přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Seznamte se s Manjaro Linuxem

Seznamte se s Manjaro Linuxem

manjaro.png

Není to tak dávno, co jsem na svém starším počítači potřeboval nainstalovat jiný operační systém, protože mi moje stávající distribuce postupně přestávala vyhovovat. Neměl jsem co ztratit a tak jsem zkoušel mnoho různých distribucí. Nakonec mě nejvíce oslovila distribuce Manjaro Linux.


Manjaro Linux je relativně mladá distribuce (vývoj probíhá teprve od roku 2012) vyvíjená lidmi z Německa, Rakouska, Francie a dalších evropských států. Distribuce staví na Arch Linuxu a využívá jeho balíčkovací systém i repozitáře.

V porovnání s Arch Linuxem je ale Manjaro zaměřeno spíše na běžného uživatele, což v praxi znamená, že uživatel při instalaci a většině času práce se systémem nemusí přijít do styku s terminálem a nebude muset nic konfigurovat. Přesto přebírá to nejlepší z Arch Linuxu, tedy jednoduchost (kódu), bezpečnost a rychlost.

Výchozím uživatelským rozhraním je Xfce, pro aktualizaci je využíván model rolling release. Ještě uvedu, že jsem první měsíc strávil s komunitní verzí s MATE místo Xfce, mimo prostředí se ale prakticky neliší.

Instalace systému

Začneme tedy hezky od začátku – instalace. Po vypálení ISO obrazu na DVD a nabootování se spustí Live systém, kde si Manjaro můžeme vyzkoušet nebo rovnou instalovat. Instalace probíhá v grafickém instalátoru, dostupný je ale také instalátor v terminálu.

Startovací obrazovka živého média Startovací obrazovka živého média

Zde není nic moc k popisování, jelikož Manjaro obsahuje instalátor velmi podobný tomu z Ubuntu. Po dokončení instalace, restartu a prvním přihlášení je příjemným překvapením uvítací dialog, což je sice maličkost, za to nováčkům v začátcích může hodně pomoci.

Uvítací obrazovka systému Uvítací obrazovka systému

Po instalaci ale přijde první lehce otravná povinnost aktualizovat operační systém. Instalaci aktualizací i balíčků zde za vás řeší Octopi, což je jednoduchá utilitka velmi podobná Synapticu, což je opět docela vhodné pro nováčky, kteří nemají s pacmanem, tedy správcem balíčků z Archu, mnoho zkušeností. Kontrola aktualizací probíhá ve výchozím nastavení automaticky a o nových verzích je uživatel informován pomocí notifikace.

Octopi s výpisem z terminálu po úspěšné instalaci programu Octopi s výpisem z terminálu po úspěšné instalaci programu



Systémová výbava

V základu má Manjaro mnoho předinstalovaných aplikací, včetně Firefoxu nebo GIMPu. Co mě docela překvapilo, byla absence kancelářského balíčku v základní instalaci. Místo něj zde je utilita LibreOffice Installer, která vás pomocí průvodce velmi podobného těm z Windows provede instalací balíku LibreOffice.

Naopak příjemným překvapením byl předinstalovaný Flash, který spolupracoval s Firefoxem.  Se mnou preferovaným Chromiem si ale neporadil a bylo potřeba instalovat další balíky. Problémy mi také dělalo zprovoznit webový server, který potřebuji pro testování webových aplikací – tady jsem problém vyřešil pomocí XAMPPu.

Přehledná nabídka softwaru z XFCE Přehledná nabídka softwaru z XFCE

Vdechne život i starému hardwaru

Manjaro jsem instaloval na několik let starý netbook, který připojený k monitoru využívám jako desktop. Hardwarová výbava ovšem není zrovna nejlepší, a tak si nemůžu dovolit používat náročné systémy.

Distribuci jsem zkoušel v edicích s MATE a Xfce a výkon byl úctyhodný, potíže byly pouze u GNOME Classic, kde se nějakým způsobem prolínala verze Classic se základním Shellem a ve výsledku nepracovalo správně nic; navíc GNOME tento počítač velmi prostředkově vytěžovalo. S MATE i Xfce byl však systém hodně svižný a rychlost práce například v GIMPu, Geany nebo LibreOffice byla taktéž uspokojivá. Základ v Arch Linuxu se nezapře.

Distribuce Manjaro Linux je rozhodně zajímavý projekt. Sice se občas nějaké problémy našly, ale u takto mladého systému procházejícího progresivním vývojem je to pochopitelné. Po měsíci užívání můžu s klidem říci, že i přes některé menší nepříjemnosti, které mě potkaly, je Manjaro Linux skutečně systémem vhodným i pro linuxové začátečníky.

Kolem projektu existuje docela velká komunita, takže nejčastější potíže s pomocí informací z fóra opraví i méně zkušený uživatel. Navíc i v našich končinách je možné nalézt část uživatelů Manjara a i několik webů a diskuzních fór věnujících se tomuto systému.

Zdroje obrázků:

linuxscreenshots.org
octopiproject.wordpress.org

Nahoru

Příspěvky

Seznamte se s Manjaro Linuxem
vxmery 5. 11. 2014, 15:11:11
Odpovědět  Odkaz 
Len doplním, že s Openboxom to chodí velmi, velmi svižne a vďaka Arch podvozku aj práca v KDE je celkom akceptovatelne rýchla. Podla mňa výborné distro.
Seznamte se s Manjaro Linuxem
S. 5. 11. 2014, 19:30:14
Odpovědět  Odkaz 
No, ja nevim, ale mne fungovala instalace weboveho serveru uplne bez problemu.

Jinak mi distro prijde, vzhledem ke stari, velmi vyladenen a stabilni. Vyvojarum se podarilo vyresit i problemy s aktualizacemi, ktere v prvnich verzich casto rozbily cely system.

Jeste jsem si vzpomnel, ze kdyz sem naposled Manjaro instaloval, tak byl predinstalovany steam, to by bylo dobre v clanku take zminit.
Vojtěch Hutla Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
Vojtěch Hutla 5. 11. 2014, 20:39:50
Odpovědět  Odkaz 
Je možné, že jsem prostě při instalaci webového serveru měl smůlu, ale v danou chvíli jsem nechtěl podobné problémy řešit. Určitě souhlasím s tím, že vývojáři odvádí dobrou práci.

Co se Steamu týče, předinstalovaný jsem ho neměl, ale já strávil většinu času s komunitní verzí, takže je možné, že byl vypuštěn. Ale díky za připomínku :)
Seznamte se s Manjaro Linuxem
davkol 6. 11. 2014, 11:10:57
Odpovědět  Odkaz 
Před rokem jsem psal recenzi (o fous detailnější než tahle) na AbcLinuxu. Mohl by se prosím příp. někdo vyjádřit k aktuálnímu stavu těch problémů, které jsem tam potkal?
Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
student FI 6. 11. 2014, 19:06:13
Odpovědět  Odkaz 
Pokud si vzpomínám, žádné závažné problémy tam Davkol nezmínil (neúplná lokalizace apod. - to jsou jen mušky). Systém v té verzi obstojně fungoval.

Starší verze fungovaly dobře a někdo udělal i perfektní verzi založenou na Debianu. Podle té jeho recenze o Debian verzi neměl Davkol ani tušení... Dnes už bohužel Debian verze není ke stažení...

S novější verzí Manjaro přišel opravdový problém. Na mém HW nechce systém vůbec naběhnout. Při startu všechno skončí na černé obrazovce a šlus.
Re: Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
davkol 6. 11. 2014, 19:26:33
Odpovědět  Odkaz 
davkol namátkou zmínil

* nefunkční experimentální instalátor, který měl fungovat s UEFI,
* rozpadlé Xfce (např. Alt-F4 skákalo mezi terminály, nezavřelo okno),
* neúplnou uživatelskou příručku.

Verze založená na Debianu byl vtípek k 1. dubnu, pokud si milý student (podobnost s Miriam čistě náhodná) nevšiml.
Seznamte se s Manjaro Linuxem
sdfsdf 6. 11. 2014, 14:48:17
Odpovědět  Odkaz 
manjaro opustilo dost vývojářů kvůli neshodám, vývoj je tam velmi zpomalen, věci z auru semtam nefungují, uzavřené catalysty tam taky nerozjedete..to už je lepší čistý arch pomocí evolution atd..nicméně openbox je nejrychlejší,co nabízí
Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
student FI 6. 11. 2014, 19:09:51
Odpovědět  Odkaz 
Openbox jede vždy rychle, ale skoro nic neumí, ani kulaté rohy oken...
Re: Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
daks 8. 11. 2014, 10:34:41
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuju podívat se, co Openbox umí:

http://openbox.org/wiki/Help:Configuration
http://openbox.org/wiki/Help:Actions
http://openbox.org/wiki/Help:Bindings

Kulaté rohy oken jsou to poslední, co bych od manažeru oken očekával...
Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
RH 13. 02. 2015, 12:35:27
Odpovědět  Odkaz 
Uzavřené catalysty rozjedete úplně normálně, mně fungují OK. A jedu na repozitářích "testing"
Seznamte se s Manjaro Linuxem
Tomas 7. 11. 2014, 07:05:31
Odpovědět  Odkaz 
Manjaro používám asi měsíc, a zatím jsem velice spokojen. Oproti Mintu, Ubuntu, atp... je výrazně rychlejší za což jsem rad :) jediný problém pro mne je, že nedokážu zprovoznit legacy ovladače na Ati HD4850, kterou už přestalo AMD podporovat...
Re: Seznamte se s Manjaro Linuxem
RH 13. 02. 2015, 12:43:25
Odpovědět  Odkaz 
Musíte si "ponížit" verzi Xorg na 1.12, pak budou legacy catalysty fungovat normálně...
Seznamte se s Manjaro Linuxem
triple 8. 11. 2014, 19:00:42
Odpovědět  Odkaz 
Doplnil bych, že pro netbooky existuje komununitní Netbook edice a ta je skvělá. Nahodil jsem před týdnem a zatím obrovská spokojenost. Vše funguje už od začátku (to se mi s jinými distribucemi nepoštěstilo). Navíc vše velice svižné a prakticky uspořádané.
Seznamte se s Manjaro Linuxem
popper 11. 11. 2014, 20:12:49
Odpovědět  Odkaz 
vdaka za clanok,
ubuntu letelo do kosa, a uz idem na manjaro :)

vsetko ok, ale po kontrole aktualizacie, mi nespusti aktualizaciu 'pacman': transakcia nebola inicializovaná, prosim o radu ak niekto vie co dalej.

libre aj steam ja mam predinstalovany.
Seznamte se s Manjaro Linuxem
daks 12. 11. 2014, 08:40:07
Odpovědět  Odkaz 
Jakým příkazem aktualizuješ? Nehlásí ti chybu spíš Pamac? Pokud ano, doporučuje se provést aktualizaci v terminálu příkazem: sudo pacman -Syu
Co GMA500?
Ravensun 8. 03. 2015, 21:04:53
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, nezkoušel to náhodou někdo na netbooku s grafickou kartou GMA500?
Díky této zatracené kartě jsem doposud musel instalovat jen Fedoru (né že bych proti ni něco měl.... to vážně ne), ale uvítal bych i jiné distribuce a Ubuntu mi na tom nefunguje.
Díky za jakýkoli příspěvek.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz