přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie

Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie

joomla.png

Pokud čtete tento článek, chcete být patrně v obraze. Dnešní doba je dynamická a přináší moderní komunikační média. Jedním z nich je neoddiskutovatelně internet. A umět tvořit stránky s prezentacemi je žádanou dovedností. Od průkopnických začátků jsme se však dnes dostali někam úplně jinam. Poslední trend je jasný – redakční systémy.


Pokud jste se chtěli vzdělávat v oboru tvorby internetových stránek, určitě jste narazili na termín redakční systém. Nejdříve však musíme zabrousit do nedávné historie. Když jste chtěli vytvořit nějakou internetovou prezentaci, vytvořili jste pomocí HTML jazyka strukturu několika stránek. Vyžadovalo to dobré znalosti značkovacího jazyka HTML a mnoho hodin věnovaných všemožným úpravám a optimalizacím (ano, existují nástroje, které umožňují vytvářet HTML stránky bez znalosti kódu, výsledný kód je však značně neuhlazený). Pokud jste se rozhodli něco změnit ve struktuře, bylo to docela obtížné. Museli jste postupně projít všechny stránky a na nich to změnit. Kompletní předělávka vzhledu vaší internetové prezentace se pak rovnala v podstatě novému vytvoření. Pak se objevila ještě vychytávka v podobě rámců, kdy byla stránka rozsekána na menší části, a tak bylo možno sdílet část strany (například nabídku) s několika stránkami.

Skutečnou revoluci však dle mne znamenalo až masovější rozšíření redakčních systémů. Redakční systém je speciální internetová aplikace navržená tak, aby byla správa internetových stránek co nejjednodušší. V zásadě je to speciální struktura, která má navržený vzhled pomocí nějaké šablony, do které je z databáze vkládán text. Ukládání v databázi má svůj půvab v tom, že pro kompletní změnu vzhledu stránek stačí obvykle nahrát jen novou šablonu a redakční systém zbytek zařídí sám. Další výhodou je to, že své stránky můžete rozjet v minimalistické verzi a postupně a za chodu přidávat nové funkce.

Největší množství redakčních systémů je naprogramováno ve skriptovacím jazyce PHP a ke svému chodu potřebuje databázový server. Nejpoužívanější kombinací je tzv. LAMP řešení. Je to zkratka ze slov Linux, Apache (webový server), MySQL (databázový server) a PHP (skriptovací jazyk). Pokud chcete vytvořit nějakou internetovou prezentaci, obvykle využijete služeb specializované firmy zvané hostingový provider. U ní získáte prostor na webovém serveru pro umístění prezentace. V našem seriálu se nebudeme zabývat tím, jakou firmu si vybrat, spíše předpokládám, že již někoho máte. Nutno ještě podotknout, že najdete i systémy, které ke svému chodu žádný databázový systém nevyžadují.

Pokud běží daní kombinace na serveru s operačním systémem Windows, mluvíme o WAMP řešení, analogicky MAMP je řešení založené na MacOS.

Redakční systémy můžete získat od komerčních firem, kde vám nabídnou patřičný servis v podobě podpory a úprav na míru, za tento komfort si však vezmou nemalé finanční prostředky. Navíc vás i jinak limitují. V případě velké nadnárodní společnosti to asi není tak podstatné, vyplatí se však poohlédnout se jinde. K dispozici je nám totiž svět tzv. svobodného softwaru. Ten nabízí řadu skvělých produktů s dobrým zázemím a srovnatelnou kvalitou jako u komerčních produktů. Také si můžete dovolit prakticky cokoliv, protože obvykle obdržíte zdrojové kódy celého systému a šikovný programátor dokáže přetvořit vše dle vašich představ. A když se s ním rozkmotříte, jednoduše zaměstnáte nového se znalostí PHP.

Při výběru hostingu se určitě nevyplatí využívat ten nejlevnější, na jaký narazíte. Kvalitní služby něco stojí. Také nemá smysl pokoušet se rozjíždět Joomlu na tzv. freehostingu tj. hostingu, za který neplatíte. Joomla je poměrně citlivá na nastavení a freehosting je obvykle nastaven docela striktně a nekompromisně, což Joomla nesnáší dobře. Pak nefunguje vůbec, případně se chová podivně, což je horší.

Tímto sáhodlouhým úvodem jsem se nakonec dostal k jádru toho, co chci popisovat. Jedním z často používaných redakčních systémů je Joomla. Jedná se o původně komerční produkt, který byl později vydán pod svobodnou licencí. Nelze jednoznačně říci, proč je Joomla lepší než jiné systémy, je to totiž podobné jako s výběrem linuxové distribuce. Někomu sedí ta, jinému zase tato.

Základní charakteristika Joomly je celkem jasná. Jedná se o redakční systém, který ke svému chodu vyžaduje skriptovací jazyk PHP a databázový server MySQL. Obvykle jej instalujeme na web server Apache (ale znám i instalace na web server IIS od Microsoftu). Jeho možnosti jsou docela široké, vlastní jádro systému však moc funkcí nemá, rozšiřují se zásuvnými moduly. V Česku existuje celkem rozsáhlá skupina uživatelů a místní komunita připravuje překlady rozhraní a tvoří vlastní dokumentaci. K dispozici je i diskuzní fórum, kde je možno získat další informace.

V současné době (na konci května 2008) je Joomla! k dispozici ve dvou verzích. Nejdříve je tu starší vývojová větev označovaná jako 1.0.x. Je velmi stabilní a nabízí velké množství volitelných doplňků (více než 2 500). Její hlavní nevýhodou však je, že správcovské rozhraní není možno přeložit. Existují neoficiální úpravy, které překlad přidávají. Problémem je, že zasahují natvrdo do kódu a s příchodem nové verze je nutno dělat překlad znovu. Je to trochu nesystémové, ale někteří lidé se bez češtiny v administraci prostě neobejdou.

Oproti tomu vyšla na začátku roku 2008 dlouho očekávaná verze označovaná jako 1.5.x, která přináší spoustu nových vlastností (včetně tolik očekávaného překladu správcovské části). Tím, že se jedná o relativní novinku, není k dispozici tolik doplňků, protože není plně kompatibilní s těmi starými. Přináší však podporu jediného kódování, kterým je logicky jen a pouze UTF-8. Celá struktura dostala jednotnou formu, je pro vývojáře přehlednější a pro uživatele srozumitelnější.

Rozdíl mezi oběma verzemi si můžete přečíst v článku Joomla! 1.0.x versus Joomla! 1.5.x.

Komunita uživatelů novou Joomlu uvítala, protože se o ní mluvilo více než dva a půl roku. Její první verze byla po svém uvedení velmi kladně přijata, brzy se objevila verze 1.5.1, která opravila největší nedostatky. Poslední verze 1.5.3 přidala některé drobnosti, které trápily uživatele převážně asijských jazyků (podpora psaní zprava doleva) a vytvořila velmi slušný základ. Proto také mé vysvětlování bude prováděno na této poslední verzi. Ve srovnání s Joomlou 1.0.x je spousta věcí jinak, a tak se musí uživatelé s Joomlou 1.5.x seznamovat více, než by se na první pohled mohlo zdát.

Joomla nebyla vytvořena úplně na zelené louce. Je to odnož předchůdce nazvaného Mambo. Kvůli sporům se vývojový tým rozštěpil na dva tábory, jeden zůstal a vytváří Mambo dál, druhá část má svou Joomlu. V určité fázi byly oba systémy volně zaměnitelné, v současné době je kompatibilita na úrovni asi 60% a s přibývajícím časem bude klesat.

Co všechno můžete s redakčním systémem provádět? Pomocí prostředí, které je velmi podobné klasickým textovým editorům, můžete vkládat své články. Můžete vytvářet obrázkové galerie a vytvořit repozitář pro stahování multimédií nebo vašich souborů. Pro uživatele můžete vytvořit i diskuzní fórum nebo chat. Pro firmy se určitě hodí i vytvoření internetového obchodu. Existuje i několik doplňků přinášejících nástroje pro správu projektů a úkolů či e-learning. Ale vaše možnosti tím nekončí, neboť si můžete najmout nějakého vývojáře, který vám vytvoří na zakázku to, co budete potřebovat. Dokumentace je k dispozici.

První, teoretický díl, tímto ukončíme. Získali jste takový malý základní přehled, co můžete od redakčního systému Joomla čekat. O tom však příště, kdy se budeme věnovat instalaci a následně nastavení.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

tento dil se nepovedl
N/A 4. 06. 2008, 06:44:37
Odpovědět  Odkaz 
ty informace v clanku jsou takove jasave, coz zrejme prameni z autorova vztahu k joomle (vizte http://joomla.cz).

ale cekal jsem mnohem vic. uz jen pri cteni uvodnich odstavcu o historii jsem zjistil, ze si pamatuju uplne jinou historii, ktera byla pestrejsi, zajimavejsi. no dobre, historie publikovani obsahu na internetu neni naplni tohoto clanku.

co se tyce srovnani joomly s komercnimi resenimi - kdyz uz se o tom autor zminuje - joomla zaostava. namatkou sharepoint services od MS, ktery je za urcitych okolnosti zdarma.

takze co vsechno muzete s joomlou delat? co je tou hybnou silou, ktera by Vas mela primet k pouziti joomly? ze by moznost vytvoreni fora? nebo e-shopu? fotogalerie?
ne, ani jedno. toto vsechno zvladnete i bez joomly. na tuto otazku bohuzel nepadla v clanku odpoved. ze by blog? chyba lavky, na to se joomla nehodi (nema tagy, nema acl, atd. - pouzijte wordpress).

clanku davam 6 na skolni stupnici 1 - 5. *thumb down*
Re:tento dil se nepovedl
Svatoopluk Vít 4. 06. 2008, 09:10:07
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za váš komentář. Účel tohoto článku byl jen v krátkosti shrnout, co je to redakční systém a představit ten, který se nazývá Joomla.

Historie je opravdu zmiňována jen krátce, protože osobně jsem o Joomle pro LE psal již několikrát a lze to dohledat.

Redakční systém nemůžete srovnávat s řešením typu MS SharePoint (který mimochodem v práci využívám), není tak ani stavěn.

Celý článek je napsán pro lidi (a v dalších dílech to bude jasné), kteří Joomlu zvolili a chtějí se dozvědět, jak s ní pracovat (viz zdejší seriál o Wordpressu). Nemá za cíl říkat, proč Joomlu zvolit.

Existuje tzv. velká trojka (Joomla, Drupal, Wordpress) a říci, který z nich je nejlepší prostě nejde. Já jsem Joomlu zvolil, protože mi vyhovuje. Její síla je v tom, že se dá velmi snadno doupravit k obrazu svému a ve výsledku to vyjde mnohem levněji.

Ano, jsem hlavou české komunity a překlad Joomly do češtiny jsem také připravoval já. Je to špatně?
Re:Re:tento dil se nepovedl
Petr 4. 06. 2008, 15:41:00
Odpovědět  Odkaz 
Já bych řekl, že v českém prostředí existuje velká čtyřka. K uvedeným určitě patří i český publikační systém phpRS. Je také velmi komplexní, stabilní a má výraznou českou podporu.
Jinak souhlasím s autorem - nejde o to, který je lepší, ale který se více hodí pro vybraný účel. Například WordPress se podle mne vůbec nehodí na školní weby, ale je vynikající pro blogy. A Joomla nebo phpRS naopak.
Re:Re:tento dil se nepovedl
N/A 4. 06. 2008, 16:39:57
Odpovědět  Odkaz 
takze ucel clanku zname. co je to tedy redakcni system?

"V zásadě je to speciální struktura, která má navržený vzhled pomocí nějaké šablony, do které je z databáze vkládán text."

no dobre, asi jsem moc narocny nebo mam problemy s porozumenim psanemu textu. imo Vasi definici vyhovuji stranky napsane kdejakym studentikem za hodinku behem cviceni, aniz by se jednalo o RS.

v textu jsem si nevsiml zadnych odkazu na Vase predchozi clanky, ktere jste publikoval na tomto serveru (tedy krome tech rozdilu mezi 1.0 a 1.5). omlouvam se, priste se polepsim.

k jadru - tedy jak pouzivat joomlu: http://docs.joomla.org/Beginners
kam se obratit s dotazy o radu? joomla.cz, joomla.org.
sablony? zadejte do googlu "joomla 1.5" templates.
moduly? extensions.joomla.org nebo jak to je. z joomla.org pres jedno kliknuti na vyhledavac - menu nahore.
atd.

po uprave vstupnich podminek musi zakonite padnout analogicka otazka: proc bych tedy mel pouzit RS? jake vyhody mi to prinese? (ale Vy tu hodlate vypravet o joomle, tak jsem tou puvodni snad tak neprestrelil.)

sila redakcnich systemu je prece v kombinaci (nejen) nasledujicich:
- snadna publikace obsahu s moznosti oddeleni roli (redaktor, vydavatel, editor, ...)
- modifikace obsahu bez dopadu na funkci systemu
- zmena designu bez nutnosti modifikovat kod aplikace/i
- snadna rozsiritelnost (moduly, pluginy, componenty v terminologii joomly)
- v souvislosti s predchozim je treba zminit i jasne definovane API (pomerne silna stranka joomly 1.5)

tedy ja, coby prumerny ctenar, jsem ocekaval od clanku, potazmo serie clanku, informace o vyse uvedenych bodech ve vztahu k joomle.

nerikam, ze to tam nebude, jen rikam, ze v tomto dile jsem nenasel nic. treba z te historie, kdyz jste se do ni pustil - a je to zajimave tema, rozvedte ho v samostatnem clanku, kdyz mate chut publikovat. by bylo hezky videt, ze klicovym problemem primitivnich reseni (napr. embeded php) byly chyby zpusobene zasahem do odladeneho kodu behem uprav obsahu nebo layoutu. nebo jeste drive problemy s chybami v kompilovanych cgi "skriptech" (napr. programy v C++).

a nakonec jsem si nechal tu hlavu komunity :-). ne, neni to spatne. jen mi ten text prisel prilis jasavy, ale bez informacni hodnoty. ja Vam Vasi cinnost nezazlivam, ani nezavidim, naopak :-). jen me to bilo do oci, tak jsem to napsal. i kdyz uznavam, ze tim, ze jsem to napsal tesne pod ten negativni nadpis, to dostalo jiny nadech, nez jsem puvodne zamyslel.

a na uplny zaver (uz je to hrozne dlouhe, ja vim) - ano, take jsem vybral joomlu. cas me netlacil, tak jsem s vyberem pockal do letosni zimy na verzi 1.5. ale ma nedostatky a povazuji za chybu o nich mlcet. (koneckoncu, nedostatky ma vetsina veci.) nektere z nich budou, doufam, odstraneny behem GSoC.
Re:tento dil se nepovedl
Pavel 4. 06. 2008, 11:43:01
Odpovědět  Odkaz 
Zkusím vyvážit nesmyslně negativní příspěvek nesmyslně pozitivním ;-)
Coby začátečník v tvorbě webových stránek jsem Joomlu použil pro vytvoření prezentace naší chovatelské stanice (www.chstercius.cz) a musím říci, že přesně splňuje moje očekávání. Instalace bez problémů, pokud chci nějaký doplněk (fotogalerie atd.) je jediný problém, který si vybrat, manuál jsem ještě neotevřel. Na další části seriálu se těším. Tož, asi tak...
Re:Re:tento dil se nepovedl
majkro 5. 06. 2008, 12:47:53
Odpovědět  Odkaz 
Instalace bez problemu? To na tom web4ce nemaji zaply safe_mode? Pokud ne, tak bych tam hosting nechtěl ;)
Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie
Káča 4. 11. 2009, 20:20:15
Odpovědět  Odkaz 
Přiznám se,že absolutně netuším o čem se tady bavíte,ale každopádně mě ta diskuze velice baví.Jsem zdravotní sestra a tudíž každá zkratka kterou užíváte je pro mne španělskou vesnicí.Jsem tedy ráda,že jsem tenhle systém vybrala,protože ten brýlatý pán co má nahoře v levo fotku,je mi simpatický už jenom tím,že se pro nás "blbouny"snaží každou tuhle zkratku přeložit a pod jeho vedením zaručeně v brzké době zmáknu vše co potřebuji ke své spokojennosti.Určitě dám vědět jak se s tím peru(kéž by to byla kapačka nebo odběr kostní dřeně,hned bych byla doma),ale takhle a ty děsné výrazy-no jsem z toho blondýna. Všem mnoho pozdravů a neperte se kluci!!!Káča
Vlastimil Ott Re:Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie
Vlastimil Ott 4. 11. 2009, 21:11:48
Odpovědět  Odkaz 
Káčo, fajn, jsme rádi... ale ta fotka je vpravo ;)
Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie
káča 5. 11. 2009, 17:37:40
Odpovědět  Odkaz 
Já vím,nejsem blbá...jen jsem to brala zády k obrazovce.Kdybych napsala v pravo,ozve se jiný sympaťák a řekne,že je to v levo.Chlapi-nevíte co chtete.
Vlastimil Ott Re:Redakční systém Joomla! - co je zač, pohled do historie
Vlastimil Ott 5. 11. 2009, 22:31:13
Odpovědět  Odkaz 
:-D :-D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME