přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Android 4.1 a levný tablet Nexus 7

Android 4.1 a levný tablet Nexus 7

dvatydny.gif

Dva týdny s Linuxem: Android 4.1 Jelly Bean. Google Nexus 7, Nexus Q a ukázka brýlí. Firefox OS finišuje, za půl roku bude na trhu. Dead Trigger – mobilní střílečka z Moravy opět posouvá hranice. Mozilla odsouvá pošťáka Thunderbird na vedlejší kolej.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Android 4.1 Jelly Bean

Google podle očekávání na konferenci I/O představil několik velmi zajímavých novinek. Začněme tou, která nejspíš zaujme nejširší spektrum čtenářů. Jedná se o novou verzi operačního systému Android 4.1 s označením Jelly Bean. Konec by měl být nepříjemnému „sekání“ rozhraní, které se mnohdy nevyhnulo ani nejvýkonnějším zařízením.

Samotné rozhraní se dočkalo řady menších úprav a jedné výrazné – notifikace už nejsou pouhým zobrazovačem informací, nabízí také částečnou interakci. Po Applu (Siri) a Samsungu (S-Voice) má už i Google komplexní hlasový vyhledávač. Říká mu Google Now a oproti svým konkurentům má jednu výhodu – měl by se naučit sám uživateli zobrazovat relevantní informace, které by zrovna v danou chvíli mohl potřebovat. Mezi další novinky patří například vylepšené aplikace Fotoaparát a Galerie, klávesnice s predikcí psaného textu či rychlejší rozpoznávání obličeje při odemykání přístroje. Zmínky hodný je fakt, že Jelly Bean je první verzí Androidu, pro kterou již nebude dostupný Adobe Flash Player.

Již v průběhu července se Jelly Bean dostane na telefony od Googlu, tedy Samsung Galaxy Nexus a Google Nexus S. Ve stejnou dobu se mohou těšit také majitelé tabletu Motorola Xoom. Dostupnost nového Androidu pro ostatní zařízení je ve hvězdách. Jak známe výrobce, bude to ještě dlouhá a strastiplná cesta.

Google Nexus 7, Nexus Q a ukázka brýlí

Řada přišla i na nová zařízení s Androidem. Tím nejzajímavějším je dlouho očekávaný tablet Google Nexus 7, který splnil v podstatě vše, co se od něj očekávalo. V relativně malém (sedm palců) a lehkém těle díky chipsetu Nvidia Tegra 3 nabídne velmi vysoký výkon. Zahanbit se nenechá ani displej technologie IPS s rozlišením 1280 × 800 pixelů. Uvnitř tabletu samozřejmě běží nový Android 4.1 Jelly Bean. Nexus 7 má potenciál stát se tím kýženým „zabijákem iPadu“, a to hlavně díky nízko nasazené ceně 199 dolarů. Kvalitativně a výkonnostně srovnatelné tablety dosud přišly na dvakrát tolik. V červenci se Nexus 7 začne prodávat na největších západních trzích, do České republiky a dalších zemí se dostane až na podzim.

Nečekaně naopak přišel Nexus Q – multimediální centrum budoucnosti ve tvaru koule. Zaměřuje se na streamování obsahu z Google Play a YouTube. Další možnosti přehrávání jsou velmi omezené. Samotné zařízení ani nelze ovládat přímo, potřebujete k tomu další zařízení s Androidem. Koncept je to zajímavý, ale v současné době má mnoho omezení. Zvláště u nás, kde Google Play audio- ani videoobsah zatím nenabízí.

V poslední části keynote jsme se dozvěděli také něco málo o chytrých brýlích Google Glass. Několik parašutistů seskočilo s brýlemi z letadla přímo do kongresového centra, kde se konala konference, a průběh cesty bylo možné sledovat skrze Google+ Hangout. Účastníci konference Google I/O už si vývojovou verzi brýlí mohli objednat, běžní smrtelníci se jich dočkají až v roce 2014.

Firefox OS finišuje, za půl roku bude na trhu

Mozilla oficiálně oznámila, že chystá Firefox OS – mobilní operační systém, který bude téměř kompletně postaven na webových technologiích, především HTML 5. Seznam partnerů ukazuje, že nepůjde o žádný pokus, ale seriózně míněný projekt s ambicemi. O výrobu telefonů by se v začátcích měly postarat firmy Alcatel a ZTE. Cestu trhem si Firefox OS bude razit s pomocí několika velkých mobilních operátorů, zmiňme například americký Sprint, Deutsche Telekom nebo Télefoniku působící i v České republice. První telefony s Firefox OS by se měly objevit na brazilském trhu hned začátkem roku 2013. Tepat v nich bude procesor Snapdragon.

Systém chce zaujmout především méně náročné uživatele, kteří se spokojí s levným telefonem a jednoduchým systémem, ale zároveň už požadují možnost pohodlného přístupu k různým webovým službám, hlavně sociálním sítím. Vývojáře Firefox OS láká snadným vývojem aplikací v HTML 5, operátorům zase slibuje možnost snadno upravit prostředí podle jejich představ. Otázkou je, zda je to výhoda – uživatelé takové úpravy nemají zrovna v oblibě, soudě podle telefonů s Androidem.

Dead Trigger – mobilní střílečka z Moravy opět posouvá hranice

Brněnské herní studio Madfinger Games se ve světě proslavilo střílečkou Shadowgun, která je považována za nejlepší hru svého druhu pro chytré telefony. Nyní přichází s další střílečkou, kde půjde o přežití mezi hordami nemrtvých. Vyšší vytížení mozkových buněk tedy nehrozí, roli budou hrát hlavně pevné nervy a rychlé prsty.

Největší devizou Dead Trigger je opět technické zpracování. Hra pro Android vychází ve dvou edicích: standardní pro všechna dostatečně výkonná zařízení s Androidem a speciální optimalizované pro telefony a tablety s chipsetem Nvidia Tegra. Druhá zmíněná nabídne znatelně lepší grafiku, kterou poznáte hlavně na různých efektech (kapky stékající po displeji), odrazech či stínech. Titul je k dispozici na Google Play, Nvidia TegraZone a iTunes (verze pro iOS) za příjemnou cenu jednoho dolaru.

Mozilla odsouvá pošťáka Thunderbird na vedlejší kolej

Od Mozilly tu máme ještě jednu zprávu, tentokrát však špatnou. Šéfka Mozilly Mitchell Baker na svém blogu dala vědět, že společnost už dále nebude rozvíjet poštovního klienta Thunderbird; postará se pouze o bezpečnostní aktualizace softwaru a poskytne zázemí pro externí vývojáře, kteří by se na projektu chtěli podílet a přidávat nové funkce. O přesné organizaci vývoje se teprve rozhodne.

Mozilla Thunderbird

Portál Mozilla.cz upozorňuje, že ačkoliv Thunderbird používá slušných dvacet milionů lidí, relativní tržní podíl je pouze okrajový. Pro srovnání, počet uživatelů prohlížeče Firefox je více než dvacetkrát vyšší. Desktopové poštovní klienty jsou navíc obecně na ústupu, mnoha uživatelům stačí stále schopnější a rychlejší webová rozhraní.

Jednou větou

Obrozený Mandriva Linux hledá nové jméno.

Zavaděč GRUB v nové verzi 2.00 přidává podporu dalších souborových systémů.

Betaverze přehrávače VLC pro Android je konečně tady.

Připravovaná Fedora 18 možná změní způsob instalace aktualizací.

Jubilejní dvacátá verze prohlížeče Google Chrome přináší bezpečnější běh Flashe.

Vyšlo vývojové prostředí Eclipse 4.2 Juno.

Prohlížeč Mozilla Firefox 13 pro Android je hezčí a rychlejší.

Raspberry Pi se hodí na různé věci – třeba jako palubní počítač do loďky.

Vývojáři, zasoutěžte si o linuxový telefon.

Mimozemšťané doporučují Ubuntu.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz