přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, QLandkarte GT: plánujte a zaznamenávejte své výlety

QLandkarte GT: plánujte a zaznamenávejte své výlety

QLandkarte_GT-cyklo_1.png

Papírové mapy jsou na ústupu a nastupují ty digitální, nedílně spojené se sledováním polohy pomocí GPS a s možností využívat různé zajímavé funkce jak při plánování trasy cesty, tak i následně po návratu. Program QLandkarte GT vám v tom může významně pomoci.


Mapy má každý v mobilu, ale...

Kdo se dříve často vydával na pěší nebo cyklistické výlety, míval doma skříň plnou různých turistických map. Před cestou vytáhl jednu či více map a s tužkou a papírem či jen tak v hlavě plánoval trasu výletu. Časy se však mění a po papírových mapách sahá čím dál méně lidí.

Každý chytrý mobilní telefon obsahuje nějaký silniční navigační software včetně map (případně jsou tyto k dispozici on-line) a přidat tam programy s turistickými mapami není nic složitého. Ovšem má to jednu podstatnou nevýhodu: displej telefonu je malý, a hlavně pro plánování trasy, případně následné vyhodnocování se nehodí.

Netřeba se však vracet k papíru (přestože i to se někdy hodí), stačí usednout k počítači a spustit „ten správný“ software pro práci s mapami. Na dostatečně velkém monitoru je prohlížení o dost příjemnější než na telefonu.

Co je QLandkarte GT

Kvalitní mapový program umožňuje nejen zobrazovat si různé mapy (to je v podstatě samozřejmost), ale také plánovat cesty, přenášet do map absolvované výlety nebo případně i v reálném čase zobrazovat polohu v mapě (pokud je k dispozici GPS).

Program QLandkarte GT tyto požadavky plní. Jedná se o multiplatformní svobodný software (licence GNU GPL), jehož balíčky jsou k dispozici ve většině běžných linuxových distribucí; ve zkompilované podobě ho lze stáhnout i pro Microsoft Windows a Apple OS X. „Q“ v názvu napovídá, že je uživatelské rozhraní vytvořeno pomocí frameworku Qt; program využívá ikony z prostředí KDE, proto právě do tohoto prostředí zapadne nejlépe (přestože ho lze samozřejmě používat i jinde).

Zobrazení české turistické mapy Zobrazení české turistické mapy


QLandkarte GT umožňuje pracovat s mnoha různými mapovými podklady. Některé si lze přímo stáhnout (vybrat z nabídky), není ale problém ani import dat z disku. Mapu program zobrazuje jak klasickým způsobem, tak i „trojrozměrně“, kdy se pozorovatel nachází nad mapou, jako kdyby se díval na plochu zeměkoule.

Trojrozměrné zobrazení mapy Trojrozměrné zobrazení mapy


Mezi nainstalovanými mapami lze dle libosti přepínat, a dívat se tak na tutéž oblast různými pohledy. Takže například při cykloturistice lze nejdřív v klasické turistické mapě vyhledat zajímavá místa k navštívení, následně přepnout do cyklistické mapy a zobrazit si cyklotrasy.

Zobrazení cyklotras Zobrazení cyklotras


QLandkarte GT se může hodit i těm, kdo holdují geocachingu. Díky možnosti snadné práce s různými mapami se lze doslova přenést do jiné dimenze.

Plánování výletů

Kdo už má v hrubých rysech jasno, kam jít nebo jet, může se pustit do konkrétního plánování. Jednou z možností jsou cestovní body. Ty se umísťují do bodů zájmu, například k památkám nebo přírodním zajímavostem. Cestovní body se v mapě zobrazují jako hvězdičky (nebo jinak, podle zvolených ikon) a lze jim nastavit řadu různých údajů.

Vlastnosti cestovního bodu Vlastnosti cestovního bodu


Cestovní body lze nejen zobrazovat v mapě, ale také přenést do navigace, pokud je programem podporována a řádně se nastaví v konfiguraci. Pak už samozřejmě není nic lehčího, než se nechat vést navigací po jednotlivých bodech. Pro každý bod lze také například zkopírovat do schránky různé údaje (zeměpisnou polohu ve dvou různých formách, pixelovou polohu v rastru mapy).

Program umožňuje počítat trasy, nedělá to však sám, volá si k tomu externí webovou službu, konkrétně na serveru Univerzity Heidelberg. Bohužel při pokusu najít trasu to nyní končí s chybou, podle chybové zprávy požadavek zřejmě nevyhovuje požadovanému formátu.

Záznam cesty

Máte-li navigaci nebo i prostý GPS přijímač s možností záznamu, můžete si zaznamenanou trasu zobrazit v mapě. QLandkarte GT podporuje kromě svého nativního formátu ještě GPS Exchange (GPX) a TrainingsCenterExchange (TCX). Keyhole Markup Language (KML) podporován není, vzhledem k existenci konverzních nástrojů to ale není nepřekonatelný problém.

Zaznamenaná cesta zobrazená v mapě Zaznamenaná cesta zobrazená v mapě


Na obrázku vidíte ukázku zobrazení zaznamenané trasy. V malém okénku se zobrazuje výškový profil – najetím kurzorem myši na místo v profilu se dané místo zobrazí v mapě, stejně tak to platí opačně. U příslušného bodu na trase je vidět informativní popisek obsahující nadmořskou výšku a vzdálenost od začátku a konce cesty.

Nastavení komunikace s GPS zařízením Nastavení komunikace s GPS zařízením


Program může i sám přímo zaznamenávat v reálném čase. Bude to ale samozřejmě fungovat jen v případě, že máte připojen podporovaný GPS přijímač (případně je přímo součástí počítače, kde program běží) a je v programu řádně nastaven. Podporu pro další přijímače než ty, které program sám podporuje, lze přidat pomocí doplňků (modulů).

Vrstvy a dálkoměr

Nad mapou lze pracovat s textovou vrstvou. Je to v podstatě možnost přidávat si na různá místa v mapě textová pole. Toto pole může mít dvě podoby: tzv. stálé (umístěné na pozici vůči oknu mapy) a zeměpisně určené (spojené s bodem v mapě).

Tvorba textového pole Tvorba textového pole


První případ se hodí pro poznámky, které je třeba mít stále na očích. Druhá podoba je vhodná pro poznámky ke konkrétním místům na mapě. Rozdíl je vidět na první pohled – zatímco stálé pole se zobrazuje jako prostý obdélník se zaoblenými rohy, zeměpisně určené pole ukazuje na místo v mapě.

Zeměpisně určené pole Zeměpisně určené pole


Další možností práce s vrstvami je vytváření ze zaznamenaných tras.

Dálkoměrem lze snadno měřit jak jednotlivé vzdálenosti, tak i celkovou délku trasy. Postupným klikáním se přidávají jednotlivé úseky trasy.

Ukázka použití dálkoměru Ukázka použití dálkoměru

Shrnutí

Kdo se zajímá o mapy a o jejich využití pro turistiku, ať určitě program QLandkarte GT vyzkouší. Po funkční stránce je velmi povedený (nepočítáme-li aktuálně nefungující spolupráci se serverem pro výpočet tras), do určité míry nepříjemná je však absence nápovědy (kterou částečně supluje dokumentace na webu, ale ta je poměrně strohá), která nehezky vynikne hlavně v kombinaci s nepříliš srozumitelným překladem uživatelského rozhraní do češtiny.

Nahoru

Příspěvky

Václav Hejda QLandkarte GT: plánujte a zaznamenávejte své výlety
Venca Hejda 28. 06. 2014, 01:44:25
Odpovědět  Odkaz 
Skvělé, přesně něco takového jsem potřeboval Děkuji za článek :o)
QLandkarte GT: plánujte a zaznamenávejte své výlety
fri 29. 06. 2014, 15:13:39
Odpovědět  Odkaz 
Překlad jsem aktualizoval. Soubor k nahrazení stávajícího nahrál na obvyklé místo: http://obvyklemisto.webgarden.cz/

Pár odstavců z textu jsem využil při psaní informace o programu na: http://fripohled.blogspot.cz/2014/06/qlandkarte-gt.html
QLandkarte GT: plánujte a zaznamenávejte své výlety
fri 29. 06. 2014, 16:58:06
Odpovědět  Odkaz 
Ještě jsem se, když jsme se u vypočítávání dalších možností práce s mapou, setkal a přeložil, když jde o mapy, OpenOrienteering (http://oorienteering.sourceforge.net/)- vytváření orientačních map (to ale není běžná turistika), a pak Geopaparazzi (http://geopaparazzi.github.io/geopaparazzi/). Tady je souvislost s turistikou patrná z úvodního textu: Even if the main aim is in the field of surveying, it contains tools that can be of great use also to OpenStreetMappers as well as tourists that want to keep a geo-diary.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog