přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Stodolarový notebook: Windows neuspěly; Linux boduje i jinde

Stodolarový notebook: Windows neuspěly; Linux boduje i jinde

dvatydny.gif

Windows na OLPC neuspěly, zůstává Linux. Novell táhne nahoru linuxová divize. Podpora ODF v MS Office je opravdu špatná. Španělští socialisté chtějí na notebooky pro studenty OSS. Švýcarský soud zrušil smlouvu s Microsoftem. Bývalý zaměstnanec Microsoftu: Open source vyhraje. Canonical pracuje na podpoře aplikací pro Android.OpenSolaris 2009.6. Linux Mint 7 Gloria.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Windows na OLPC neuspěly, zůstává Linux

Projekt stodolarového notebooku si dával za cíl umožnit i dětem z nejchudších částí světa poznat svět počítačů. Původním krédem OLPC byla otevřenost a veškerý software měl být open source. Potom ale přišel zakladatel a ředitel projektu v jedné osobě Nicholas Negroponte s tím, že o Linux s prostředím Sugar není zájem a je potřeba sáhnout po Windows. Celé toho období se vyznačovalo mnoha rozepřemi a odchody. Odešli významní pracovníci organizace a vývojáři originálního prostředí Sugar, které bylo vyvíjeno speciálně pro OLPC, se cítili natolik dotčení Negroponteho vyjádřeními, že projekt opustili a nakonec se usadili pod křídly GNOME Foundation.

Vše se ale ukázalo jako zbytečné. Tzv. stodolarové notebooky s Windows totiž nikdo nekupuje. Zájem o ně byl víceméně umělý. Země, které nasazení stodolarových notebooků zvažovaly, se na verze s Windows ptaly, protože to je pro ně známá věc, po zevrubnějším prozkoumání a pilotních projektech se však prakticky všechny rozhodly pro verzi osazenou distribuci Fedora a prostředím Sugar.

OLPC už plánuje druhou generaci notebooku. Ta byla měla být osazená opět distribucí Fedora a kromě specializovaného prostředí Sugar je v plánu také plnohodnotné prostředí GNOME. Uvidíme se, zda se konečně podaří OLPC překročit vlastní stín. Zatím se vede lépe konkurenčnímu projektu Classmate PC, za kterým stojí společnost Intel. To je prodáváno i s Windows, ale verze s Linuxem v prodejích vedou.

Novell táhne nahoru linuxová divize

Od počátku ekonomické krize se komentátoři ptají, jaký dopad bude mít na linuxový byznys. Převládal názor, že krize Linuxu jen prospěje. A vypadá to, že tomu tak opravdu je. V prvním čtvrtletí ještě Novell reportoval neutrální výsledky. O pár týdnů později už přišel Red Hat, který se zabývá výlučně linuxovými aktivitami, s výrazně zlepšenými hospodářskými výsledky. Nyní však tento trend potvrdil i Novell.

Zveřejnil totiž výsledky za první čtvrtletí hospodářského roku. Čisté tržby vzrostly ročně z 216 milionů na 236. Zisk vzrostl meziročně z 6 milionů na 16 a zdá se, že se tak Novell dostal trvale do černých čísel. Co však ve výsledcích Novellu vyčnívá, je výkonnost linuxové divize, která meziročně vzrostla o úctyhodných 25 % na 37 milionů. Zatímco ostatní divize stagnují nebo jejich tržby dokonce poklesly, linuxová si udržuje vysoké tempo růstu.

Podpora ODF v MS Office je opravdu špatná

Nedávno vydala společnost Microsoft service pack pro MS Office 2007 a jednou z hlavních novinek byla podpora standardizovaného formátu ODF, který používá OpenOffice.org. Když tento krok Microsoft minulý rok oznámil, vzbudilo to překvapení, protože do té doby protlačoval pouze svůj formát OOXML, který vytvořil jako konkurenční k ODF.

Bohužel podpora ODF vypadá na papíře mnohem lépe než ve skutečnosti. Je totiž natolik špatná, že vyprovokovala ODF Alliance k veřejné stížnosti. Při otevření a opětovném uložení se zničí téměř celé formátování a některé buňky v sešitech se úplně rozbijí. ODF Alliance také při této příležitosti provedla test podpory ve vybraných aplikacích (OpenOffice.org, Google Docs, Symphony, KSpread, Sun plugin pro MS Office a MS Office 2007 SP2) a MS Office z tohoto srovnání vyšel nejhůře. Když vezmeme propastný rozdíl v počtu vývojářů MS Office a takového KOffice, je tento výsledek docela zarážející.

I nadále tedy platí, že nejlepších výsledků při přenášení souborů z MS Office na OpenOffice.org a naopak dosáhnete se starými formáty MS Office.

Španělští socialisté chtějí na notebooky pro studenty OSS

Španělská vláda minulý měsíc prohlásila, že bude pořizovat 420 tisíc notebooků pro studenty základních škol a že budou tyto notebooky osazeny proprietárním softwarem. To se však nelíbí socialistické straně, jejíž mluvčí Leire Pajín se nechal slyšet, že strana udělá vše proto, aby byl na noteboocích open-source software včetně operačního systému.

Záměr vlády byl kritizován také učiteli, organizací na ochranu spotřebitelů a neziskovou organizací Hispalinux, které se nelíbí i to, že vláda vůbec nevypsala výběrové řízení. Podle Facua-Consumidores en Acción, organizace na ochranu spotřebitelů, není východiskem ani nasazení smíšeného řešení, které obsahuje jak proprietární, tak open-source operační systém. Vláda by totiž musela stejně nakoupit stovky tisíc licencí, což by oproti variantě, založené čistě na OSS, projekt výrazně prodražilo.

Jenom dodejme, že open-source operační systém, konkrétně Linux, není ve španělském školství novinkou. V andaluzských školách je nasazeno Ubuntu na 210 tisících desktopech.

Švýcarský soud zrušil smlouvu s Microsoftem

Federální správní soud Švýcarska anuloval smlouvu mezi Ministerstvem staveb a logistiky a Microsoftem. Předmětem smlouvy bylo dodání softwaru na pracovní stanice a jeho údržbu a podporu. Celková částka, kterou mělo ministerstvo zaplatit, činila 42 milionů švýcarských franků.

To se však nelíbilo konkurenčním společnostem, které poskytují open-source řešení. Celkově 18 společností včetně Red Hatu podalo stížnost ke správnímu soudu. Ten jim nakonec vyhověl, protože ministerstvo porušilo zákon tím, že nevypsalo výběrové řízení. Státní orgány ve Švýcarsku mají navíc od roku 2004 povinnost zvažovat open-source alternativu, k čemuž v tomto případě také nedošlo. Soud povolil ministerstvu zakoupený software používat i nadále do doby, než vynese konečné rozhodnutí.

Novinky ze světa softwaru

Bývalý zaměstnanec Microsoftu: Open source vyhraje

Internetové diskuse mezi příznivci a odpůrci OSS jsou někdy hodně ostré. Jedni si myslí, že svobodný software nikdy neohrozí zavedené softwarové společnosti, druzí si naopak myslí, že nadvláda OSS je nevyhnutelná. Se svou troškou do diskuse přispěl i Keith Curtis, bývalý zaměstnanec Microsoftu, pro nějž pracoval dlouhých 11 let. Nedávno napsal knihu After the software wars (Po softwarových válkách), ve které vyjadřuje názor, že proprietární software, reprezentovaný především Microsoftem, bude časem open-source a svobodným softwarem poražen.

Jak sám říká, až do roku 2004, kdy v Microsoftu skončil, s Linuxem nikdy nepracoval a jako programátor vyvíjel především Windows a MS Office. Poté se z něj však stal velký příznivec Linuxu a OSS, kterým podle něj bude Microsoft poražen ze dvou důvodů. Zaprvé se díky otevřenému a kolaborativnímu vývoji podle něj jedná o kvalitnější a flexibilnější software a zadruhé rostoucí úspěch OSS bude podkopávat příjmy Microsoftu. Za příklad si vzal OpenOffice.org. Ten prý stačí 99 % uživatelů a je jen kousek od toho, aby stačil i většině firem. Potom prý bude pro Microsoft těžké vysvětlovat zákazníkům, že mají platit za něco, co mohou mít v uspokojivé formě zdarma.

Názor Keitha Curtise zní jednoznačně, ale ani on si nemyslí, že OSS vyhraje během několika let, celý proces může trvat i několik dekád.

Canonical pracuje na podpoře aplikací pro Android

Nejpopulárnější linuxová distribuce Ubuntu se pravděpodobně dočká podpory pro aplikace mobilního systému Google Android, který je taktéž postavený na Linuxu. To však neznamená, že by bylo možno aplikace pro Android běžně pouštět na standardních linuxových distribucích a naopak že by Android podporoval standardní linuxové aplikace. Je to kvůli tomu, že Android používá pro běh aplikací Google Java runtime, který je natolik upravený, že aplikace pro Android ve standardním prostředí Javy neběží.

Podpora aplikací pro Android by měla spočívat ve speciálním spouštěcím prostředí, které kompiluje proti standardní knihovně libc místo upravené v Androidu a běží na standardním linuxovém jádře. Lidé z Canonicalu také pracují na ovladači do jádra, který umožní běh Binderu, IPC systému Androidu. Další práce probíhají na kompatibilitě, aby aplikace pro Android, spuštěné v Ubuntu, např. viděly souborový systém atd.

Co k tomu Canonical vede? Google Android je systém se slibnou budoucností, jehož nasazení pravděpodobně nezůstane pouze u chytrých mobilních telefonů, ale brousí si zuby také na netbooky. Dá se očekávat, že s rostoucí popularitou poroste také počet zajímavých aplikací. A paleta takovýchto aplikací se může hodit nejen na netbookové verzi Ubuntu.

Novinky ze světa distribucí

OpenSolaris 2009.6

Společnost Sun Microsystems, která byla nedávno pohlcena společností Oracle, uvolnila další vydání open-source operačního systému OpenSolaris. A novinek je opět celá řada. Sun se nechal inspirovat vývojem Red Had Enterprise Linux, jehož všechny nové vlastnosti se nejdříve objeví ve volně dostupné Fedoře. Na stejný model chce přejít i Sun, a proto se v novém OpenSolarisu objevily vlastnosti, kterými doposud disponoval pouze komerční Solaris. Byl zařazen projekt CrossBow, který přináší síťovou virtualizaci a správu zdrojů. Přibyly technologie pro datová centra.

OpenSolaris je výborný operační systém na servery, ale prorazit se snaží také na desktopech. Výchozím prostředím je GNOME. Byl vylepšen TimeSlider, což je plugin do Nautilu, který využívá pokročilých vlastností souborového systému ZFS a umožňuje tak jednoduše procházet obsah adresáře v čase. Změn se dočkal také správce softwaru, který je uživatelsky přívětivější a má rychlejší start. Stejně jako linuxové distribuce i OpenSolaris začal nabízet licencované kodeky Fluendo. Krokem směrem k lepší multimediální podpoře je i integrace mediálního centra Elisa. To, že Sun bere desktop vážně, dokazuje dohoda s Toshibou, která začala předinstalovávat OpenSolaris na dva modely notebooků.

OpenSolaris je k dispozici také jako live CD a na stránkách projektu můžete stahovat ISO obrazy pro několik platforem.

Linux Mint 7 Gloria

Nejpopulárnějším derivátem Ubuntu je již nějakou dobu distribuce Linux Mint. Jestliže se Ubuntu zaměřuje na obyčejné uživatele, tak Linux Mint jde v tomto ještě dál a snaží se udělat linuxový desktop opravdu co nejjednodušší. Již v základu tak obsahuje vybraný proprietární software a plnou multimediální podporu.

 

Aktualizace softwaruAktualizace softwaru

 

Linux Mint 7 je postavený na nedávno vydaném Ubuntu 9.04, co přináší nového? Uživatel na první pohled pozná změnu ve vzhledu. Distribuce využila téma New Wave z Ubuntu, jen ho upravila do zeleného nádechu. MintMenu při vyhledávání aplikací nabízí doporučení, jaký software by uživatel mohl chtít nainstalovat. MintInstall umožňuje snadnou instalaci nejoblíbenějších aplikací a u většiny aplikací nabízí náhledy. Novou aplikací je MintWelcome, který zobrazuje při startu okno s odkazy na různé seznamovací materiály a návody. Firefox obsahuje Moonlight plugin, který podporuje Silverlight 1.0. Ostatní verze softwaru a vlastnosti jsou stejné jako v Ubuntu.

Linux Mint je nabízen ve dvou verzích. Main Edition se vejde na jedno CD a obsahuje i proprietární a patentově problémový software, Universal Edition je tohoto softwaru prostá a má velikost dvojnásobnou, tedy 1,4 GB. 64bitová verze zatím není k dispozici.

 

Instalace nového softwaruInstalace nového softwaru

 

 

 

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog