přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bill Gates chtěl po Sunu peníze za OpenOffice.org

Bill Gates chtěl po Sunu peníze za OpenOffice.org

dvatydny.gif

Bývalý CEO Sunu: Bill Gates chtěl peníze za OpenOffice.org. Novell odmítá převzetí investičním fondem. Maemo asi nebude aktualizovatelné na MeeGo. Liberix spouští web Scribus.cz. Koupením hudby na Magnatune přispějete na Rhythmbox. Fluendo Media Center. Mark Shuttleworth: Vývoj Ubuntu není demokracie.


Co se děje ve světě Linuxu a open source

Bývalý CEO Sunu: Bill Gates chtěl peníze za OpenOffice.org

Jonathan I. Schwartz, bývalý výkonný ředitel společnosti Sun Microsystems, se na svém blogu What I couldn't say... (Co jsem nemohl říct...) rozpovídal o praktikách, se kterými se setkal během svého šéfování softwarovému gigantu, který byl nedávno odkoupen společností Oracle.

V příspěvku Good Artists Copy, Great Artists Steal (Dobří umělci kopírují, velcí umělci kradou) se rozepsal o tom, jak se Bill Gates a Steve Ballmer vydali na schůzku se zástupci Sunu, na které se dožadovali, aby Sun platil za každou staženou kopii OpenOffice.org. Podle nich totiž porušoval celou řadu patentů Microsoftu a ten má tak nárok na licenční poplatky. Zástupci Sunu však byli na tento útok připraveni a Billu Gatesovi odvětili, že jejich technologie .NET porušuje celou řadu patentů Javy a zajímalo by je tedy, kolik bude Microsoft platit Sunu na každou prodanou kopii Windows. Tím schůzka de facto skončila.

Stejnou zkušenost má i se Stevem Jobsem z Apple, který Jonathanu Schwartzovi poslal e-mail poté, co Sun zveřejnil projet unixového desktopu Looking Glass. V e-mailu stálo, že tento projekt obsahuje velké množství intelektuálního vlastnictví společnosti Apple a pokud jej Sun někdy zkomercializuje, Apple ho zažaluje. Jonathan Schwartz mu odpověděl, že se zrovna díval na jeho prezentaci na Keynote, která mu velmi připomínala Concurrence od Sunu, jestlipak k ní má také práva. Steve Jobs na e-mail neodpověděl a projekt Looking Glass byl nakonec ukončen, takže se ani neukázalo, nakolik byla tato hrozba míněna vážně.

Novell odmítá převzetí investičním fondem

Minule jsem psal o tom, že kolem Novellu začínají kroužit kupci. Spekuluje se o softwarových gigantech HP, SAP a IBM. Někteří analytici tvrdí, že zájem by měl i Microsoft. Ten si ale asi musí nechat zajít chuť, protože by tento nákup s největší pravděpodobností nezískal posvěcení amerických antimonopolních orgánů. S konkrétní nabídkou ale přišel investiční fond Elliott Associates, který již vlastní 8,5 % akcií Novellu.

Za jednu akcii nabídl 5,75 dolarů, čímž ocenil celou společnost na dvě miliardy dolarů. Představenstvo Novellu však oznámilo, že nabízenou cenu nepovažuje za odpovídající a odmítá ji. Místo toho se pokusí zatraktivnit akcie investorům jiným způsobem. Mezi zvažovanými možnostmi jsou zpětný odkup akcií, který zvýší jejich cenu, nebo výplata dividend. Elliott Associates může zkusit nepřátelské převzetí, ale to je málo pravděpodobné. Někteří analytici si myslí, že by si měl Novell najít strategického partnera z oblasti IT, který by mu pomohl z negativního vývoje tržeb. Ty totiž klesají již šesté čtvrtletí v řadě. Linuxový byznys sice roste, ale tak moc, aby mohl nahradit výpadek za upadající síťové produkty Novellu.

Maemo asi nebude aktualizovatelné na MeeGo

Před nedávnem společnosti Intel a Nokia oznámily, že spojují své síly na poli mobilních platforem, a projekty Moblin a Maemo splynuly do jednoho pod názvem MeeGo. To samozřejmě přineslo celou řadu otázek. Ač se to na první pohled nemusí zdát, tak Moblin a Maemo nejsou příliš sourodé projekty. Vycházejí z rozdílných distribucí, používají rozdílné balíčkovací systémy, jsou založené na rozdílných knihovnách a jejich určení bylo doposud také rozdílné. Zatímco Maemo se specializovalo na mobilní tablety s malou obrazovkou, Moblin na netbooky s obrazovkou a velikosti minimálně 9 palců. Jak se to vše skloubí dohromady?

Na Internetu se objevil zápisek bloggera, který tvrdí, že Maemo 5, které se nachází na tabletu Nokia N900, nebude možno aktualizovat na MeeGo. N900 je novinka, která je venku teprve několik měsíců a do některých zemí se dostává teprve nyní. Přijetí zákazníky bylo více než vřelé a překvapilo i samotnou Nokii, která nestíhala dodávat potřebný počet přístrojů, a tak bylo uvedení na některé trhy zpožděné i o několik měsíců. Výjimkou nebyla ani ČR, kde se začal tablet dodávat s tříměsíčním zpožděním. Nemožnost aktualizovat N900 na MeeGo by znamenalo, že zákazníci teď dostávají s N900 již prakticky mrtvý systém, což vyvolalo silné emoce.

Později se však objevily informace, které uvádějí původní příspěvek na pravou míru. Maemo nebude možné aktualizovat na MeeGo, to ale neznamená, že MeeGo nebude možné nainstalovat a nebude na N900 oficiálně podporováno. Jen se nebude jednat o hladkou instalaci, ale bude nutné systém znovu nainstalovat. Na odpověď, jak to s MeeGo na N900 nakonec detailně bude, si budeme muset ještě počkat, protože vyjádření představitelů Nokie jsou zatím nejednoznačná.

Liberix spouští web Scribus.cz

Scribus je oblíbený open source program pro sazbu dokumentů, který v některých ohledech snese srovnání s komerčními produkty, jako je Adobe InDesign. Původně byl vyvíjen pouze pro Linux, ale nyní je dostupný i pro Windows a Mac OS X.

Obecně prospěšná společnost Liberix, která má za cíl podporovat svobodný software, se rozhodla převzít český komunitní portál Scribus.cz. Na nově vytvořeném webu budou zájemci o Scribus setkávat s novinkami, návody, příklady použití a diskutovat v nově vytvořeném fóru. Vítáni jsou jak autoři, tak obyčejní fanoušci, kteří pomohou vytvořit českou komunitu Scribusu.

Liberix již spravuje servery LinuxEXPRES.cz, OpenOffice.cz, MandrivaLinux.cz, LinuxForum.cz a openMagazin.cz.

Koupí hudby na Magnatune přispějete na Rhythmbox

Magnatune je malé nezávislé hudební vydavatelství, které má slogan „Nejsme zlo“ a jednu dobu bylo označováno za iTunes pro Linux. Jelikož sdílí s open source některé ideály, oblíbili si jej jak uživatelé, tak vývojáři linuxových programů. Momentálně je Magnatune integrován do přehrávačů Amarok, Rhythmbox a Songbird, z kterých také mohou hudbu zakoupit. Cenu si určuje zákazník, dolní hranicí je 5 dolarů.

Nastavení Mangatune v Rhytmboxu, zdroj blogs.magnatune.com/buckmanNastavení Mangatune v Rhytmboxu, zdroj blogs.magnatune.com/buckman

50 % z ceny jde přímo do kapes interpretů. 10 % pak na zprostředkovatele. Jedním z nich je i přehrávač Rhythmbox, přes který se dosud prodalo 905 alb za 7159 dolarů. Z toho ale 1017 dolarů připadá na Ubuntu, které má vlastní ref=. Majitel Magnatune John Buckman na svém blogu oznámil, že již vypsal šek pro GNOME Foundation ve výši 614,20 dolarů. Canonical se o svých 100 dolarů zatím nepřihlásil. Nejedná se sice o nijak závratné částky, ale i ty mohou napomoci k lepšímu programu, třeba tím, že zaplatí vývojáři letenku na konferenci.

Novinky ze světa softwaru

Amarok 2.3.0

Amarok se dočkal nového vydání, které má kódové označení Clear Light a které přináší opravy velkého množství chyb, které se vyskytovaly ve verzi 2.2.0. Nezůstalo však pouze u opravování chyb a vývojáři přidali také velké množství nových vlastností. Výrazně vylepšena byla podpora podcastů, ukládání playlistů (podpora pro zařízení USB mass storage). Nová je nástrojová lišta a prohlížeč souborů, které byly vylepšeny na základě odezvy od uživatelů. Lépe vypadá applet pro zobrazování informací z Wikipedie a byly opraveny odkazy na ni.

Amarok 2.3.0, zdroj amarok.kde.orgAmarok 2.3.0, zdroj amarok.kde.org

Pokud vám Amarok druhé generace nevyhovuje, možná vás potěší zpráva, že se skupinka vývojářů rozhodla portovat Amarok 1.4 na Qt4. Přehrávač se jmenuje Clementine a de facto se jedná o fork, protože vychází ze staré verze a zachovává původní koncept. Projekt je stále v rané fázi a je potřeba udělat ještě mnoho práce, ale na Google Code už jsou k dispozici balíčky, takže si jej můžete vyzkoušet.

TIP: Integrace Gmailu do GNOME

K jedněm z nejpopulárnějších e-mailových služeb patří Gmail, to samé se dá říct mezi desktopovými prostředími o GNOME, proto se pravděpodobně najde velká skupina uživatelů, která by mohla ocenit integraci Gmailu do GNOME. Gmail lze používat přes e-mailového klienta, používáte-li ho ale ve webovém prohlížeči, nemůžete využít funkcí jako otevření nové zprávy kliknutím na e-mailový odkaz atd. To se snaží řešit utilita nazvaná Gnome Gmail. Po její nainstalování můžete ve volbách prostředí nastavit Gmail jako výchozí aplikaci. Gnome Gmail podporuje pole Komu, Předmět, tělo, Kopie, Skrytá kopie. Rozumí si také s rozšířením Sento, pomocí kterého můžete posílat soubory jako přílohu přímo ze správce souborů Nautilus. Gnome Gmail je ke stažení v balíčcích pro Ubuntu a Debian a pro Fedoru a Red Hat.

Fluendo Media Center

Španělská společnost Fluendo oznámila vydání nového produktu Fluendo Media Center. Fluendo je známé svými multimediálními produkty pro platformu Linux. Desktopoví uživatelé ji mohou znát jako prodejce multimediálních kodeků, které mají vyřešené právní problémy, protože k nim má Fluendo nakoupené licence. Nedávno také vydala DVD přehrávač pro Linux, který má také všechny potřebné licence a je certifikovaný společností Dolby Laboratory. Fluendo také významně přispívá do open source projektů GStreamer, Moovida nebo PiViTi.

Nové multimediální centrum je postavené na open source centru Moovida a je rozšířené o sadu legálních kodeků a DVD přehrávač. Nabízí tak ucelené řešení, které lze používat po celém světě, protože ani v zemích s platnými softwarovými patenty nemá problémy s legalitou, což se o svobodných kodecích říci nedá. Za tuto výsadu si však musí uživatelé připlatit 40 eur.

Novinky ze světa distribucí

Mark Shuttleworth: Vývoj Ubuntu není demokracie

Jednou z nejviditelnějších novinek nového Ubuntu bude přesunutí tlačítek pro manipulaci s oknem (max, min, zavřít) zprava nalevo. Tým designérů argumentuje tím, že je to ergonomičtější, protože to je blíže ostatním prvkům, které se často používají (např. nástrojová lišta). Změna však vzbudila obrovský odpor komunity, která chce tlačítka vrátit zpátky. Hlavními argumenty není jen zvyk, protože tlačítka jsou napravo ve všech systémech kromě Mac OS X, ale také to, že některé aplikace, nevyužívající dekoraci oken z Metacity/Compizu budou mít tlačítka i nadále vpravo a zavládne zmatek.

Tým designérů si však i přes velký odpor uživatelů stojí za svým a postavil se za něj i zakladatel a vedoucí osoba Ubuntu Martk Shuttlewoth. Ten prohlásil, že vývoj Ubuntu není demokracie a rozhodnutí nedělají uživatelé, ale odborníci z jednotlivých týmů, kteří problému rozumí a už svojí prácí pro vývoj Ubuntu něco udělali. Podle něj být otevřenou komunitou neznamená, že bude každý mluvit do všeho. To je podle něj rozdíl mezi Ubuntu a jinými komunitními distribucemi. Vývoj Ubuntu není možná tak demokratický, je ale motivující: vyplatí se investovat čas, abyste se stali důležitou osobou, která problému rozumí a může o něm rozhodovat.

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog