přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ

Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ

joomla.png

Každý správný začátečník se dříve či později dostane do problémů a začne se ptát. Následující článek by měl rozebrat dotazy, které se při práci s redakčním systémem Joomla objevují opravdu velmi často.


Jak celou Joomlu počeštit?

Pokud se podíváme na starší verzi Joomly, tam byl postup na počeštění poněkud méně uživatelsky přívětivý. Celá procedura lokalizace (tedy procesu, kdy se jazyk používaný redakčním systémem zamění za jiný, v našem případě český) je vcelku jednoduchá. Od nové verze 1.5.x jsou podporovány tzv. lokalizační balíčky. Čeština se tedy do Joomly opravdu instaluje, jako každý jiný balíček třeba se šablonou či rozšířením. Ověřte prosím, že váš hostingový server podporuje kódování UTF-8, které jediné je podporováno. Žádné ISO-8859-2 či Windows-1250.

Pro správné fungování tedy potřebujete stáhnout dva balíčky – jeden s překladem správcovské části (cs-cz_joomla_1.5.x_admin.zip) a druhý s překladem uživatelské části (cs-cz_joomla_1.5.x_user.zip). Pak se přihlaste do správcovské části a klikněte na Extensions – Install/Uninstall. V sekci Upload package file klikněte na tlačítko Procházet a najděte umístění souboru s překladem. Pak klikněte na tlačítko Upload & Install. Celé to zopakujte také pro druhý stažený soubor.

Důležitá je ještě aktivace češtiny. To uděláte tak, že si zvolíte nabídku Extensions – Language Manager. Všimněte si znaku hvězdička, jenž říká, který jazyk je výchozí, a že jsou zde dvě záložky Site a Administrator. Pro každou část rozhraní musíte češtinu či jiný jazyk aktivovat. Pro zvolení češtiny tedy klikněte na prvek před nápisem Čeština a klikněte na tlačítko Default.

V průběhu psaní seriálu se objevilo několik nových verzí Joomly. Poslední má číslo 1.5.6 a je to bezpečnostní aktualizace. Již verze 1.5.5 umožnila instalaci tzv. integrovaného balíčku, který obsahuje překlad kompletní Joomly tj. jak správcovské, tak i uživatelské části. Vše naráz a v jednom kroku. Balíček má jméno (cs-cz_joomla_1.5.x_all.zip).

Nejdou mi instalovat rozšíření

Jednou z největších bolestí, se kterou se Joomla ve starší verzi potýkala, byla možnost správně fungovat při špatně (nebo lépe řečeno nesprávně) nastavených bezpečnostních omezeních. S příchodem nové verze se to změnilo, protože byla přidána tzv. FTP vrstva. Řešení spočívá v tom, že některá bezpečnostní opatření lze obejít tak, že pro instalaci doplňků nebudou využívány standardní procesy využívající knihovny a funkce PHP, ale vytvoří se „virtuální“ FTP klient, který chování změní.

FTP vrstvu lze aktivovat již při instalaci Joomly, většinou si ji ale aktivujete až později. Nastavení FTP vrstvy najdete v nabídce Webové stránky - Nastavení – Server. Pak se soustřeďte na část Nastavení FTP. Patrně budou parametry jasné, ale pro jistotu si je shrňme:

  • Povolit FTP - Ano
  • FTP Host - 127.0.0.1
  • FTP Port - 21
  • FTP uživatelské jméno - vaše přihlašovací jméno, které vám bylo přiděleno správcem hostingového serveru
  • Heslo FTP - heslo k výše uvedenému uživatelskému účtu
  • FTP root - cesta, ke které se má FTP klient přihlásit

Pokud vše nastavíte správně, měli byste být schopni s Joomlou pracovat i na serveru s „nepřátelským“ nastavením.

Jaké jsou nejpovedenější a nejpoužívanější doplňky?

Abych byl objektivní, rozhodl jsem se, že se podívám na první desítku nejstahovanějších rozšíření z oficiálního úložiště doplňků z oficiálního úložiště doplňků.

  • Community Builder – rozšíření umožňující propracovanější správu uživatelů. Umožňuje přidávat rozšířující políčka do uživatelského profilu, umožňuje propracovanější schvalovací modul, přidávání záložek, nahrávání obrázků atd. Doplněk, který by mohla Joomla integrovat do svého jádra, neboť opravdu řadu věcí při správě uživatelů postrádám.
  • JCE – WYSIWYG editor, jeden z nejpropracovanějších, který je pro Joomlu k dispozici. Disponuje širokou škálou funkcí, kterými se přibližuje standardnímu textovému editoru. Navíc podporuje používání doplňků, takže jeho funkčnost může být rozšiřována (a děje se tak, viz např. JCE Utilities).
  • Exposé flash gallery – výsledkem její integrace je flash animace s vašimi obrázky se spoustou efektů. Vaše galerie se tak stává velmi pohlednou. Její výhodou je vcelku slušná nastavitelnost, i když si s sebou nese punc z minula, jenž znamenal problémy s bezpečností. Právě přes tuto galerii se dostávali hackeři/crackeři k vašim stránkám (lépe řečeno s využitím chyb v této galerii).
  • Sigsiu Online Business Index 2 – zkráceně SOBI 2, jedná se o doplněk umožňující přetvoření vašich stránek s odkazy do podoby vyhledávače typu Seznam. Vytvoříte si databázi firem/stránek/služeb/lidí, ve které lze vyhledávat pomocí klíčových slov atd.
  • VirtueMart – doplněk přidávající do vaší Joomly možnost provozování internetového obchodu. Je to jeden z nejprovozovanějších internetových obchodů s mnoha doplňky a českou lokalizací. Pokud někdo používá Joomlu a v ní internetový obchod, s největší pravděpodobností to bude VirtueMart. Najdete v něm asi vše, co ke zřízení takového obchodu potřebujete, navíc v docela přehledném tvaru.
  • JoomlaXplorer – pokud víte, co je to TotalCommander nebo MC, patrně víte, jak vypadá JoomlaXplorer. Je to správce souborů vytvořený v PHP umožňující spravovat soubory ve vašem prostoru na hostingovém serveru. V mnoha případech je to velmi efektivní a někdy také jediný způsob jak bez zásahu správce hostingu „pomenedžovat“ nějaké soubory (třeba smazat, přejmenovat, nahrát či přepsat přístupová práva).
  • Events calendar – doplněk přidávající na stránky funkčnost kalendáře, tj. přidávání akcí v čase s možností zobrazit je v kalendáři atd. K dispozici je spousta doplňků, které mohou zobrazovat naposledy přidanou událost, nadcházející událost atd.
  • AllVideos – doplněk, který umožní vkládat do vašich článků video z populárních webů, jako je např. YouTube. Tím jeho možnosti nekončí, neboť dokáže zprostředkovat zobrazování multimédií i z vašeho serveru, a to přímo ze zde uložených souborů.
  • Joom!Fish – doplněk umožňující provozovat vícejazyčné stránky. V databázi je jeden článek uložen ve více jazykových verzích a uživatel má možnost vybrat si jazykovou mutaci, která je mu nejbližší. Nainstalujete si Joomlu, doplněk Joom!Fish a pak postupně při vkládání článků vložíte verzi třeba českou, anglickou a německou. Uživatel si pak může přepnout do své mateřštiny a článek mu v ní bude nabídnut (pokud překlad samozřejmě existuje).
  • Smooth Gallery – opět další obrázková galerie s mnoha možnostmi nastavení a přizpůsobení. Není flashová a využívá spíše Ajax. V této chvíli (polovina srpna 2008) se stránky potýkají s technickými problémy, doufejme, že to „nezařízne“ projekt nastálo.

Jaký hosting mi můžete doporučit?

Výběr správného hostingového partnera je velmi důležitý. Stojí a padá na něm totiž vše, co můžete s Joomlou vytvořit. Pokud si nevyberete dobře, může vás to i odradit. Obecná a jednoduchá rada na rozpoznání toho dobrého však neexistuje. Můžeme vám dát vodítka. Ptejte se správce na to, jakou zkušenost s Joomlou má, zda zákazníci Joomlu na jeho serverech provozují či zda dokonce sami nenabízejí podporu. Může jít třeba o to, že deklarují možnost použití Joomly či vám ji dokonce i předinstalují a postarají se aktualizace, zálohování atd.

Neměli byste tuto otázku podcenit, protože se velmi často setkávám s lidmi, kteří byli přesvědčeni, že případné problémy zvládnou lehce a sami, ale mýlili se. Dobrého partnera poznáte až ve chvíli, kdy je vám úzko. Třeba když někdo záměrně poškodí vaše stránky nebo ve chvíli, kdy si svým neuváženým nastavením stránky „rozhodíte“. Solidní hostingová firma má zálohy a umí si poradit v případě zabezpečení svých serverů, ovšem ne na úkor funkčnosti. Občas se dostáváme do komické situace, kdy si firma nastaví takové zabezpečení, že s ním nelze službu využívat vůbec. Je to jako by majitel obchodu zabránil krádežím zákazníků tak, že by je do obchodu vůbec nepouštěl...

Přesto mám také jednu léty prověřenou radu – pokud to s Joomlou myslíte opravdu vážně, vyhněte se použití tzv. freehostingů. Nervy podrážděné tím, že ne vše a vždy funguje a ještě je nutno škemrat o změnu, snad ani nestojí za to...

Pokud chcete mít jistotu, že Joomla bude fungovat jak má, vybírejte takové hostingové společnosti, které podporu Joomly přímo deklarují (existují i v Česku, dokonce mají i specializované programy, které mají Joomlou předinstalovánu) nebo alespoň o Joomle vědí.

Kde seženu nějakou dokumentaci?

Pokud vládnete jen češtinou, musím vás zklamat, protože žádná oficiální příručka přeložená do češtiny a popisující Joomlu neexistuje. V současné době pracuji na tvorbě tzv. Zelenáče, což je kniha v PDF s titulem Joomla pro totální zelenáče, kterou jsem před lety napsal pro Joomlu verze 1.0.x. Dnes je již lehce zastaralá, ale snad se úspěšně blížím k napsání nové verze knihy popisující novou verzi 1.5.x. Na českém internetu najdete řadu různých návodů, tipů a triků. Nejsou však uceleně zařazeny na jednom místě. Nejvíce rad asi najdete na portále www.joomlaportal.cz a v diskuzích dohledáte i další stránky s návody.

Pokud vám nevadí angličtina, směřujte své studium na stránku help.joomla.org, kde najdete oficiální příručky pro všechny větve Joomly, i když ještě není vše úplně zdokumentováno. Přece jenom je to však nejobsáhlejší zdroj informací.

Proč Joomla stále neprodukuje validní kód?

Tento dotaz se v pravidelných intervalech objevuje skoro neustále. Jde o to, že vykreslování obsahu má na starosti šablona. Pokud na své stránky použijete šablonu, která používá tabulky, které jsou obvykle považovány za příčinu celého problému, bude i vaše Joomla navenek prezentovat tabulkový vzhled a dle tohoto výkladu bude vše špatně. Existují šablony, které tabulky nepoužívají. Nebo si takovou šablonu můžete naprogramovat sami. Celý problém se tak přesouvá na tvůrce šablon. Obvykle totiž ještě neplatí, že pokud šablona používá tabulky ve vzhledu, je automaticky nevalidní. Více o tomto si můžete přečíst v článku http://www.compassdesigns.net/joomla-blog/tableless-joomla.html.

Pravdou ovšem zůstává, že i když na svých stránkách používáte netabulkovou šablonu, tabulky tam stále jsou. Jsou totiž obsaženy v některých modulech a nejde se jich zbavit. Celá problematika však není úplně jasně a jednoduše popsatelná a opravitelná, spíše to vypadá na běh na delší trať, ale soudě dle ohlasů vývojářů, snad se s tím začne něco dělat.

Mám nápady a chci pomoci. Koho kontaktovat?

Ochotných lidí, kteří chtějí podat pomocnou ruku, není nikdy dost. Na stránkách portálu www.joomlaportal.cz se každá pomoc hodí. Vítáme např. autory článků či osoby, které jsou schopny psát dokumentaci či lokalizovat doplňky. Velmi žádanými pomocníky jsou i lidé, kteří jsou schopni hlásit chyb v překladech (překlepy, nelogičnosti atd.) a vůbec uživatelé, kteří jsou schopni testovat a odhalovat různé chyby.

V neposlední řadě je vítána i pomoc v oblasti organizace či nabídnutí vhodných prostor ke zorganizování společného setkání joomlistů - tzv. Joomla Day. Samozřejmě, že provoz portálu také něco stojí, finančním příspěvkům na jeho provoz se také nebráníme. Pokud vás něco z výše uvedeného seznamu zaujalo, neváhejte navštívit stránky projektu a kontaktujte nás s nabídkou konkrétní pomoci.

Různé dotazy s různými odpověďmi

Na závěr uvedu několik dotazů, na které ani při nejlepší vůli neumím svědomitě odpovědět, protože nemám tolik zkušeností či náladu na ně odpovídat.

V čem je Joomla lepší/horší než Drupal/Mambo/Wordpress?

Protože jsem aktivním uživatelem Joomly, nemůžu stíhat sledování vývoje ostatních konkurentů a mít dokonale nastudované, co který umí/neumí. je to podobné jako u linuxových distribucí – máme možnost volby. Já jsem si zvolil Joomlu a používám ji.

Proč Joomla už v základu nemá funkci XY?

Jsem jako každý jiný uživatel, možná s více zkušenostmi. Ale nejsem programátor, nevím a nerozumím tomu, proč není ta a ta funkce integrována. Pokud mi něco chybí, obvykle to vyřeší instalace doplňku. Pokud i přesto něco chybí nebo nefunguje, jak má, mám možnost napsat o tom vývojářům. A tuto možnost máme všichni.

Proč neexistuje doplněk, který by přidal tuto funkci?

To, že daná funkce v Joomle není a ani ji žádný doplněk nepřináší, asi svědčí o tom, že ji buď nikdo nepotřebuje nebo ji nikdo nenaprogramoval. Jediné řešení je nechat si udělat doplněk na zakázku od někoho zdatnějšího.

Jak snadno převést své stránky ze systému Drupal/Mambo/Wordpress atd. na Joomlu?

Automaticky nijak, bude se to dělat ručně a možná to ani nepůjde, možná bude jednodušší vše vytvořit od základů znovu. Chce to ovšem konzultaci s nějakým zdatným programátorem, který dokáže přelít strukturu z jedné databáze do jiné a navíc Joomle tak trochu rozumí.

Proč ještě není aktualizovaná čeština k Joomle, když vyšla už před dvěma/třemi/deseti dny?

Jakožto lokalizátor jsem také „jen člověk“ a obvykle nemám tolik času, abych byl skutečně synchronní (tj. nová verze a nová čeština). Někdy to však bývá velmi těžké vysvětlit druhé straně, protože ona ten překlad nutně potřebuje...

Tímto dílem bych chtěl náš seriál ukončit. Pokud vám něco dal, jsem rád. Pokud máte dotazy, neváhejte je uvést do diskuze, na jejich základě třeba vznikne ještě nějaké další pokračování.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ
tylik 15. 08. 2008, 08:58:01
Odpovědět  Odkaz 
Viete co si ja o tom myslim? Je sice pravda ze to vec sablony, ale nie celkom. Joomla generuje fakt zastaraly kod, ktory este ostal z mamba. Mali by s tym nieco robit.
Stížnost
Jaroslava Vrátilová 2. 07. 2009, 00:11:35
Odpovědět  Odkaz 
Na stránkách smsmanie a 1000 her zdarma se vyskytla chyba. Nevím jak se toho problému zbavit.
Vojtěch Trefný Re:Stížnost
Vojtěch Trefný 2. 07. 2009, 17:12:48
Odpovědět  Odkaz 
Vždy mě dokáží překvapit takový lidé -- vážně by mě zajímalo, co to je za šestý smysl, který umožňuje najít to nejnevhodnější místo pro dotaz/stížnost/informaci...
Petr Šafařík Re:Re:Stížnost
Peťoš 2. 07. 2009, 23:27:03
Odpovědět  Odkaz 
Překvapuje mě, že Tě to překvapuje. Po těch letech se už fakt nebudu divit ničemu. Ja ne :)
Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ
Josef Mastalir 28. 09. 2008, 15:17:55
Odpovědět  Odkaz 
Ja jsem z toho uz nestastny. Jde mi o to dostat do psani posty ev. textu v editoru diakritiku (hacky,carky). Dostal jsem i doporuceni:
K-Ovladaci centrum-Mistni zvyklosti-Rozlozeni klavesnice. Jenze po zadani K-Ovl.centrum mne vzdy naskoci automat. eStranky- manual pro tvorbu webovek a jsem v pr.....No a poskytovatel internetu nevi, on
zna windows XP a Linuxu nerozumi. Jinak pokkud dosahnu v me zalezitosti uspechu, poslu treba 100 kc, ale fakt to zkousim uz 3 mesice a bez uspechu. Mam mininotebook ,neboli netbook ASUS Eee PC
1.0.2.l5, BIOS 0801. Dopredu dekuju
Jiří Eischmann Re:Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ
Jiří Eischmann 28. 09. 2008, 23:58:47
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, hodilo by se uvést další informace. Předpokládám, že tam máte nainstalovaný Xandros Linux (tedy ten, co už tam byl při koupi). Pokud chcete, abyste mohl psát anglicky, tak postupujte podle tohoto návodu: http://www.minilaptop.cz/ceska-klavesnice-na-asus-eee-pc
Pokud chcete mít systém v češtině, tak s tím Vám nepomůžu, myslím, že česká lokalizace snad ani není. ASUS se k tomu staví divně. Jedině byste si tam musel nainstalovat jiný Linux, ale to už je jiná kapitola.
backend joomly 1.5 v IE6 chyba kódování stránky (ANSI místo UTF-8) nebo skriptu?
Oldřich Lebeda 12. 06. 2009, 14:22:48
Odpovědět  Odkaz 
Dělá mi problém administrátorské rozhraní joomly 1.5 přes prohlížeč IE6. Ten na stránkách za přihlášením hlásí, že na stránce se vyskytly chyby. Jinak to sice funguje, ale je to podstatná vada na kráse. Když si zobrazím zdrojový kód stránky v editoru Notepad++, vidím, že kódování stránky je v ANSI a čeština v tom má špatně háčkování. Když změním kódování dokumentu v editoru na UTF-8 tak je to dobré. Frontend funguje dobře, zdrojový kód stránky otevřený v editoru je kódován ANSI as UTF-8. Firefox v backendu sice chybu nehlásí, ale myslím, že to neznamená, že je stránka zcela v pořádku. Možná za to nemůže Joomla ale jen administrátorská šablona Kepri? Zajímal by mě Váš názor na věc.
Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ
Vavrinec 23. 09. 2009, 00:57:19
Odpovědět  Odkaz 
Prave jsem dokoncil upravu joomly tak, aby validni byla jak na w3.cz, tak w3.org. Takze pratele, jde to, ale zapotite se...
Redakční systém Joomla – ztráta zobrazování v Expose Manageru
Milan Sz 24. 10. 2009, 23:43:34
Odpovědět  Odkaz 
Při tvorbě alba ve fotogalerii v Expoze manageru místo českého znaku
se zobrazil čtverečk.
Po uložení se již v manageru nic nezobrazuje
a nelze v něm editovat ani kolekce ani alba

Jak to napravit?

Děkuji
Redakční systém Joomla – hitparáda častých dotazů neboli FAQ
Š. 11. 08. 2012, 20:32:12
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den.

Prosím Vás, jsem úplný začátečník a snažím se nainstalovat JOOMLA 2,5 ale vždy když se dostanu na první krok, na zvolení jazyku, tak mi to napíše tady toto:

Warning: session_start() [function.session-start]: open(tcp://memcache1:11211/sess_d94b648f0c11333f1bd6c10921688eaf, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/free/ic.cz/b/baterie-praha/root/www/Joomla_2.5.6-Stable-Full_Package/libraries/joomla/session/session.php on line 532

Warning: session_write_close() [function.session-write-close]: open(tcp://memcache1:11211/sess_d94b648f0c11333f1bd6c10921688eaf, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in /home/free/ic.cz/b/baterie-praha/root/www/Joomla_2.5.6-Stable-Full_Package/libraries/joomla/session/session.php on line 676

A nemůžu se přes to dál přenést. Mohl by jste mi prosím Vás poradit? Moc děkuji za odpověď.

S pozdravem, Š.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME