přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rozšíření pro Google Chrome

Rozšíření pro Google Chrome

google_chrome.png

Při svém uvedení byl Chrome považován za velmi jednoduchý, rychlý a možná i tak trochu hloupý prohlížeč. To se ale postupně mění. Chrome sice pořád v základním sestavení zůstává jednoduchý a nenáročný, ale funkce si nově můžete přidávat pomocí rozšíření, podobně jako je tomu třeba u Firefoxu.


Seznámení

Rozšíření pro Chrome jsou dostupné až pro jeho čtvrtou verzi, která je v tuto chvíli prozatím v beta stádiu. Donedávna byla rozšíření dostupná pouze přes neoficiální stránky, největší oblibě se těšila asi ChromeExtensions.org, ale nyní už je v provozu oficiální katalog Googlu, také v beta verzi. Nicméně na obsáhlosti to není znát, počet rozšíření už překročil první tisícovku, takže si určitě každý najde svoje. A dá se předpokládat, že budou hojně přibývat další.

Google ChromeGoogle Chrome

Měl by se Firefox bát?

Odpovím stručně: Měl. Google Chrome je v současné době jasně nejrychlejší prohlížeč a Firefox mu nemůže konkurovat, ať už rychlostí rozhraní nebo načítání stránek. A nemalá skupina "Firefoxáků" už o Chrome uvažovala, ale prozatím je u Firefoxu držela především jejich oblíbená rozšíření. Takzvaná killer rozšíření se ale začínají objevovat už i pro Chrome, takže přechod z Firefoxu nebude tak bolestný.

A jak se liší samotný princip rozšíření? Na rozdíl od Firefoxu, kde se rozšíření integrují přímo, se u Chrome jedná pouze o jakousi nadstavbu na základě klasických webových technologií - HTML, CSS a JavaScriptu. S tím souvisí další věc, kvůli aktivaci nebo deaktivaci rozšíření nemusíte restartovat prohlížeč. Samotná instalace probíhá stejně, na webu si vyhlídnete rozšíření, kliknete na Install (instalovat), toť vše. U aktualizací rozšíření je situace jiná. Firefox se uživatele ptá a Google Chrome si poradí sám, aktualizuje na pozadí.

Správce rozšířeníSprávce rozšíření

Služby Googlu

U prohlížeče od Googlu se dá očekávat, že se ho bude snažit co nejvíce prošpikovat svými službami. To platí i pro rozšíření, některá vyvíjí samotný Google, ale mnoho dalších i fanoušci. Nejvíce oblíbené jsou hlavně notifikátory, dalo by se říci prosté ikonky, které vás informují o stavu vašeho účtu, nově příchozích zprávách a tak podobně. O Gmail se stará Google Mail Checker, o RSS Google Reader Notifier, Google Voice Notifer spolupracuje s vaším mobilním telefonem a svého rozšíření se dočkala už i horká novinka posledních měsíců - Google Wave. Tato rozšíření je možno nahradit jedním jediným s názvem One Number. Rozšíření pro Google Talk se ukázalo být celkem nepoužitelné, protože při každém schování okénka se vše dostane do základního stavu. Nápad dobrý, ale provedení zatím dost pokulhává. Šikovné je i rozšíření gPDF, které otevírá všechny PDF soubory přímo přes Google Docs. To se hodí, například pokud nosíte prohlížeč s sebou na USB klíčence nebo jste na počítači, kde nemáte práva k instalaci prohlížeče PDF souborů.

One Number: Notifikace o všech službách Googlu pěkně pohromaděOne Number: Notifikace o všech službách Googlu pěkně pohromadě

Sociální sítě

S doplňky určenými pro sociální sítě se doslova roztrhl pytel. Jen na oficiálních stránkách jich najdete desítky a vede samozřejmě Facebook a Twitter. Pro Facebook zde najdete spoustu modifikací, které určitým způsobem upravují rozhraní nebo "opravují" chyby Facebooku. Nutno podotknout, že ve většině případů je to jako z bláta do louže. Ale každý máme jiný vkus, tak se vám možná nějaká modifikace zalíbí. Zajímavější určitě bude samotný klient pro Facebook. Za zmínku stojí dva. Prvním je Facebook for Google Chrome, který zobrazuje Facebook v odlehčeném rozhraní zvaném Lite. Druhý s opravdu výstižným názvem Facebook pracuje s rozhraním pro chytré mobilní telefony. Dají se používat, ale na pokročilejšího klienta, který na to půjde od píky, si ještě budeme muset počkat.

Facebook: Rozhraní pro mobilní telefonyFacebook: Rozhraní pro mobilní telefony

U Twitteru je situace lepší, všechna rozšíření se velmi podobají TwitterFoxu/Echofonu. Ale Twitter je tak jednoduchá služba, tak jaké novoty vymýšlet? Jako nejpovedenější se mi jeví Metrist, a to hlavně po designové stránce. Ten ale neumí automaticky zkracovat odkazy, pokud je to pro vás problém, doporučím vám spíše Chromed Bird nebo Tweetings. U nich si můžete vybrat ze třech služeb pro zkracování odkazů, v základním nastavení je to bit.ly, které je z nich i nejznámější.

Metrist: Hezký design předevšímMetrist: Hezký design především

Killer rozšíření

O killer rozšířeních už jsem se zmínil výše, teď si tedy představíme některá konkrétní, která se už dostala z Firefoxu i na Chrome. Programátory a designery webových stránek jistě potěší Firebug. Jedná se sice o osekanou verzi s přívlastkem Lite, ale stále je to velice schopný nástroj, který by většině uživatelů měl stačit. Další rozšíření přidává velmi oblíbená gesta myši, bez kterých si kdejaký uživatel už nedokáže představit práci s prohlížečem. Rozšíření se jmenuje Mouse Stroke. Povedl se i Speed Dial, který určitě překonává ten z Firefoxu a možná i originál z Opery. Vypadá opravdu hezky a dobře se s ním pracuje. Oněch alternativ k rozšířením z Firefoxu je samozřejmě mnohem více, dalo by se říct, že absolutní většina rozšíření pro Chrome z nich nějakým způsobem čerpá. Dnes už je celkem pravděpodobné, že pro své oblíbené rozšíření najdete alternativu určenou pro Chrome. Ale všechno chce čas, takže se většinou budete muset spokojit s menšími možnostmi konfigurace.

Firebug: Omezené funkce, ale přesto skvělý nástrojFirebug: Omezené funkce, ale přesto skvělý nástroj

Speed Dial: NastaveníSpeed Dial: Nastavení

Synchronizace

O Xmarks už jsme psali v článku o rozšířeních pro Firefox, takže to není jen záležitost Chrome. Nástrojů pro synchronizaci záložek a hesel je tu více, ale Xmarks vyniká tím, že podporuje čtyři známé prohlížeče. Jedná se právě o Chrome, Firefox, ale i Safari nebo Internet Explorer. Záložky lze procházet i přes webové rozhraní na Xmarks.com. Mimochodem, Chrome už také nabízí vlastní synchronizaci dostupnou hned v základním sestavení prohlížeče (opět pouze verze 4). Tam ale neplatí ta výhoda, kterou jsem vyzdvihl u Xmarks, protože tento způsob synchronizace lze použít pouze pro Chrome. Pokud vám to ale nevadí, můžete ho klidně využít, k přihlášení použijete klasicky svůj účet na Googlu.

Přihlášení k XmarksPřihlášení k Xmarks

Má Chrome budoucnost?

Většina rozšíření je velmi jednoduchá a v nastavení si vystačí s několika málo zatrhávátky. Hlavní je ale to, že i při větším počtu aktivovaných rozšíření jsem se nesetkal s nějakým větším poklesem rychlosti, vlastně jsem ho ani nezpozoroval. Právě toto o Firefoxu bývá problém, pokud si ho "potuníte" až moc, rychlost může začít rapidně klesat. Ale nebudu jen chválit. Měl jsem celkem problém v orientaci na stránkách věnovaných rozšířením, protože rozšíření se prakticky nijak netřídí do kategorií a nějakou možnost pokročilejšího vyhledávání byste také hledali marně. Trochu problém je i se stabilitou samotných rozšíření, často se jedná o poměrně nové projekty, takže nečekejte bezproblémovost. Nad tímto lze ale přimhouřit oči, přece jen je stránka i Chrome 4 prozatím v beta verzi. Na konečný ortel si ještě nějaký čas počkáme.

Ikonky rozšíření jsou dobře dostupnéIkonky rozšíření jsou dobře dostupné

Pokud se Googlu a vývojářům do ostrého nasazení podaří opravit chyby a lépe svá díla vyladit, mohl by Chrome Firefoxu slušně zatopit. Potenciál určitě má. Už nyní lze Chrome s doplňky relativně dobře používat, ale pokud nikam nechvátáte, doporučuji pár týdnů nebo měsíců počkat.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zakázanie animovaných gifov
Marek 21. 12. 2009, 08:36:47
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý deň, neviete mi poradiť ako môžem zakázať animované gify? Vo firefoxe sa to robí cez about:config, ale v chrome som pre to nenašiel ani rozšírenie. Ďakujem.
gesta myši
mach 6. 01. 2010, 06:49:35
Odpovědět  Odkaz 
S gesty myši jsem taky experimentoval (nic moc) - a nakonec jsem Ubuntu doplnil o easystroke; program který přidává gesta do celého systému. A je to bóží. Konečně přepínám plochy gesty, nautilus je taky nějak takový hezčí.. :-) Po tomto zásahu je Chromium můj defaultní prohlížeč. Firefox tam pravda je, ale jenom pro případ "co kdyby"
Google Chrome
Julo 21. 12. 2009, 09:30:06
Odpovědět  Odkaz 
Stiahol som, vyskúšal a odinštaloval - vychvaľovaná rýchlosť Chrome sa akosi nekonala, Firefox načítal stránky rýchlejšie.
Re:Google Chrome
Rene 21. 12. 2009, 10:41:50
Odpovědět  Odkaz 
Toto bude asi většinou velmi subjektivní. U mne naopak Chrome jednoznačně nejsvižnější prohlížeč a maximální spokojenost.
Re:Re:Google Chrome
Martin22 21. 12. 2009, 13:43:37
Odpovědět  Odkaz 
U googlu jsou take jiste maximalne spokojeni s tim co jim sdelujete o tom jake stranky navstevujete, jake mate kde prihlasovaci udaje atd... :-D
Re:Re:Re:Google Chrome
daniel 21. 12. 2009, 14:07:07
Odpovědět  Odkaz 
A ty si myslíš že jinde a jinak se to neděje ??

Nebo snad věříš na tu pohádku o anonymním internetu ???
Roman Bořánek Re:Re:Re:Re:Google Chrome
Roman Bořánek 21. 12. 2009, 17:34:06
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste Chromium. Většina lidí se domnívá, že Chrome je opensource, ale není tomu tak. Opensource je projekt Chromium, na kterém dělá Google společně s komunitou. Potom ho Google v nějakém stavu vezme a vydá jako Chrome. A přidá si právě to sledování. Když použijete Chromium, tak se nemusíte ničeho bát.
Re:Re:Re:Google Chrome
majkro 21. 12. 2009, 14:29:31
Odpovědět  Odkaz 
ROFLCOPTER - made in china .. mas ruzovy bryle
Roman Bořánek Re:Google Chrome
Roman Bořánek 21. 12. 2009, 17:29:52
Odpovědět  Odkaz 
Tak samozřejmě, je to individuální, třeba záleží i na výkonu PC. Ale většina benchmarků ale hlavně uživatelů tu skvělou rychlost potvrzuje.
Rozšíření pro Google Chrome
Andrtalec 21. 12. 2009, 18:31:58
Odpovědět  Odkaz 
No, myšacie gestá tam vidím, obdobu TabMixPlus zatiaľ nie, ale keď bude, myslím, že Firefox u mňa doslúži....
Rozšíření pro Google Chrome
Fred 21. 12. 2009, 20:51:50
Odpovědět  Odkaz 
Nebo můžete zkusit SRWare iron http://www.srware.net/en/software_srware_iron_chrome_vs_iron.php to je chrome bez některých funkcí. Pokud je Vám to jedno jako mě, tak ale určitě využijete tohle rozšíření http://qux.us/adthwart/
Rozšíření pro Google Chrome
Milan Švec 22. 12. 2009, 10:33:27
Odpovědět  Odkaz 
Dík za všechny postřehy a zkušenosti, hodí se k dalšímu testování.
Používám Chrome browser na Windows (4.0.266.0) už dva měsíce a na Chromium OS (4.0.253.0) už měsíc.
Je to čím dál tím lepší prostředí.
Teď, co můžu už i na Chromium OS používat českou klávesnici (na kterou jsou prsty přeci jenom víc zvyklé), je to zase další důvod pro Chrome.
Pro toho, kdo je zvyklý dostat potřebnou informaci během pár vteřin (via PDA, smartfoun), je to zase další důvod nezapínat kvůli přístupu na internet desktop PC (a jít zatím dělat něco jiného), ale netbook s Chromium OS a Chrome browser na něm.
Více na http://milansvec.posterous.com
Z Chromium OS a Chrome browser na ASUS 701 Milan Švec
Vojtěch Zeisek Rozšíření pro Google Chrome
Vojtěch Zeisek 22. 12. 2009, 13:23:11
Odpovědět  Odkaz 
No, nevím. Nijak zázračně rychlé to není. Startuje rychle jako Konqueror (rychleji než Firefox nebo Opera), ale za provozu to není žádná sláva. A navíc si to o sobě myslí, že to je vrcholem evoluce Vesmíru. Přitom tomu chybí o pořádná možnost práce s cookies (mám aktuální Chromium) - v mém nejoblíbenějším (a suverénně nejrychlejším) Konqueroru (jádro WebKit), Firefoxu i Opeře si mohu nastavit, aby se mě to při návštěvě nové stránky ptalo na to, co má dělat s cookies (přijmout / odmítnout vše z domény, ...), v Chromiu nic takového. Je už k tomu konečně pořádný blokátor reklam, Flashe, skriptů z reklamních webů (včetně těch od Googlu) a podobných zrůdností? Bez toho to pro mě je mrtvý kus software...
Rozšíření pro Google Chrome
Buba 6. 01. 2010, 01:06:50
Odpovědět  Odkaz 
Pekny clanok, len by som chcel doplnit o jeden vyborny add-on s nazvom Bubble Translate. Jedna sa o Real-time prekladac, ktory vam ulahci pracu s prekladanim textu do roznych jazykov vratane cestiny i slovenciny.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz