přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Editory pro TeX: Aplikace s grafickým rozhraním

Editory pro TeX: Aplikace s grafickým rozhraním

latex_matematika.jpg

Dvoudílné srovnání textových editorů pro Linux podporujících určitým způsobem TeX, LaTeX, respektive XeTeX. Některé jsou víceúčelové, jiné jsou na tento skvělý nástroj specializované. V druhém díle se podíváme na editory pro grafická prostředí.


V prvním díle jsme se věnovali editorům Vi(m), Emacs a MCEdit. Editory pro TeX: Staří mazáci.

Geany

Geany je nejlepší editor zdrojových souborů (podle článku LinuxLinks.com z roku 2008), spíše se však jedná o celé IDE. Podporuje velké množství jazyků a díky možnostem programovat přídavné pluginy je dále silně rozšiřitelný. Tímto je podobný prvním dvěma rodinám editorů – vi a Emacs, ovšem zatímco tamti jsou staří a ctihodní pánové, kteří se obejdou bez myši, takže pokud píšete, nemusíte dát ruce pryč z klávesnice, v Geany již mnohé úkony budete muset dělat pomocí myši. Naštěstí je na mnohé z nich možné namapovat klávesové zkratky. Jakožto vývojové prostředí (IDE) umí Geany zvýrazňování syntaxe, doplňování kódu nebo folding kódu (sbalování kódu na úroveň nadpisů).

Programem Geany jsme se detailně zabývali v článku Geany: Napůl skvělý editor, napůl vývojářské prostředí.

Geany IDE a jeho pojetí dokumentu v LaTeXuGeany IDE a jeho pojetí dokumentu v LaTeXu

Vybaven sadou základních pluginů s možností doplnění dalšími z internetu je Geany asi nejblíže slavnému PSPadu z Windows.

Klady:

  • Univerzální

  • Zvýrazňování syntaxe, sbalování kódu

  • Doplňování kódu

  • Přehlednost práce v editoru

Zápory:

  • Zatím neúspěšné hledání pluginu pro XeTeX

  • Nepodporuje ISO-8859-9 kódování (což vás asi trápit nebude, pokud nepíšete turecky)

TeXworks

TeXworks je první ze třech čistě TeXový editorů, které zde uvedeme. TeXworks je projekt, který se snaží o co nejpříjemnější práci s TeXem. TeXworks je napsaný v Qt enginu a je multiplatformní. Pracuje s plainTeXem, LaTeXem i XeTeXem, samozřejmostí je doplňování kódu či zvýrazňování syntaxe. Umí volat všechny zmíněné překladače kódu, včetně PDF variant (pdftex, pdflatex a pdfxetex).

TeXworks přímo sám obsahuje prohlížeč PDF dokumentů díky knihovně poppler, takže není nutné přepínat se mezi zdrojovým textem dokumentu a jeho překladem. Další výhoda tohoto provázání je jejich vzájemná synchronizace, kdy se při označení části kódu (a klepnutí na položku Přeskočit do PDF v kontextovém menu pravého tlačítka myši) ve zdrojovém textu stejná část zvýrazní i v prohlížeči dokumentu.

TeXworks a náhled na dokumentTeXworks a náhled na dokument

TeXworks je v tuto chvíli distribuován s TeXovou distribucí TeXLive 2009. V repozitářích jsem jej našel prozatím jen v Ubuntu a testing větvi Debianu. Ve stabilních repozitářích jiných distribucí se zatím nevyskytuje (nebo jsme jej aspoň nenašli). Druhou ještě ne moc vyřešenou vadou na kráse tohoto editoru jsou předdefinované šablony, které používají ne vždy existující fonty či balíčky.

Klady:

  • Integrovaný náhled na dokument

  • Synchronizace zdrojového textu a náhledu (vybráním části ve zdrojovém textu se tato zvýrazní i v náhledu dokumentu)

  • Zvýrazňování syntaxe, doplňování kódu

  • Sbalování kódu

Zápory:

  • Zatím jen v Ubuntu a Debianu testing, v jiných distribucích bude až od dalších verzí

  • Velmi podivné šablony

Pokud používáte Mandriva Linux ve verzi 2010.0 32bit, můžete si přidat můj repozitář, ve kterém se TeXworks nachází; v jiném případě si u Mandriva Linuxu budete muset počkat až na jarní edici Mandriva Linux 2010 Spring.

Texmaker

Texmaker je druhý čistě TeXový editor. Oproti TeXworks se liší především v chování. Přeložené dokumenty otevírá v běžném systémovém prohlížeči dokumentů a tím pádem nefunguje synchronizace zdrojového textu a náhledů. Také nepodporuje, aspoň zatím, systém XeTeX, ale věřím, že toto během několika málo verzí opraví.

Co tomuto editoru velmi hraje „do karet“, je jeho podobnost s TeXnicCenter projektem, jejž budou znát TeXaři ze systému Windows, kteří přecházejí na Linux a hledají alternativu. Oproti TeXnicCenter je jednodušší, ale zato přehlednější.

Při spuštění máte v levé části panelu velkou zásobu všech možných operátorů či znaků, které v dokumentu můžete použít, prostým klepnutím se objeví v dokumentu. Také obsahuje velké množství dalších pomůcek v nabídkách programu jako tutoriály či nejrůznější šablony.

Editor Texmaker v „moderním“ vzhleduEditor Texmaker v „moderním“ vzhledu

Velice kladně také hodnotím, že kontrola pravopisu zvýrazní i překlepy v příkazech nebo jménech použitých balíčků. Opět i Texmaker umí zvýrazňování syntaxe, doplňování kódu či sbalování kódu. Jeho největší devizou je ovšem právě přístupnost pro začínajícího TeXaře díky logicky roztříděným nabídkám pro vkládání znaků, která pomůže i při sepisování bibliografie.

Klady:

  • Výborně zpracovaní průvodci (Wizards) novým dokumentem

  • GUI je přizpůsobené začínajícímu uživateli TeXu

  • Doplňování kódu, zvýrazňování syntaxe

  • Zobrazena struktura dokumentu

Zápory

  • Chybí podpora pro XeTeX

  • Nic moc nenabízí pokročilejšímu uživateli, který příkazy již zná zpaměti

Kile

Kile byla svého času nejjasnější hvězda na nebi TeXistů používajících Linux. Uměl všechno, co kdo mohl potřebovat, naklikat myší. Vkládání symbolů, prostředí i příkazů, a to vše s předdefinovanými parametry, které stačilo jen doplnit či upravit k obrazu svému. Bohužel pak přišla doba, kdy bylo nutné celý projekt Kile napsat znovu kvůli nové grafické knihovně Qt4.

Čas, kdy se tento král v ústraní převlékal do nového pláště, ovšem využili vývojáři ostatních editorů k tomu, aby je zviditelnili. A uživatelé přišli na to, že krom Kile existují i další projekty, jako Texmaker či teď zcela nový TeXworks.

Nyní již není jeho kralování tak jisté jako dříve. Umí opět vše, co dříve, jen už není sám, kdo to zvládá. Jeho další velikou slabostí a sílou zároveň je provázanost s grafickým prostředím KDE4. Pokud jej nemáte nainstalováno, nemůžete mít ani Kile. To je dáno tím, že vlastní editor, který Kile používá, je „pouze“ KWrite, se kterým následně doinstalujete i zbytek KDE.

Kile je stále výborný nástroj, který umí doplňování kódu, jeho zvýrazňování i folding. Má průvodce a předpřipravené šablony či správu projektu. Na pár klepnutí vložíte obrázek či tabulku. V přehledných nabídkách je vše uspořádáno tak, jak byste očekávali a tam, kde byste je očekávali.

Editor TeXu v KDE4: KileEditor TeXu v KDE4: Kile

Kile netrpí „syndromem pokročilého uživatele“ jako například Texmaker. Pokud budete psát příkazy zpaměti, Kile vás nebude obtěžovat, ovšem stále bude nabízet řadu velice dobrých nástrojů pro práci s textem.

Programu Kile jsme také věnovali samostatný článek Kile: LaTeX v KDE snadno a rychle.

Klady:

  • Přehledné GUI

  • Velké množství nejrůznějších průvodců pro vytvoření dokumentu

  • Přídavné nástroje jako převody mezi PDF, DVI a dalšími formáty

  • Doplňování, zvýrazňování syntaxe, sbalování syntaxe, průvodce na cokoli

Zápory:

  • Nutné nainstalovat celé KDE4

A to je konec našeho malého přehledu

Je nám jasné, že existuje velké množství dalších editorů, které tu více, tu méně podporují TeX. Nechtěli jsme zahrnout všechny možnosti, které toto pole nabízí, spíše udělat jistý průřez nabídkou a těmi nejznámějšími projekty. Vi a Emacs jsme vzpomněli, protože jsme přesvědčeni, že se v nich mnozí (byť spíše pokročilí) uživatelé mohou najít. MCedit je zase zástupcem těch „nejobyčejnějších“ editorů, které prostě „jen editují text“. Geany nechť je zástupcem kompletních IDE a vývojových prostředí jako takových, ačkoli jednotlivé drobnosti se budou lišit, základ zůstane stejný. Poslední tři editory, TeXworks, Texmaker a Kile, zase považujeme za nejlepší z těch „pouze TeXových“ editorů.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Editory pro TeX
fri 16. 02. 2010, 08:10:05
Odpovědět  Odkaz 
Mám teď dojem, že zpracování tématu sotva bylo bývalo začalo, už zase skončilo.

U Texmakeru a KILE mě překvapil poskytnutý snímek programu bez počeštění. KILE měl, když jsem před časem koukal na jeho překladový soubor dost nepřeložených řetězců, takže by to zčásti jako ukázka možná bylo bývalo vypadalo blbě.

A co ten TexMakerX? Tváří se, že toho do Texmakeru, jehož nová verze nedávno vyšla, něco navíc přidal.
Editory pro TeX: Aplikace s grafickým rozhraním
alfonz_mucha 16. 02. 2010, 14:53:15
Odpovědět  Odkaz 
doporučuji se také podívat na http://gummi.midnightcoding.org/
Editory pro TeX: Aplikace s grafickým rozhraním
mirek 18. 02. 2010, 10:45:58
Odpovědět  Odkaz 
po vsetkych pokusoch o najdenie pre mna co najvyhovujucejsi (la)tex editor, som skoncil pri texlipse. jedna sa o rozsirenie pre eclipse, ktore tym padom zahrna vsetky vyhody prostredia eclipse. osobne eclipse velmi nepouzivam, ale v pripade latexu je to jasna volba. vlastnosti, ako highlighting, doplnovanie syntaxe, rychla navigacia v dokumente, code folding - to uz vsetko prameni z eclipse. co sa mi ale velmi paci, je podpora bibtexu - nemusite stale prepinat medzi oknom s bibtexom a opisovat citacie, ale prostredie vam samo ponukne ich nahlad, ked sa budete odkazovat. proste - toto je zatial u mna cislo 1. mozem len silne odporucit.
Editory pro TeX: Aplikace s grafickým rozhraním
Vojta 18. 02. 2010, 16:48:48
Odpovědět  Odkaz 
Kile je minimálně od léta již z velké části přeloženo. Jinak bych si dovolil tvrdit, že závislosti Kile na KDE nejsou horší než u GTK programů (také si z toho GNOME nevezmou málo), o takových hrůzách jako Javě nemluvě. Takže se to rozhodně vyplatí. S ohledem na to, jak jsou dnes velké disky... Pokud by to tahalo kdesi cosi, nebude to bug závislostí v distribuci? ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Petr Šafařík

Petr Šafařík

Toho času student astrofyziky, vášnivý fotograf a náruživý kajakář. Ve světě OS se pohybuji především na serveru mandrivalinux.cz, kde jsem zastupce šefredaktora.


  • Distribuce: Mandriva Linux
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog