přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Úspěch Red Hatu a nejslabší počítač s Linuxem

Úspěch Red Hatu a nejslabší počítač s Linuxem

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Red Hat jako první mezi open-source společnostmi utržil miliardu dolarů. Nejslabší počítač s Linuxem nabootuje za šest hodin. GNOME 3.4. Linus Torvalds mohl pracovat u Applu. Dánské ministerstvo dopravy nasadilo LibreOffice. XBMC 11 Eden. Angry Birds Space.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Red Hat jako první mezi open-source společnostmi utržil miliardu dolarů

Red Hat zveřejnil finanční výsledky za minulý rok, které potvrdily předpokládané. Společnost překročila magickou hranici jedné miliardy dolarů tržeb, což se jí povedlo jako první firmě primárně zaměřené na svobodný software. Rok 2011 vypadal v číslech takto: Zmiňované tržby se meziročně zvýšily o 25 % na 1,13 miliardy dolarů a zisk vzrostl dokonce o 37 % na 146 milionů dolarů. Zveřejnění kladných hospodářských výsledků se také projevilo na akciovém trhu, kde cena akcií společnosti během dne vyskočila o zhruba 20 %. Poslední čtvrtletí navíc bylo nejúspěšnější, takže lze předpokládat další růst. Jednou z hlavních oblastí působnosti Red Hatu je totiž virtualizace, které se předpovídá velmi zářná budoucnost. Jako poděkování komunitě se Red Hat rozhodl darovat celkem 100 tisíc dolarů několika organizacím propagujícím „elektronickou svobodu“.

Red Hat Red Hat

Nejslabší počítač s Linuxem nabootuje za šest hodin

Asi víte, že Linux běží i ve spoustě malých jednoúčelových zařízení, například v DVD přehrávačích. Napadlo vás ale někdy, jak vypadá nejslabší počítač, na kterém lze Linux provozovat? Jistý Dmitry Grinberg to vyzkoušel a výsledkem ohromil linuxové nadšence. Stačil mu 8bitový mikrokontrolér ATmega1284p o taktu 24 MHz, plus samozřejmě operační paměť SIMM (16 MB) a úložiště v podobě SD karty. To samo o sobě k rozběhnutí Linuxu nestačí, bylo potřeba mnoho dalších berliček. Hlavním problémem byl fakt, že Linux potřebuje alespoň 32bitový procesor, proto Dmitry musel napsat emulátor procesoru ARM, jehož reálná rychlost nakonec byla pouhých 6,5 KHz. Nabootovat Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope do konzole této sestavě trvalo šest hodin. Teoreticky by na ní mohl běžet i X Server, ale jeho spuštění by možná trvalo dodnes. Pro příklad zpracování příkazu trvá minutu, zformátování SD karty celý den. Kdybyste si takový pekelný stroj také chtěli postavit, na stránkách autora najdete detaily a zdrojové kódy.

Seznamte se – nejpomalejší počítač s Linuxem Seznamte se – nejpomalejší počítač s Linuxem

GNOME 3.4

Od vydání prostředí GNOME 3.0 s kontroverzním rozhraním GNOME Shell uběhl už rok. I přes to „třetí generace“ stále přichází s mnoha novinkami, nedávno vydaná verze 3.4 je toho důkazem. Pravděpodobně nejvýraznější novinka se týká vnitřku – pro běh prostředí již není potřeba grafická akcelerace. Tuto funkci ještě čeká dlouhá optimalizace, ale údajně je už teď slušně použitelná. „Super menu“ je něco jako „global menu“ v Ubuntu, ale ne tak úplně. Podrobněji tuto a další vlastnosti popisuje Jiří Eischmann v článku GNOME 3.4: Čas zlepšováků.

GNOME 3.4 – „super menu“ GNOME 3.4 – „super menu“

Další změny se týkají hlavně aplikací, které jsou jednoduché, jak je to jen možné. Webový prohlížeč Epiphany se nově jmenuje prostě Web a také dostal nové rozhraní. Nové aplikace Dokumenty a Kontakty uvedené v minulé verzi 3.2 přinášejí dílčí vylepšení, u Dokumentů je to třeba podpora tisku a v Kontaktech jejich inteligentní slučování z více zdrojů. „Kecálek“ Empathy přichází s přepracovanou podporou pro Live Messenger a Facebook Chat a integrací upozornění do GNOME Shellu. Správce souborů Nautilus se dočkal funkce Zpět, která dokáže vrátit zpět předchozí manipulaci se soubory. Dynamická pozadí jsou takový zajímavý bonus – dokážou se měnit podle denní doby. Zatím tuto funkci ale podporuje pouze výchozí tapeta.

GNOME 3.4 – Kontakty GNOME 3.4 – Kontakty

Linus Torvalds mohl pracovat u Applu

Magazín Wired přinesl zajímavý článek o otci Linuxu Linusu Torvaldsovi. Dozvíte se v něm například, že v roce 2000 dostal nabídku pracovat u Applu na vývoji jádra jablečného systému. Konkrétní pozice v článku sice zmíněna není, ale vzhledem k tomu, že mu ji nabídl Steve Jobs osobně, jednalo se zřejmě o jednu z nejvyšších. Podmínka Applu byla předvídatelná – vzdej se Linuxu. Jak to dopadlo, všichni víme. Torvalds odmítl i proto, že se mu nelíbilo jádro systému Mac a musel by dělat „nelinuxové“ věci. Společnou vlastností Torvaldse a Jobse je prý cit pro detail. Otec Linuxu už je také spíše šéf než vývojář – musí dělat důležitá, někdy i autoritativní rozhodnutí a řešit směřování projektu. „Občas je hajzl, ale je v tom dobrý,“ říká Jeremy Allison z Googlu.

Dánské ministerstvo dopravy nasadilo LibreOffice

Seriál migrací na open source pokračuje v Dánsku, kde se ministerstvo dopravy rozhodlo přejít na kancelářský balík LibreOffice. Hlavním důvodem změny je povinnost dánských úřadů přijímat dokumenty jak ve formátech OOXML (např. docx) od Microsoftu, tak v ODF, které jsou doma právě v LibreOffice. Společnost zajišťující přechod odhaduje, že se takto ročně ušetří v přepočtu zhruba půl milionu korun. Pro lepší představu – ministerstvo má 145 zaměstnanců. Ministerstvo rovněž používá Ubuntu, ale pouze jako záložní řešení. Jinak hraje prim virtualizační řešení od VMWare s Microsoft Windows 7.

Novinky ze světa softwaru

XBMC 11 Eden

Multimediální centrum XBMC vyšlo v nové verzi 11.0 pojmenované Eden. Uživatelé se mohou těšit například na vylepšený výchozí vzhled, podporu technologie AirPlay od Applu, možnost přejít zpět na starší verzi rozšíření (tzv. rollback) nebo nový dekodér obrázků JPEG. Vylepšení se dočkaly podpora Blu-ray, sítě a předpověď počasí. XMBC je dostupné pro Linux, Microsoft Windows a Mac OS X. Kromě toho je k dispozici XBMCbuntu – linuxová distribuce založená na Ubuntu s hlavním cílem umožnit co nejlepší „bezešvý“ běh XBMC. Pokud uživatel nebude chtít, ani nepozná, že používá v podstatě klasickou desktopovou distribuci, protože se ihned spustí multimediální centrum. V opačném případě mu bude k dispozici prostředí LXDE a samozřejmě možnost instalovat další balíčky. XMBCbuntu nahrazuje podobnou distribuci XBMC Live.

Angry Birds Space

Finské Rovio vydalo pokračování zřejmě nejznámější hry pro chytré telefony Angry Birds s přívlastkem Space. Ten značí, že se tentokrát ptáci vydají do vesmíru, kde se budou muset popasovat se zrádnou gravitací kolem jednotlivých planet. Hra vychází pro několik platforem včetně pro nás důležitého Androidu. Linuxová verze bohužel dostupná není. Základní hra je zdarma, ale za bonusové levely už si musíte připlatit.

Jednou větou

Byl vydán Flash Player 11.2, poslední verze pro Linux.

Samsung zveřejnil zdrojové kódy Androidu 4.0 Ice Cream Sandwich pro Galaxy SII.

Cloudový přehrávač Nuvola Player nově podporuje Rdio.com a Pandora.com.

Vyšla druhá betaverze Ubuntu 12.04 Precise Pangolin.

CyanogenMod 9 ve výchozím stavu nebude mít povolené používání účtu root.

Přehrávač Banshee ve verzi 2.4.0 přidává podporu DVD.

AMD vydalo svobodný ovladač pro grafické karty Radeon HD 7000.

Free Software Foundation rozdala ocenění za přínos svobodnému softwaru.

LibreOffice testuje kolaborativní editaci dokumentů.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz