přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás

Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás

bluefish.png

Bluefish je velmi užitečný editor určený především pro vytváření webových stránek. Jeho hlavními výhodami jsou proto perfektní nástroje pro kódování v jazycích HTML, CSS nebo PHP, ale příjemně se v něm pracuje i s jinými zdrojovými kódy.


Tento editor používá rozhraní GTK a pro svou úplnou funkčnost je závislý na některých součástech prostředí GNOME. Autoři aplikace, Olivier Sessink a Chris Mazuc, nejdříve nazývali aplikaci pracovně Thtml editor. Když poté Neil Millar, který se ke dvojici připojil, vytvořil pro tento editor logo s modrou rybou, změnil se název na Bluefish.

HTML editor BluefishHTML editor Bluefish

Bluefish byl vytvořen jako editor HTML dokumentů a to dost ovlivňuje jeho vzhled. V horní části okna se nachází mimo klasických nástrojových lišt s ikonami pro funkce textového editoru také speciální HTML lišta. Ta obsahuje ikony, které vkládají do textu různé HTML tagy. Samozřejmostí je aplikace na označený text. Lišta je rozdělená do kategorií, a tak má na textový editor celkem netradiční přepínání fungující na bázi panelů. Pokud tedy právě pracujete například s tabulkou, přepnete se na liště na panel Tabulky a máte k dispozici deset tlačítek pro tagy tabulek. Příjemné je vytvoření celé tabulky pomocí dialogového okna.

Průvodce tabulkouPrůvodce tabulkou

Podobně můžete pracovat například s prvky formuláře nebo s formátováním textu. Nejzajímavější je ale první panel HTML lišty: Rychlé spuštění. Při prvním spuštění na něm nenajdeme nic. Je to taková osobní lišta často používaných tlačítek, které na ni můžete přidat tak, že pravým tlačítkem myši kliknete na oblíbenou ikonu a zvolíte jedinou možnost z nabídky, totiž přidání do lišty rychlého spuštění. Manipulace s přidanými ikonami probíhá obdobně. Nabídka pravého tlačítka obsahuje kromě možnosti odstranění z lišty také možnost posouvání. Pokud je ale na liště velký počet ikon, užijete si s posouváním velkou zábavu. Možnost měnit pořadí ikon přetáhnutím myší bohužel chybí.

Velmi užitečnou a často chválenou funkci najdete na standardní liště. Jedná se o přidávání obrázku s náhledem. Pomocí dialogového okna vyberte obrázek, nastavte velikost náhledu a hotovo. Bluefish soubor s náhledem sám vytvoří a na stránku vloží HTML kód.

Obrázek s náhledemObrázek s náhledem

Po uzavřená tohoto dialogového okna vznikne jeden nový soubor s náhledem a do dokumentu se vloží tento kousek kódu:

<a href="korfu/01.jpg"><img src="korfu/01_thumbnail.png" width="160" height="120" alt="Bazén" border="0" /></a>

Kromě HTML tagů, které lze přidat prostřednictvím HTML lišty, lze do textu vkládat také entity mnoha znaků, konkrétně z menu Tagy. Velkou výhodou je, že tagy v tomto menu mají klávesové zkratky, které lze velmi jednoduše měnit, podobně jako například v Thunaru, tedy stisknutím požadovaé kombinace kláves při najetí kurzoru myši na položku. Oblíbené tagy tak nemusíte hledat v liště, ale stačí si pamatovat klávesovou zkratku. Můžete si tak například k nedělitelné mezeře nastavit zkratku [Ctrl+mezerník] a používat ji stejně jako v OpenOffice.org.

Mezi otevřenými soubory lze přepínat pomocí oušek panelů, která jsou ale zobrazena pod prostorem k úpravě dokumentu. Často se mi proto stávalo, že jsem místo dokumentů přepínal HTML lištu. Naštěstí lze v nastavení přesunout lištu s panely nahoru, případně na stranu, pokud vám vyhovuje vertikální uspořádání. Je vhodné především proto, že HTML lišta si z výšky okna "ukousne" opravdu velký díl. Navíc hned pod HTML lištou se nachází Vlastní menu. Je to menu ústřižků kódu a uložených nahrazování. Pomocí první nabídky v něm ho můžeme spravovat.

Přidání nového nahrazováníPřidání nového nahrazování

PHP funkce v postranním paneluPHP funkce v postranním panelu

Pokud chcete přidat například nahrazování všech tagů <b> za <strong>, můžete ho efektivně opsat podle výchozího dostupného nahrazování tagů <td> za <th>. Poté je potřeba změnu přidat jako nové nahrazování kliknutím na ikonu se symbolem + a změny zapsat tlačítkem pro uložení. Ač rozhraní pro úpravu vlastního menu vypadá dosti stroze, jde o velmi příjemné ovládání, pokud chcete najednou uložit více druhů podobných ústřižků nebo nahrazování.

V první nabídce vlastního menu se kromě správce této nabídky nachází také položka Reset, která smaže uživatelské úpravy nabídky. Bez upozornění nebo dotazu. To mi nepřijde příliš praktické, pokud se uživatel například omylem překlikne, může přijít o svoji specifickou nabídku během velmi krátké chvilky. Položkám ve vlastím menu jdou ale také nastavovat klávesové zkratky, stejně jako položkám v normálním menu, což je velice praktické. Škoda je, že klávesové zkratky nefungují, pokud lištu pomocí menu Zobrazit schováte.

Po levé ruce se nachází velmi užitečný postranní panel. Kromě normálního procházení souborů poskytuje například seznam PHP funkcí, takže nemusíte při programování v PHP prohledávat například php.net. Informace jsou stahovány z internetu a můžete je kdykoli aktualizovat přes nabídku pravého tlačítka myši. Výhodou je možnost přidat do otevřeného souboru funkci pomocí dialogu případně přímo poklepáním na název funkce. Kromě PHP funkcí obsahuje postranní panel i CSS vlastnosti nebo funkce Pythonu.

Pokud si chcete prohlédnout napsaný HTML dokument, otevíráte ho ve webovém prohlížeči. Tento postup ulehčuje menu Externí, které umožňuje otevírat aktuální soubor pomocí jiných aplikací. Menu bohužel obsahuje prohlížeče jako Mozilla a Netscape, ale je možné ho upravit v nastavení programu, v části Externí programy.

Dialog pro přidání funkce mail()Dialog pro přidání funkce mail()

Velmi příjemná je kontrola pravopisu. Spustíte ji pomocí menu Dokument, nebo ikony v nástrojové liště. Dokáže ignorovat HTML tagy, a tak je možná kontrola HTML souborů bez nepříjemného upozorňování na anglická slova. Většina v článku uvedených vlastností je pro Bluefish specifická, vzhledem k tomu, že jde o HTML editor. Proto jsem nepsal o velkém množství dobrých vlastností, které má jako textový editor.

Bluefish zvládá práci se soubory v různém kódování, nahrazování pomocí regulárních výrazů, upravování pravidel pro zvýrazňování syntaxe, automatické uzavírání XML tagů, počítání slov a znaků a mnoho dalších věcí, které jsem hodnotil u jiných editorů.

Kontrola překlepůKontrola překlepů

Bluefish toho umí opravdu hodně a pro někoho, kdo vyvíjí především webové aplikace, jde o skvělou volbu textového editoru. Nějakou dobu je potřeba si na něj zvykat, ale poté jde rozhodně o návykový editor. Svými funkcemi mi připomíná WYSIWYG editory, ale přitom jde o editor zdrojového kódu, takže nad ním poskytuje maximální kontrolu. Několik věcí jsem hodnotil mírně negativně, ale šlo o drobné nepříjemnosti. Na závěr dodávám, že česká lokalizace tohoto editoru mi na některých místech nepřišla příliš přirozená a musel jsem si pojmy překládat do angličtiny, abych pochopil, o co jde.

Mohlo by vás zajímat

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
ellvis 9. 01. 2009, 09:09:17
Odpovědět  Odkaz 
Závislosť na GNOME je len voliteľná, pri funkcií upload/download stránky (gnome_vfs). Bez tejto funkcie beží BlueFish v pohode bez akejkoľvek knižnice z GNOME.
Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Miro Hrončok 9. 01. 2009, 09:40:58
Odpovědět  Odkaz 
libgnomeui?
Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
ellvis 9. 01. 2009, 10:27:07
Odpovědět  Odkaz 
Nie, libgnomeui nie je potrebná (nie je ani spomenutá v závislostiach na oficiálnej stránke). Mám Slackware 12.1, z GNOME žiadnu knižnicu (Slackware GNOME neobsahuje vôbec) a BlueFish sa inštaluje úplne bez problémov.
Re:Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Miro Hrončok 9. 01. 2009, 10:32:07
Odpovědět  Odkaz 
takt o se omlouvám, protože já jsem koukal sem: http://packages.debian.org/lenny/bluefish

Zvláštní, protože na stránkách Bluefishe vyloženě stojí, že to používá GNOME UI (pokud jsem to necetl jinde), tak jak ho muze nepotrebovat?
Re:Re:Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
ellvis 9. 01. 2009, 16:37:07
Odpovědět  Odkaz 
Nie, píše sa len "Compliance with the Gnome and KDE user interface guidelines where possible", čiže sa drží vzhľadu, ale nepoužíva knižnice. Tiež sa sám naimportuje do menu v KDE a GNOME pri inštalácií. Inak, aby som stále len nevrtal, recenzia je dobrá, aj ked Bluefish používam dosť dlho, nevedel som o všetkých možnostiach. Dík!
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Vlastimil Ott 11. 01. 2009, 15:29:32
Odpovědět  Odkaz 
To není rýpání, ale správná diskuze. :-) Do textu jsem vložil "a pro svou úplnou funkčnost", díky za komentář.
Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
martin 9. 01. 2009, 09:13:42
Odpovědět  Odkaz 
Podporuje Bluefish XHTML 1.0? Je schopny vlozit mi namiesto toho bordelu vyssie toto:

?
Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
martin 9. 01. 2009, 09:15:43
Odpovědět  Odkaz 
druhy pokus:

&amp;lt;img ... width="160" height="120" ... /&amp;gt;

Podporuje Bluefish XHTML 1.0? Je schopny vlozit mi namiesto toho bordelu vyssie toto:

&amp;lt;img ... style="width:160px;height:120px;" ... /&amp;gt;

?
Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Miro Hrončok 9. 01. 2009, 09:42:45
Odpovědět  Odkaz 
Ano i ne. V zásadě všude cpe spíše HTML, ale většinou ve slušných zásadách XHTML/Transnational. Myslím, že se toto mění ve vývojové verzi 1.3, ale nejsem si jist.
Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
moudro vsevedouci 9. 01. 2009, 10:56:56
Odpovědět  Odkaz 
Sikovny je i http://www.geany.org/ editor
Martin Šín Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Martin Šín 9. 01. 2009, 11:03:21
Odpovědět  Odkaz 
A nejšikovnější je http://www.w3.org/Amaya/ ;-)
Vlastimil Ott Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Vlastimil Ott 9. 01. 2009, 11:58:38
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/software/textove-editory/geany-napul-skvely-editor-napul-vyvojarske-prostredi ;-)
Anna Taliánová Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás - čeština
Anna Taliánová 9. 01. 2009, 11:32:31
Odpovědět  Odkaz 
S tou češtinou v aplikaci Bluefish 1.07 je to bohužel pravda. :-( Pan Patrik Kenderessy, překladatel, nemá podle svého e-mailového sdělení momentálně čas na práci na překladu Bluefish.

Nabízím tedy pro zájemce zrevidovaný a doplněný český překlad Bluefish 1.07, než se situace zlepší ...
Vlastimil Ott Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás - čeština
Vlastimil Ott 9. 01. 2009, 12:00:04
Odpovědět  Odkaz 
A ty ho máš? A mají ho vývojáři? Proč čekat na jednoho člověka, který nemá zájem - nebo nemůže? To přece nehraje roli.
Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás - čeština
Anna Taliánová 9. 01. 2009, 12:24:40
Odpovědět  Odkaz 
:-) Kdybych ho neměla, tak ho asi nenabízím ... :-)

Poslala jsem ho samozřejmě hned po dokončení (polovina roku 2007) jak panu Patrikovi Kenderessy (český překlad), tak panu Martinu Böhmovi pro aktualizaci balíku Bluefish 1.07 v distribuci Ubuntu.
Re:Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás - čeština
Miro Hrončok 9. 01. 2009, 14:57:17
Odpovědět  Odkaz 
Tak ho pošli i panu Olivieru Sessinkovi, ať ho mají i ostatní smrtelníci ;)
Re:Re:Re:Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás - čeština
Anna Taliánová 9. 01. 2009, 18:26:16
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tip, Churchyarde :-) ale i panu Olivieru Sessinkovi jsem český překlad via e-mail poslala, stejně jako panu Wecharri (z nejmenovaného známého portálu ;-) kde se občas záhadně "ztrácí" e-maily). Neodpověděl ani jeden. Tak nevím ...
Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Ondřej P. 12. 01. 2009, 00:16:44
Odpovědět  Odkaz 
Jen pro úplnost, nemělo by mezi tagy článku být i gnome?
Vlastimil Ott Re:Bluefish: HTML editor pro GNOME, Xfce a pro vás
Vlastimil Ott 12. 01. 2009, 09:18:42
Odpovědět  Odkaz 
Tagy zadává každý uživatel, takže čím víc lidí zadá GNOME, tím je větší šance, že tam bude. Redakce to neovlivní a každý článek při vydání taguje... :-)

http://www.linuxexpres.cz/o-webu/tagovani
www.coachoutletfr.com coach outlet xfhl puri7t kz 135
xxpureusf 3. 09. 2012, 12:07:15
Odpovědět  Odkaz 
pnnbyafb6z wy085 coach factory outlet vcya gwfz5i il900
Gzj vlzq qdl668 coach handbags nklj qejk5j qh8tmpm
Otacfs4 coach outlet online store ttj250 mlnr rjum9e jm
teau4c yy176
bcxg08q okq1k tv955
ortgrp7f qp918
olph jbjg4l ie479

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog