přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Redakční systém Joomla - správce nabídky

Redakční systém Joomla - správce nabídky

joomla.png

Když už máte vytvořeny nějaké články, začnete se poohlížet po tom, jak vytvořit nějakou nabídku, do které přidáte odkaz na články. Joomla k tomu nabízí poměrně komfortního pomocníka – správce nabídky.


Protože jsme si Joomlu nainstalovali s ukázkovými daty, obsahuje naše instance Joomly i nabídku. Dokonce je jich několik. Jejich seznam najdete ve Správci nabídky. Dostanete se k nim tak, že si z horního pruhu vyberete Nabídky – Správce nabídky.

Obrázek:  1.jpg

Správce nabídky – nabídky v ukázkových datech

Jaká nabídka se na vašich stránkách zobrazuje, však nezáleží jenom na tom, jaké nabídky jste definovali, ale hlavně také na tom, zda je blok s danou nabídkou definován v rámci šablony. Klasická šablona by měla obsahovat alespoň tři základní nabídky. V angličtině jsou pojmenovány Main Menu (Hlavní nabídka), User menu (Uživatelská nabídka) a Top Menu (Horní nabídka). Hlavní nabídka je ta první, která se uživateli zobrazí na stránkách, je obvykle vlevo nebo vpravo. Uživatelská nabídka obvykle není vidět a objeví se ve chvíli, kdy se na dané stránky přihlásíte. Můžete do ní ukrýt „bonusové“ funkce. Nabídka Top Menu je definovaná nabídka, která se v určitých šablonách objevuje v horní části stránky. Obvykle je horní nabídka nějakým způsobem odlišná od klasické hlavní nabídky.

Použití více nabídek není povinné, stačí mít definovánu jen jednu. Pro větší přehlednost se však používá více nabídek. Zjednodušuje to správu.

Podíváte-li se do správce nabídky a kliknete-li na její jméno, dostanete se k definici parametrů této nabídky.

Jeden z nejčastějších dotazů začátečníků je, že už vše počeštili, jen se nemohou zbavit nápisu Main menu nad boxem s nabídkou. Právě zde můžete jméno počeštit. Doporučuji změnit jen Titulek, unikátní jméno ponechte anglicky tak, jak je v ukázkových datech.

Obrázek:  2.jpg

Správce nabídky – parametry nabídky

Každá nabídka musí mít unikátní jméno, které se v Joomle nesmí opakovat. Vyplňte také Titulek, který se v některých šablonách objevuje nad nabídkou. Poslední popis slouží k zadání poznámky, o jakou nabídku se jedná. Najetím na modrou ikonu s písmenem i za jednotlivými políčky se objeví rychlá nápověda k poli.

Unikátní jméno nabídky doporučuji volit tak, aby byla snadno identifikovatelná. Jméno by nemělo obsahovat mezery či jiné nestandardní znaky.

Vraťme se však zpět, a to k definování jednotlivých položek nabídky. Pokud se podíváte na úvodní stránku vaší Joomly, najdete zde nabídku Main menu s jednotlivými položkami Home, Joomla! overview, Joomla! license, More about Joomla!, FAQ, The News, Web links a News Feeds. K editaci těchto jednotlivých položek se dostanete tak, že ve Správci nabídky kliknete na ikonu v pátém sloupci Položka nabídky. Objeví se před vámi jednotlivé řádky nabídky. Takto například vypadá „obsah“ nabídky Main Menu.

Obrázek:  3.jpg

Správce nabídky – položky nabídky Main Menu

Jedná se o vcelku standardní okno, s jakým se můžete v Joomle setkat. Setkáváme se zde s dvěma novými náhledy. Prvním je sloupec Implicitní. Tento parametr určuje, která položka nabídky se zobrazí jako první poté, co návštěvník vyťuká jméno vašich stránek do internetového prohlížeče. Obvykle je to první položka. Druhou „novinkou“ je zobrazení třetího řádku. Všimněte si, že položka What's new in Joomla! 1.5 je připojena k předchozí položce Joomla! overview pomocí nějakého grafického prvku simulujícího její podřízení. Pokud se totiž podíváte na úvodní stránku, položku What's new in Joomla! 1.5 nevidíte. Dostanete se k ní až tehdy, pokud kliknete na Joomla! overview. Teprve poté se v nabídce objeví.

Ve starší verzi řady 1.0.x tento sloupec s implicitní položkou nabídky chyběl. Mělo se za to, že položka, která je na prvním místě, je zároveň implicitní.

Obrázek:  4.jpg

Nabídka Main Menu ve výchozím stavu

Chování podřízených položek (jejich stav zabaleno/rozbaleno) můžete změnit, výchozí nastavení je zabaleno.

Obrázek:  5.jpg

Nabídka Main Menu s viditelnou podřízenou nabídkou

Přidání nové položky nabídky je vcelku snadné. Stačí kliknout na tlačítko Nový.

Obrázek:  6.jpg

Nová položka nabídky – Výběr nové položka nabídky

Joomla dělí položky nabídky na celkem čtyři druhy :

  • interní odkaz – odkaz na součásti, které obsahuje vaše Joomla, rozebereme je podrobněji v další části;
  • externí odkaz – klasické URL na stránky;
  • oddělovač – vizuální oddělovač vkládaný do nabídky;
  • alias – odkaz na jinou nabídku v Joomle!

V rámci druhu Interní odkaz Joomla! ještě definuje několik druhů položek, které přesněji rozlišují, jakého typu položka bude.

  • Články – odkaz na článek, který je v Joomle!
  • Kontakty – v rámci Joomly existuje databáze kontaktů.
  • Kanály novinek – odkaz na RSS kanál.
  • Ankety – odkaz na ankety, které jsou v Joomle! definovány.
  • Hledat – vytvoření stránky s formulářem pro hledání na stránkách.
  • Uživatel – vytvoření odkazu na několik formulářů spojených s uživatelem, jako je přihlášení, registrace apod.
  • Odkazy – odkaz na databázi odkazů v rámci Joomly.
  • Obálka – neboli wrapper; struktura, která umožní přidat do vzhledu vašich stránek jinou stránku. Typické využití je pro vlastní PHP skripty či externí stránky.

My budeme pokračovat tvorbou položky nabídky, která zobrazí náš článek. Klikněte proto na odkaz Články.

Obrázek:  7.jpg

Nová položka nabídky – Článek

V rámci položky Článek existuje několik možností, co můžete ještě zobrazit. Především jde o zobrazení článků z jedné kategorie (odkaz Kategorie – Vzhled blogu kategorií nebo Kategorie Vzhled seznamu kategorií) či Sekce. Jsou tu i ostatní. Nás v tuto chvíli zajímá položka Článek – Vzhled článku.

Obrázek:  8.jpg

Nová položka nabídky – Parametry nového článku

Vyplňte základní údaje (Titulek, Alias), ponechte odkaz tak, jak je. V poli Zobrazit v si vyberte, ve které nabídce bude daná položka viditelná. V poli Nadřazená položka můžete nastavit, která položka bude rodičovská. Chcete-li umístit svou položku přímo do kořenové části Hlavní nabídky, zvolte v tomto poli položku Nejvýše, pokud ji chcete „pověsit“ pod nějakou již existující položku, vyberte ji ze seznamu. Z dalších položek již okomentuji jen pole Při kliknutí otevřít v. Zde můžete nastavit, v jakém okně se objeví váš článek po kliknutí na položku.

To jsme nastavili parametry položky Hlavní nabídky, teď je zapotřebí ještě nastavit parametry vlastního článku. V pravé části obrazovky si všimněte nabídky Parametry – Základní, Parametry – Komponenta a Parametry – Systém.

V záložce Parametry základní si můžete zvolit článek, který bude zobrazen. Klikněte na tlačítko Zvolit.

Obrázek:  10.jpg

Volba článku pro zobrazení v položce nabídky

Zobrazí se seznam všech článků, které v Joomle existují. Najděte si nově vytvořený článek, který jsme pojmenovali Náš první článek.

V záložce Parametry – Komponenta najdete mnohé volby sloužící k ovlivnění toho, co bude nebo nebude vidět po zobrazení článku (např. nadpis, jméno autora, datum vydání atd.) a jsou to parametry shodné s těmi, které jsme si ukazovali při psaní článku.

Obrázek:  11.jpg

Parametry zobrazení článku v položce nabídky

Poslední jsou Parametry – Systém, kterými můžete ovlivnit to, co se bude vypisovat v hlavičce stránky a zda se použije SSL. Parametry jsou samozřejmě podrobnější, pro účely tohoto seriálu jsou však nepodstatné.

Obrázek:  12.jpg

Parametry článku, spíše systémové vlastnosti

Pokud se vám již vše líbí, klikněte na tlačítko Uložit. Joomla! vytvoří danou položku nabídky. Ještě jeden parametr zůstal při prvotním vytváření uzavřen, a to je možnost zatřídit danou položku nabídky tam, kam chcete (tedy na určité místo, třeba třetí položka z vrchu). K nastavení se dostanete kliknutím na danou položku a na tlačítko Upravit. Nakonec se podívejte, jak vypadá titulní stránka s nově přidanou položkou v hlavní nabídce.

Obrázek:  13.jpg

Naše stránky s novou položkou v Hlavní nabídce

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Redakční systém Joomla - správce nabídky
Tylik 24. 07. 2008, 12:00:48
Odpovědět  Odkaz 
Ako ja som nepochopil co ma spolocne Linux a Joomla. Svata sa neuraz ale tie clanky by si mal publikovat radsej na Joomlportal.cz .

Nic proti tomu webu, vela mi dal, ale si mylim ze nejako to je nedomyslene.
Re:Redakční systém Joomla - správce nabídky
faha 30. 07. 2008, 14:33:09
Odpovědět  Odkaz 
Nevidim duvod proc by nemohl byt clanek/serie na tomtom webu???
Redakční systém Joomla - správce nabídky
Ziletka 4. 08. 2008, 14:47:13
Odpovědět  Odkaz 
Díky za skvělý tutoriál k Joomle, trošku táhly, ale dobrý.
Měl bych jednu otázku. Jak vytvořím menu, které by (automaticky) obsahovaly názvy kategorií, a počet článků v ní. Po kliknutí na danou položku by se zobrazil seznam článku v dané kategorii. Díky.
Re:Redakční systém Joomla - správce nabídky
Ziletka 6. 08. 2008, 15:32:26
Odpovědět  Odkaz 
Tak si odpovím sám:
1. Nejdříve si vytvoříme nové menu, pojmenované například Kategorie (Menus - Menu Manager - New). Tímto se nám přidá i nový modul (Extensions - Module Manager). Řekněme, že jsme jej při vytváření menu pojmenovali stejně: Kategorie.

2. V Extensions - Module Manager - Kategorie si nastavíme požadované vlastnosti (umístění apod.)

3. Položky do menu přidáme pomocí: Menus - Menu Manager a u položky Kategorie klikneme na Menu Item(s) (5. slupec). Tím se dostaneme do editace konkrétního menu.
Klikneme na ikonu New, vybereme Articles - Category - Category Block Layout.
Zde již nastavíme název položky (Title), Alias (bez dakritiky, bez mezer), rodičovský prvek, jak se budou články zobrazovat na stránce apod. Pozn.: Abychom nemuseli tuto procedůru celou opakovat při vytváření každé položky v menu Kategorie, můžeme použít ikonu Copy (Menus - Menu Manager - Kategorie (Editace)) a jen změníme názvy položek.
Redakční systém Joomla - správce nabídky
Mark 21. 11. 2008, 00:37:16
Odpovědět  Odkaz 
Ať dělám, co dělám, postupuji dle zde uvedeného návodu a nedaří se mi počeštit Main menu nad boxem s nabídkou. Titulek je vyplněný, v rozbalovací nabídce je česky, ale text nad boxem s nabídkou zůstává původní. Mám verzi 1.5.8. Nenapadá někoho, v čem by mohl být problém? Děkuji.
Re:Redakční systém Joomla - správce nabídky
mirec 17. 12. 2008, 18:30:11
Odpovědět  Odkaz 
v admin prostredi z hornej ponuky vyber

rozsirenie > spravca modulov > Main Menu

a pri titulku zmen podla tvojej predstavy a mas po probleme :D
Redakční systém Joomla - správce nabídky
Ekula 13. 01. 2009, 19:08:17
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, potřebuju poradit. Jak mám vložit článek do odkazu v menu jsem pochopila, funguje, děkuji za rady... ale jak do toho samého odkazu nacpat několik článků, nejenom jeden? nemůžu na to přijít, prolézám správce nabídky, správce článků, nic... poraďte prosím, spěchá... díky!
Redakční systém Joomla - správce nabídky
DeStY 6. 03. 2010, 15:16:18
Odpovědět  Odkaz 
THX za tento článek jedinej co k něčemu byl s těch co jsem prolez včetně oficiální nápovědy
Redakční systém Joomla - správce nabídky
DeStY 6. 03. 2010, 15:17:39
Odpovědět  Odkaz 
2mirec thx tohle jsem řešil 2 dny nevím proč je to tak dmtně řešený
Redakční systém Joomla - správce nabídky
kaki 1. 11. 2011, 13:05:34
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, dle Vašeho návodu jsem vložila článek na hlavní stránku, ale v dalších kategoriích se mi vložené články neozobrazují, proč?
Redakční systém Joomla - správce nabídky
Ursus 13. 12. 2011, 17:52:21
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, vymazal jsem si všechny nabídky a teť mi nejde celý web. Dají se nějak dodatečně nahrát ty základní nabídky potřebné k chodu stránek?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME


Tagy