přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Red Hat Enterprise Linux 7

Red Hat Enterprise Linux 7

redhat_1.png

Před pár dny vyšla nová verze legendární linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux 7. Tento produkt cílí zejména do podnikového a serverového trhu. Co nového oproti předchozí verzi přináší?


Red Hat Enterprise Linux (RHEL) staví na distribuci Fedora, většinu součástí přebírá z její devatenácté verze, která vyšla 2. července 2013. Určitě se ale nedá říct, že by byly součástí i chyby, na které lze při instalaci a používání Fedory občas narazit.

Například instalátor Anaconda byl doplněn o další funkce a samozřejmě se dostalo i na opravy. Oproti předchozí verzi dostupné v RHEL 6 byl instalátor kompletně přepracován a vývojáři přidali i nástroj initial-setup známý z posledních verzí Fedory, který poskytuje něco jako stručný manuál.

Co se týče změn „pod kapotou“, tak tou nejpatrnější je asi nahrazení dřívějšího výchozího systému souborů ext4 za XFS. To umožní v kombinaci se škálováním používat souborové systémy až do velikosti 500 TB. Výměna ext4 za XFS je zajímavá i vzhledem k faktu, že ostatní distribuce uvažují nad přechodem k Btrfs.

Úvodní obrazovka instalačního průvodce Úvodní obrazovka instalačního průvodce


V tomto případě je však jasné, že Red Hat u svého enterprise systému nebude riskovat problémy, které by se mohly objevit použitím tak mladého souborového systému, kterým Btrfs bezesporu je.

Co běží uvnitř

Jádro systému tvoří linuxový kernel ve verzi 3.10, XServer 1.15 a Mesa 9.2.2. Stejně jako u předchozích vydání lze i u tohoto očekávat aktualizace jádra s opravami a podporou pro nový hardware minimálně po dobu několika let.

O start systému se místo Upstartu stará systemd. Podobný vývoj lze pozorovat i u dalších distribucí, například v UbuntuDebianu. Změna se odehrála i na poli zavádění systému, o které se nyní stará GRUB2 místo klasického GRUBu. Novinek je přehršel, za vše jmenuji podporu pro další typy systémového firmware, jako je (U)EFI, OpenBios a další formát tabulky oddílů – GPT.

Sláva GNOME Shellu

Jako výchozí prostředí je zde GNOME v klasickém provedení, což usnadní migraci ze starších verzí, kde se ještě nachází GNOME 2. Uživatelé předchozího vydání tak prakticky nepocítí žádnou změnu, což je určitě dobře. Jedinou nevýhodou je oproti původnímu GNOME nutnost 3D akcelerace. Jestliže není dostupná, tak se použije llvmpipe, a to už na starších sestavách znamená citelný propad ve výkonu a celkové použitelnosti systému.

Přechod na aktuální generaci prostředí GNOME s sebou přináší i nové verze knihoven GTK+ 3. Starší GTK+ 2 lze ale bez problémů paralelně nainstalovat a používat aplikace pro ně napsané. Případní zájemci mohou samozřejmě používat i GNOME Shell, který je ve výchozím stavu nainstalovaný, nebo KDE 4.10, které je také dostupné a oficiálně podporované. Novinkou v prostředí KDE je aplikace KScreen, která podstatně zjednodušuje správu monitorů.

Systém přesně tak, jak vypadá po právě dokončené instalaci Systém přesně tak, jak vypadá po právě dokončené instalaci

Nové nástroje pro vývojáře

Pro vývojáře je k dispozici kompilátor GCC ve verzi 4.8, který oproti verzi obsažené v RHEL 6 přináší značně zlepšenou podporu standardu C++11 a množství vylepšení pro poslední procesory. Další výrazné změny se dotknou vývojářů v jazyce Ruby díky aktualizaci na verzi 2.0. Kromě mnoha drobných vylepšení a oprav přináší nový interpret YARV, který slibuje podstatné navýšení výkonu.

Python byl aktualizován na poslední verzi ze starší řady 2.7 a OpenJDK 7 je nyní výchozí nainstalovanou verzí Javy. Na poli serverového vybavení proběhla změna databázového systému z MySQL na MariaDB, což je komunitní fork MySQL. Samozřejmostí je jeho 100% kompatibilita. Jako alternativa k MySQL je dostupná databáze PostgreSQL, která byla aktualizována na verzi 9.2.

S postupem času však zcela jistě vyjdou nové verze nástrojů pro vývoj. Ty však nemohou být distribuovány skrze běžné aktualizace, protože je vždy reálná šance, že dojde např. k rozbití aplikačního rozhraní. Tyto problémy řeší tzv. Software Collections (kolekce softwaru), které umožní v systému provozovat různé verze stejného nástroje, aniž by se navzájem ovlivňovaly.

#Docker

Hodně změn se událo na poli virtualizace, kde Red Hat dlouhodobě investuje do nových nástrojů a vylepšování těch stávajících. Na první pohled nejviditelnější novinkou je podpora technologie Docker. Ten je jen rozšířením formátu LXC a poskytuje vysokoúrovňové API, čili ve výsledku umožňuje používat lehkou variantu virtualizace – oproti spouštění plnohodnotné virtualizace má Docker mnohem menší nároky na systémové prostředky a celkový čas spouštění kontejneru je v řádu sekund.

Pro ještě jednodušší používání jsou dostupné předpřipravené obrazy s nejrůznějšími distribucemi – např. Ubuntu, CentOS, BusyBox. Jádro je přebráno z hostujícího systému, což výrazně šetří spotřebu systémových prostředků. Hodí se zejména k provozu izolovaných aplikací a díky integraci s technologií cgroups půjde jednoduše omezit množství systémových prostředků, které dané aplikaci bude dovoleno použít. To otevírá možnosti např. pro ladění testovacích aplikací na serverech, aniž by se musel správce obávat o jejich stabilitu a dostupnost v případě úniků paměti.

Další zajímavostí je třeba možnost upgradovat virtuální stroje z RHEL 6 bez výpadku. Za zmínku stojí i značně vylepšená integrace s doménami Microsoft Active Directory. O nové funkce byla doplněna i „klasická“ virtualizace. Přidána byla plná podpora pro rozhraní USB 3.0 a možnost spouštět ve virtuálním stroji systém Windows 8, resp. Windows Server 2012.

Shrnutí

Nová verze této distribuce je určitě obrovským vylepšením oproti generaci předchozí. Výhodou je i podpora trvající ještě mnoho let po uvedení další verze. Například RHEL 6 bude podporován až do roku 2023, což znamená 13 let podpory od jeho vydání v roce 2010.

Red Hat Enterprise Linux 7 na tom pravděpodobně nebude jinak a předpokládám, že bude podporován do roku 2027. Hlavně díky tomu lze systém jednoznačně doporučit do firem a na serverové nasazení. Co se týče běžných konzervativních uživatelů a menších podniků, tak bych se spíše přikláněl k použití zdarma dostupného klonu CentOS.

Nahoru

Příspěvky

Red Hat Enterprise Linux 7
K 15. 06. 2014, 09:08:47
Odpovědět  Odkaz 
Před pár dny vyšla nová verze legendární linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux 7.

Chtel jste asi rict: Před pár dny vyšla sedmá verze legendární linuxové distribuce Red Hat Enterprise Linux.
Lukáš Jelínek Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Lukáš Jelínek 15. 06. 2014, 11:27:30
Odpovědět  Odkaz 
Podle mě je v pořádku i první formulace, i když bych sám použil spíš tu druhou. V některých jiných případech by nemusel být význam dostatečně zřejmý, nicméně v tomto konkrétním je nepochybné, jak to s těmi verzemi je.
Re: Re: Red Hat Enterprise Linux 7
pkgng 19. 06. 2014, 15:29:31
Odpovědět  Odkaz 
Aby byla v pořádku první formulace, musela by být mezi slovy "distribuce" a "Red" čárka. Dále jsem tam někde zahlédl slovo "standartu". Stále bohužel spousta lidí nechápe rozdíl mezi slovy "standarta" (tedy prapor či zástava) a "standard" (což je zhruba totéž co "norma"). "Standartu" tedy je onen prapor, ve 4. pádu.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Lukáš Jelínek 19. 06. 2014, 15:41:05
Odpovědět  Odkaz 
"Standartu" je samozřejmě špatně, děkujeme za upozornění, už jsem to opravil. U té formulace v perexu být podle mě čárka nemusí (i když může, je to přívlastek na pomezí mezi těsným a volným).
Red Hat Enterprise Linux 7
Daniel 30. 06. 2014, 18:51:51
Odpovědět  Odkaz 
"Jako výchozí prostředí je zde GNOME v klasickém provedení, což usnadní migraci ze starších verzí, kde se ještě nachází GNOME 2. Uživatelé předchozího vydání tak prakticky nepocítí žádnou změnu, což je určitě dobře."


To je jak citace z oficiálních materiálů, nikoliv realita. Pokud vím, nefungují pluginy z Gnome 2 a ten řádek se spuštěnými aplikacemi nepodporuje ani pravé tlačítko, ani přehazování pořadí spuštěných aplikací
Red Hat Enterprise Linux 7
Daniel 30. 06. 2014, 19:02:58
Odpovědět  Odkaz 
Jinak, jsem z toho RHEL docela zklamaný. Nechápu použití PHP 5.4, když Fedora, na které stavěli, měla PHP 5.5, KDE 4.10, když 4.11 byla označena za dlouhodobé vydání a odstranění Thunderbirda sice chápu, ale Evolution je výrazně uživatelsky horší. Nasazení starého Pythona taky trochu chápu, když je výrazně používanější, ale určitě to nepomůže rozšiřování Pythonu 3. Starý kernel a Mesa naštěstí moc nevadí, protože to docela často aktualizují, staré Qemu také slíbili aktualizovat.
Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Pavel Šimerda 30. 06. 2014, 23:53:10
Odpovědět  Odkaz 
Hodnotit enterprise distribuci podle (minor!) verze PHP mi přijde přinejmenším zvrhlé. Jinak s tím Thunderbirdem souhlasím. Fedora je pevně závislá na dvojkové řadě Pythonu, takže těžko říct.
Re: Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Daniel 1. 07. 2014, 12:44:27
Odpovědět  Odkaz 
To verzování je třeba brát více kontextově. Mezi major verzemi Chrome 35 a Chrome 36 není skoro žádný rozdíl, mezi "minor" verzemi PHP 5.2 a 5.3 či mezi 5.3 a 5.4 byl dost velký rozdíl (5.3 klíčové nové funkce, PHP 5.4 velké rozbíjení kompatibility pomocí deprecated funkcí, o PHP 5.5 moc nevím, zatím jsem se o ni nezajímal). Minor u PHP bych tedy bral až třetí číslo a to mi je opravdu jedno, jestli je tam PHP 5.4.16 nebo 5.4.19.
Re: Re: Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Pavel Šimerda 1. 07. 2014, 22:24:51
Odpovědět  Odkaz 
Chápu. Špatně jsem se vyjádřil, asi jsem měl závorku úplně vynechat. Ale popravdě řečeno ten Python 3.x by mě trápil o mnoho víc, přecijen je to teď snad už hlavní linuxové skriptovátko.
Re: Re: Re: Re: Red Hat Enterprise Linux 7
Pavel Šimerda 1. 07. 2014, 22:26:57
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem našel toto:

http://developerblog.redhat.com/2014/06/04/red-hat-software-collections-rhscl-1-1-now-ga/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz