přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Xfce - tipy, triky, vylepšení

Xfce - tipy, triky, vylepšení

xfce.png

Xfce je plnohodnotné prostředí, některé věci v něm přesto nenajdete. Ale to neznamená, že si je nemůžete přidat sami, třeba do kontextové nabídky Thunaru. Chcete-li hledání souborů přímo v Thunaru, sdílení pomocí Samby nebo upravit kontextovou nabídku Odeslat - i to jde zařídit v Xfce. Navíc zmíníme několik funkcí, které usnadňují práci.


Hledání souborů

Pokud si chcete přidat do kontextové nabídky Thunaru možnost vyhledávat soubory, nainstalujte si pomocí balíčkovacího systému program catfish. Aby byla tato aplikace přístupná z Thunaru, je potřeba ji přidat do vlastních akcí. Proto spusťte Thunar a z nabídky Upravit vyberte možnost Konfigurovat vlastní akce. Nyní je potřeba přidat akci s příkazem catfish --fileman=thunar --path=%f, nezapomeňte v druhé záložce zaškrtnout pouze adresáře.

Obrázek:  01.jpg

Přidávání vlastní akce

Pomocí catfish teď můžete hledat soubory v jakémkoli adresáři, na který kliknete pravým tlačítkem myši. V okně hledání můžete zvolit metodu hledání - find nebo locate. Stejně jako tyto dva příkazy je každá metoda vhodná na jiné potřeby. Metodu find použijte, pokud je soubor umístěn v nějakém adresáři nově, bude tak nějakou dobu hledán. Naopak metoda locate se jen podívá do databáze, kde má napsáno, kde který soubor je. Tato metoda je mnohem rychlejší, ale může se stát, že soubor ještě v databázi nebude. Databáze se obnovuje většinou každý den.

Jedná se o systémový příkaz locate, aktualizaci databáze můžete provést manuálně pomocí příkazu updatedb jako root.

Obrázek:  02.jpg

Catfish

Nabídka Odeslat

Na rozdíl od vlastních akcí nemá kontextová nabídka Odeslat v Thunaru žádný nástroj na přidávání a odebírání položek. Data jednoduše načítá ze zástupců aplikací (souborů s příponou .desktop) ze dvou složek /usr/share/Thunar/sendto (pro všechny uživatele) a ~/.local/share/Thunar/sendto pro toho aktuálního.

Obrázek:  03.jpg

Odeslat

Nejjednodušší způsob, jak takový soubor vytvořit, je vytvořit spouštěč na ploše a přesunout ho do složky sendto. Thunar zobrazí v nabídce jen takové odkazy, které vedou na spustitelný soubor.

Obrázek:  04.jpg

Vytvořit spouštěč

Menu na ploše

Obrázek:  05.jpg

Menu na ploše

Podobně jako ve Fluxboxu je možné mít v Xfce menu aplikací přístupné přes kliknutí pravým tlačítkem myši na volné místo na ploše. Zní to jako okrajová záležitost, ale dokáže to neuvěřitelně zvýšit produktivitu, když nemusíte k menu vždy přijíždět myší. Jediná věc, kterou menu na ploše musím vytknout, je nemožnost vytvoření spouštěče, pokud je zapnuté menu.

Obrázek:  06.jpg

Nastavení plochy

Pokud ho chcete zapnout, provede se to v záložce Chování v nastavení plochy. Jako další položku tu můžete najít zobrazení seznamu oken při kliknutí prostředního tlačítka na plochu. Po jejím aktivování uvidíte seznam všech otevřených oken rozdělený podle pracovních ploch. Dá se z něj i rychle přidat či ubrat pracovní plocha.

Obrázek:  07.jpg

Seznam oken

Přetahování oken na vedlejší pracovní plochy

Pokud máte například v GNOME zapnutý Compiz, můžete přetahovat okna na vedlejší pracovní plochy tak, že je přesunete přes okraj. Xfce umí to samé bez Compizu. Prostě ho uchopte a přetáhněte ho vedle.

Klávesová zkratka pro snímek obrazovky

Xfce sice má applet na tvorbu snímků obrazovky, ale snímek nejde pořídit klávesovou zkratkou. Většina lidí je zvyklá na zkratku [Ctrl]+[PrtScr]. Nejde sice přiřadit zkratku k pořízení snímku, ale jde přiřadit ke skriptu, který to udělá. Následující skript si uložte třeba do složky bin ve svém domovském adresáři. Poté stačí v nastavení klávesnice přidat zkratku pro příkaz ~/bin/screenshot.sh (příp. použijte jinou cestu).

#!/bin/bash
NAME="`date +%F`_`date +%H`-`date +%M`-`date +%S`"
import -window root $NAME.png

Velmi praktický je také program scrot, který nabízí více možností, jak vytvořit snímek okna nebo obrazovky, instalujte pomocí sudo apt-get install scrot (v Xubuntu). Pozn. šéfred.

Přidávání položek do menu aplikací

Xfce menu obsahuje několik položek a odkaz na menu systémové, které bohužel v editoru nabídky nelze nijak měnit. Pokud chcete realizovat nějakou menší změnu v systémovém menu, můžete editovat spouštěče ve složce /usr/share/applications. Pokud ale přidáváte položky často - třeba pro aplikace spouštěné ve Wine - a nechcete vytvářet nové spuštěče, je dobré zprovoznit přidávání pomocí editoru nabídky.

Obrázek:  08.jpg

Prázdné menu

Pokud v menu vytvoříte kategorii, která se jmenuje stejně jako ta v systémovém menu, a přidáte do ní nějaké položky, budou v nabídce spolu s těmi systémovými. Platí, že kategorie, které jsou přidané takto, jsou v menu nad těmi, které ne. Proto doporučuji přidat si kategorie všechny a srovnat si je, jak vám to vyhovuje, i když chcete přidávat aplikace třeba jen do dvou z nich. Pokud budete mít odkaz na systémové menu nad ručně přidanými kategoriemi, tato finta nebude fungovat a budete mít v menu kategorie duplicitní. Takže se ujistěte, že systémové menu je poslední položkou v menu. Nezapomeňte změny uložit.

Obrázek:  09.jpg

Ručně přidané kategorie

Procházení sdílených složek Windows

V Konqueroru stačí do adresního řádku napsat smb:// a Samba funguje. Thunar žádný plugin pro Sambu nemá, a proto ji musíme připojit ručně.

Samba je svobodná implementace síťového protokolu SMB (Server Message Block, někdy též nazývaný NetBIOS), používaného především pro vzdálený přístup k souborům (sdílení) v systémech Microsoft Windows. Samba je distribuována pod licencí GNU GPL. Zdroj: Wikipedia.

První věc, která je potřeba, je balíček fusesmb. Doinstalujte ho tedy a přidejte slovo fuse na nový řádek do souboru /etc/modules, aby se modul načetl při startu. Poté systém restartujte, aby se modul načetl a dalo se s ním pracovat. V nastavení sdílení nastavte adresář, který se bude sdílet z vašeho systému. Doporučuji okno s nastavením sdílení otevřít i v případě, že sami sdílet nechcete. Můžete v něm nastavit také pracovní skupinu v síti Windows.

Obrázek:  10.jpg

Sdílení pomocí Samby

Je potřeba vašemu uživatelskému účtu povolit, aby se Sambou pomocí fuse mohl zacházet. V nastavení uživatelských účtů otevřete záložku Uživatelská oprávnění a zaškrtněte volbu, ve které se mluví o fuse. Poté okno zavřete, otevřete ho znovu a v nastavení skupin ověřte, že jste přítomni ve skupině s názvem fuse.

Obrázek:  11.jpg

Uživatelská oprávnění

Obrázek:  12.jpg

Skupina fuse

Nyní vytvořte složku, kterou použijeme na připojení. Například /media/network - nastavte jí přístupová práva pro čtení i zápis pro všechny (například příkazem chmod 777 /media/network). Poté ji přetáhněte do panelu záložek v Thunaru a pojmenujte si ji, jak uznáte za vhodné.

Obrázek:  13.jpg

Přejmenovat záložku

Dále je potřeba přidat aplikaci fusesmb do automaticky spuštěných. Z menu nebo ze správce nastavení tedy vyberte Automaticky spouštěné aplikace a přidejte aplikaci s příkazem fusesmb /media/network - pojmenujte, ji jak chcete. Po odhlášení a přihlášení by se tedy mělo fusesmb spustit a z panelu záložek se můžete dostat do sítě Windows.

Obrázek:  14.jpg

Automaticky spouštěné aplikace

Obrázek:  15.jpg

Samba sdílení

V dalším díle se vyřádíme na vhledu Xfce a předěláme ho do různých zajímavých podob.

Nahoru

Příspěvky

Xfce - tipy, triky, vylepšení
rs 9. 05. 2008, 13:04:30
Odpovědět  Odkaz 
Jediná věc, kterou menu na ploše musím vytknout, je nemožnost vytvoření spouštěče, pokud je zapnuté menu...

Spúšťač sa dá vytvoriť, ak klikneme na nejakú už existujúcu ikonu na ploche pravým tlačítkom. V rozbalenom menu je naspodu položka DESKTOP a v nej vytvárame spúšťače cez CREATE LAUNCHER. Aspoň teda u mňa to tak funguje.
Miroslav Hrončok Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
churchyard 10. 05. 2008, 18:55:38
Odpovědět  Odkaz 
Na(ne)štěstí na ploše standardně nemám žádnou ikonu. Díky za informaci.
Xfce - tipy, triky, vylepšení
Martin Malý - Želva 10. 05. 2008, 19:12:38
Odpovědět  Odkaz 
Churchy,

máš moc hezké články, mohli bychom se nějak dohodnout, že bys je předělal k nám na Xubuntí wiki?

http://wiki.ubuntu.cz/Xubuntu

Díky
Miroslav Hrončok Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
churchyard 11. 05. 2008, 12:07:31
Odpovědět  Odkaz 
Předělal nevím, ale klidně tam můžu něco napsat (hlavně věci specifické pro Xubuntu). Každopádně Jabber na mě máš, ale nejlíp uděláš, když k nám přijdeš do jabbeří konference xfce@conf.netlab.cz
Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Martin Malý 11. 05. 2008, 12:20:49
Odpovědět  Odkaz 
Jen co bude možné, kouknu se k vám na jabbera.

Ty to nemusíš předělávat, jenom bych od tebe potřeboval svolení, jestli jsi ochoten propůjčit svůj text naší wikině a já to tam už narvu. :-D
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
churchyard 11. 05. 2008, 12:27:00
Odpovědět  Odkaz 
Co se toho týče, pak mohu říct jedině dvě věci:
1) svolení, nesvolení: http://www.gnu.cz/article/36
2) můj názor: je demence mít stejné věci na více místech, není lepší odkazovat? opsat třeba úvod a pak dát link? tak jako to dělám na svém blogu.
Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Martin Malý 11. 05. 2008, 13:00:00
Odpovědět  Odkaz 
O tom jsem už tak uvažoval, ale ty máš v jednom článku hned několik věcí. Radši bych je hezky rozdělil. Dávat to znovu na wiki je opravdu trochu dementní, to vím od začátku... Zatím někdy udělám odkazy na články, nebudu je přímo dávat na wiki.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Vlastimil Ott 11. 05. 2008, 13:38:00
Odpovědět  Odkaz 
Pánové, dovoluji si vás jako šéfredaktor upozornit, že porcujete medvěda, který není váš a ještě tak trochu běhá po lese. Věřím, že je to jen nedostatek informací:

Článek nevyšel s licencí GNU FDL, není to nikde napsané. Autor (Miro Hrončok) ho napsal (jako celý seriál) na objednávku redakce a dostal za něj honorář. Nevidím jediný důvod, proč bychom ho měli dávat zdarma na nějakou wiki. Vykonavatelem autorských práv je provozovatel portálu, firma QCM,s.r.o. V autorské smlouvě je vysvětleno, co z toho plyne.

Takže: nesmíte články převzít, bylo by to porušení autorských práv (vykonavatele). Autor sám o tom rozhodovat nemůže, ovšem stejně jako třeba nemůže být zbaven autorství. Článek tedy může být zveřejněn jen zde, z jiných stran na něj lze odkazovat, za což díky.

Případné dotazy zodpovím mailem nebo přes jabber.
Miroslav Hrončok Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
churchyard 11. 05. 2008, 13:42:51
Odpovědět  Odkaz 
Obávám se, že jsem špatně pochopil větu "Autorská práva náleží jejich autorům, vykonavatelem práv je společnost QCM s.r.o". Promiň.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Vlastimil Ott 11. 05. 2008, 16:38:48
Odpovědět  Odkaz 
Neomlouvej se, nemáš důvod... :-)

Ta věta explicitně vyjadřuje to, co plyne z autorského zákona: autorství tě nikdo nijak zbavit nemůže (ani smlouva, ani tvůj souhlas, ani soudní příkaz).

Ale pokud jsi článek napsal pro nějaké médium a dostal zaplaceno, může ten provozovatel s tím článkem nakládat podle smlouvy, kterou jste uzavřeli: vydat na webu, na papíře, ve sborníku, v komerční prezentaci nebo nastříkat na zeď. Nesmí být ovšem za autora uveden nikdo jiný než původní autor (opět: autorství nelze odebrat ani se ho zříci).

Takže s publikováním na wiki by musel souhlasit provozovatel, který si články nechal vytvořit (zastoupen šéfredaktorem). A to samozřejmě pro nás nemá smysl, potřebujeme čtenáře tady, nebudeme je posílat pryč. :-)

Radši pište, co chybí a jaké články bychom měli publikovat.

Díky. :-)
Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Martin Malý 11. 05. 2008, 13:55:08
Odpovědět  Odkaz 
Přesně to jsem potřeboval vědět. Děkuji za rychlou reakci, nechci nic pokazit.

Dávat k vám odkazy nám snad nic nebrání, aspoň vám zvýšíme návštěvnost. Nechť LinuxExpres kvete dál ;-D
Josef Vanžura Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
gindar 11. 05. 2008, 16:04:44
Odpovědět  Odkaz 
Za vším hledej copyright. :/

Nevím jak to máte, ale většina licencí obsahuje něco o tom, že jsou dovoleny úryvky. Tzn. Dát na wiki třířádkový úryvek a pod to odkaz: "Více na linuxexpresu".

Ale kdoví, málokdo se v té mluvě licencí a kopyrajtů vyzná...
Josef Vanžura Re:Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
gindar 11. 05. 2008, 16:16:07
Odpovědět  Odkaz 
Teď jsem si všiml, že Churchy na svých stránkách má přesně takové úryvky. I když otázkou je, zda úryvek na wiki patří. Na blogu je to přeci jen něco jiného. Hezké nedělní odpoledne.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Xfce - tipy, triky, vylepšení
Vlastimil Ott 11. 05. 2008, 16:40:56
Odpovědět  Odkaz 
Ano, citace (=jinak formátovaný odstavec příp. úryvek) s uvedením zdroje jsou běžným způsobem, jak na článek upozornit. Ale myslím, že na wiki se to nehodí, jak píšeš.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog