovku, ale nevím, zdali to ještě platí.
QCad – Linuxový CAD
jano 11. 05. 2011, 09:04:47
Odpovědět  Odkaz 
Ešte by dom doplnil Bricscad je tiež po linuksom a v češtine.
Re:QCad – Linuxový CAD
VK 13. 05. 2011, 00:20:27
Odpovědět  Odkaz 
Bricscad je pravděpodobně dobrý ve Windows (údajně vysoká kompatibilita s AutoCadem) ale zkoušel jsem na Mandrivě 2010.2 a nepodařilo se mi rozchodit správné překreslování, aby se to dalo používat. Pravda, nedal jsem tomu moc času a balíček nebyl vytvořený pro Mandrivu, ale stejně.. Na druhou stranu v Linuxu je to stále jen vývojová verze, tak snad se to zlepší.
QCad – Linuxový CAD
tomyp 11. 05. 2011, 20:41:06
Odpovědět  Odkaz 
Čeština tam vložit jde, ale je to porod. Ovšem na nakreslení něčeho jednoduchého ve 2D to je v pohodě. Pokud jsem se díval na stránky, tak volně přístupná je nějaká osekaná verze. Nevím co navíc umí ta placená verze.
QCad – Linuxový CAD
Dušan 12. 05. 2011, 14:47:58
Odpovědět  Odkaz 
Pekné,
ale vyšla portovaná verzia na QT4. Volá sa librecad. Dokonca pridali podporu pre DWG pomocou knižnice libredwg. (ale boh vie ktorú verziu možno tak R14). A netreba zabúdať na free-cad (cad, cam, cae aplikácia)

http://www.librecad.org/
http://www.gnu.org/software/libredwg/
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/free-cad/index.php?title=Main_Page
Adam Radiměřský Re:QCad – Linuxový CAD
Adam Radiměřský 12. 05. 2011, 19:49:27
Odpovědět  Odkaz 
DraftSight podporuje DWG 2010, čili nejnovější formát :-)
Re:Re:QCad – Linuxový CAD
Vladimír Vojta 12. 05. 2011, 20:17:20
Odpovědět  Odkaz 
A otázka neznalce, je formát DWG 2010 otevřený?
Adam Radiměřský Re:Re:Re:QCad – Linuxový CAD
Adam Radiměřský 13. 05. 2011, 07:57:26
Odpovědět  Odkaz 
Ne, jen DXF. Jinak: http://cs.wikipedia.org/wiki/DXF
Martin Vancl QCad – Linuxový CAD
tuxmartin 15. 05. 2011, 15:56:07
Odpovědět  Odkaz 
QCad je nepouzitelna hracka.
Kupte si radeji AlibreDesign. Je to 3D modelar a nejlevnejsi verze stoji necelych 6000Kc vcetne DPH. (Ale asi nepujde pod linuxem).
http://www.alibre.cz/
Re:QCad – Linuxový CAD
tajgr 18. 05. 2011, 20:59:13
Odpovědět  Odkaz 
Musím se trochu QCADu zastat, je stavěn na jednoduší práci a tu umí velmi dobře. Zrovna u toho AlibreDesign to platí úplně stejně, akorát bych vyhodil to slovo velmi :-).
Václav Hejda QCad – Linuxový CAD
Venca Hejda 18. 05. 2011, 23:26:33
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji všem čtenářům za ohlasy.Vidím, že CAD pod Linuxem je téma, které Vás zajímá.Po domluvě s redakcí proto pro Vás připravuji další článek ze sekce CAD a tentokrát to bude DraftSight.
:o)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz