přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti

Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti

ubuntu.png

Tak jako každé ráno vychází slunce, každý půlrok vychází nové vydání oblíbené linuxové distribuce Ubuntu. Přináší fulltextové vyhledávání, nový indikátor a vylepšení výkonu. Revoluce se ovšem nekoná.


Saucy Salamander

Jednou z výsad Marka Shuttlewortha, zakladatele firmy Canonical Ltd. stojící za projektem Ubuntu, je možnost volit kódové označení každého vydání. Maskotem tohoto vydání se stává mlok, slovy Marka: „Jedno z nejkouzelnějších stvoření přírody a čistoty, které koresponduje s aktuálním děním kolem nově vznikajícího mobilního systému Ubuntu Touch.“

Mlok, maskot vydání Ubuntu 13.10 Mlok, maskot vydání Ubuntu 13.10


Rodina distribučních klonů byla opět rozšířena a společně s Ubuntu Touch ji tvoří už 8 členů. Ubuntu Touch doplňuje portfolio Canonicalu o mobilní oblast, kde se bude muset potýkat se stále sílícími konkurenčními platformami. Co je nového v ostatních odnožích zjistíte v poznámkách k vydání:

Instalace systému

Instalace systému nedoznala významných změn, přesto je vhodné se o ní zmínit, protože do tohoto procesu přibyla sekce Ubuntu One. Tímto krokem chce Canonical pouze více zviditelnit své služby a není mu co vyčítat. Není výjimkou, že nově přidané vlastnosti nejsou do vydání přeloženy, nebo jen nebyl překlad přidán, bohužel to platí i v tomto případě.

Přihlášení k Ubuntu One již při instalaci Přihlášení k Ubuntu One již při instalaci


Ubuntu One není pouze vzdálené úložiště podobné Dropboxu, pod tímto názvem se ukrývá portfolio služeb v čele s nákupem softwaru a hudby. Z tohoto začínajícího ekosystému má uživatel možnost těžit výhody jednoho účtu „pro všechno“.

Mezi snímky s přehledem novinek rovněž přibyla informace o Ubuntu One Mezi snímky s přehledem novinek rovněž přibyla informace o Ubuntu One

Součásti systému

Každá nová verze distribuce s sebou nese také povýšení dílčích částí systému. V čele, přesněji v jádru systému je linuxový kernel vycházející z verze 3.11. Díky tomuto jádru by měly notebooky s grafickými kartami od AMD vydržet zase o něco déle, konkurenční nVidia si zase polepší v akceleraci videa. Optimalizace se dočkaly také nové procesory od Intelu z rodiny Haswell.

Ač se s tímto vydáním mělo přecházet na zobrazovací server Mir, vývojáři na poslední chvíli zachovali chladnou hlavu a rozhodli se s touto komplexní změnou počkat až do dalších vydání. Ve výsledku to znamená, že je využíván X.org server ve verzi 1.14.3. Dalším, jarním vydáním je LTS, tedy Ubuntu s prodlouženou podporou, proto je pravděpodobné, že Mir se jako výchozí do systému dostane až za rok.

Stále důležitou komponentou je grafické prostředí GNOME, které setrvá z velké části v půl roku staré verzi 3.8. Uživatele výchozího prostředí Unity to ale zase tolik trápit nemusí, a naopak uživatel GNOME Shellu dobře ví, že Ubuntu už delší dobu není ten „nejvhodnější přístav“ pro GNOME 3+.

Dalšími aplikacemi nespadajícími do balíku GNOME jsou: Firefox 24, Thunderbird 24, LibreOffice 4.1.2, Ubuntu Software Center 13.10 nebo Unity 7.1.2. Posledně jmenované Unity bude předmětem tohoto shrnutí, neboť právě tam se odehrává mezi vydáními nejvíce změn charakteristických pro Ubuntu.

Ubuntu Software Center: Brána k aplikacím Ubuntu Software Center: Brána k aplikacím

Unity: jeden vládne všem

Unity je koncept, kterého se chce Canonical držet na všech frontách včetně nově vznikající platformy mobilní. V kontextu s problémy se zobrazovacím serverem Mir, a především s XMir, který překládá aplikace pro Xka, se do finálního vydání nedostalo příliš novinek a na revoluci bude nutné počkat do příštího roku. Odvážnější mohou XMir vyzkoušet nainstalovat z repozitářů, berte ovšem na vědomí, že se prozatím jedná spíše o technologické demo a není vhodný na produkční stroje.

Změnou prošel Dash, tedy nabídka pro rychlé vyhledávání dostupná přes klávesovou zkratku Super. Výsledky nejsou vždy zcela relevantní, pomoct může filtr, případně deaktivace některých zdrojů. Canonical celou situaci uklidňuje s tím, že se teprve potřebuje od uživatelů učit a tyto „Smart Scopes“, jak funkci nazývají, budou čím dál chytřejší.

Vyhledávání ve Smart Scopes Vyhledávání ve Smart Scopes


Mezi indikátory na hlavním panelu přibyla nabídka pro rychlou změnu klávesnice. Přes nabídku můžete na dvě klepnutí zvolit ze seznamu dříve nastavených klávesnic, případně rovnou z nabídky otevřít dialog pro její nastavení.

Nový indikátor klávesnice Nový indikátor klávesnice


Do repozitářů se dostaly proprietární ovladače s podporou hybridních grafik, protože se ovšem jedná o nově implementované vlastnosti, je vhodné postupovat obezřetně.

Mezi největší změny patří obrázek plochy

Vývojáři tráví nejvíce času s nově vznikajícím grafickým serverem a mobilní platformou, není proto divu, že ambiciózní plán mít vše připraveno do podzimního vydání nevyšel. Instalaci lze doporučit pouze nadšencům a těm, kterým pomůže nové jádro, ostatním bude stačit stáhnout obrázek plochy a v zásadě o nic z nového Ubuntu nepřijdou.

Obrázek plochy Obrázek plochy



Nahoru

Příspěvky

Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
anonym11 8. 11. 2013, 14:32:56
Odpovědět  Odkaz 
Unity nemalo byt zjednotene do verzie 8 s vydanim Saucy Salamander. Od zaciatku bola planovana verzia 0.7 pre Saucy ( co je logicke, nakolko o desktop verzii sa zatial nic moc nehovori a o dalsieho polroka je tu LTS). Xmir samozrejme nie je uplne dokonale, ale nazvat to technologickym demom chce odvahu. Demom sa dá nazvat skor samotny Mir. Autor sa mohol rozpisat o "scopes" a mozno spomenut zmeny v sukromi.
Re: Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Petr 9. 11. 2013, 10:55:30
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
díky za upozornění na nepřesnost, bude opravena.
Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
patrik 9. 11. 2013, 01:00:38
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu velmi slabý článek.
Petr Valach Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Petr Valach 9. 11. 2013, 05:47:14
Odpovědět  Odkaz 
Autor si nainstaluje operační systém, testuje ho, získává s ním zkušenosti, shání informace. Pak vypotí článek se spoustou odkazů a informací.

Ve finále přijde takový nějaký anonymní přivandrovalec a napíše, že je to slabý článek.

Vážení čtenáři, asi takhle. Dostáváte informace zdarma až pod nos. O vaše hodnocení vám nikdo moc nestojí, radši pošlete nějaký finanční dar přes PayPal.

Parafrázuju výrok jednoho kolegy, rovněž dlouholetého vydavatele internetového věstníku, jehož plná citace - v zásadě pravdivá - je zde nepublikovatelná.
Re: Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Kalows 9. 11. 2013, 06:28:32
Odpovědět  Odkaz 
Musím poněkud oponovat Petru Valachovi. Jeho vyjádření, že "O vaše hodnocení vám nikdo moc nestojí, radši pošlete nějaký finanční dar přes PayPal.", je poněkud neomalené a neuctivé. Každý poctivý autor přijímá hodnocení své práce, obsah sdělení si vyhodnotí po svém.

Rozhodně však musím autorovi článku poděkovat. Než shromáždil dostatek informací, musel vyvinou dost úsilí. Děkuju mu za to. Informace o tom, že poslední vydání nestojí za instalaci, je hodnotná. Kdo nevěří, nemusí tam běhat, ale ať si to ověří.

Tím, co kritik napsal, řekl ostatním čtenářům hodně o své vzdělanost a o svých intelektových možnostech.
Petr Valach Re: Re: Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Petr Valach 9. 11. 2013, 07:46:50
Odpovědět  Odkaz 
To byl jen vtip, nadsázka :-)
Úpadek
Petr 9. 11. 2013, 09:07:23
Odpovědět  Odkaz 
škoda, že se z linuxepresu stává taková stoka - každý článek o ubuntu je "plivání z povinnosti", redaktoři z plesku a fanatik Valach to jistí v komentářích.
Petr Valach Re: Úpadek
Petr Valach 9. 11. 2013, 15:03:55
Odpovědět  Odkaz 
LinuxExpres má kvalitní tým autorů a jejich článek jsou na výši. Sleduji denně a mohu potvrdit. Dále, za fanatika si můžete nálepkovat kohokoliv, ale pokud někdo bude rejt do kolegy z firmy, možná se taky ozvete. A já i nadále zůstávám součástí Liberixu, který vydává Linuxexpres, ať se vám to líbí nebo ne. A jelikož mám na svědomí spousty článků, vím, jakou dá práci nějaký vypotit.

Víc to komentovat nemíním, protože to za další komentář nestojí.
Re: Re: Úpadek
cechi 9. 11. 2013, 20:27:42
Odpovědět  Odkaz 
Vážení pánové (redaktoři), nedá mi to a musím přispět svou poznámkou.
Není to poprvé, co vidím pod článkem vaše připomínky na diskutující. Osobně mi to přijde poměrně nevhodné a nedůstojné.
Pokud někdo výše napíše, že je článek nezajímavý, zkusil bych se spíše zamyslet, proč ho nezaujal. Kritika na internetu není vždy věcná, konstruktivní a přínosná; nicméně vaše argumenty jsou poměrně trapné. Nemůžete reagovat ve stylu "tak si napište něco lepšího", "ukažte jak to napíšete lépe" a "buďte rádi, že to je zdarma". S tím bych ani nevtipkoval.

Já osobně jsem rád za každý článek o linuxu. Tomuto bych však vytkl příliš obecné informace, chybí mi zhodnocení (čekal bych styl recenze) a nějaký větší výčet novinek (nechci číst changelog). Velká chyba je absence závěru, článek jde do ztracena. Jinak ale autorovi přeji chuť do další práce.

Myslím, že taková připomínka může autorovi pomoci. Příště bych se zdržel těch diskuzí s komentujícími, protože to opravdu nevypadá profesionálně. Podívejte se na Root, jeho články a interakci autora s diskutujícími.

J.Z.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Úpadek
Lukáš Jelínek 9. 11. 2013, 21:25:25
Odpovědět  Odkaz 
Osobně nevidím nic špatného na reakci typu "ukažte, že to napíšete lépe" na kritiku, která není věcná a konstruktivní (jako tomu bylo v tomto případě). Taková reakce už nejednou nepřímo vyústila v to, že jsme získali velmi kvalitní a schopné autory z řad lidí, kteří sice přímo nekonstruktivní kritiku nenapsali, ale věděli, jak uchopit téma v kritizovaném článku.

Za konstruktivní připomínky děkujeme, rozhodně nezůstanou ležet ladem. Samozřejmě, že ne vždy se všechno povede, ať už článek nebo diskuse u něj. Nicméně věřte, že vždy následuje sebereflexe a procesy vedoucí ke zkvalitňování obsahu.

Ještě si dovolím opravit kolegu Petra Valacha - LinuxEXPRES ani OpenOffice.cz již nevydává Liberix (resp. ho nevydával nikdy, po určitou dobu byl ale odpovědný za obsah). To jen pro úplnost.
Petr Valach Re: Re: Re: Úpadek
Petr Valach 9. 11. 2013, 22:21:13
Odpovědět  Odkaz 
Máte pravdu, s výhradami vůči článku souhlasím.

Díky Lukášovi za opravu, mně ty majetnické a vlastnické poměry nejsou nikdy pořádně jasné :-D

Musím souhlasit s autorem. Sice si uživatel všimne nějakých více či méně výrazných změn, ale o nějakou mimořádnost se nejedná. Nevšiml jsem si, že by se nějak výrazně urychlil provoz nebo zlepšila nabídka funkcí či programů. Za výrazné mínus považuji v Kubuntu úhyb k "tradičnímu" gnomickému správci uživatelů - pro začínající sice pozitivum, ale je to děs. Na stranu druhou ti, kteří potřebují skutečný user management, vědí, jak si ho nainstalovat, takže je změna nebude tolik bolet, a pokud to přispěje k "zlidovění" Kubuntu, pak tím lépe.

Prozatím jsem zkoušel jen na noťasu, instalace na stolním kompu je právě hotová. Ovšem zatímco noťas je poměrně slabý, takže tam lze změnu výkonu Ubuntu sledovat výrazněji, na stolním kompu toho moc zjistit nelze.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Úpadek
Lukáš Jelínek 9. 11. 2013, 22:33:36
Odpovědět  Odkaz 
Nová verze distribuce nemusí přinášet převratné změny. Dokonce jsou přelomy často naopak na závadu, protože nová věc nemusí být lepší než ta původní. Například na openSUSE 13.1 si (podle stavu RC) nejvíc cením toho, že opět bezproblémově funguje okamžitě po instalaci, což jsem o 12.3 říct bohužel nemohl.
Lukáš Jelínek Re: Úpadek
Lukáš Jelínek 9. 11. 2013, 15:12:08
Odpovědět  Odkaz 
Přivítáme v našem týmu každého, kdo nám ukáže, že to umí lépe ;-)
Re: Re: Úpadek
Ludva 18. 11. 2013, 20:06:35
Odpovědět  Odkaz 
Ale vždyť přece dobří autoři ve zdejším týmu už jsou: Čevela, Šín, Trefný...
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Úpadek
Lukáš Jelínek 18. 11. 2013, 21:00:38
Odpovědět  Odkaz 
K dobrým autorům patří i Petr Němec, který je autorem tohoto článku. Je dlouhodobě kvalitním a spolehlivým členem týmu, napsal mimo jiné řadu návodů ke GIMPu, mnoho článků o programech pro Android, recenze linuxových distribucí atd.
Petr Valach Re: Re: Re: Re: Úpadek
Petr Valach 18. 11. 2013, 23:08:30
Odpovědět  Odkaz 
Knížku Gimp 2.8 mám tady na stole a je sexy :-) Začínají se mi nějak podezřele hromadit knížky o Gimpu :-)) ale musím souhlasit, tahle je docela dobrá. Zase Gimp z jiného pohledu a spousta originálních technik.
Nový Evince
nasson 10. 11. 2013, 11:42:57
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

uvědomuji si, že to pod článek o Ubuntu nepatří, ale s novou instalací přišel i nový Evince 3.10.0. A je to hrůza. Když chci něco hledat, vyskočí mi vlevo seznam nalezených výsledků, o které se nikdo neprosil. Dá se to nějak vypnout? Navíc z nějakého důvodu se občas skákání na další nalezený výsledek zastaví a pak musím hledat znova... Evince se tím stává pro mě nepoužitelný! A já nevím, kam teď. Nevíte, jaký pdf prohlížeč? Zkoušel jsem mupdf, nebo apvlv, ale ani v jednom nejsem schopen zkopírovat text z pdf, jinak je apvlv perfektní...

Za případnou pomoc děkuji.
Re: Nový Evince
jirik 10. 11. 2013, 12:35:00
Odpovědět  Odkaz 
Zkus program Okular - dokáže zobrazit i obrázky,.....
http://okular.kde.org/
Lukáš Jelínek Re: Re: Nový Evince
Lukáš Jelínek 10. 11. 2013, 13:41:03
Odpovědět  Odkaz 
Problém je ale v tom, že Okular patří do KDE a tazatel používá "obyčejné" Ubuntu (nikoli Kubuntu s KDE). Pokud by chtěl používat Okular, což samozřejmě lze, dotáhne se tam s ním hromada závislostí (různé knihovny a další součásti KDE).
Petr Valach Re: Re: Re: Nový Evince
Petr Valach 10. 11. 2013, 16:05:10
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak, ale žádný jiný aspoň trochu slušný linuxový prohlížeč (nejen) pedf neznám. Evince jsem zahodil okamžitě. Mám už celkem cit na první pohled poznat použitelný program, a tenhle mezi ně nepatří rozhodně. Bohužel. Okular není kdovíco (třeba v porovnání s Acrobatem), ale je to můj oblíbený program a lepší jsem v linuxu zatím nenašel.
Re: Re: Nový Evince
fri 10. 11. 2013, 14:39:53
Odpovědět  Odkaz 
Anebo se dá vyzkoušet qpdfview, s možným přitažením nějakých závislostí, viz poznámka vedle?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Nový Evince
Lukáš Jelínek 10. 11. 2013, 15:10:46
Odpovědět  Odkaz 
Tady je velmi obstarožní (7 let) článek o prohlížečích PDF: http://www.linuxexpres.cz/software/pdf-prohlizece-v-linuxu

Zobrazovat PDF umí i Firefox (resp. Gecko, tedy například i Thunderbird; jedná se o zabudovanou verzi knihovny PDF.js), ale zatím je to dost mizerné. Dále je tu například program MuPDF, nemám s ním ale žádné zkušenosti. Plus samozřejmě Adobe Reader, který ve verzi pro Linux už není aktivně vyvíjen.
Re: Re: Nový Evince
nasson 10. 11. 2013, 20:47:04
Odpovědět  Odkaz 
Okular znám, ale nevyhovuje. Evince toho sice moc neuměl, ale já potřebuju od prohlížeče jen 3 věci: 1. Zobrazit pdf, 2. při hledání slova zvýraznit všechny nalezené možnosti v textu (a tohle Okular neumí, nebo jsem to alespoň nedokázal najít), 3. možnost zkopírovat část textu do schránky (tady se mi nedaří přesvědčit mupdf ani apvlv, bohužel). A samozřejmě neotravovat zbytečnostma - tlačítka, lišty, seznamy (a tady selhal nový Evince). Jo a ještě umět zobrazit na šířku stránky (snadno, rychle, nebo automaticky). Z takovou budu muset používat dva různé prohlížeče, apvlv na běžnou práci, prohlížení a spol. a k tomu přibrat něco dalšího pro případ, že bych musel něco zkopírovat. Proč to Evince vývojáři udělali?
Ještě je tady foxit a acrobat, ale moc se mi do nich nechce. Ani nevím, jestli podmínku 2. splňují...
V každém případě děkuji všem za odpovědi.

PS. Závislosti neřeším, nemohu si dovolit zahodit slušný program jen proto, že je z KDE/Gnome. A Unity nemám, mám Lubuntu a Fluxbox.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Nový Evince
Lukáš Jelínek 10. 11. 2013, 22:14:25
Odpovědět  Odkaz 
A co import do LibreOffice? V aktuální verzi umí importovat PDF i do Writeru, i když někdy ne úplně dokonalo. Tam už se s tím dá pracovat dle libosti (pokud import proběhne správně).
Re: Re: Re: Re: Nový Evince
nasson 11. 11. 2013, 12:27:15
Odpovědět  Odkaz 
S LibreOffice by se mi moc dobře neprohlíželo... zvláště pro větší dokument by to mohl být velmi nepraktické. Začínám mít pocit, že řešení "vše v jednom" prostě neexistuje:(.
Re: Nový Evince
Kocour 16. 11. 2013, 23:57:48
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste Zathura (http://pwmt.org/projects/zathura/) - ma (nastavitelne) ovladani ve stylu vim a volitelny PDF renderer (zatim mupdf nebo poppler) plus moznost vyuzivani pluginu...
Re: Re: Nový Evince
nasson 18. 11. 2013, 10:17:40
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji moc. Tohle je ono. Sice kopírování není úplně podle mých představ (do primarni schranky), ale funguje. Jinak zatím perfektní. Díky.
Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Tomas 10. 11. 2013, 12:31:38
Odpovědět  Odkaz 
Boze to je zase plodna ceska diskuze. Ano Ubuntu 13.10 neprineslo nic prevratneho tak necekejte zazrak ani v clanku o nem. Autori nenechte se odradit spinou ceskych diskuzi a jen tak dal...
Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
am 14. 11. 2013, 19:11:12
Odpovědět  Odkaz 
na aspire one je 13.10 výrazně rychlejší než 13.04..
Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Ondřej Kolín 18. 11. 2013, 11:18:33
Odpovědět  Odkaz 
Tímhle komentářem chci povzbudit autora && povzbudit diskutující, aby sami začli aktivně psát, ona to taková sranda není :-)
Andrej Pavelka Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Andrej Pavelka 3. 12. 2013, 02:14:19
Odpovědět  Odkaz 
Podľa mňa vývojárov Ubuntu teraz dosť zamestnáva prepis Unity do
Andrej Pavelka Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Andrej Pavelka 3. 12. 2013, 02:16:03
Odpovědět  Odkaz 
Podľa mňa vývojárov Ubuntu teraz dosť zamestnáva prepis Unity do QT a práca na ich vlastnom grafickom serveri Mir.
Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Ivo Válek 5. 12. 2013, 18:39:03
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, jsem velký laický "ctitel" Ubuntu, mám ho dlouhá léta. Otázka- lze si OS Ubuntu Touch nainstalovat na nějaké zařízení typu smartphone, tablet, dotykový noťas? O této aplikaci jsem se dověděl vlastně až tehdy, když se jednalo o sbírku pro plánovanou investici do smartphonu Ubuntu Edge...
Andrej Pavelka Ubuntu 13.10: Vydání z povinnosti
Andrej Pavelka 6. 12. 2013, 00:31:28
Odpovědět  Odkaz 
Tu sú zariadenia, ktoré by mali byť podporované: https://wiki.ubuntu.com/Touch/Devices

Tu je inštruktáž pre inštaláciu: http://www.ubuntu.com/phone/install

Upozorňujem, že som to neskúšal.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz