přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Redakční systém Joomla - správa uživatelů

Redakční systém Joomla - správa uživatelů

joomla.png

Mluvili jsme o tom, že články je možno do Joomly přidávat i pomocí uživatelské části. Než si vysvětlíme jak na to, musíme se zastavit u toho, jak vlastně Joomla pracuje s uživateli, jak se nová uživatelé přidávají a jak spravují. Je to vcelku jednoduché, i když v některých ohledech Joomla nenabízí moc možností, jak se vypořádat s jemnými nastaveními, které byste třeba chtěli nastavit.


Aby mohl nějaký uživatel do vaší Joomly přidávat články, musí jej Joomla znát. Rozumíme tím to, že se daný uživatel musí zaregistrovat. Registraci zahájíte celkem jednoduše, pokud je povolena. Kliknete na odkaz Vytvořte jej! pod přihlašovacím formulářem.

Obrázek:  1.jpg

Registrační formulář

Vyplňte údaje o jméně, přihlašovacím jméně, e-mailu a dvakrát zadejte stejné heslo (minimálně pět znaků). Pokud je nějaký údaj v nepořádku, je dané vstupní pole ohraničeno červeným rámečkem. Pokud byla registrace úspěšná, objeví se informační pruh.

Nového uživatele můžete přidávat i jako správce stránek pomocí správcovského rozhraní. Máte pak plnou kontrolu nad tím, jak vypadají uživatelská jména atd. Doporučuji to však spíše používat jen na stránkách, kde bude uživatelů jen poskrovnu.

Obrázek:  2.jpg

Informační pruh – stav registrace

Nyní už musíte přejít k e-mailu, který vám byl zaslán, a provést tzv. aktivaci účtu – provedení operace, která účet ověří jako platný. Tím se ověří, že zadaný e-mail existuje a zároveň je zabráněno zneužití, neboť ten kdo žádá, má možnost svůj účet aktivovat (či nikoliv). Mail obsahuje jedinečný odkaz. Když na něj kliknete, je účet ověřen a aktivován. Pokud se jako správce podíváte do nabídky Uživatelská část – Správce uživatelů (ve správcovské části stránek) ještě před tím, než uživatel provedl aktivaci, bude to vypadat takto:

Obrázek:  3.jpg

Správcovská část – Správce uživatelů

Dejte si pozor při aktivování uživatelů, protože tento proces je celkem bezproblémový. Pokud neproběhl, patrně došlo k chybě při vyplnění e-mailu nebo spamový filtr na straně uživatelova mailového serveru systémovou zprávu vyhodnotil jako spam. Může tak snadno dojít k chybě a vy ztratíte možnost s uživatelem pomocí mailu komunikovat.

Registraci uživatelů můžete jako správce zakázat. Nebo ji můžete na nějakou dobu povolit a pak zakázat s tím, že kdo se stihl zaregistrovat, ten bude mít možnost přistupovat třeba k chráněné části stránek atd. Noví uživatelé však již nebudou mít možnost zahájit registrační proces a komunita bude uzavřená. Kdykoliv však bude možné přidat uživatele ručně ve správcovské části.

Kliknutím na jméno uživatele můžete přejít k podrobnějším údajům o uživateli. K vysvětlení jednotlivých nastavení se ještě dostaneme.

Obrázek:  4.jpg

Detaily uživatele ve Správci uživatelů

V tuto chvíli je nejpodstatnější položka Blokovat uživatele, která by po aktivaci měla být nastavena na Ne. Pokud se aktivace z nějakého důvodu nezdaří, může ji správce provést ručně.

Uživatel Správce je díky použitém modelu překladu uváděn jako Správcovská část. Prosím, neklepejte si na čelo, berte to jako fakt.

Po úspěšné aktivaci účtu můžete vidět, že uživatel je automaticky přiřazen do skupiny Registrovaní a vidíte čas poslední návštěvy, případně zda je, nebo není právě přihlášen.

Obrázek:  5.jpg

Správce uživatelů – aktivovaný účet

Pokud se vrátíte zpět k detailům uživatele, zjistíte, že je zde několik „zajímavých“ parametrů, které mohou ovlivnit přístupová práva daného uživatele. Konkrétně mluvím o boxu Skupina. V rámci Joomly je definováno několik „druhů“ uživatelů.

Výchozí nastavení uživatele lze změnit, dostanete se k němu pomocí nabídky Uživatelská – Globální nastavení – odkaz Systém a zde je sekce Nastavení uživatele. Z rozbalovací nabídky Typ registrace nového uživatele můžete vybrat, jaký typ bude přiřazen každému nově zaregistrovanému uživateli.

  • Registrovaný – má přístup k funkcím uživatelské části (posílání článků a odkazů do obsahu) a zároveň může přistupovat do oblastí, které jsou nastaveny jako nepřístupné neregistrovaným uživatelům.
  • Autor – tento uživatel má přístup jen a pouze k funkcím uživatelské části.
  • Editor – tento uživatel má přístup k funkcím uživatelské části, ke schvalování a editaci článků.
  • Publisher – tento uživatel má přístup k funkcím uživatelské části a má možnost zveřejňovat články.
  • Manažer – má přístup ke všem funkcím uživatelské části a navíc má přístup k některým funkcím správcovské části.
  • Správce - má přístup ke všem funkcím uživatelské části a navíc má přístup k některým funkcím správcovské části (je jich samozřejmě více než u manažera).
  • Super správce – uživatel s plnými právy přístupu kamkoliv.

Dle uvedeného seznamu je jasné, že obvykle budete mít na stránkách jednoho super správce (ten je vytvořen automaticky po instalaci). A řadu uživatelů, kteří budou mít nastavení práv na Registrovaný. V detailech uživatele se ještě zmíním o parametru Dostávat systémové e-maily, který způsobí, že tento uživatel bude dostávat systémové informace redakčního systému, tj. o schvalování atd. Tento parametr je dostupný pouze pro Správce a Super správce.

Všechny volby ze skupiny Parametry jsou dostupné i z uživatelské části Joomly. Po přihlášení se objeví nová nabídka (pokud je definována) a umožní změnu osobního profilu, který obsahuje i výše uvedené volby.

Můžete také nastavit, jaký jazyk uživatelské a správcovské části (každou zvlášť) bude uživatel používat, jaký bude jeho výchozí WYSIWYG editor pro psaní článků a také Časové pásmo. Poslední jsou kontaktní údaje, které však musíte zadávat jinde, konkrétně v nabídce Komponenty – Kontakty – Kontakty.

Oprávnění uživatele

Vraťme se k uživatelské části stránek. Co všechno může přihlášený uživatel dělat? Pokud jste si nechali Joomlu ve výchozím nastavení, patrně hned zjistíte, jaká nabídka přibyla po přihlášení. Nejdříve se tedy přihlaste. V našem případě je to část nadepsaná Login Form (jde to samozřejmě změnit).

Obrázek:  6.jpg

Přihlašovací formulář před přihlášením

Do jednotlivých polí zadejte požadované údaje (Uživatelské jméno a heslo). Pokud chcete, abyste po příchodu na stránky byli automaticky přihlášeni, zatrhněte zatržítko u Pamatuj si mne. Pak už jen klikněte na tlačítko Přihlásit se.

Obrázek:  7.jpg

Změna po přihlášením

V této chvíli se přihlašovací formulář změnil a Joomla vás vítá. Tlačítko Přihlásit se bylo změněno na Odhlásit se a objevila se nová nabídka User menu s dvěma odkazy Your details a Logout. První je pro prohlížení informací ve vašem profilu, druhý odkaz slouží k odhlášení (tedy stejně jako tlačítko Odhlásit se). To vše za předpokladu, že jste uživatel se statusem Registrovaný.

Obrázek:  8.jpg

Informace o vašem uživatelském profilu

Pokud změníte typ uživatele na Publisher, přibývají nové položky, konkrétně Submit an Article a Submit a Weblink (přidání nového článku a přidání nového odkazu). A také se objeví nová ikona umožňující úpravu článků.

Obrázek:  9.jpg

Poslední ikona vpravo umožňuje úpravu článků z uživatelské části

Nakonec jsem si nechal uživatele, kteří trpí občasnou ztrátou paměti a nemohou si prostě vzpomenout, jaké heslo či uživatelské jméno při registraci vlastně použili. Pokud totiž nejste přihlášeni, můžete se heslo či uživatelské jméno dozvědět po zadání e-mailové adresy, která byla použita při registraci.

Pozor na automatické přihlášení, protože každý, kdo použije váš počítač s vaším profilem, pak bude po příchodu na stránky automaticky přihlášen. Může to způsobovat problémy např. v internetových kavárnách či při práci se sdíleným počítačem. Pokud je například obsah stránek postavených na Joomle nějak zpoplatněn, dávejte si na to pozor. Je to bezpečnostní riziko.

Docílíte toho velmi jednoduše – stačí kliknout na odkaz Zapomenuté heslo nebo na odkaz Zapomenuté uživatelské jméno. Stačí vyplnit e-mail použitý při registraci a Joomla vám jej pošle. Obě operace jsou automatické a fungují bez zásahu správce.

Obrázek:  10.jpg

Formulář na znovunastavení uživatelského hesla

Nejlépe je nastavit použití unikátních e-mailových adres, které zabrání tomu, že se některý uživatel bude moci zaregistrovat pod více jmény. Navíc to zabrání i problémům se „zapomnětlivými“ uživateli, kteří si nevzpomenou na heslo či uživatelské jméno.

Obrázek:  11.jpg

Formulář na připomenutí uživatelského jména

Jak jsem již naznačoval, jemné nastavování přístupů různých uživatelů k různým článkům či sekcím není se standardní Joomlou možné a řeší se doinstalací doplňků třetích stran. Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se do sekce Group Access na extensions.joomla.org. Je jich tam poměrně dost. Nového integrovaného modulu pro správu uživatelských práv se snad dočkáme s příchodem plánované verze 1.6. Současný model se používá již od předchůdce Joomly – Mamba a je to jedna z nejčastěji zmiňovaných funkcí, která citelněji chybí (integrovaná, doplňky to obvykle vyřeší uspokojivě). Model přístupových práv je opravdu nedostatečný a někdy matoucí.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Redakční systém Joomla - správa uživatelů
t 1. 08. 2008, 14:45:20
Odpovědět  Odkaz 
to mi chybalo pri joomle, preto to som vybral e107, kde je volitelny pocet skupin. Mozno uz sa to cez extension da, ale ked som si vyberal CMS, tak vtedy to nebolo. Aj tvorba tem a pluginov sa mi zda v e107 prehladnejsia. Ale to je asi vec zvyku.
Redakční systém Joomla - správa uživatelů
Ivan Hotra 4. 08. 2008, 15:30:16
Odpovědět  Odkaz 
Pokud se týče registrace vyplním vše jak má být, odešlu ale na zadanou adresu nepříjde potvrzovací zpráva. Při tom ve správě uživatelů je osoba přdána. Jedu J 1.5.2. Nedělám někde chybu? Dík Ivan
Re:Redakční systém Joomla - správa uživatelů
svatas 5. 08. 2008, 07:31:29
Odpovědět  Odkaz 
V nastavení nemíáte povolenou Aktivaci účtů. Najdete ji v sekci Uživatelská část - Globální nastavení - Nastavení uživatele.
Re:Re:Redakční systém Joomla - správa uživatelů
Ivan Hotra 24. 08. 2008, 15:16:41
Odpovědět  Odkaz 
Nastavení uživatele mám nastaveno dobře (ano,ano,registrovaní,ukázat)ale když provedu registraci tak napíše,že " nemohu inicializovat poštovní službu "
na dalším řádku je ale hlášení " Váš účet byl vytvořena byl vám odeslán aktivační odkaz......"
Domnívá se z toho. že mi nefunguje odesílání pošty z JOO a protože nejsem odborník, tak nevím kde se pohrabat , aby to chodilo tak jak má. Děkuji za případnou pomoc. Ivan
Redakční systém Joomla - správa uživatelů
Jan Říha 17. 12. 2008, 13:10:58
Odpovědět  Odkaz 
Píšete:
"Pokud změníte typ uživatele na Publisher, přibývají nové položky, konkrétně Submit an Article a Submit a Weblink (přidání nového článku a přidání nového odkazu). A také se objeví nová ikona umožňující úpravu článků."
Nikde nic nevidím.
Děkuji
Redakční systém Joomla - správa uživatelů
Robert Koperdák 22. 10. 2009, 14:08:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,

rad bych po registraci uzivatele, zkontroloval jejich udaje a pote schvalil jejich registraci, jde to?

Dekuji za pomoc
RK
Redakční systém Joomla - správa uživatelů
Jakub Císař 6. 04. 2012, 14:32:20
Odpovědět  Odkaz 
Potřeboval bych vědět dvě věci:
1) Po registraci uživatele se nezobrazuje informační pruh. Čím to?
2) Potřeboval bych ale, aby se místo informačního pruhu zobrazila samostatná potvrzovací stránka. Víte jak na to?
Díky moc všem.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME


Tagy