přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, VariCAD: 3D modelování po česku

VariCAD: 3D modelování po česku

varicad.jpg

VariCAD je profesionální nástroj pro 2D kreslení a 3D modelování. Jedná se o produkt vyvíjený českou společností VARICAD s.r.o. Lákavá je možnost testu tohoto produktu v jeho plné verzi a zakoupení studentské licence.


Vybere si každý

VariCAD je dostupný jak ve verzi pro Microsoft Windows, tak pro Linux. Uživatelé Linuxu si mohou stáhnout balíček pro Debian nebo RPM balíček. Obě tyto verze naleznete na stránkách výrobce, kde si zároveň můžete stáhnout i VariCAD Viewer, a to zcela zdarma bez nutnosti registrace. Pokud byste měli zájem o zakoupení licence, je nutné se zaregistrovat na těchto stránkách v sekci Osobní stránka.

Připravené instalační balíčky ulehčí spoustu práce Připravené instalační balíčky ulehčí spoustu práce

Instalaci programu provedete tedy běžným způsobem dle vámi staženého balíčku. Po instalaci balíčku naleznete v nabídce Aplikace | Grafika nový spouštěč s nezaměnitelnou ikonou programu. Po prvním spuštění budete informováni o vytvoření některých nových složek potřebných pro práci s aplikací a také o tom, že používáte pouze zkušební třicetidenní verzi.

Nezapomeňte, že na zkoušení máte pouze třicet dní Nezapomeňte, že na zkoušení máte pouze třicet dní

Vzhled VariCADu

Okno VariCADu je rozděleno na tři části. Horní část obsahuje roletové menu. Dolní část tvoří stavový řádek. Střední a největší část slouží pro 2D kreslení a 3D modelování. Okolo této střední části lze zakotvit nástrojové lišty s ikonami funkcí. Tyto lišty mohou být také uvnitř okna jako plovoucí a při spuštění dané činnosti se tak automaticky objevují. VariCAD pracuje s 2D položkami nebo 3D tělesy v jednom dokumentu. Mezi 2D částí a 3D částí je možné se kdykoliv přepnout pomocí tlačítek v nástrojové liště pod horní nabídkou. Každá část má své vlastní prostředí ikony a roletového menu. Stavový řádek je rozdělen na dvě části. Levá část slouží jako nápověda k ikonám a při vyvolání příkazu jako dialogový text. V pravé části se zobrazují informace krokového módu, jednotky, informace o sestavě a detailu a poloha kurzoru.

Vzhled aplikace je přehledný a ovládání intuitivní Vzhled aplikace je přehledný a ovládání intuitivní

Kreslení snadné, rychlé a přehledné

2D kreslení je naprosto intuitivní a vše navíc ulehčuje stoprocentní čeština. Koneckonců, jak také jinak u české aplikace. Není proto problém po přetažení kurzoru myši k dané ikoně zjistit, jakou akci daná ikona spustí. V případě, že budete mít dojem, že dané funkci nerozumíte, je součástí instalace velice propracovaná a přehledná nápověda.

Před prvním zahájením své práce zvolíte otevření nového dokumentu. V tomto průvodci si vyberete formát nákresu, měřítko, použité jednotky a nastavení sítě 2D. Vámi vybraný formát poté potvrdíte a můžete pracovat.

Pokud nezvolíte vlastnosti dokumentu, práce začíná automaticky ve 3D Pokud nezvolíte vlastnosti dokumentu, práce začíná automaticky ve 3D

Kliknutím na příslušné tlačítko v nástrojové liště volíte tvar, který chcete kreslit, a způsob jeho vytvoření. Po přepnutí z kreslení do kótování se automaticky změní i vrstva a barevné rozlišení. Stejně tak se děje i při šrafování nebo zakreslování neviditelné hrany. Základní vrstvy jsou již přednastaveny a není nutné vytvářet vlastní, pokud tedy z důvodu lepší orientace nebudete potřebovat jiné, než jsou v základním nastavení specifikovány. Pro tento případ je připraven dobře zpracovaný správce vrstev.

Integrovaná funkce rotačních těles umožňuje vytvoření nákresu jakéhokoli hřídele opravdu během několika málo minut, a to včetně okótování.

Základní tvary jsou nakresleny opravdu rychle a snadno i bez větší znalosti aplikace Základní tvary jsou nakresleny opravdu rychle a snadno i bez větší znalosti aplikace

3D modelování

Modelování je díky široké paletě přednastavených tvarů opravdová zábava. Stačí kliknout na požadovaný objekt a otevře se průvodce jeho tvorbou. V průvodci je předkreslen tvar objektu, jsou u něj kóty s popiskem a pod obrázkem najdete tabulku, do které vložíte rozměry budoucího modelu a jeho barvu. Pak už stačí jen stisknout tlačítko OK a je hotovo.

Stačí zadat jen požadováné rozměry... Stačí zadat jen požadováné rozměry...

K takto vytvořenému tvaru můžete přidávat další objekty, lepit je na sebe, propojovat je mezi sebou a nebo použít booleovské operace a měnit tak původní tvar objektu přidáním nebo výřezem či průřezem dle vašich potřeb.

...a stejné je to i u normalizovaných dílů ...a stejné je to i u normalizovaných dílů

Velice dobře jsou zpracovány i knihovny pro vkládání normalizovaných součástí, jako jsou šrouby, matice, klíny, pera či pružiny a příruby nebo ložiska. Postup je naprosto stejný, jen po zadání rozměru se některé výpočty provedou automaticky dle platných norem ČSN.

Díky těmto možnostem je příjemnou záležitostí tvorba sestav různých mechanických dílů.

Uložení a tisk

Po dokončení práce s modelem si ho budete chtít určitě uložit. Na vybranou máte několik možností a jaký formát pro uložení zvolíte, záleží jen na vašich potřebách. Je možné zvolit mezi DWG, DWB a DXF.

Pokud byste však chtěli svůj model tisknout, je nutné ho nejprve převést do 2D podoby. K tomu slouží přehledný průvodce nastavením a převod do 2D je opět velmi snadný a rychlý. Tisk provedete kliknutím na ikonu Systémová tiskárna, nebo máte možnost nastavení tisku po volbě Tiskárny.

Aby bylo možné model tisknou a nejenom prohlížet, je nutný převod do 2D Aby bylo možné model tisknou a nejenom prohlížet, je nutný převod do 2D

Opravdu profesionální

Těmito slovy by se na závěr dala pojmenovat nejenom samotná aplikace, která je velmi přehledná, snadno pochopitelná, které neschází žádná potřebná a snad i nepotřebná funkce nebo vlastnost. Profesionální je ale i přístup vývojářů a tvůrců, jelikož opravdu nic nenechali náhodě. Naprostá přehlednost aplikace, ikony, u kterých je již na první pohled jasné, jakou funkci nebo vlastnost aplikace spustí, to vše je prostě skvělé. Cena programu tomu ale odpovídá, počítejte s padesáti až šedesáti tisíci korunami.

Konečné hodnocení

Určitě jsem nestihl popsat všechny funkce tohoto nástroje, což ale nebylo ani záměrem článku a ani to nebylo nutné, protože v případě, že se rozhodnete VariCAD používat, máte k dispozici precizně propracovanou nápovědu k tomuto programu, která je přímo součástí instalace nebo ji naleznete na webu výrobce.

Zcela určitě je také nutné připomenout možnost zakoupení studentské licence za pět set korun a používat pro své školní potřeby opravdu komplexní nástroj pro 2D/3D CAD a neomezovat své možnosti a potřeby.

A aby na závěr toho chválení nebylo zas až tolik, je nutné připomenout, že ze všech zatím testovaných 2D/3D nástrojů má tento nejvyšší systémové požadavky. V některých chvílích jsem musel počkat na delší odezvu nebo vykreslení. Ale druhým dechem připomínám, že můj stroj není již nejnovější, a tak se tento problém nedá běžně očekávat.

Další zajímavosti ze světa systémů CAD najdete na CAD.cz.

Nahoru

Příspěvky

VariCAD: 3D modelování po česku
Daník 15. 08. 2011, 14:33:27
Odpovědět  Odkaz 
"Zcela určitě je také nutné připomenout možnost zakoupení studentské licence za pět set korun a používat pro své školní potřeby opravdu komplexní nástroj pro 2D/3D CAD a neomezovat své možnosti a potřeby."
Tuhle možnost jsem na stránkách neobjevil, nemluvě o tom že se mi to moc nezdá když komerční verze stojí cca 120x více .
VariCAD: 3D modelování po česku
K 15. 08. 2011, 16:12:02
Odpovědět  Odkaz 
Ta studentska licence je na jejich strankach opravdu zminena: http://www.varicad.cz/cz/home/produkty/skoly/

Studenti denního studia mohou výukovou verzi VariCADu získat za 420,- Kč (tj. 500,- Kč vč. DPH).
Pro studenty škol, kde probíhá výuka VariCADu, je studentská verze ZDARMA.
Platnost licence (není-li stanoveno jinak) je 1 rok.
Jiří Eischmann VariCAD: 3D modelování po česku
Jiří Eischmann 15. 08. 2011, 17:28:33
Odpovědět  Odkaz 
Nemůže někdo srovnat se SolidWorks? Kdysi jsem to zkoušel a v porovnání se SolidWorks mi to nepřišlo moc silné v 3D modelování.
Václav Hejda Re: VariCAD: 3D modelování po česku
Venca Hejda 15. 08. 2011, 20:26:47
Odpovědět  Odkaz 
Neslibuji, že to bude hned, ale mohl bych se na to podívat a připravit další díl v tomto seriálu ;o)
VariCAD: 3D modelování po česku
Zafod 16. 08. 2011, 12:52:36
Odpovědět  Odkaz 
ve strovnani se SolidWorks je tohle M$ Paint. delali jsme ve VariCADu na skole a ted delam v Solidu a srovnavat se to neda. jiste oboje je parametricky modelar ale Solid je na uplne jine urovni. na druhou stranu 2D jde ve variCADu perfektne i bez modelu takze nejake rychle nakresleni jednoduche soucasti ve 2D vyhovujici.

Tim nechci ale rict ze je VariCAD nepouzitelny jen je na jine urovni.
VariCAD: 3D modelování po česku
2D CAD 18. 08. 2011, 19:50:35
Odpovědět  Odkaz 
Pokud máte někdo zájem o poměrně slušný 2D CAD pak doporučuji vyzkoušet Draftsight (http://www.3ds.com/products/draftsight/download-draftsight). Je to taková obdoba AutoCadu zdarma. Je k dispozici v balíčcích pro Ubuntu, Fedora, Suse a Mandrivu.
Václav Hejda Re: VariCAD: 3D modelování po česku
Venca Hejda 18. 08. 2011, 22:51:26
Odpovědět  Odkaz 
V seriálu o 2D/3D alternativách k AutoCADu jsem o DraftSight psal. Stačí se podívat zde:

http://www.linuxexpres.cz/software/draftsight-profesionalni-2d-cad-nejen-pro-linux
Martin Vancl VariCAD: 3D modelování po česku
tuxmartin 21. 08. 2011, 12:22:34
Odpovědět  Odkaz 
http://www.linuxexpres.cz/uploads/gallery/original/5091.jpg
Ten vykres mate spatne. Urcite tam chyby osa a u kot chyby prumery. Dale ty drsnosti v prave casti vyresu vypadaji podivne.
Václav Hejda Re: VariCAD: 3D modelování po česku
Venca Hejda 21. 08. 2011, 19:47:57
Odpovědět  Odkaz 
Moc se omlouvám za detaily, ale výkres byl vytvořen jen pro tento článek, nikde jsem ho nechtěl prezentovat jako technický výkres.. :o)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz