přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu 9.10, web Bílého domu běží na Drupalu

Ubuntu 9.10, web Bílého domu běží na Drupalu

dvatydny.gif

Skype pro Linux bude open source. Red Hat investuje do databází. Český Red Hat byl oceněn a poroste. Bílý dům používá open source. Bude Linus používat Windows 7? SeaMonkey 2.0. AbiWord 2.8. Ubuntu 9.10. OpenBSD 4.6.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Skype pro Linux bude open source

skype.pngKdyž se Olivier Faurax dotazoval podpory Skype na instalační balíček pro Mandriva Linux, dozvěděl se zajímavou novinu: Skype pro Linux by měl být v blízké budoucnosti otevřen a vyvíjen jako open source. Této informace se chytly internetové portály jako Slashdot a začaly spekulovat. Z toho důvodu se Skype rozhodl na svém blogu reagovat a informaci víceméně potvrdil. Na open-source verzi klienta pro Linux se pracuje. Bude se však jednat pouze o uživatelské rozhraní, klient bude i nadále komunikovat se sítí pomocí uzavřené knihovny. Podle oficiálního vyjádření by to mělo pomoci Skypu se lépe adaptovat do „multikulturního“ prostředí linuxových distribucí a zrychlit vývoj.

Podle mého názoru je hlavním důvodem to, aby mohl být Skype předinstalován v linuxových distribucích, což je momentálně problematické minimálně z licenčního hlediska. Tento krok by mohl pomoci přinést podporu sítě Skype i do alternativních klientů, kteří by mohly s uzavřenou knihovnou také naučit komunikovat.

Red Hat investuje do databází

redhat.jpgMinule jsem psal o tom, že Red Hat odmítá vstup na trh s databázemi. Jak se však ukazuje, není to tak úplně pravda. Red Hat totiž investoval nemalou částku do společnosti EnterpriseDB, jež se podílí na vývoji open-source databáze PostgreSQL, kolem které vytváří komerční produkt PostgresPlus, jenž je kompatibilní s databází Oracle.

Investici oznámila EnterpriseDB, která jen sděluje, že do ní Red Hat v rámci upevňování partnerství vložil nemalou investici. Obě společnosti událost nijak nekomentují a ani neoznámily konkrétní částku. Jaké konkrétní záměry má Red Hat na trhu s databázemi, není jasné. Může se jednat o reakci na nákup MySQL společností Oracle. MySQL byl vždy v určitých segmentech trhu konkurentem jejích produktů a i přes ubezpečení Oracle, že se tak nestane, se celá řada lidí obává, že nový majitel vývoj MySQL utlumí.

PostgreSQL je druhou nejvýznamnější open-source databází a EnterpriseDB jednou z největších společností, která se jí zabývá, takže investice jako reakce na odkup MySQL se zdá logická. Red Hat také může reagovat na zvýšenou konkurenci mezi jednotlivými linuxovými distributory, Canonical například přichází s MySQL integrovaným do Ubuntu 9.10 Server.

Red Hat není první společností, která do EnterpriseDB vložila své peníze. Před rokem a půl do něj vložila peníze i firma IBM. Tenkrát se to považovalo za reakci na odkup MySQL Sunem.

Český Red Hat byl oceněn a poroste

Do Česka přicestoval viceprezident Red Hatu Paul Cormier, aby místní pobočce předal cenu pro celosvětově nejlepší inženýrské středisko společnosti. Tuto cenu získala v konkurenci tří dalších vývojových center – z Austrálie, Indie a Číny. Red Hat působí v Brně již tři roky a zaměstnává zde na 200 inženýrů. Do budoucna by se měl jejich počet výrazně rozšířit. Red Hat díky potenciálu místní pobočky neplánuje otevřít další centrum, ale rozšiřovat to české.

Kritérii soutěže inženýrských center byly schopnost získávat a udržet talentované zaměstnance, schopnost pracovat v týmu lidí z různých koutů světa a schopnost odevzdávat kvalitně odvedenou práci v co nejkratších intervalech.

Bílý dům používá open source

Open source redakční systém Drupal se dočkal velkého vyznamenání v podobě nasazení na stránky Bílého domu. Drupal dosud používaly některé dílčí americké úřady, ale Úřad prezidenta Spojených států je první významnou vládní organizací, která se k jeho nasazení odhodlala. Jedná se o další krok, kterým Obamova administrativa dokazuje, že je otevřenější alternativním a úsporným řešením. Drupalem byl nahrazen proprietární systém, který byl zakoupen na konci Bushovy vlády. Nové řešení by mělo být levnější na správu a tedy nezatěžovat tolik peněženky daňových poplatníků.

Web Úřadu prezidenta spojených státůWeb Úřadu prezidenta spojených států

Bude Linus používat Windows 7?

Válka mezi open source komunitou a Microsoftem pokračuje. Ten se pokusil narušit průběh japonského sympózia Linux Kernel Summit, které se konalo 18.-20. října, tím, že v tento termín vydal Windows 7. Dokonce přes ulici od místa konání nainstaloval reklamní stánek. Nakonec se k stánku podařilo zlákat i Linuse Torvaldse, který se u něj nechal vyfotografovat. Ač to mohlo dopadnout jakkoliv, Linus si nakonec žádnou kopii Windows 7 nekoupil. Sympózium nebylo narušeno, a tak se na konci mohlo uskutečnit i skupinové foto, pod kterým se na Lwn.net strhla diskuse o módě ponožek a sandálů.

Novinky ze světa softwaru

SeaMonkey 2.0

SeaMonkey je následovníkem Mozilla Suite, který zase vznikl po otevření vývoje Netscape. Mozilla Foundation se však rozhodla, že nejlepší bude oddělit vývoj prohlížeče a e-mailového klienta, a tak vznikl Firefox a Thunderbird. Tato strategie se ukázala jako správná, což dokazuje také raketový růst popularity Firefoxu. Části vývojářů a uživatelů se však nechtělo myšlenku jednoho balíku opustit, a tak vznikl samostatný projekt, který dostal posléze název SeaMonkey.

Vývoj nové verze probíhal poměrně dlouhou dobu, protože poslední stabilní verze vyšla před téměř třemi lety. Od té doby vycházely pouze opravná vydání. Nová verze vychází z Firefoxu 3.5.4 a je tomuto prohlížeči mnohem blíže než verze předchozí. Zrychlila se práce s IMAP, pošta je nyní automaticky synchronizována s počítačem. Lze použít zásuvný modul Mozilla Lightning. E-mailové účty, složky a zprávy lze prohlížet v kartách. Přibyla podpora znovuotevření zavřených karet. RSS a Atom kanály, které najdete v prohlížeči, můžete začít odebírat v e-mailovém klientu. Přepracováno bylo také uživatelské rozhraní a SeaMonkey by nyní mělo mnohem lépe zapadat do Mac OS X.

SeaMonkey 2.0 na Windows XP, zdroj www.seamonkey-project.orgSeaMonkey 2.0 na Windows XP, zdroj www.seamonkey-project.org

Do podzimních verzí významných distribucí už se tato verze nedostane, ale na stránkách projektu naleznete oficiální buildy pro Linux, Mac OS X a Windows.

AbiWord 2.8

Pokud se řekne textový procesor, většina lidí si vybaví Microsoft Word, část z nich si možná ještě vybaví OpenOffice.org Writer, ale nabídka textových procesorů není omezena pouze na tyto dva. Open-source software nabízí další, které mají uživatelům co nabídnout. Jedním z nich je i AbiWord, jehož vývoj začal ve společnosti SourceGear Corporation, která z něj chtěla udělat součást balíku AbiSuite. Poté, co se společnost zaměřila na webové aplikace, převzali otěže vývoje nezávislí vývojáři. AbiWord je napsán pomocí knihovny GTK+ a je společně s Gnumeric součástí balíku GNOME Office.

Abiword 2.8 s listem z Gnumericu, zdroj www.advogato.org/person/jbrefortAbiword 2.8 s listem z Gnumericu, zdroj www.advogato.org/person/jbrefort

Nová verze integruje službu AbiCollab, která umožňuje online spolupráci více lidí na jednom dokumentu. Přibyla podpora komentářů – stačí označit libovolně dlouhý text a k němu připojit komentář. Nyní je možné také prohlížet více stránek naráz. Byla zlepšena podpora SVG. Díky sponzorování společností NLnet Foundation se výrazně zlepšuje podpora formátu ODF a podle autorů je AbiWord na cestě stát se produktem s jednou z nejlepších podpor tohoto formátu. V rámci Google Summer Of Code byla vylepšena podpora OOXML, nyní by měly být podporovány všechny základní vlastnosti dokumentů. Kompletně přepsána byla část starající se o tisk. Kompletní seznam novinek naleznete v poznámkách k vydání.

AbiWord má širokou podporu operačních systémů. Provozovat jej můžete na Windows, Mac OS X, Linuxu, ReactOS, BeOS, Solarisu, AmigaOS atd. Není sice tak robustním textovým procesorem jako OpenOffice.org Writer, ale zase je mnohem rychlejší a méně náročný na systémové prostředky. Na stránkách AbiSource.com jsou dostupné instalační soubory pro Windows, zdrojové kódy a uživatelé Ubuntu mohou využít speciální repozitář.

Novinky ze světa distribucí

Ubuntu 9.10

ubuntu.pngNa konci října byla vydána další verze momentálně nejpopulárnější desktopové distribuce – Ubuntu. Novinek je docela hodně. Byl kompletně přepracován vzhled včetně nových ikon. Nové je také grafické zpracování startu a vypínání systému, kde své místo našel nový grafický bootovací proces Xsplash. Nová je také přihlašovací obrazovka. Nové Ubuntu obsahuje prostředí GNOME 2.28, které samo o sobě přináší hodně vylepšení. Byla vylepšena správa bluetooth zařízení a zvuku. Velmi dobře funguje také správa sítí pomocí NetworkManageru. Trochu kontroverzním rozhodnutím bylo nahrazení osvědčeného Pidginu programem Empathy na pozici výchozího komunikátoru. Přibyla služba Ubuntu One, která umožňuje synchronizaci souborů a poznámek mezi více počítači.

Ubuntu 9.10 také přináší nový nástroj na správu softwaru – Ubuntu Software Center. Ten by měl postupně nahradit všechny aplikace, které se pro správu softwaru používají. V podzimním vydání se zatím jedná o velmi jednoduchou aplikaci, která nahrazuje Přidat/odstranit – aplikaci pro jednoduchou instalaci softwaru. Pokročilejší Synaptic i nadále zůstává součástí distribuce. S novým jádrem (2.6.31) přichází rychlejší desktop, lepší podpora hardwaru a především výrazně zlepšený výkon grafických karet Intel, který byl největším nedostatkem jarního vydání. Zavaděčem je nyní GRUB2. Hardwarová abstraktní vrstva HAL byla nahrazena DeviceKitem.

Nové Ubuntu 9.10Nové Ubuntu 9.10

Obrazy ke stažení jsou dostupné na mnoha zrcadlech, přesto je několik dní po vydání lepší zvolit torrent. Kromě Ubuntu vyšly ještě Kubuntu a Xubuntu, které používají grafická prostředí KDE a Xfce. Více se o novém Ubuntu můžete dozvědět ve velkém článku Recenze: Ubuntu 9.10 Karmic Koala, který jsme pro vás připravili v den vydání distribuce.

Můžete si objednat i knihu Ubuntu 9.10 CZ - Praktická příručka uživatele Linuxu. Jedná se již o třetí knihu, kterou vydalo nakladatelství Computer Press o Ubuntu. První kniha (až na číslo verze Ubuntu stejnojmenná) vyšla v červnu roku 2008 a setkala se s obrovským ohlasem.

OpenBSD 4.6

Bezpečnost je natolik komplexní záležitost, že se těžko vytvářejí metriky, které by ji spolehlivě a věrohodně měřily. Pokud se však o nějakém systému říká, že je nejbezpečnější na světě, je to OpenBSD. Tento systém je po FreeBSD v rodině BSD nejpopulárnější a nasazuje se především tam, kde bezpečnost a spolehlivost hraje velmi důležitou roli.

OpenBSD v těchto dnech slaví 14 let své existence a dalším důvodem k oslavě může být vydání verze 4.6. Nová verze přináší lepší podporu platforem mvme68k, sparc/sparc64, SGI. Přináší nový nástroj smtpd. V portech se nachází asi šest tisíc aplikací a OpenBSD 4.6 je co se týče verzí velmi konzervativní. Nabízí GNOME 2.24, KDE 3.5.10, OpenOffice.org 3.1, Firefox 3.0.11 atd. Místo klasického X.org používá vlastní intrastrukturu Xenorama, která vychází z X.org 7.4. Celý seznam změn naleznete v poznámkách k vydání. Obrazy ke stažení OpenBSD naleznete na stránkách projektu.

Obal k instalačnímu médiu s OpenBSD 4.6, zdroj openbsd.orgObal k instalačnímu médiu s OpenBSD 4.6, zdroj openbsd.org

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog