přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět

Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět

opera.gif

Prohlížeč Opera poslední dobou trochu skomíral, především ztrácel v rychlosti. Verze 10.50 se dokonce linuxoví uživatelé ani nedočkali. Nová Opera 10.60 už ale vyšla pro všechny systémy najednou, tak se můžeme podívat, co nabízí. Díky nové knihovně Vega je hezčí, podporuje několikero nových HTML 5 funkcí a od nového javascriptového enginu Carakan získala velmi slušnou rychlost.


Konec Qt, Opera má vlastní knihovny

V minulých verzích Opera používala Qt knihovny, díky tomu vypadala pěkně v KDE, ale v GNOME to drhlo. Kostrbaté rozhraní a písmo už je minulostí. Opera v nové verzi běží na vlastních knihovnách Vega, které vykreslují veškerou grafiku. Mluvilo se o tom, že bude Opera vypadat nativně podle používaného prostředí, ale není tomu úplně tak. Písmo i rozhraní vypadají velmi hladce, ale nepočítejte s tím, že celá Opera bude přebírat nastavení GTK, stále má svůj vlastní design. Opera rychlostí rozhraní vždy patřila mezi ty lepší prohlížeče, ale s příchodem Vega mi přijde ještě o něco rychlejší, takže v tomto směru není co vytknout.

Opera 10.60Opera 10.60

JavaScript – Mnohonásobné zrychlení

Nový javascriptový engine Carakan se objevil už v minulé verzi. Té jsme se ale na Linuxu nedočkali, tak si ho představíme teď. Opera, kdysi známá jako velký rychlík, v poslední době na konkurenci začala poměrně ztrácet, a tak bylo jasné, že musí přijít změna. Tvůrci tvrdili, že Carakan by mohl být dokonce až sedmkrát rychlejší než starý engine. Ovšem marketingová prohlášení jsou jedna věc, praxe druhá. Proto jsem starší Operu 10.10 i novou 10.60 prohnal testem a pro porovnání jsem k nim přidal i stabilní verzi Google Chrome 5, vývojové Google Chromium 6, stabilní Mozilla Firefox 3.6.6 a Mozilla Firefox 4.0 v druhé betaverzi. Testoval jsem pomocí uznávaného benchmarku SunSpider. A jak to dopadlo?

Srovnání rychlosti JavaScriptuSrovnání rychlosti JavaScriptu

Překvapivě skvěle. V mém případě byla nová Opera dokonce dvanáctkrát rychlejší než její starší sestřička. Výsledek se samozřejmě může lišit podle testovací konfigurace počítače a dalších podmínek, takže může být trochu nadnesený, ale i zkušenosti ostatních uživatelů potvrzují markantní zrychlení. A nejen papírově, zrychlení určitě poznáte i „na vlastní kůži“. Opera 10.60 je tedy v těsném závěsu za Google Chrome/Chromium a rychlejší než připravovaný Mozilla Firefox 4.0.

HTML 5 – Zas a znovu

Chystané HTML 5 je nyní zřejmě nejžhavější téma, o kterém se v oblasti webu a prohlížečů mluví. Prohlížeče se předhánějí, který nabídne jakou novou funkci, který ji nabídne dříve atd. HTML 5 bývá často vynášeno do nebes, protože by údajně mělo nahradit AJAX nebo „zlý“ Flash. Ale to je zatím pouze hudba budoucnosti. Funkce HTML 5, které prohlížeče nabízejí, zatím moc nevyužijete, ale určitě jsou zajímavé a podíváme se na ně.

Geolokace

Do HTML 5 se připravuje i geolokační funkce, díky které byste mohli zjistit svoji polohu i bez využití GPS. Samozřejmě ne s takovou přesností, ale pokud si budete chtít vyhledat například blízké restaurace nebo kina, svoji úlohu splní na jedničku. A jak že to vlastně funguje? Nejprve zjistí vaši IP adresu, podle té vyhledá vašeho poskytovatele atd. To už delší dobu známe. Výsledky pouze na základě IP adresy jsou ale relativně nepřesné, systém se klidně může „seknout“ o desítky kilometrů. Pro upřesnění polohy Opera ze systému přebere informace o okolních wifi sítích a podle nich polohu upřesní. Protože se jedná o docela citlivá data, před zjištěním polohy budete dotázáni, zda je opravdu chcete poskytnout. Přesnost výsledku se tedy odvíjí především od „hustoty“ wifi přístupových bodů. Ve větších městech bude velmi přesná (na desítky metrů), na vesnici se naopak může trefit několik kilometrů vedle. Můžete si vyzkoušet ukázku.

Ukázka geolokační funkceUkázka geolokační funkce

WebM – Budoucnost internetového videa?

Ještě před nedávnem byla žhavým kandidátem na pozici hlavního webového video formátu Theora. To se ale rychle změnilo, když Google svůj video formát WebM uvolnil jako open source. Ten má být podstatně kvalitnější než Theora, a tak to vypadá, že se v tagu <video> usídlí právě on. WebM používá jako video kodek VP8 a Vorbis pro audio. YouTube už začalo převádět videa do WebM, takže praktickému použití už tolik nebrání. V mém případě ale ani není důvod, proč WebM použít. Videa v něm a ve Flashi jsou srovnatelná jak kvalitou, tak vytížením procesoru při přehrávání. A právě nenáročnost měla být jeho hlavní devízou. Ještě stále jde o běh na dlouhou trať. Pokud chcete WebM na YouTube otestovat, aktivujte si HTML 5.

YouTube přehrávač ukazuje, že přehráváte WebM videoYouTube přehrávač ukazuje, že přehráváte WebM video

Online aplikace i offline

Tato HTML 5 „vychytávka“ mě asi zaujala nejvíc a do budoucna v ní vidím velký potenciál. Spočívá v tom, že do jakési paměti prohlížeče uloží data online aplikace, díky čemuž je můžete používat, i když nejste připojeni k Internetu. Samozřejmě lze využívat i dobře známé cookies, ale do nich uložíte jen malé množství informací a na obrázky nebo jiná multimédia můžete rovnou zapomenout. Určitě už si dokážete představit praktické využití: e-maily, kalendáře, dokumentové úschovny... Funkci si opět můžete vyzkoušet na ukázkové stránce Opery.

Widgety i samostatně

Pokud se o Operu alespoň trochu zajímáte, tak asi víte, že nabízí i tzv. widgety (v českém překladu pomůcky) – grafická udělátka, která vám většinou zobrazují nějaké informace jako kurzy měn, počasí, atd. Možná vás napadá srovnání s rozšířeními pro Mozilla Firefox nebo Google Chrome, ale na rozdíl od nich neposkytují žádnou pokročilou funkcionalitu pro prohlížeč. Widgety jsou zkrátka jen takový bonus.

Instalace widgetuInstalace widgetu

Nově můžete widgety spouštět i bez toho, abyste zároveň museli mít spuštěný prohlížeč. Při instalaci widgetů je ve výchozím nastavení zaškrtnuta volba Vytvořit zástupce pomůcky ve složce... Pokud ji tak ponecháte, do adresáře bin ve vašem domovském adresáři se přidá odkaz ke spuštění instalovaného widgetu. Samostatné widgety fungují bez problému, Opera se tedy stává přímým konkurentem balíčků jako Screenlets nebo Google Gadgets. Widgety můžete procházet a instalovat na portálu opera.widgets.com.

A nyní už widget počasí na plošeA nyní už widget počasí na ploše

Důvěrné surfování

Opera už nějaký ten čas nabízí možnost důvěrného nebo chcete-li privátního nebo soukromého surfování. Pokud surfujete v soukromém okně, tak jakmile okno zavřete, všechna data posbíraná při procházení webu se z vašeho počítače odstraní.

Nyní přichází s příjemným vylepšením – pro privátní surfování nemusíte mít vyhrazené samostatné okno, stačí otevřít pouze privátní list (tab). Ten vytvoříte tak, že pravým tlačítkem myši kliknete na tlačítko pro nový list a zvolíte Nový soukromý list. Soukromé listy jsou od normálních odlišeny ikonou, která připomíná visačku na kliku, ale vypadá tak trochu podivně. Dejte si pozor na to, že pokud přejdete na nějaký odkaz v soukromém listu a ten se otevře jako nový list, přebírá vlastnost původního listu – také bude soukromý.

Před vstupem do módu soukromého prohlížení se vás Opera dotážePřed vstupem do módu soukromého prohlížení se vás Opera dotáže

Opět mezi nejrychlejšími

Poslední rok Opera tak trochu skomírala. Dříve měla pověst rychlíka, inovátora a moderního prohlížeče, o kterou ji ale obral Google Chrome. Opera se snaží a chce ji zpět. Opět se může chlubit rychlostí, jak JavaScriptu, tak odezvy grafického rozhraní. Nové HTML 5 funkce, které Opera přináší, zatím moc nevyužijete. Nyní lze těžko odhadovat, kdy se HTML 5 začne více prosazovat. Stěžejní roli v jeho rozšíření asi bude mít jeho hlavní propagátor – Google. Ten by mohl rychle implementovat HTML 5 funkce, zároveň je podpořit ve svém prohlížeči Chrome a ostatním prohlížečům by mohl ujet vlak.

Osobně si myslím, že proti tomu se Opera snaží pojistit. Určitou část uživatelů potěší i možnost spouštět widgety mimo prohlížeč. Opera 10.60 rozhodně nepřináší revoluci, ale ukazuje, že si své místo mezi top prohlížeči zaslouží a má co říct. Pokud vám to nestačilo, můžete si projít kompletní seznam novinek nebo Operu rovnou vyzkoušet – stahujte z oficiálních stránek Opera.com.

Nahoru

Příspěvky

Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Mr.Slider 3. 08. 2010, 17:47:14
Odpovědět  Odkaz 
Operu používám už asi dva roky a (byl) jsem s ní spokojen. Proto jsem si s radostí nainstaloval novou verzi a ejhle...

Nelze mi v ní psát některé české znaky jako ěščřž... Některé však lze, treba éíá. Taky mi nelze napsat ť. Prostě nelze zadat háček a čárku a následně písmenko. Zkoušel jsem to řešit a nepodařilo se to.

Nerad bych měnil prohlížeč, ale pokud tohle nepůjde vyřešit, tak ho vyměním. Máte s tím taky někdo problém? Používám Ubuntu 10.04.
Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Marv 3. 08. 2010, 22:32:41
Odpovědět  Odkaz 
Nebude to nastaveným písmem?
(používám vlastní fonty a vše je OK)
Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Vejtaha 4. 08. 2010, 07:30:43
Odpovědět  Odkaz 
Mám ji taky na Ubuntu LL a žádný problém, písma mám standard.
Irena Šafářová Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Irena Šafářová 4. 08. 2010, 10:32:26
Odpovědět  Odkaz 
S touto novou Operou a písmem mám taky v Linuxu problém. Po jejím nainstalování bylo písmo kurzívou a tučně, takže se vůbec nedalo číst. Po různých pokusech je text článku na webu čitelný, ale nadpisy zůstaly "špatně". Je různá mezera mezi jednotlivými znaky. Také jsou některé znaky patkové a jiné bezpatkové. Už nevím, co a kde mám nastavit :-(
V Opeře 10.10 bylo vše ok.
Irena Šafářová Re:Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Irena Šafářová 9. 08. 2010, 14:26:17
Odpovědět  Odkaz 
Problém s písmy se nedal nijak vyřešit. Vrátila jsem se k verzi 10.10. :-(
Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
mmrakk 4. 08. 2010, 13:46:44
Odpovědět  Odkaz 
Tak to jste mne dostal, diakritiku v Opeře používám běžně, ale schválně jsem si to zkusil a ejhle... v adresním a vyhledávacím políčku je problém! Ne tedy stejný jaký popisujete, ale jakmile zadám nějaké písmenko pomocí samostaného háčku či čárky + písmenko, tak jakékoliv další pokusy zadat jiné oháčkované písmeno pomocí výše uvedené kombinace skončí jako to první oháčkované písmenko. Mezi ně můžete psát bez problému jakákoliv neoháčkovaná písmena. tedy to vypadá třeba tak:"ťťťaeioklmnťťťť" (zamýšlený text by měl vypadat ale takto:"ťďňaeioklmněšďč")

Opakuji, že jde pouze o adresní a vyhledávací políčko, jinde to je bez problémů o čemž svědčí i tento text. I třeba v políčku pro filtraci záložek nebo emailů se ttuto neprojeví.

Mne zas Opera 10.60 nemila překvapila co se týče odezvy/rychlosti přes firemní proxy. Tam kde Opera 10.10 neměla problém, tak Opera při načítání "jakékoliv" stránky neskutečně dlouho "přemýšlí" zatímco třeba Firefox či Chrome přes stejnou proxy "létají" raketově. Pokud jede přímo bez proxy, tak se jeví docela rychle, ale s proxy to je žalostné. Někdo s podobnými zkušenostmi?

Fedora 13 x86_64, KDE 4.4.5
Roman Bořánek Re:Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Roman Bořánek 4. 08. 2010, 15:18:57
Odpovědět  Odkaz 
To jsou věci, to jsou věci. Žádný ze zde popisovaných problémů nemám, takže moc neporadím. Snad jen, abyste zkusili 10.61 RC2, případně si počkali finální verzi, která by měla být co nevidět. Ale to je jen tip, nevím, jestli se v ní ten problém řeší.
Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Pipkin 5. 08. 2010, 16:36:20
Odpovědět  Odkaz 
Opera je už dlouhou dobu můj oblíbený prohlížeč, ale od doby co jsem si nainstaloval novou verzi 10.60 se nemohu dostat do Mojebanka od Komernčí Banky. A to je jedno jestli jsem na Linux nebo Windows. Vypadá to na problém v Java. Některé stránky mě občas taky trošku zlobí. Težko říct.
Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Atilius 7. 08. 2010, 09:56:04
Odpovědět  Odkaz 
Tak nevím - Operu používám od verze 7.5, a když se mluví o rychlosti, tak jsem vážně zklamaný. Náběh Opery při prvním spuštění je strašně dlouhý (2x až 3x delší než Chrome) načítání stránek taky tak. Srovnání dělám s Chrome 5. Takže až Chrome bude mít lepší konfigurovatelnost GUI, tak se s Operou rozloučím...
Michal Polák Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
Michal Polák 9. 08. 2010, 16:10:54
Odpovědět  Odkaz 
Zatím jí zkouším a jsem spokojen, na mém Ubuntu 64-bitovém na ní dokonce funguje bez problému flash, což se o Firefoxu rozhodně říci nedá. Stejně tak je lepší vzhled a možnost jeho úpravy.
Webový prohlížeč Opera 10.60: Rychlík je zpět
MNIXON 23. 11. 2011, 06:26:30
Odpovědět  Odkaz 
Je to čím dál horší.Padá stahování nepamatuje si vůbec nic i když je vše nastaveno a potvrzeno. Ohodnocení po instalaci nejnovější verze 0!!!! bodů.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz