přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše

Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše

dropbox.png

Dnes je naprosto běžné, že má někdo více počítačů. Jeden používá doma pro zábavu, druhý jako přenosnou pracovní stanici a tak podobně. Problém nastává, když máte část dat tam a část zase onde. Pět nástrojů, které si dnes představíme, by vás  tohoto problému mohlo zbavit.


Pár slov úvodem

Co je vlastně synchronizace? Jde o proces, kdy prostřednictvím  nějakého serveru aktualizujete data na svých počítačích. Představte si to v praxi. Upravujete nějaký dokument, který potom uložíte. Celý dokument nebo jen jeho změny se odešlou na server a ten vydá pokyn, aby se data aktualizovala i na dalších počítačích, které synchronizujete.

Možná si říkáte, v čem je tento způsob lepší než třeba FTP? Největší výhoda je samozřejmě v automatizaci procesu. Například si stačí vybrat adresář, který chcete synchronizovat, a všechny další úkony už probíhají automaticky na pozadí běžné práce.

Opravdu zdarma?

Další dobrá otázka. Provoz datových center, kde jsou data umístěna, pochopitelně něco stojí, tak proč by mi někdo poskytoval prostor na svých serverech zdarma? Každá synchronizační služba má většinou několik úrovní, přičemž ta základní je zdarma a působí jako upoutávka na komerční tarify. Zdarma dostanete nejčastěji 1-2 GB úložného prostoru.

Uživatelé, kteří se s podobnými službami teprve seznamují, se často obávají o bezpečnost svých dat. V současné době je na tom většina služeb s bezpečností celkem dobře. Vaše data jsou na serveru umístěna šifrovaně, takže se nebojte, že by admin zaháněl nudu čtením vaší korespondence. Bez hesla se k datům nikdo (včetně provozovatele) nedostane. Navíc nejsou data umístěna fyzicky na jednom místě, ale kus je tam, kousek zase jinde. Z toho plyne ještě větší bezpečnost. Šifrování dat během přenosu z vašeho počítače na server je také téměř samozřejmost.

Jděte na to multiplatformně

Multiplatformnost je u synchronizačních nástrojů docela podstatná. Určitě se nebudete chtít omezovat pouze na synchronizaci linuxových distribucí, ale budete požadovat propojení například s Windows stanicí a podobně. A proto jsou čtyři z pěti nástrojů v tomto článku multiplatformní, alespoň v tom smyslu, že je můžete provozovat na třech nejběžnějších systémech dneška. Ale teď už se pojďme podívat na jednotlivé služby.

Dropbox

Dropbox je z našeho výběru zřejmě nejznámější a nejoblíbenější. Sází na jednoduchost, nechlubí se hromadou funkcí, ale ty co má, zvládá skvěle. Příjemná je hlavně integrace do souborového správce Nautilu. V domovském adresáři se vytvoří adresář Dropbox, se kterým pracujete jako s jakýmkoliv jiným adresářem, o samotné přenosy na server se na pozadí stará démon Dropboxu, takže s tím nemusíte mít starosti.

Hlavní výhodou integrace do prostředí je to, že s obsahem na svém úložišti můžete manipulovat pomocí jakéhokoliv správce souborů. Adresářům lze snadno nastavit sdílení s ostatními uživateli Dropboxu, a pokud chcete poskytnout nějaký soubor i někomu, kdo Dropbox nemá, tak ho přesuňte do adresáře public a poté si nechte vygenerovat odkaz ke stažení, přes který ho může stáhnout kdokoliv.

Dropbox působí tak trochu i jako zálohovací nástroj, a to proto, že na serveru jsou umístěny i předchozí verze daného souboru. Takže pokud něco omylem smažete a uložíte, nemusíte se strachovat. Přes webové rozhraní, které je mimochodem také povedené, můžete ve starších verzích souborů listovat. Verze zdarma nabízí 2 GB úložného prostoru a dále jsou k dispozici varianty s 50 GB (9,99 $ měsíčně) a 100 GB (19,99 $ měsíčně). Na stránkách Dropbox.com naleznete připravené balíčky pro Ubuntu a Fedoru.

Dropbox: V nastavení opravdu není co pokazitDropbox: V nastavení opravdu není co pokazit

Dropbox: Webové rozhraní za jednaDropbox: Webové rozhraní za jedna

Box.net

Tato služba z našeho souhrnu tak trochu vybočuje. Jedná se spíše o nástroj ke kolektivní práci než k synchronizaci souborů na desktopu. Po přihlášení do webového rozhraní vám možná bude připomínat Google Docs. Box.net obsahuje i jednoduchý editor textových dokumentů, ten ale pracuje s vlastním formátem a nepodporuje populární DOC nebo ODF. Ale není to tak jednoznačné, díky otevřenému API lze k Box.net připojit další známé služby, nebo naopak Box.net připojit k jiné službě. Takže například editaci některého toho ODF dokumentu můžete vyřešit přes propojení s webovým kancelářským balíkem Zoho.com. Mezi další spolupracující služby patří například Twitter, Linked.in a mnoho dalších, takže je určitě z čeho vybírat.

Síla „boxíku“ spočívá hlavně ve sdílení dat s ostatními uživateli, nastavování různých práv a právě propojením s dalšími službami. Trochu překvapí, že Box.net vlastně ani nemá desktopového klienta. Vše je řešeno pomocí prostého připojení k WebDAV (HTTPS) serveru. Není to tak pohodlné řešení jako u klienta psaného na míru, ale nespornou výhodou je, že k WebDAV se můžete připojit prakticky odkudkoliv a nejste omezováni systémem počítače.

V základní verzi získáte 1 GB prostoru, ale velikost souboru je bohužel omezena na 30 MB. 5 GB úložiště si můžete objednat za 9,95 $ měsíčně a 10 GB za 15 $ měsíčně. S přechodem na placenou verzi nesouvisí jen kapacita úložiště, ale i další výhody. Na ty už se ale podívejte přímo na Box.net.

Box.net: Připojení k WebDAV serveruBox.net: Připojení k WebDAV serveru

Box.net: Zde je webové rozhraní primárním prostředímBox.net: Zde je webové rozhraní primárním prostředím

Ubuntu One

O Ubuntu One se v posledních měsících napsalo hodně. Nejdříve bylo jen v testovacím programu na pozvání, ale s verzí Ubuntu 9.10 Karmic Koala se dostalo do každého Ubuntu. Ubuntu One se velmi inspiruje Dropboxem, systém práce s ním je skoro stejný, stejně jako kapacita vašeho úložiště, tedy 2 GB. Nevýhodou je ale škála počítačů, kam můžete Ubuntu One nasadit. Jako jediné z našeho výběru není multiplatformní a funguje dokonce jen na Ubuntu, uživatelé ostatních linuxových distribucí mají také smůlu. Integrace do Ubuntu a orientace na jediný systém ale přináší i některé výhody. Například synchronizaci poznámek programu Tomboy. A do budoucna v plánu spolupráce s dalšími aplikacemi, v čemž vidím slušný potenciál.

Placená verze s 50 GB prostoru stojí stejně jako u Dropboxu 10 $ za měsíc. Webové rozhraní je celkem dobré a přívětivé, ale myslím si, že Dropbox je v tomto směru o krok napřed. Takže Dropbox, nebo Ubuntu One? Pokud chcete synchronizovat pouze počítače s Ubuntu, klidně využijte předinstalované Ubuntu One. Pokud ale budete požadovat synchronizaci i mezi dalšími distribucemi nebo Windows, Dropboxu se nevyhnete.

Ubuntu One: Bezchybná integrace do systémuUbuntu One: Bezchybná integrace do systému

Ubuntu One: Webrozhraní by slušelo více možnostíUbuntu One: Webrozhraní by slušelo více možností

Wuala

Wuala je multiplatformní díky Javě, takže s dostupností byste neměli mít sebemenší problém. V bezplatném programu se můžete těšit na 1 GB úložiště, ale pro běžného uživatele by se mohl hodit i program s 10 GB, za který ročně zaplatíte jen 25 dolarů. Wuala bohužel nemá webové rozhraní, ale to desktopové se povedlo, je ideálním kompromisem mezi množstvím funkcí a přehledností. Ve Wuala síti můžete navíc vytvářet skupiny, přidávat uživatele nebo psát komentáře, takže se tak trochu jedná i o sociální síť. Možná by se dala srovnávat s Opera Unite. Je škoda, že s obsahem vašeho úložiště lze pracovat pouze skrze aplikaci, s integrací do systému nepočítejte.

Wuala: Schopný a přitom přehlednýWuala: Schopný a přitom přehledný

Wuala: Sociální funkceWuala: Sociální funkce

SpiderOak

SpiderOak nabízí 2 GB prostoru zdarma a také celkem výhodný placený program. Za 10 $ měsíčně dostanete 100 GB pro své soubory. Ze všech nástrojů představených v tomto článku zřejmě vede v možnostech konfigurace. Mimo synchronizace adresářů můžete využít i zálohování. U obou činností lze přesně nastavit, kdy se mají dané úlohy provádět. Možnosti jsou opravdu rozsáhlé, včetně všemožných statistik, grafu stavu sítě apod. Mnoho uživatelů jistě potěší, že můžete synchronizovat jakoukoliv složku ve svém počítači, nejen jednu konkrétní, jako je tomu třeba u Dropboxu. Šikovné je také filtrování souborů. To znamená, že můžete definovat určité soubory, třeba podle typu, které se nemají synchronizovat. Tím můžete zamezit nechtěným přenosům dat. Stahovat můžete balíčky pro Debian, Ubuntu, Fedoru, SuSE a Slackware.

SpiderOak: Přehledné info o zálohování a synchronizaciSpiderOak: Přehledné info o zálohování a synchronizaci

SpiderOak: Webové rozhraní umožňuje pouze stahování souborůSpiderOak: Webové rozhraní umožňuje pouze stahování souborů

Kterou službu zvolit?

Asi jste z článku již poznali, že technických rozdílů mezi službami moc není. Jedna poskytuje 1 GB úložného prostoru, další 2GB, ale to není tak podstatné. Stejně tak si všechny dobře vedou v bezpečnosti, spolehlivosti a umí synchronizaci a sdílení. Takže podle čeho vybírat? Hlavní roli zřejmě bude hrát uživatelská přívětivost rozhraní, někomu vyhovuje krásně jednoduché řešení jako Dropbox, další uživatel si bude chtít hrát se SpiderOakem. Takže poslední otázku nechám nezodpovězenou, ať si ji zodpoví každý sám. Doufám, že vám v tom tento článek pomůže.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Jiří Eischmann 8. 12. 2009, 01:45:23
Odpovědět  Odkaz 
Používám DropBox, ale chybí mi tam ta možnost nahrát něco na server, aniž bych to musel mít v počítači, takže ne synchronizace, ale jen odložení souboru. Bez webového rozhraní si službu tohoto typu nedokážu představit. Používám to místo flashky pro přenos souborů mezi počítači (typicky domov-škola) a bez webového rozhraní by to bylo nepoužitelné.
Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Petr Balla 8. 12. 2009, 11:49:02
Odpovědět  Odkaz 
Rád bych uvítal, zda existuje také něco co by bylo schopno obsloužit prostor na mé doméně, myslím tím nějaký grafický synchronizační nástroj, který by se uměl i sám připojit atd. takový drop box, ale na vlastní doméně
Roman Bořánek Re:Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Roman Bořánek 9. 12. 2009, 13:48:41
Odpovědět  Odkaz 
Osobně s tím zkušenosti nemám, ale slyšel jsem třeba o rsync, XtreemFS nebo Unison.
Re:Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Dejf 6. 07. 2010, 09:45:21
Odpovědět  Odkaz 
Existuje a to http://ifolder.com/ifolder

D.
Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Lukas Lipavsky 9. 12. 2009, 12:59:52
Odpovědět  Odkaz 
Jeste bych doplnil IMHO nejvetsi vyhodu spideroaku: veskera data jsou zasifrovana tak, ze k nim ani spideroak nema pristup (heslo ke klici kterym jsou data sifrovana se neprenasi). Nevyhodou pak samozrejme je, ze pokud zapomenete heslo a smazete vsechny lokalni kopie dat, uz s k datum nedostanete (neco jako reset hesla je z principu nemozny)
Roman Bořánek Re:Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Roman Bořánek 9. 12. 2009, 13:50:05
Odpovědět  Odkaz 
Ano, to je velká výhoda. Psal jsem to i v článku, že většina služeb to takhle má.
250 MB zdarma navíc
Karel 18. 12. 2009, 14:32:03
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby někdo chtěl 250 MB navíc prostoru dropboxu.(Standardně je pouze 2 GB) tak se můžete do dropboxu registrovat přes tento link, je to také zdarma)

https://www.dropbox.com/referrals/NTEyNzYxNjI5
Roman Bořánek Re:250 MB zdarma navíc
Roman Bořánek 18. 12. 2009, 17:34:03
Odpovědět  Odkaz 
A vy také dostanete 250 MB. To není nic proti, jen pro upřesnění. :) Pokud někdo sežene pár známých nebo dá odkaz na svůj web, tak si přes referral může docela dost prostoru "přivydělat".
Re:Re:250 MB zdarma navíc
Michal 5. 01. 2010, 15:14:57
Odpovědět  Odkaz 
Jojo oba sme na tom "vydělali". Použil jsem ten jeho link a mam 250 MB navíc :-P. Asi tedy i on, ale taková spolupráce je fajn.
Synchronizujte a sdílejte data: Zdarma a jednoduše
Amater 7. 03. 2010, 22:55:18
Odpovědět  Odkaz 
V SpiderOaku v Preferences je nabidka Copy. Nevite na co to prosim je a jak to funguje?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz