přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, 32bit s více jak 4 GB paměti

32bit s více jak 4 GB paměti

Aneb proto tu máme jádra označená slovem bigmem...


Vlastně to bylo včera, co jsem instaloval jeden serverový počítač. Při instalaci se mi objevila možnost jádra označeného slovem bigmem, protože jsem však o hw počítače nevěděl nic bližšího, tak jsem to nechal být.

Po náběhu počítače, mi příkaz free ukázal, že mám asi 3,5 GB operační paměti. Protože tento počítač už běžel nějakou dobu (a běžel na něm mj. Novell Netware), zdála se mi tato hodnota přecejen divná. Po rebootu mi však BIOS ukázal celých 8 GB...

Zkušenější vědí kde je problém, ale já jsem měl zatím na svém počítači maximálně 1 GB operační paměti a tak jsem se s tim nesetkal, no.. Možná jste ovšem stejně jako já zaslechli o omezení velikosti operační paměti na 32b systému.

Takže jako první mi problém potvrdilo nejmenované diskuzní fórum, ve kterém se dohadovali uživatelé MS Windows o omezení díky kterému jim 32b systém více jak něco přes 3 GB neukáže... Bohužel můj procesor na základní desce (vlastně oba procesory) byly "jenom" 32 bitové. 

Vzpomněl jsem si na instalátor a zkusil tedy doporučované jádro označované slovem bigmem (jak autoři uvádí pro 4-64 GB operační paměti) a systém po restartu ukázal korektně 8 GB.

No, proč to sem vlastně píšu... Do nějakých technických věcí opravdu nevidím, ale zvládne 32b operační systém více jak 4 GB operační pamětí nebo ne? Co mám zkušenost, tak Netware to zvládne, Linux také, co Windows? Jak to vlastně dělá? :-)

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux