přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Shape Collage: Koláže z vašich fotografií

Shape Collage: Koláže z vašich fotografií

shape_collage.png

Shape Collage je Java aplikace na tvorbu koláží. Pro nekomerční použití je zdarma a díky Javě je multiplatformní. Umožňuje automaticky a rychle vytvořit koláže v různých tvarech, které vypadají opravdu dobře.


Stažení a spuštění

Shape Collage 2.5 si můžete stáhnout ze stránek aplikace. Kromě jar souboru, můžete stáhnout i balíčky pro Linux, Mac OS X nebo Windows. Balíček pro Linux obsahuje jar soubor a spouštěcí shellový skript. Pro běh aplikace musíte samozřejmě mít nainstalovanou Javu.

Kromě výše zmíněných metod můžete použít i technologii Java Web Start a spustit aplikaci přímo z prohlížeče. Navíc obsahuje web aplikace i online verzi, která funguje přímo v prohlížeči a má pouze omezené možnosti.

Pro spuštění aplikace stačí spustit přiložený skript, případně poklepat na jar soubor.

První koláž

Shape CollageShape Collage

Rozhraní aplikace je naprosto intuitivní, veliké nápisy Drag Photos Here (Sem přetáhněte fotky) a Add Photos and Click "Create" (Přidejte fotky a klikněte na "Vytvořit") mluví za vše. Krátce jsem nakoukl do nabídky Options | Language a zjistil jsem, že program bohužel neumí česky. Zatím se nabídkou nebudu zabývat a vrhnu se na ukázkovou koláž, kterou jsem vytvořil podle pokynů. Označil jsem hromadu fotek a přetáhl jsem je do políčka Photos. Můžete přetáhnout i adresáře s fotografiemi.

Přetažení fotekPřetažení fotek

Navzdory pokynům jsem místo tlačítka Create použil vedlejší Preview, které v mžiku vytvořilo obrysový náhled výsledné koláže.

Náhled kolážeNáhled koláže

Pokud kliknete na tlačítko Create, aplikace se vás zeptá, kam chcete výslednou koláž uložit. Na výběr máte také z výsledných formátů. Můžete zvolit JPG, PNG nebo PSD. Pokud zvolíte první dva zmíněné, vše proběhne v pořádku, pokud zvolíte PSD, aplikace vás upozorní, že je to možné pouze v placené verzi.

Tam, kde byl náhled, je teď kolážTam, kde byl náhled, je teď koláž

První kolážPrvní koláž

Při detailním pohledu na koláž jsem zjistil, že obsahuje v pravém dolním rohu vodoznak. Pravděpodobně další neduh neplacené verze, přesto není vodoznak příliš rušivý.

Více možností, více koláží

Na obrázku jste si jistě všimli v pravé části okna několik voleb. Pomocí nich lze tvořit koláže různých tvarů. Základem je obdélník, kruh či srdce, ale můžete vytvořit i koláž ve tvaru textu, nebo tvar nakreslit sami.

Koláž ve tvaru srdceKoláž ve tvaru srdce

Je vidět, že autoři programu nejsou úplně hloupí, protože při zvolení tvaru srdce, se vodoznak přesunul tak, aby nešel z koláže jednoduše vyříznout.

Pokud se chystáte připravit koláž specificky pro tisk, prostudujte si ještě článek o domácím tisku fotografií. Kromě dostatečně kvalitních fotek je pro koláž důležité vzít v potaz i to, na jaké tiskárně a na jaký papír ji budeme tisknout.

Pokud zvolíte vlastní tvar, objeví se před vámi kreslící plocha. Máte několik možností. Buď tvra nakreslíte vlastními silami, pomocí štětce (Brush) a gumy (Eraser). Nejsem velký výtvarník a tak jsem raději sáhl po předvolených tvarech v pravém horním rohu okna. Najdete jich tam několik. Volba More kupodivu nenabízí koupi placené verze, ale otevře webový prohlížeč na stránce s více tvary. Ty uložíte do počítače a jednoduše je do programu načtete pomocí tlačítka Load. Můžete samozřejmě načíst i vlastní černobílé obrázky.

Vytvořte si vlastní vzorVytvořte si vlastní vzor



Koláž ve tvaru dílku puzzleKoláž ve tvaru dílku puzzle

Pokud zvolíte nápis, můžete po kliknutí na tlačítko s třemi tečkami vybrat písmo a vzdálenost jednotlivých znaků od sebe.

Tvořil jsem koláž ve tvaru nápisu LinuxEXPRES a výsledný soubor byl monstrózní, pokud tedy zvolíte více než pár znaků, doporučuji manuálně nastavit velikost koláže, pokud ji nepotřebuje tisknout na plakát.

LinuxEXPRES z několika screenshotůLinuxEXPRES z několika screenshotů

Volby obsahují další karty, které umožňují měnit pozadí koláže (lze nastavit i transparentní, případně použít obrázek) a barvu a velikost rámečku s fotkou.

Koláže z fotek na Internetu

Nabídka File obsahuje volbu Add Photos From Web, která umožňuje tvořit koláže například z obrázků na Flickru, Facebooku, nebo z výsledků hledání Googlu.

To jsem zvědav, co z toho vylezeTo jsem zvědav, co z toho vyleze

Vylezl z toho Tux, s trochou fantazieVylezl z toho Tux, s trochou fantazie

Jak můžete vidět z posledního příkladu, ne vždy je vhodné zvolit příliš složitý vzor, pokud na to nemáte dostatek fotografií. Také si můžete všimnout, že ne vždy vodoznak udeří hřebík na hlavičku.

Placená verze Shape Collage Pro

Co umí navíc

  • Samozřejmě do obrázků nevkládá vodoznaky.
  • Umožňuje uložení do formátu PSD, kde každá fotografie je samostatnou vrstvou, takže s nimi můžete ve Photoshopu nebo GIMPu libovolně šachovat.
  • Můžete rozpracované koláže uložit jako projekt a věnovat se jim později.

Koláž ve formátu PSD ve Photoshopu, zdroj shapecollage.comKoláž ve formátu PSD ve Photoshopu, zdroj shapecollage.com

Kolik stojí

Shape Collage Pro stojí pro nekomerční využití 25 amerických dolarů, což nyní odpovídá částce zlehka převyšující 450 korun. Pro komerční účely je to 45 $, což zhruba odpovídá 820 korunám.

Soutěž

Shodou okolností probíhá do pondělí soutěž, ve které můžete vyhrát placenou verzi zdarma. Stačí být kreativní a napsat autorům aplikace anglický text, ve kterém popíšete, kdy a jak jste koláž vytvořenou v Shape Collage použili. Takže můžete darovat babičce hezký dárek k Vánocům a ještě vyhrát placenou verzi zdarma.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
regine2009 19. 12. 2009, 15:33:38
Odpovědět  Odkaz 
Picasa od Google s Wine :-) 30MB balíček :-)
http://picasa.google.ca/linux/
Miroslav Hrončok Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Miro Hrončok 20. 12. 2009, 16:49:43
Odpovědět  Odkaz 
Nepotřebuju kvůli koláži tahat celou Picasu. Navíc mi přijde zbytečné mít v systému dvakrát Wine :(
Re:Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Tomáš Zeman 21. 12. 2009, 16:15:28
Odpovědět  Odkaz 
No tak s možnostmi Picasy se to srovnat v jistých ohledech nedá, nicméně možnost skládat koláže do roztodivných tvarů jsem hned využil a nedopadlo to špatně. Program je to docela povedený.
Co se týče Wine, nemyslím si, že je takový problém to na počítači mít. Zvlášt když člověk používá Enterprise Architecta a podobné věci, bez kterých se neobejde.
Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Martin 20. 12. 2009, 18:22:22
Odpovědět  Odkaz 
GIMP to nedokáže???
Miroslav Hrončok Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Miro Hrončok 20. 12. 2009, 21:34:57
Odpovědět  Odkaz 
Tak jako dokáže. Každou fotku orámovat, pootočit, zmenšit a skládat je. Jestli to umí takhle automaticky, to nevím, ale nemyslím si.
Re:Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Martin 21. 12. 2009, 15:32:21
Odpovědět  Odkaz 
Ja som nemal na mysli automatické skladanie, je mi jasné, že to v GIMPE nejde, mne osobne by celkom postačilo "ručné" skladanie, hoci ani by mi nenapadlo robiť koláže tohto druhu, nevidím na nich nič prevratné a prínosné.
Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Sona 23. 07. 2010, 15:23:37
Odpovědět  Odkaz 
Bohuzel se mi vodoznak utvoril uprostred kolaze, takze ji nelze vubec pouzit :-(
Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
andelska 8. 08. 2010, 19:59:13
Odpovědět  Odkaz 
... a s přibývajícím počtem koláží je vodoznak větší a větší! :(
A to jsem byla zprvu tak nadšená!
Vlastimil Ott Re:Re:Shape Collage: Koláže z vašich fotografií
Vlastimil Ott 8. 08. 2010, 23:11:02
Odpovědět  Odkaz 
A zvážila jste možnost si ten program koupit? 25 dolarů není zase tolik peněz - a vodoznak zmizí.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog