přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu ušetřilo četníkům 50 milionů eur, IBM má zájem o Sun

Ubuntu ušetřilo četníkům 50 milionů eur, IBM má zájem o Sun

dvatydny.gif

Francouzští četníci šetří díky OSS miliony eur ročně. TomTom se nevzdává, vrací úder. IBM a Sun na zásnubách, co to může znamenat pro open source? Novell: Krize je příležitostí pro Linux. John C. Dvorak objevuje Linux. Nominační fáze ankety Czech Open Source 2009. GNOME 2.26. PCLinuxOS 2009.1: Labutí píseň této distribuce? OpenGEU 8.10


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Francouzští četníci šetří díky OSS miliony eur ročně

edním z častých témat sporů mezi zastánci komerčního a open-source softwaru je, zda se dá nasazením OSS ušetřit. Jednoznačná a obecná odpověď asi neexistuje, ale francouzské četnictvo dokazuje, že když se to vezme za správný konec, lze díky OSS ušetřit nemalé částky.

Open for business

Francouzští četníci se rozhodli migrovat na open-source produkty již před více než pěti lety a v roce 2005 začali nasazovat na všechny stanice kancelářský balík OpenOffice.org. V další fázi přišly na řadu další aplikace jako Firefox nebo Thunderbird. Poté organizace stála před rozhodnutím, čím nahradit stávající Windows XP. V té době se na trhu objevily Windows Vista a vedení zvažovalo tuto možnost. Jenže zjistili, že by jim žádné výhody nepřinesla a navíc jim bylo ze strany Microsoftu řečeno, že by to vyžadovalo školení zaměstnanců. Proto se nakonec rozhodli pro migraci na Ubuntu. Pilotní migrace se vztahovala na pět tisíc stanic a proběhla úspěšně. Přechod byl snadnější, než předpokládali. Zástupce francouzského četnictva Xavier Guimard k tomu dodává, že největší rozdíly byly v ikonách a hrách, a ty prý nejsou jejich prioritou. Nasazení Ubuntu by tak mělo pokračovat. Do konce roku má být Ubuntu na 15 tisících stanicích a v roce 2015 by mělo být na všech 90 tisících stanicích.

Ubuntu

Podle Xaviera Guimarda ušetřilo četnictvo od roku 2004 50 milionů eur na licencích a údržbě a roční rozpočet na IT poklesl o 70 %, aniž by poklesla jeho výkonnost. Četnictvo si také cení lepší podpory otevřených standardů, která jim usnadňuje komunikaci s ostatními vládními organizacemi. Jen dodejme, že Linux je nasazen i na dalších francouzských státních úřadech. Národní shromáždění přešlo také na Ubuntu a Ministerstvo zemědělství používá Mandriva Linux.

TomTom se nevzdává, vrací úder

Minule jsem psal o tom, že byl holandský výrobce navigací, společnost TomTom, obviněn Microsoftem z porušování šesti jeho patentů. Veřejná stížnost u soudu následovala poté, co TomTom pravděpodobně nebyl ochotný přistoupit na patentovou dohodu. Jak se později ukázalo, Microsoft dostal tímto krokem TomTom mezi mlýnská kola. Tři patenty se totiž týkaly přímo Linuxu, který holandská společnost používá ve svých navigacích, konkrétně šlo o implementaci souborového systému FAT v Linuxu. Kdyby však TomTom na patentovou dohodu přistoupil, porušil by tím zase licenci GNU GPL, což by bylo opět právně napadnutelné. Proto se objevily spekulace, že Microsoft chtěl, aby TomTom vyřešil tuto bezvýchodnou situaci změnou platformy, tedy přechodem na Windows CE.

TomTom ale ukázal, že svoji kůži nehodlá prodat tak lacino. A podle hesla „nejlepší obranou je útok" podal patentovou žalobu na Microsoft. Podle této žaloby Microsoft porušuje ve své navigační aplikaci Streets & Trips čtyři patenty TomTomu, který za to požaduje trojnásobek způsobených ztrát. Stále nejpravděpodobnější se jeví mimosoudní dohoda, při jejímž vyjednávání bude mít TomTom mnohem lepší vyjednávací pozici než před podáním žaloby. Vyloučeno není ani pokračování obou soudních sporů.

IBM a Sun na zásnubách, co to může znamenat pro open source?

IBM

Minulý týden proběhla internetem doslova bomba - podle Wall Street Journal prý IBM jedná se společností Sun Microsystems o jejím převzetí. Koupě Sunu by prý měla IBM vyjít na šest miliard dolarů. Akcie Sunu po zveřejnění prudce vyskočily z pěti dolarů až na devět. Sun sice vlastní celou řadu zajímavých technologií, ale dlouhodobě má problémy s jejich zpeněžením, převzetí by pro něj tedy mohlo být vysvobozením, IBM by zase získala docela levně širokou paletu technologií Sunu.

Toto převzetí by mohlo mít výrazný dopad také na celou řadu open-source projektů. IBM je významným přispěvatelem do Linuxu. Koupí Sunu by však společnost získala Solaris a bylo by otázkou, jestli by svůj pozvolný odklon od klasického Unixu k Linuxu nepřehodnotila (IBM už jeden unixový systém má - AIX). Dále by získala vývojové prostředí Netbeans, jehož přímým konkurentem je Eclipse, které je ze stáje IBM. Jedno z vývojových prostředí by v IBM pravděpodobně dostalo červenou. Dalšími významnými open-source projekty, kterých by se fúze dotkla, jsou OpenOffice.org, MySQL nebo VirtualBox. Pozitivní efekt by mohla fúze mít na vývoj Javy, protože by mohlo dojít k určitému sjednocení, IBM totiž vyvíjí vlastní Java Development Kit.

Novell: Krize je příležitostí pro Linux

Novell avatar

Novell si nechal od společnosti IDC zpracovat studii, která má napovědět, jak se firmy staví k nasazení Linuxu. Průzkum proběhl mezi 330 lidmi, kteří rozhodují o nasazení softwaru ve společnostech s více než 100 zaměstnanci, sídlícími v Severní Americe, Evropě a Asii. 62 % z nich odpovědělo, že ekonomická krize limituje jejich rozpočty. 53 % uvedlo, že plánuje z důvodů ekonomické krize nasazení Linuxu na serverech, 48 % z nich plánuje ze stejného důvodu nasazení Linuxu na stanicích. Linuxu jsou nejvíce otevřené asijské firmy, u nichž byl výsledek 73, respektive 70 %.

Průzkum se zabývá také tím, jaké faktory společnosti zvažují ve spojitosti s migrací na Linux. U nasazení na serveru je to především bezpečnost, stabilita a dostupnost aplikací. U nasazení na stanice je mezi hlavními faktory kromě bezpečnosti a stability také použitelnost a známost pro uživatele.

John C. Dvorak objevuje Linux

John C. Dvorak patří mezi nejznámější novináře v oblasti informačních technologií. Proslavil se především jako hvězda kabelových televizí a autor populárních sloupků, které u nás vycházely v časopisu PC World. V jednom z takových článků pro PC Magazine se rozplývá nad Linuxem a popisuje své zkušenosti s Ubuntu. Pochvaluje si především jeho rychlost a doporučuje jej na starší počítače, kde se už Windows Vista nechytá. Navíc má pokoj od malwaru apod. Linuxová prostředí podle něj sice nejsou tak uhlazená jako jejich hlavní konkurent, ale zase jsou jednoduchá a funkční jako Windows 2000, který většina pozorovatelů považuje za nejlepší Windows, jaký Microsoft kdy vytvořil.

Úplně se od Windows oprostit nemůže, protože o nich píše, ale mít středně velkou firmu, tak asi používá jen Linux a OSS. Na závěr doporučuje Ubuntu stáhnout a aspoň vyzkoušet.

Nominační fáze ankety Czech Open Source 2009

Jako každý rok, i letos server Root.cz pořádá anketu Czech Open Source. První fází ankety je nominační kolo, v kterém odborná porota i veřejnost nominují své favority v jednotlivých kategoriích. Ty se od loňského ročníku nezměnily a nominuje se tedy do kategorií Akce, Osobnost, Projekt, Software, Firma a Blog. Nominace trvá do 5. dubna a můžete se jí odesláním hlasu zúčastnit také vy. Vyhlášení vítězů proběhne na začátku června. Mediálním partnerem Czech Open Source 2009 je magazín LinuxEXPRES.

Novinky ze světa softwaru

GNOME 2.26

Po půl roce se na scéně objevilo další vydání populárního desktopového prostředí GNOME. Aktivita vývojářů se čím dál více přenáší pod povrch a pracuje se na vyčištění platformy. To by mělo být hotovo s příchodem GNOME 3, jež by se mělo shodovat s GNOME 2.30. Přesto vydání 2.26 přineslo uživatelům zajímavé funkce. Mezi ty nejpodstatnější patří:

Přehrávač Totem dostal nové pluginy - podpora Jamenda, stahování titulků z internetu, podpora DLNA/UPnP, výrazně zlepšené přehrávání DVD. Brasero se stalo součástí GNOME a přináší knihovnu pro vypalování v jiných aplikacích. Poštovní klient Evolution si konečně rozumí s Microsoft Exchange 2007 a umí přímo importovat data z Outlooku. Byla integrována podpora čtečky otisků prstů. Vylepšeno bylo nastavení více monitorů. Prohlížeč dokumentů Evince umí PDF Optional Content, nabízí knihovnu, která umožňuje jednoduše implementovat prohlížení i do dalších aplikací a podporuje přidávání modulů.

Podpora Jamenda v TotemuPodpora Jamenda v Totemu

O GNOME 2.26 a jeho nejpodstatnějších novinkách jsme publikovali obsáhlý článek. Nové GNOME se objeví v jarních vydáních velkých distribucí - Ubuntu 9.04, Fedora 11, Mandriva Linux 2009.1.

Novinky ze světa distribucí

PCLinuxOS 2009.1: Labutí píseň této distribuce?

pclinux.pngPo téměř dvou letech se uživatelé PCLinuxOS, distribuce zaměřené na běžné uživatele, dočkali nové verze. Po vydání verze 2007 se distribuce dostala na vrchol popularity, docela dlouhou dobu se držela i na prvním místě žebříčku distribucí na DistroWatch. Poté však přišlo onemocnění tvůrce PCLinuxOS Američana Billa Reynoldse, který držel otěže vývoje autoritativně v ruce, a vývoj se prakticky zastavil. Nová verze vyšla až nyní a je spíše konzervativnější. Stále staví na osvědčeném KDE 3.5.10, obsahuje kernel 2.6.26.8, OpenOffice.org 3, Firefox 3, Compiz Fusion atd.

Ač se může vydání nové verze zdát jako znovuzrození PCLinuxOS, opak je pravdou. Je to spíše jeho labutí píseň. Jak se můžete dozvědět v zajímavém rozhovoru s hlavní postavou české komunity PCLinuxOS Davidem Šmídem, nastal rozkol mezi vývojáři a drtivá většina z nich projekt opustila a vrhla se na tvorbu nové distribuce. Důvodem odchodu byly neshody mezi vývojáři a osobou, kterou Reynolds pověřil vedením distribuce v době své nemoci.

Pro fanoušky PCLinuxOS to však nemusí být žádná tragédie, vývojáři už totiž pracují na distribuci, která bude mít stejnou filozofii jako PCLinuxOS. Navíc vývoj nebude veden autoritativním, ale demokratickým způsobem a bude otevřenější. Do vývoje jsou přizváni i vývojáři odvozených distribucí, na které se při vývoji PCLinuxOS nebral příliš velký ohled. Zdá se tedy, že si nový projekt zachovává výhody PCLinuxOS a odstraňuje jeho nedostatky, mohli bychom se tedy dočkat dalšího rozkvětu. Vyloučeno není ani to, že bude pokračovat i PCLinuxOS, i když na jeho vývoj zůstal jeho tvůrce prakticky sám.

OpenGEU 8.10

OpenGEU je unikátním derivátem Ubuntu, který je založený na prostředí E17. Toto prostředí je známé tím, že nabízí podobné efekty jako Compiz, ale nepotřebuje k jejich provádění 3D akceleraci a získalo je roky před vznikem Compizu. Enlightenment 0.17, jak zní nezkrácený název prostředí, se nerozšířil mezi běžné uživatele především kvůli tomu, že ani za 10 let vývoje nedosáhl ostré verze. Z tohoto důvodu není ani obsažen v základních repozitářích Ubuntu, kde se nachází starší verze 0.16.

OpenGEUOpenGEU

OpenGEU vhodně kombinuje prostředí E17 s nástroji vypůjčenými z GNOME. Verze 8.10 je postavena na Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex, které vyšlo na podzim. Vývojáři toto vydání nepovažují za významné, ale spíše jako testovací pro příští vydání, které má být založeno na Ubuntu 9.04. Chcete-li OpenGEU vyzkoušet, stáhněte si live CD na stránkách projektu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog