přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Rychlý správce souborů PCManFM

Rychlý správce souborů PCManFM

lxde_logo.jpg

PCMan File Manager je výchozím správcem souborů odlehčeného prostředí LXDE, přesto na něm není závislý a zapadá do jakéhokoli jiného prostředí postaveném na GTK+ 2, tedy především do GNOME a Xfce. Oproti Nautilu je však extrémně svižný a nenáročný.


Co je zač?

Tento správce souborů je velmi zajímavým kousek softwaru uvolněným pod licencí GNU GPL. Přestože je, jak již bylo řečeno v nadpisu článku a úvodu, velmi rychlý, oplývá dostatkem funkcí, aby si s ním uživatelé vystačili jako s jediným a výchozím správcem souborů. Navíc podporuje standardy freedesktop.org. Je pojmenován podle jeho autora, který se jmenuje Hon Jen Yee, ale na internetu vystupuje pod přezdívkou PCMan.

Správce souborů PCManFMSprávce souborů PCManFM

Základní vlastnosti

Prohlížení na kartách

Na první pohled se velmi neliší například od správce souborů v Xfce, Thunaru, nejdůležitější vlastností "navíc" je však především prohlížení v kartách nebo, jak je použito v českém překladu aplikace, panelech, tak jak jej znáte například z Nautila nebo Konqueroru.

Správce souborů Thunar, pro srovnáníSprávce souborů Thunar, pro srovnání

Novou kartu můžete otevřít klepnutím myši na ikonu se symbolem plusu v navigační liště, případně otevření vyvoláte klávesovou zkratkou [Ctrl+t], jak můžete být zvyklí například z Firefoxu. Obdobně kartu zavřete klepnutím na křížek na oušku karty, případně kombinací [Ctrl+w]. Bohužel karty nejdou zavírat klepnutím prostředního tlačítka myši, zde moje vžité zvyky z Firefoxu narazily na menší potíž. Naopak mě ale potěšilo, že lze prostředním tlačítkem otvírat adresáře na nové kartě a že ouška karet se mohou tažením myši přesouvat a přerovnávat.

Více otevřených karetVíce otevřených karet

Náhledy souborů

PCManFM zobrazuje náhledy některých souborů, konkrétně obrázků. V dialogu pro nastavení chování programu (Editovat | Nastavení) můžete na kartě Hlavní zvolit, jestli vám toto chování vyhovuje a také nastavit maximální velikost souboru, u kterého se má vytvářet náhled.

Nastavení náhledůNastavení náhledů

Postranní panel

V levé části okna správce souborů je panel se záložkami, případně k pohodlnějšímu přecházení ve stromu adresářů. Do stromu adresářů se můžete přepnout tlačítkem v dolní části panelu.

Postranní panel se stromem adresářůPostranní panel se stromem adresářů

Přesouvání souborů myší

Uchopení souboru a přesunutí někam jinam je ve správci souborů ovládaném myší prakticky samozřejmost. Pokud chcete přesunout soubor do adresáře na jiné kartě, přesuňte jeho ikonu na ouško cílové karty. Pokud chcete soubor místo přesouvání kopírovat, držte stisknutou klávesu [Ctrl], jako je to běžné i v jiných správcích souborů.

Další funkce

Kromě zmíněných funkcí disponuje PCManFM i několika dalšími, které bych u tak minimalistické aplikace neočekával.

Správa zařízení

V postranním panelu můžete v kontextové nabídce zařízení zvolit jeho odpojení, případně opětovné připojení. Buďto k tomu máte oprávnění - například u USB klíčenky, nebo ne - například u disku s kořenovým adresářem. Ve druhém případě program vyzve uživatele k zadání svého hesla, protože aplikace neprozíravě očekává, že používáte sudo, pokud používáte klasický účet roota, jste - lidově řečeno - v koncích.

Odpojení souborového systémuOdpojení souborového systému

Komprimujte z kontextové nabídky

Kontextová nabídka souborů a adresářů obsahuje položku Komprimovat, pomocí níž můžete vytvořit ze souborů různé druhy archivů. Funguje i při výběru více souborů a/nebo adresářů najednou.

Zabudované vyhledávání souborů

Program obsahuje grafickou nadstavbu programů find a grep. Najdete ji v nabídce Nástroje | Najít Soubory. Bohužel, ať hledám cokoli, nic nenajdu.

Hledání souborůHledání souborů

Další nástroje

Další položkou v nabídce Nástroje je Otevřít Terminál, pomocí níž se otevře emulátor terminálu v aktuálním adresáři. Jaký emulátor se má použít musíte aplikaci určit v nastavení na kartě Rozšířené.

Chyba, nebyl nastaven terminálový programChyba, nebyl nastaven terminálový program

Program nabízí několik předvolených možnostíProgram nabízí několik předvolených možností

Následuje poslední položka Otevřít Současný Adresář jako Root, která je dostatečně výmluvná. Bohužel se opakuje předpoklad použití sudo.

Koš není

Aplikace spoléhá na vaši vlastní rozumnost. Nepoužívá koš. Odstraněné soubory bezpodmínečně smaže. Zdali to je dobře, nebo špatně, nechám na vás.

Výkon

Aplikace zabírá v prakticky stejný kus paměti jako Thunar. Kde je tedy ta nenáročnost? Při otevírání více a více karet a více a více oken Thunaru začíná být patrný znatelný odstup. Při padesáti otevřených kartách / oknech zabírá Thunar dvakrát více paměti, než PCManFM. Při stovce zabírá trojnásobek.

Český překlad

Program je sice přeložen do češtiny, přesto překlad není příliš kvalitní. Kromě špatně zvolených slov autor překladu používá téměř u každého nového slova velké písmeno. Proto vznikají paskvily jako Otevřít Současný Adresář jako Root a pod. Je to škoda, doufám, že se po přečtení tohoto článku najde někdo schopný, kdo překlad zreviduje.

Budoucnost

V současné době se rozhodl autor program kompletně přepsat a přidat podporu několika nových a zajímavých věcí, přesto chce nenáročnost programu udržet na uzdě. Hodlá oddělit rozhraní a podprahovou část do dvou samostatných projektů. Dále chce také využít gio a gvfs podobně jako vývojová verze Thunaru. Pokud netušíte o co se jedná, vězte, že díky tomu se budete moci pomocí PCMan File Manageru připojit například na SSH nebo FTP. Novou verzi plánuje na konec tohoto roku nebo na začátek příštího. Rozhodně držím palce, protože i přes drobné chybky se jedná o velice zajímavý kousek softwaru.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Rychlý správce souborů PCManFM
mseed 3. 09. 2009, 10:20:17
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, jsem autor puvodniho prekladu, velka pismena v ceskem prekladu jsou zvolena, protoze je obsahoval i originalni pot soubor. Spatne zvolena slova - jaka? Pripravuju update lokalizace, precijen je puvodni verze jiz starsi. Budu rad, kdyz napisete jaka jsou spatne zvolena slova...opravim je. Jinak, dle meho nazoru neni preklad az tak spatny...

Klidne to hrnte do meho mailu radek(at)fastlinux(dot)eu

ps.: uvitam jakoukoliv pomoc...

S pozdravem Radek Tříška
Miroslav Hrončok Re:Rychlý správce souborů PCManFM
Miro Hrončok 3. 09. 2009, 10:40:57
Odpovědět  Odkaz 
Především se jedná o nevhodně zvolené slovo panel ve smyslu tab. Zbytek v e-mailu...
Ceska lokalizace PCManFM 0.5.2
mseed 3. 12. 2009, 13:52:17
Odpovědět  Odkaz 
Česká lokalizace pro PCManFM 0.5.2 je hotova. http://fastlinux.eu/downloads/pcmanfm_czech_0.5.2.tar.gz
Miroslav Hrončok Re:Ceska lokalizace PCManFM 0.5.2
Miro Hrončok 6. 12. 2009, 13:11:47
Odpovědět  Odkaz 
Díky, dostane se do balíčků, nebo se musí stahovat takto?
Re:Re:Ceska lokalizace PCManFM 0.5.2
mseed 22. 12. 2009, 15:26:49
Odpovědět  Odkaz 
Ano dostane se to do balicku. V oficialnim repozitari to je jiz zacleneno.
Rychlý správce souborů PCManFM
ivan 7. 09. 2009, 17:02:19
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem si ho zkusil a vypadá dobře, až na jednu věc. Když si udělám zástupce na panelu a tímto zástupce PCManFM spustím, tak mi pak nedokáže otevírat žádné soubory. Mám v něm třeba textový soubor, zvolím otevřít a nic. Na chvíli se zobrazí na panelu "slepá" záložka, že se otevírá zvolený editor, ale ta za pár vteřin zmizí a nic. Soubor se neotevře. Při spuštění PcManFM z terminálu vše funguje jak má.
Miroslav Hrončok Re:Rychlý správce souborů PCManFM
Miro Hrončok 7. 09. 2009, 23:44:13
Odpovědět  Odkaz 
A z nabídky aplikací? Jaké máte desktopové prostředí?
Re:Re:Rychlý správce souborů PCManFM
ivan 8. 09. 2009, 17:01:38
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu JJ s GNOME. A nejsem jediný komu to nepracuje správně: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1041011 Řešení jsem zatím nenašel.
Alternativa? ... možná
Meridius 8. 09. 2009, 10:36:11
Odpovědět  Odkaz 
Nějak nevidím výhody oproti Nautilu. Možná bude PCManFM trošičku méně náročný, ale jinak IMHO nemá žádné funkce navíc. BTW na zavírání tabů prostředním tlačítkem myši jsem také silně navyklý a Nautilus jej statečně ignoruje. ;)

Již dlouho si plánuju udělat vlastní filemanager na způsob TotalCommanderu, nebo Konqueroru, který by jen volal/využíval utilitky jako find, copy, grep, ...
Proč další kopii Konqueroru? I když uznávám, že autoři na něm udělali VELKÝ kus práce... Zdá se mi, že je težkopádný a neumí všechno co bych potřeboval.

Projekt zatím sabotuje lenost a nedostatek času. ;)
Miroslav Hrončok Re:Alternativa? ... možná
Miro Hrončok 8. 09. 2009, 12:29:38
Odpovědět  Odkaz 
Nemá funkce navíc, jen jednoduchost a rychlost.
Rychlý správce souborů PCManFM
Robotics 12. 09. 2009, 18:51:33
Odpovědět  Odkaz 
Jde to nějak spustit bez toho aby mi to spustilo i správce plochy?
Re:Rychlý správce souborů PCManFM
Miro Hrončok 13. 09. 2009, 16:07:14
Odpovědět  Odkaz 
--no-desktop

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog